• SilverLadyG

    Vad vet du om Listeria?

    Skrattande Ha det så skoj Skrattande

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-04-14 07:33
    Opastöriserad färskost ska det stå!
    Quiz
    Du måste logga in för att besvara ett quiz.
  • Svar på tråden Vad vet du om Listeria?
  • Aquavit
    GreteP skrev 2011-04-13 21:06:15 följande:

    Utbrott/fall


    Smittspårning av listeriainfektioner försvåras av den långa inkubationstiden, det kan dröja flera veckor innan symtomen visar sig. Därför är det ovanligt att man lyckas identifiera smittkällan.


    År 2007 orsakade en norskproducerad camembertost från ett gårdsmejeri ett listeriosutbrott omfattande minst 20 personer i Norge. De flesta var patienter på ett sjukhus. En gravid kvinna drabbades också, hennes tvillingfoster dog. Osten var gjord på pastöriserad mjölk. Listeria påvisades i saltlake som använts till osttillverkningen.


    Ett stort utbrott i Sverige 2001 av en mindre allvarlig typ av listeriainfektion (mag-tarmbesvär) orsakades troligen av en färskost gjord på opastöriserad mjölk från ett gårdsmejeri. Mycket höga halter av bakterien i osten rapporterades.


     


    1994-1995 orsakade vakuumförpackad gravad eller varmrökt regnbågslax ett listeriautbrott omfattande 6-8 personer. Två personer dog. Senare år har vakuumförpackad kallrökt lax, vakuumförpackad kokt skivad medvurst och brieost av okänt ursprung associerats med sporadiska fall av listerios.


    Camembert är en mögelost (ej färskost) och ska undvikas.
    I fallet med färskosten står ju tydligt att den var gjord på opastöriserad mjölk.
  • Linda1976
    Aquavit skrev 2011-04-13 21:10:55 följande:
    Camembert är en mögelost (ej färskost) och ska undvikas.
    I fallet med färskosten står ju tydligt att den var gjord på opastöriserad mjölk.
    Precis.
    Min smak är mycket enkel - jag nöjer mig bara med det bästa.
  • SilverLadyG

    Men hur förekommer fallen??? Fusk och felsäkerhet finns i varje företag...dumt att tänka, det här händer inte med mig och absolut inte via färskost. Man får inte ens sälja opastöriserad färskost i Sverige men ändå förekommer det svenska fall där livsmedelshateringen har inte gått rätt till. Du kan aldrig vara 100 på att osten är pastöriserad även om det står så förpackningen. Brott förekommer och Listeria utbrott sker via just OST, som egentligen ska vara pastöriserad.

  • La Lola

    Ost i ask o tub är alltid ok.


    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • Linda1976
    GreteP skrev 2011-04-13 21:25:56 följande:
    Men hur förekommer fallen??? Fusk och felsäkerhet finns i varje företag...dumt att tänka, det här händer inte med mig och absolut inte via färskost. Man får inte ens sälja opastöriserad färskost i Sverige men ändå förekommer det svenska fall där livsmedelshateringen har inte gått rätt till. Du kan aldrig vara 100 på att osten är pastöriserad även om det står så förpackningen. Brott förekommer och Listeria utbrott sker via just OST, som egentligen ska vara pastöriserad.
    Sök hjälp för dina tvångstankar, det behövs.
    Min smak är mycket enkel - jag nöjer mig bara med det bästa.
  • La Lola
    GreteP skrev 2011-04-13 21:25:56 följande:
    Men hur förekommer fallen??? Fusk och felsäkerhet finns i varje företag...dumt att tänka, det här händer inte med mig och absolut inte via färskost. Man får inte ens sälja opastöriserad färskost i Sverige men ändå förekommer det svenska fall där livsmedelshateringen har inte gått rätt till. Du kan aldrig vara 100 på att osten är pastöriserad även om det står så förpackningen. Brott förekommer och Listeria utbrott sker via just OST, som egentligen ska vara pastöriserad.
    Allvarligt?
    Kan man bli mer nojjig än dig?
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • Aquavit
    GreteP skrev 2011-04-13 21:25:56 följande:
    Men hur förekommer fallen??? Fusk och felsäkerhet finns i varje företag...dumt att tänka, det här händer inte med mig och absolut inte via färskost. Man får inte ens sälja opastöriserad färskost i Sverige men ändå förekommer det svenska fall där livsmedelshateringen har inte gått rätt till. Du kan aldrig vara 100 på att osten är pastöriserad även om det står så förpackningen. Brott förekommer och Listeria utbrott sker via just OST, som egentligen ska vara pastöriserad.
    Men snälla, i så fall kan det ju lika gärna inträffa med mjölk, fil, ost på tub.....vad som helst.
    Vilka fall är det du hänvisar till? I din källhänvisning står det ju tydligt och klart vart fallen kom ifrån.
    Och jo, om det står att osten är pastöriserad så måste den vara det, eller har du några belägg för dina påståenden?
    Jo, jag skulle tro att du FÅR sälja opastöriserad färskost, men inte om du skriver att den är pastöriserad så klart. Eller kan du visa var det står att man inte FÅR sälja opastöriserad färskost?

    Listeria kan dessutom, som du ju också vet, förekomma i andra sammahang, exempelvis sallad på påse.
    Ska man välja något att nojja över, varför välja just färskost och pastörisering. Känns som ändå betydligt säkrare hantering än exempelvis förpacknings/bäst-före-dateringar osv....
  • Aquavit
    GreteP skrev 2011-04-13 21:25:56 följande:
    Brott förekommer och Listeria utbrott sker via just OST, som egentligen ska vara pastöriserad.
    Vart har du fått denna info ifrån? Om du fortfarande vill hänvisa till ditt inlägg ovan så står det ju ingenstans att färskosten som orsakade listerian egentligen skulle ha varit pastöriserad eller att företaget brutit mot någon lag.
  • SilverLadyG

    Det klart man blir orolig osv, när din bästa vännina föder ett dött barn i vecka 40+3, när en annan vännina får veta att hennes foster är skadad i vecka 20, själv har fått missfall. En annan vän vars dotter föddes med listeria och var mellan liv och död!

    Så länge risken finns ska man undvika onödiga risker! Färskost är den känsligaste livsmedlet för massa olika bakterier.
     
    Vård för tvångstankar? Moget sagt!

Svar på tråden Vad vet du om Listeria?