• Dustpuppy

    Ersättning för vård/äggdonation utomlands?

    Hej!

    Ber om ursäkt ifall någon annan redan har utrett frågan, men jag har efter 10 minuters googlande inte hittat något konklusivt.

    Jag tror att om man har rätt till vård i sitt landsting, men inte hinner få det på grund av lång kötid, så har man rätt att söka motsvarande vård utomlands och få ersättning för den i Sverige. Ersättning gäller för vårdkostnader, resor, logi (jag är osäker på mediciner).

    Jag har läst på Försäkringskassans hemsida:

    www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands/om_du_planerar_vard_utomlands/ersattning_vid_planerad_sjukvard

    Det som är kruxet för att få förhandstillstånd är att vårdgivaren måste vara ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet i landet i fråga, och jag tror att de flesta privatkliniker nog inte är det (jag har inte utrett mera). Du måste dessutom ha rätt till vården i ditt hemlandsting.

    Men, det finns en annan utväg, man kan få ersättning i efterhand även om vårdgivaren är privat. Då får man inte ersättning för resor och logi. Vården måste vara liknande som den i Sverige och man måste ha rätt till vården i sitt hemlandsting.

    Så, om man bor i ett landsting som godkänner ÄD upp till 40 år och inte hinner få det och kan tänka sig att betala resor, logi och mediciner själv, så verkar det som att man kan få ersättning för vårdkostnaderna i efterhand.

    Jag väntar på svar från Försäkringskassans utlandsavdelning.

    Jag återkommer när jag vet mera.

    /Dustpuppy

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-10-19 19:03
    Info om ålder: man skall inte ha fyllt 43 år vid behandlingstillfället. Då har man möjlighet att få ersättning i efterhand.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-02-22 14:12
    Info om ålder har jag hittat på föreningen Barnlängtans hemsida, jag vet inte säkert om det är kört om man är äldre. Det kostar bara ett frimärke att försöka...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-07 14:37
    #145 har fått ersättning när hon var 45, så det kan vara möjligt att få ersättning även om man är äldre än 43.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-06-26 12:13
    En förutsättning för att få ett sk förhandstillstånd är att kliniken tar emot en betalningsförbindelse från FK som kallas S2. Få, om ens någon, privatklinik tar emot det.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-26 11:52
    Ersättning från FK kan man få om ens eget landsting inte kan erbjuda vården. Om vården finns att få privat i Sverige påverkar inte ersättningsfrågan.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-12-07 13:39
    Ersättning för vård kan man även få för andra sjukdomar, det behöver inte vara ÄD. Ifall ens eget landsting bara erbjuder en IVF och rekommenderad behandling är fortsatta IVF:er, så har man samma rätt till ersättning. andra exempel är cancerbehandlingar, behandling mot svår handsvett och annat.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-06-11 23:06
    Glömde uppdatera för länge sedan: FK har ändrat reglerna till att endast öppna donatorer ger rätt till ersättning, dvs Finland och Island.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-09-26 15:07
    ***********BINDANDE FÖRHANDSBESKED FRÅN OCH MED 2013-10-01****************

    En ny lag träder i kraft 2013-10-01. Det innebär att jag som patient har rätt att få veta två saker innan jag betalar för vård i ett annat EU/EES-land:

    1 Kommer jag att få ersättning eller inte?
    2 Hur mycket pengar får jag?

    Dvs, om jag vill göra äggdonation i Finland/Island, eller IVF-behandling i tex Danmark, så vet jag redan innan jag åker att pengarna jag betalar kliniken kommer jag att få tillbaka av FK. Osäkerheten försvinner.

    Lagen som träder i kraft heter "Lag (2013:513) om ersättning för kostnader till följd av vård i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet"

    Paragraf 11 är det intressanta:

    "Förhandsbesked 11 § Om en patient ansöker om det, ska Försäkringskassan lämna förhandsbesked om 1. huruvida patienten har rätt till ersättning enligt denna lag för viss vård som han eller hon avser att ta emot vid ett visst vårdtillfälle i ett annat EES-land, och 2. det högsta belopp ersättning kan betalas ut med för denna vård.

    Har förhandsbesked lämnats enligt första stycket är Försäkringskassan skyldig att vid senare prövning av frågan om ersättning till patienten för den angivna vården betala ut minst det belopp som angetts i förhandsbeskedet. "

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-11-05 11:45
    Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av vävnader och celler i hälso- och sjukvården och vid klinisk forskning

    www.socialstyrelsen.se/sosfs/2009-32

  • Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?
  • hea
    Viktoria2012 skrev 2014-02-25 20:50:59 följande:
    Tack för alla svar. Jag fick ångest och kunde inte skriva på ansökan på nån dag, men nu jädrar anamma. Intressant med lämplighetsintyget. FK nämnde det när jag ringde, jag ringde sen runt som ett jehu och försökte hitta nån. En privat psykolog skulle ta 3000 för det.

    Vi har också en situation där min partner fått ett barn under tiden vi har varit gifta. Dock räknas det ej som mitt barn. Intressant om FK nekar mig föräldrapenning för att jag inte är juridisk förälder men nekar mig IVF då min fru har ett barn.

    Jag blir mycket ledsen över att det blivit svårare efter den nya lagen. Landstingen har ju redan betett sig illa med godtyckliga åldersgränser, diskriminering av samkönade par (Umeå tog mer betalt av lesbiska, belv stämda) osv osv.

    Tack för text förslag. Jag klipper och klistrar. Hobbyadvokat kallar jag mig.

    Varmt, till er alla.
    Fått tag i donationsavdelningen på sjukhuset nu som hänvisade mig till Nordic IVF eller Carlanderska för att få en lämplighetsprövning. Enligt henne så gick de igenom vad en donation innebär, att barnet har rätt att söka upp donatorn och vad det är för olika känslor som kan dyka upp. Att man är medveten om dessa olika sakerna. Nämde inte så mycket om hur vi skulle funka som föräldrar.
    Det behövde inte vara en psykolog utan räckte med en kurator. I deras team var det en läkare, en kurator och en barnmorska.
  • hea

    Hittade detta på
    www.fertilitetsguiden.com/behandlingar/spermiedonation.php
    Den  medicinska bedömningen måste ju endast gälla mig då vi skall donera spermier.

    Lämplighetsprövning

    Med en lämplighetsprövning försöker man avgöra om barnet kommer att få en bra uppväxt.

    Medicinsk bedömning
    Paret testas två gånger för HIV, syfilis, hepatit B och C - sex månader före donationen och strax innan. En provrörsbefruktning får bara göras om det inte finns någon risk att smitta förs över till kvinnan eller barnet.

    Psykologisk och social bedömning
    •    längtar efter och uppriktigt önskar sig barn
    •    har en stabil och bestående relation
    •    har förmågan att vårda och uppfostra ett barn
    •    kan emotionellt, praktiskt, socialt och juridiskt acceptera det blivande barnet som sitt eget
    •    är införstådda med eventuella funderingar och problem som både barnet och de själva kan komma att känna kring att bara den ena partnern är biologisk förälder vill berätta för barnet i lämplig ålder hur han eller hon har kommit till

  • Åsa2014

    Är det någon här som har någon koll på antal försök man har med dom nya reglerna? Är det så illa att det är de antal försök man har i sitt landsting? Läst om de som innan 1/10 gjort fler försök an man "har rätt till" i sitt landsting och fått ersättning för det.

  • Lillan15

    Ja, idag skickade vi våra synpunkter till Fk ang. att de tänker avslå vår ansökan. Sedan lär det väl bli överklagan till Förvaltningsrätten oxå. 

  • Myra
    Lillan15 skrev 2014-03-09 22:13:09 följande:
    Ja, idag skickade vi våra synpunkter till Fk ang. att de tänker avslå vår ansökan. Sedan lär det väl bli överklagan till Förvaltningsrätten oxå. 
    Då kör vi samma race. Skickade in mina synpunkter för snart 3 veckor sen och inte hört något än. 
    Räknar med avslag och hade räknat med att dom skulle vara väldigt snabba att skicka ut det definitiva avslaget/beslutet efter sista datumet man skulle höra av sig. Man jag ju alltid hoppas att det kan positivt. 
  • Blingbling

    Myra: Har du kollat så att inte dina synpunkter har försvunnit på posten, vilket ju hände mig ett par ggr när jag skickade in ansökan till FK i höstas.

  • hea

    Efter att min högskoleansökan kom bort i posten och jag fick söka på nytt ett år senare så sänder jag all post som är viktig rekommenderat, för att vara säker på att det kommit fram.

    Viktoria2012 Vad var det för privat psykolog som gjorde prövningen?
    Fått tag i en person på Socialstyrelsen efter en veckas rund rigning. Hon hänvisade mig till Umeå som är de som har tillåtelse att utföra donationer av spermier i Sverige. Jag tyckte att det måste vara någon mer som kan göra det, hon menade att det är kliniken som utför donationen och inseminationen som skall göra prövningen. 

    Är det någon som gjort en privat lämplighetsprövning?

  • NinaCamilla

    Hea: Vi vände oss till en privat psykolog som kan donationer. Det kostade 2000 spänn. Jag vet att man kan få det billigare via familjerådgivning oxå. Prova där om de har någon psykolog.

  • Myra
    Blingbling skrev 2014-03-10 09:19:05 följande:

    Myra: Har du kollat så att inte dina synpunkter har försvunnit på posten, vilket ju hände mig ett par ggr när jag skickade in ansökan till FK i höstas.


    Jag har försökt ringa henne flera gånger men inte fått tag på henne. Tack för att du påminde mig. Ska genast testa o ringa igen.
  • Blingbling

    Visst är det så att om man får ett nej från landstinget på grund av ålder, så är det ingen idé att överklaga till förvaltningsrätten, eller hur? Sedan undrar jag om jag fått allt om bakfoten när jag har hört att det kan ta 1-1,5 år att få svar på överklagande från förvaltningsrätten...eller stämmer det?

Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?