• Dustpuppy

    Ersättning för vård/äggdonation utomlands?

    Hej!

    Ber om ursäkt ifall någon annan redan har utrett frågan, men jag har efter 10 minuters googlande inte hittat något konklusivt.

    Jag tror att om man har rätt till vård i sitt landsting, men inte hinner få det på grund av lång kötid, så har man rätt att söka motsvarande vård utomlands och få ersättning för den i Sverige. Ersättning gäller för vårdkostnader, resor, logi (jag är osäker på mediciner).

    Jag har läst på Försäkringskassans hemsida:

    www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands/om_du_planerar_vard_utomlands/ersattning_vid_planerad_sjukvard

    Det som är kruxet för att få förhandstillstånd är att vårdgivaren måste vara ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet i landet i fråga, och jag tror att de flesta privatkliniker nog inte är det (jag har inte utrett mera). Du måste dessutom ha rätt till vården i ditt hemlandsting.

    Men, det finns en annan utväg, man kan få ersättning i efterhand även om vårdgivaren är privat. Då får man inte ersättning för resor och logi. Vården måste vara liknande som den i Sverige och man måste ha rätt till vården i sitt hemlandsting.

    Så, om man bor i ett landsting som godkänner ÄD upp till 40 år och inte hinner få det och kan tänka sig att betala resor, logi och mediciner själv, så verkar det som att man kan få ersättning för vårdkostnaderna i efterhand.

    Jag väntar på svar från Försäkringskassans utlandsavdelning.

    Jag återkommer när jag vet mera.

    /Dustpuppy

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-10-19 19:03
    Info om ålder: man skall inte ha fyllt 43 år vid behandlingstillfället. Då har man möjlighet att få ersättning i efterhand.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-02-22 14:12
    Info om ålder har jag hittat på föreningen Barnlängtans hemsida, jag vet inte säkert om det är kört om man är äldre. Det kostar bara ett frimärke att försöka...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-05-07 14:37
    #145 har fått ersättning när hon var 45, så det kan vara möjligt att få ersättning även om man är äldre än 43.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-06-26 12:13
    En förutsättning för att få ett sk förhandstillstånd är att kliniken tar emot en betalningsförbindelse från FK som kallas S2. Få, om ens någon, privatklinik tar emot det.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-26 11:52
    Ersättning från FK kan man få om ens eget landsting inte kan erbjuda vården. Om vården finns att få privat i Sverige påverkar inte ersättningsfrågan.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-12-07 13:39
    Ersättning för vård kan man även få för andra sjukdomar, det behöver inte vara ÄD. Ifall ens eget landsting bara erbjuder en IVF och rekommenderad behandling är fortsatta IVF:er, så har man samma rätt till ersättning. andra exempel är cancerbehandlingar, behandling mot svår handsvett och annat.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-06-11 23:06
    Glömde uppdatera för länge sedan: FK har ändrat reglerna till att endast öppna donatorer ger rätt till ersättning, dvs Finland och Island.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-09-26 15:07
    ***********BINDANDE FÖRHANDSBESKED FRÅN OCH MED 2013-10-01****************

    En ny lag träder i kraft 2013-10-01. Det innebär att jag som patient har rätt att få veta två saker innan jag betalar för vård i ett annat EU/EES-land:

    1 Kommer jag att få ersättning eller inte?
    2 Hur mycket pengar får jag?

    Dvs, om jag vill göra äggdonation i Finland/Island, eller IVF-behandling i tex Danmark, så vet jag redan innan jag åker att pengarna jag betalar kliniken kommer jag att få tillbaka av FK. Osäkerheten försvinner.

    Lagen som träder i kraft heter "Lag (2013:513) om ersättning för kostnader till följd av vård i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet"

    Paragraf 11 är det intressanta:

    "Förhandsbesked 11 § Om en patient ansöker om det, ska Försäkringskassan lämna förhandsbesked om 1. huruvida patienten har rätt till ersättning enligt denna lag för viss vård som han eller hon avser att ta emot vid ett visst vårdtillfälle i ett annat EES-land, och 2. det högsta belopp ersättning kan betalas ut med för denna vård.

    Har förhandsbesked lämnats enligt första stycket är Försäkringskassan skyldig att vid senare prövning av frågan om ersättning till patienten för den angivna vården betala ut minst det belopp som angetts i förhandsbeskedet. "

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-11-05 11:45
    Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av vävnader och celler i hälso- och sjukvården och vid klinisk forskning

    www.socialstyrelsen.se/sosfs/2009-32

  • Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?
  • Myra
    Dustpuppy skrev 2014-02-04 20:46:47 följande:
    Myra: Fk gör en tolkning av nya lagar och gör sina rutiner därefter. Förvaltningsrätten är den instans som säger att FK tolkade rätt eller fel. Du kan inte överklaga till Förvaltningsrätten förrän FK har gett dig avslag, du behöver vänta tills du har ett skriftligt avslag.

    Om FK har tolkat fel får de ta fram nya rutiner och patienter får den ersättning de har rätt till men försenat. Överklagan till FV kostar inte.

    /Dustpuppy
    Ok då förstår jag. Det skulle vara intressant att få läsa den lagen dom tolkar. Det står inget på deras hemsida om det. ska nog försöka ringa i morgon och fråga om hon man maila över den.
  • Myra

    Ja jag håller med er andra helt och hållet och ni tar upp det på ett bra sätt. Jag blev så blockerad och kunde inte tänka klart. ja får se hur det här slutar

  • Dustpuppy

    Lagen är nog denna:

    "Lag (2013:513) om ersättning för kostnader till följd av vård i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet"

    /Dustpuppy

  • Myra
    Dustpuppy skrev 2014-02-04 21:55:12 följande:
    Lagen är nog denna:
    "Lag (2013:513) om ersättning för kostnader till följd av vård i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet"

    /Dustpuppy
    Tack.

    så glad att internet, forumet och ni finns. Tänk om man suttit hemma och inte kunde få den här möjligheten till hjälp till både söka information och stöd från andra. 
    Tusen tusen tack alla. 
    Jag ska samla allt det här och sätta mig och skriva ner det och ringa henne igen när jag är ledig på fredag. 
  • Myra

    Hittade det här, vet inte om det är samma lag som FK gör efter. Hela länken är under texten som jag kopierade och la in den här.

    Rätten till ersättning



    5 § En patient har rätt till ersättning för kostnader som har uppkommit till följd av att han eller hon har tagit emot vård i ett annat land inom EES om
    1. patienten när kostnaderna uppkom tillhörde den personkrets för vilken Sverige är behörigt att meddela sådant tillstånd till vård utanför bosättningsmedlemsstaten som avses i artikel 20 i förordning (EG) nr 883/2004,
    2. vården har tillhandahållits av hälso- och sjukvårdspersonal, och
    3. patienten skulle haft rätt att få vården bekostad av det allmänna om den tillhandahållits i Sverige.


  • Zwillinge86

    Jag har delat nedanstående mail tidigare i denna tråd, men gör det igen ifall FKs svar innehåller något du kan använda dig av Myra.

    När jag nu läser mailet på nytt så tolkar jag informationen på samma sätt som tidigare: att bedömningen ska göras utifrån internationellt perspektiv varför FK kan göra en annan befömning än landstinget. Det viktiga är att vården bedöms vara medicinskt motiverad. Men svaren du har fått av FK gör att jag ifrågasätter min egen tolkning...

    15 okt 2013 kl. 15:26 skrev Simm Lindbäck Sofia (2600) :

    Hej,

    Jag skriver med anledning av de frågor du ställt angående planerad vård i annat EU/EES-land.

    För vårdkostnader uppkomna före den 1 oktober 2013 i annat EU/EES-land har rätten till ersättning prövats enligt artikel 56 och 57 i EUF-fördraget. I denna prövning har Försäkringskassan utgått från följande kriterier.

    - den som söker hade rätt till vård i Sverige enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) då hon eller han fick vård utomlands

    - sjukdomen eller hälsotillståndet behandlas inom det allmänna sjukvårdssystemet i Sverige

    - den vårdmetod som används utomlands:

    a) är identisk eller i flera avseende överensstämmer med en behandling som används inom det svenska allmänna sjukvårdssystemet, eller

    b) annars står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet ur ett internationellt perspektiv

    I Sverige regleras rätten till fertilitetsbehandling m.m. i lagen (2006:351) om genetisk integritet. Där uppställs vissa krav och när Försäkringskassan prövar en ansökan om rätt till ersättning enligt EUF-fördraget för dessa behandlingar är svensk lagstiftning utgångspunkten. Vid landstingens prövning av rätt till IVF tas i Sverige hänsyn till Socialstyrelsens föreskrifter. När Försäkringskassan sedan prövar rätt till ersättning vid IVF utomlands ska hänsyn tas till Socialstyrelsens föreskrifter på samma sätt som landstingen tar hänsyn till den vid prövningen i Sverige.

    Som framgår av ovan nämnda kriterier har Försäkringskassan dock vid prövningen enligt EUF-fördraget bedömt behandlingsmetoden ur ett internationellt perspektiv. På grund av detta har Försäkringskassan exempelvis inte begränsat rätten till ersättning med anledning av att flera försök genomförts.

    För vårdkostnader uppkomna efter den 1 oktober 2013 prövas rätten till ersättning enligt lag (2013:513) om ersättning för kostnader till följd av vård i ett annat land inom EES (ersättningslagen). I denna prövning har Försäkringskassan att utgå från följande kriterier.

    - Sverige är behörigt att meddela sådant tillstånd till vård utanför bosättningslandet som avses i artikel 20 i förordning (EG) nr 883/2004

    - vården har getts av hälso- och sjukvårdspersonal

    - patienten skulle haft rätt att få vården bekostad av det allmänna om den getts i Sverige.

    För att det allmänna i Sverige ska bekosta hälso- och sjukvård eller tandvård måste vården vara medicinskt motiverad. Om den vård som utförts i ett annat EES-land inte är medicinskt motiverad har patienten alltså inte någon rätt till ersättning enligt ersättningslagen. I Sverige ska hälso- och sjukvård och tandvård utföras i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det innebär att de vårdåtgärder som vidtas med anledning av ett visst sjukdomstillstånd ska vara relevanta för det aktuella tillståndet. Bedömningen av om en behandlingsmetod uppfyller kravet på vetenskap och beprövad erfarenhet ska göras utifrån ett internationellt perspektiv. Försäkringskassan har därför även efter lagändringen att bedöma behandlingsmetoden ur ett internationellt perspektiv, på samma sätt som skedde för prövning enligt EUF-fördraget.

    Återkom om du har ytterligare frågeställningar.

    Med vänlig hälsning

    Sofia Simm Lindbäck

    Försäkringskassan

    Sofia Simm Lindbäck

    Specialist

    Internationell vård, enhet 1

    0771-524 524

  • Myra

    Zwillinge86: hon på försäkringskassan skev till dig 15 okt efter den nya lagen. Det hon skriver är vårdkostnad som är innan 1 okt och vad som gällde då om jag tolkar det första hon skrivit.  
    Men du får gärna utveckla om du tolkar annat som kan vara till min fördel..;) 

  • Myra

    Hittade den här sidan nu på morgonen. Har inte hunnit läsa den ordentligt än men länkar den ifall flera är intresserade. Vet inte om det är ett förslag än så länge eller om det trätt i kraft. 
    Försöker leta info om rätt till vård i annat eu land som styrker rätten till vård och ersättning som går runt den nya lagen som trädde i kraft 1 okt som jag länkade till igår. Känner att man vill ha bevis till FK, svart på vitt.Frågan är vilken som väger tyngt. Lite det som någon tidigare skrev här om internationella perspektiv och inte ur landstingets perspektiv. 
    Känner att jag vill ha något att skicka in som styrker och även att jag själv kan läsa. Ni kanske har något?

    www.regeringen.se/sb/d/17040/a/211053

  • Zwillinge86

    Enligt det mailsvar jag fick ska FK efter lagändringen:

    -pröva rätten till ersättning enligt lag (2013:513)

    - för att få ersättning måste vården vara medicinskt motiverad

    - vården måste vara utförd av sjukvårdspersonal

    -vården skulle bekostats av det allmänna om den hade gått att få i sverige

    -vården måste dessutom vara förenlig med vetenskaliga metoder och beprövad erfarenhet. Varför FK även efter lagändringen ska bedöma behandlingsmetoden ur ett internationellt perspektiv, på samma sätt som skedde för prövning enligt EUF-fördraget innan lagändringrn 1/10-13.

    Det är dessa kriterier du i ditt utlåtande till FK ska uppvisa att vården du erhållit uppfyller. Och utan att vara helt insatt i din historia så tänker jag att du uppfyller dessa krav. Ditt landsting har medgivit att vården du fått är medicinskt motiverad, vården är utflrd av sjukvårdspersonal, i Sverige bekostas den vård du fått av landstingen samtidigt som vården du fått är i enlighet med vetenskapliga metoder och beprövad erfarenhet. Detta är vad jag skulle spalta upp i mitt svar till FK (eller senare i en överklagan till FV).

    Problemet verkar således vara din ålder och då är det där du behöver upplysa dem. Det är här du ska jaga underlag till varför din ålder inte är ett skäl till avslag. Och det enda kriterie jag ser att de kan koppla din ålder till är kravet på vetenskap, du kan således hänvisa till andra länders inställning samt luta dig mot forskning som stödjer en högre åldersgräns. Likaså skulle jag hänvisa till de rättsfall som någon annan tipsade om. Sen skulle jag läsa lagen 2006:351 som styr fertilitetsvården i Sverige och se om det i denna någonstans framgår en åldersgräns och vad den i så fall baseras på. Står det inget om ålder i lagen skulle jag trycka på att landstinget inte har lagstöd (eller vetenskapligt stöd) i sina regler om tex ålder. Och står det något om ålder i lagen skulle jag med hjälp av andra länders resonemang, forskning och rättsfall försöka påvisa att lagen inte är förenlig med internationellt perspektiv.

    Observera att kvinnan i sitt mail skriver att på grund av lagkravet (2013:513) från 1/10-13 om internationellt perspektiv kan FK exempelvis inte begränsat rätten till ersättning med anledning av att flera försök redan genomförts i landstingets regi.

    Vilket alltså visar att FK gör måste göra en annan bedömning eftersom landstingen kan begränsa/reglera vården utifrån sin ekonomi. Vilket kan liknas vid åldersfrågan, särskilt om det finns landsting med högre åldersgräns. Men detta är bara min tolkning, och jag blir lite osäker då hon bara nämner detta i texten kring den tidigare lagen.

    På samma sätt reagerar jag på att hon skriver att FK innan lagändringen den 1/10-13 prövader rätten till ersättning enligt artikel 56 och 57 i EUF-fördraget och att de då tog hänsyn till socialstyrelsens riktlinjer. Något hon inte nämner när hon beskriver hur FK prövar ersättningen nu efter lagändringen.

    Men jag skulle hur som helst om jag vore du lägga mitt krut på att visa att jag uppfyller de i början uppspaltade kriterierna och sedan hänvisa till allt jag kan hitta som stödjer att din ålder ur ett internationellt perspektiv inte är ett problem.

    Hoppas att jag på ett förståligt sätt har lyckats visa på hur jag skulle hantera den förfrågan om utlåtande som du fått från FK. Säger inte att det här är rätt, men så tolkar jag lagtexterna och den info jag fått från FK.

    Ps. Glöm inte att FK är kända för sin godtycklighet vad gäller bedömningar. Ofta verkar det avgöras beroende på vilken handläggare man får. Så satsa på att få iväg ett svar med mkt underlag och håll sedan tummarna. Annars är det bara att överklaga till FV och då har du redan jobbet gjort eftersom du kan använda samma argument till varför du tycker att avslaget är felaktigt. Ds

  • Lillan15

    Varför har jag inte fått något brev från FK tro???
    Bara ett samtal för flera veckor sedan. Väntar på slutgilltigt beslut. Så vi kan överklaga!

    Skickade in papperna den 12/11-13, strax 90 dagar sedan

    Jag trodde den nya lagen skulle gynna oss, som söker vård utomlands...

Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?