• Anne B M

    Gastric Bypass (GBP)

    Här pratas allt mellan himmel och operation Skrattande.

    Vi har gemensamt att vi gjort, ska, eller vill göra en "Gastric Bypass", en s.k. viktoperation. Här kan du ställa frågor om du är intresserad, vi svarar så gott vi kan.

    1. Hur går man tillväga för att få en operation?
    • Man bokar ett läkarbesök på sin VC, där ber man om att en remiss ska skickas till tillhörande sjukhus kirurgmottagning. Man kan också skicka en egenremiss. Man blir kallad till sjukhuset, där man får träffa ett läkarteam. Alternativt ringer och bokar tid på ett privat sjukhus, det går fortare men man får då bekosta det själv, ca 130 000 kronor.

    2. Hur lång är väntetiden?
    • Kontakta det sjukhus du ska/vill opereras på för information.

    3. Vilka krav ställs på mig som vill göra en viktoperation?
    • BMI måste ligga runt 35-40
    • Allvarligt menande bantningsförsök skall ha gjorts med sakkunnig, personlig rådgivning. Operation får aldrig vara en förstahandsmetod.
    • Fetman måste ha varat ett antal år.
    • Man ska vara motiverad och förstå vad en operation innebär.

    4. Kan jag aldrig äta gott igen?
    Jo, de kan man absolut. Skillnaden är att man måste lyssna på kroppen lite mer än förr.

    5. Graviditet
    GBP utgör inget hinder för graviditet men kroppen klarar inte av detta energimässigt första året efter operationen. De som önskar skaffa barn bör vänta ca ett år efter operationen tills vikten stabiliserats. Vid en graviditet bör man kontrollera sina värden lite extra, då näringsbrist kan förekomma.

    Vill du vara med i andra forum om GBP så "googla" så finner du en "uppsjö" av andra forum relaterade till GBP.

    Facebook finns en del grupper om GBP också, jag har bland annat startat en sluten grupp där, där endast invigda kan läsa och skriva, för det finns många människor som inte är öppna med att dom ska, eller har, gjort en operation. Nu är det så fånigt att man måste vara vän med mig på Facebook för att komma med i gruppen (inte mitt val, utan Facebooks eget system), så skicka en vänförfrågan till mig så lägger jag till dig i gruppen. Anne Bokvist Moijé heter jag där .



    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-17 11:16
    Bilder:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m56388345.html

    Mat:
    www.familjeliv.se/Forum-22-72/m49968878.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-23 09:29
    Nu ska det fungera att ansöka om medlemskap i gruppen på FB, utan att först bli vän med mig.

    www.facebook.com/&ap=1
  • Svar på tråden Gastric Bypass (GBP)
  • Anne B M

    Har svimmat tre gånger idag, så nu ligger jag inlagd på Ersta IGEN, med dropp... Så less .

  • PetraD
    Anne B M skrev 2011-03-01 21:35:19 följande:
    Har svimmat tre gånger idag, så nu ligger jag inlagd på Ersta IGEN, med dropp... Så less .
    men fyyyy
    nu måste de f*n göra något så du får bli bra igen som du förtjänar
    du har fått stå ut med för mycket nu
  • Tjohalia

    Lägger min fråga här med (den ligger redan i svammelhörnan på FB):

    Efter operationen ska jag ju leva på soppor i två veckor, jag tänkte börja samla lite recept och laga i förväg och frysa in så att det går lätt och smidigt sen. Men vad är det jag ska tänka på? "Kom ihåg protein" och "1,5 dl/portion" är det enda jag skrivit upp sen info mötet... Visst ska dom vara helt släta? Kan man mixa eller ska man sila bort bitarna? Är redda soppor eller buljongsoppor bäst? Vad har ni för tips?


     


    Flicka 050414 * Pojke 070309
  • Maddisen80
    Anne B M skrev 2011-03-01 21:35:19 följande:
    Har svimmat tre gånger idag, så nu ligger jag inlagd på Ersta IGEN, med dropp... Så less .
    Hej vad tråkigt att höra :( när ska du få vara frisk ? Krya på dig ,svimmar du pågrund av smärtan eller ?
  • lisalove
    Tjohalia skrev 2011-03-02 09:43:33 följande:

    Lägger min fråga här med (den ligger redan i svammelhörnan på FB):

    Efter operationen ska jag ju leva på soppor i två veckor, jag tänkte börja samla lite recept och laga i förväg och frysa in så att det går lätt och smidigt sen. Men vad är det jag ska tänka på? "Kom ihåg protein" och "1,5 dl/portion" är det enda jag skrivit upp sen info mötet... Visst ska dom vara helt släta? Kan man mixa eller ska man sila bort bitarna? Är redda soppor eller buljongsoppor bäst? Vad har ni för tips?


     


    Man ska mixa så att de är så släta som möjligt, men inte sila bort bitarna. För då försvinner mkt av den lilla näringen som finns. På Ersta skulle man äta 2.5 dl lunch och middag, 2 dl övrig tid. Var jäkligt tufft att få i sig från början.
  • sockerdocka

    Hej !
    Idag skickade min läkare iväg en remiss till Aleris i Skåne, efterson jag bor där.
    Är det någon av er som har koll på hur lång tid det tar innan jag får en bekräftelse att de mottagit remissen och jag kan ställa mej i vårdgatanti-kön ?

  • Ådi
    Anne B M skrev 2011-03-01 21:35:19 följande:
    Har svimmat tre gånger idag, så nu ligger jag inlagd på Ersta IGEN, med dropp... Så less .
    Läser här då och då och har sett vad mycket du går igenom Jag kan inte föreställa mig....
    Jag hoppas att eländet tar  slut nu för du har verkligen fått utstå fööör mycket.
    Sänder en "cyber-styrkekram" och håller mina tummar att det här är den sista prövningen och att det vänder nu!

    /Mia
  • Zodic
    Tjohalia skrev 2011-03-02 09:43:33 följande:

    Lägger min fråga här med (den ligger redan i svammelhörnan på FB):

    Efter operationen ska jag ju leva på soppor i två veckor, jag tänkte börja samla lite recept och laga i förväg och frysa in så att det går lätt och smidigt sen. Men vad är det jag ska tänka på? "Kom ihåg protein" och "1,5 dl/portion" är det enda jag skrivit upp sen info mötet... Visst ska dom vara helt släta? Kan man mixa eller ska man sila bort bitarna? Är redda soppor eller buljongsoppor bäst? Vad har ni för tips?


     


    redda soppor är ju bäst eftersom du ska få i dig så mkt som möjligt, kan du få i lite grädde där är det ju bra. jag åt typ inga soppor, åt mosad frukt och yoghurt. mosat ägg, mosade fiskbullar. inget som behövdes lagas i förväg direkt.
Svar på tråden Gastric Bypass (GBP)