Vad vet du om Listeria?
Ha det så skojTRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-04-14 07:33
Opastöriserad färskost ska det stå!
vissa tvättar inte sina händer efter att de bajsar...så tyvärr finns det livsmedel i kontakt med avföring...
Utbrott/fall
Smittspårning av listeriainfektioner försvåras av den långa inkubationstiden, det kan dröja flera veckor innan symtomen visar sig. Därför är det ovanligt att man lyckas identifiera smittkällan.
År 2007 orsakade en norskproducerad camembertost från ett gårdsmejeri ett listeriosutbrott omfattande minst 20 personer i Norge. De flesta var patienter på ett sjukhus. En gravid kvinna drabbades också, hennes tvillingfoster dog. Osten var gjord på pastöriserad mjölk. Listeria påvisades i saltlake som använts till osttillverkningen.
Ett stort utbrott i Sverige 2001 av en mindre allvarlig typ av listeriainfektion (mag-tarmbesvär) orsakades troligen av en färskost gjord på opastöriserad mjölk från ett gårdsmejeri. Mycket höga halter av bakterien i osten rapporterades.
1994-1995 orsakade vakuumförpackad gravad eller varmrökt regnbågslax ett listeriautbrott omfattande 6-8 personer. Två personer dog. Senare år har vakuumförpackad kallrökt lax, vakuumförpackad kokt skivad medvurst och brieost av okänt ursprung associerats med sporadiska fall av listerios.
Men hur förekommer fallen??? Fusk och felsäkerhet finns i varje företag...dumt att tänka, det här händer inte med mig och absolut inte via färskost. Man får inte ens sälja opastöriserad färskost i Sverige men ändå förekommer det svenska fall där livsmedelshateringen har inte gått rätt till. Du kan aldrig vara 100 på att osten är pastöriserad även om det står så förpackningen. Brott förekommer och Listeria utbrott sker via just OST, som egentligen ska vara pastöriserad.
Det klart man blir orolig osv, när din bästa vännina föder ett dött barn i vecka 40+3, när en annan vännina får veta att hennes foster är skadad i vecka 20, själv har fått missfall. En annan vän vars dotter föddes med listeria och var mellan liv och död!
Så länge risken finns ska man undvika onödiga risker! Färskost är den känsligaste livsmedlet för massa olika bakterier.
Vård för tvångstankar? Moget sagt!
Enligt lag ska alla livsmedel som kommer ut på marknader vara säkra, en opastöriserad mjölk, färskost m.m. är inte säker livsmedel. HACCP osv.
Livsmedelsverkets föreskrifter om hygien (LIVSFS 2005:20) 36 § om pastörisering leta på nätet.
www.slv.se/upload/dokument/livsmedelsforetag/vagledningar/Vagledn_Off_kontroll_mindre_mjolkforetag_justerad.pdf
Faroanalys sidan 18: "De vanligaste farorna som förknippas med mjölkprodukter och kryddtillsatser är;
* för opastöriserad mjölk: Salmonella, Camphylobacter, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, patogena E.Coli och allergener
*för fermenterade mjölkprodukter, matfetter, mesost och hårdost; allergener
* för färskost och mjuka dessertostar (värmebehandlade); Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus och allergener
* för färskost och mjuka dessertostar (ej värmebehandlade); Salmonella, patogena E. Coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes och allergener.
*för glass; Bacillus cereus, Listeria monocytogenes och allergener
*för kryddor; Salmonella, Clostridium perfringens, Bacillus cereus, allergener och mykotoxiner."
En listeriainfektion kan leda till missfall och fosterdöd.
Barnet kan födas med infektionen och är då svårt sjukt. Barnet kan också insjukna i hjärnhinneinflammation efter födelsen
.Listeriainfektion vid graviditet kan sluta i abort/dödfött barn eller i svår sjukdom hos det levande födda barnet.
De som typ grädde, kisella, keso, kvarg
Jag orkar inte mer att diskutera det! 10 pers mot 1, jag ger upp. Kanske jag överdriver.......är på bättre humör idag och mer positiv Solen gör sitt jobb
Egentligen är jag bara så envis och överdriver ibland! Blev bara arg igår över kommentaren " sök tvångsvård"....
Ha det bra!