• SilverLadyG

    Vad vet du om Listeria?

    Skrattande Ha det så skoj Skrattande

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-04-14 07:33
    Opastöriserad färskost ska det stå!
    Quiz
    Du måste logga in för att besvara ett quiz.
  • Svar på tråden Vad vet du om Listeria?
  • Boonga

    Att äta livsmedel i kontakt med avföring är nog inte nyttigt, även om man slipper att få listeria.

  • SilverLadyG

    vissa tvättar inte sina händer efter att de bajsar...så tyvärr finns det livsmedel i kontakt med avföring...

  • Linda1976

    Undvika färskost? Vad är det för trams? Det intressanta är ju om den är pastöriserad eller inte.


    Min smak är mycket enkel - jag nöjer mig bara med det bästa.
  • Pia och Elna
    Linda1976 skrev 2011-04-13 20:59:57 följande:
    Undvika färskost? Vad är det för trams? Det intressanta är ju om den är pastöriserad eller inte.
    Ja det reagerade jag också på. Varifrån kommer den informationen?
  • Linda1976
    GreteP skrev 2011-04-13 21:02:12 följande:
    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier.../
    Ja? Opastöriserad  - oavsett sort. De allra flesta färskostar ÄR pastöriserade - Philly, Cantadou osv.... Kan du säga en enda färskost som är opastöriserad? Kanske kan du hitta nån i en saluhall, handgjord från Frankrike - men inte någon industritillverkad på ICA.
    Min smak är mycket enkel - jag nöjer mig bara med det bästa.
  • SilverLadyG
    Linda1976 skrev 2011-04-13 20:59:57 följande:
    Undvika färskost? Vad är det för trams? Det intressanta är ju om den är pastöriserad eller inte.
    TRAMS???????????????????????? Skrikandes Ibland kan du inte vara säker på att den är pastoriserad tillräkligt länge, tillräkliga temperaturer osv...färskost är en klar smittokälla.
  • Aquavit

    Man får äta färskost så länge den är pastöriserad.... däremot ska du undvika mögelostar, även om de är pastöriserade. Så jag tycker nog att din sista fråga inte direkt har något rätt svar....

  • SilverLadyG

    Utbrott/fall


    Smittspårning av listeriainfektioner försvåras av den långa inkubationstiden, det kan dröja flera veckor innan symtomen visar sig. Därför är det ovanligt att man lyckas identifiera smittkällan.


    År 2007 orsakade en norskproducerad camembertost från ett gårdsmejeri ett listeriosutbrott omfattande minst 20 personer i Norge. De flesta var patienter på ett sjukhus. En gravid kvinna drabbades också, hennes tvillingfoster dog. Osten var gjord på pastöriserad mjölk. Listeria påvisades i saltlake som använts till osttillverkningen.


    Ett stort utbrott i Sverige 2001 av en mindre allvarlig typ av listeriainfektion (mag-tarmbesvär) orsakades troligen av en färskost gjord på opastöriserad mjölk från ett gårdsmejeri. Mycket höga halter av bakterien i osten rapporterades.


     


    1994-1995 orsakade vakuumförpackad gravad eller varmrökt regnbågslax ett listeriautbrott omfattande 6-8 personer. Två personer dog. Senare år har vakuumförpackad kallrökt lax, vakuumförpackad kokt skivad medvurst och brieost av okänt ursprung associerats med sporadiska fall av listerios.

  • Linda1976
    GreteP skrev 2011-04-13 21:04:59 följande:
    TRAMS???????????????????????? Skrikandes Ibland kan du inte vara säker på att den är pastoriserad tillräkligt länge, tillräkliga temperaturer osv...färskost är en klar smittokälla.
    Så du menar på allvar att det är en risk med Philly, Creme bonjour osv? Industritillverkad färskost gjord på pastöriserad mjölk. Nej, vet du vad. Det är INGEN risk, whatsoever.
    Min smak är mycket enkel - jag nöjer mig bara med det bästa.
Svar på tråden Vad vet du om Listeria?