• Kavat

    Äggallergitråden

    Äggallergitråden: del 14


    Äggallergitråden: del 13
    Här fortsätter tråden för oss alla med knoddar som ej tål ägg. Tanken är att vi ska kunna ge varandra stöd, tips, recept mm.

    Leta efter ägg i INNEHÅLLSFÖRTECKNINGAR:
    Heläggspulver, Hönsäggvita, Äggalbumin, Ägglobulin, Äggula, Äggulepulver, Äggvita, Äggvitepulver, Ovalbumin, Albumin (är antingen mjölk- eller äggprotein, kontakta tillverkaren), E1105
    (E1105 går även under namnet Lysozym, som kan hittas i utlänsk ost samt konserveringsmedel.)

    Ovo betyder ägg.

    MPR-VACCINATION: Om ni har mycket allergiskt barn så rådfråga läkare innan ni vaccinerar. Inga reaktioner mot ägg i vaccinet har konstaterats sedan vaccinet gjordes om för några år sedan.

    Läs mer på www.allergisidan.com och
    www.allergimat.com. Där finns även recet!
    Recept finns även på www.tasteline.com
    www.mjolkfri.com finns info och dissuktionsforum för äggallergi.
    Utgången bak/fika/godisrecepttråd för allergiker (stängd):
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27172372.html
    Utgången matrecept-tråd för allergiker:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27146750.html
    Utgången recept-tråd för äggallergiker: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m33843605.html
    Utgången recept-tråd utan ägg: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m40187640.html

    *****************************************
    ÄGGERSÄTTNING:
    Äggersättning (1 ägg) till mjuka kakor (max två ägg kan bytas ut):
    -Koka upp 1 dl vatten med 1 msk hela linfrön. Låt svalna o sila sedan av. Använd “vattnet” (gelen).
    -Värm 2 dl vatten med 1½ tsk fiberhusk under omrörning.
    -1 tsk bakpulver. Tänk på att för mycket bakpulver ger smak, så ersätt inte för många ägg med bakpulver.
    -NoEgg (vanlig butik)
    -Loprofin (apoteket, är egentligen inte avsett för äggallergiker utan för njursjuka som behöver proteinreducerad kost)

    Ersättning för ägg i gratänger och lådor:
    1 del mjölkpulver och 2 delar vatten
    Om man inte tål mjölk : 2 delar sojamjölk och 1 del vatten

    Färser och köttbullar:
    Använd 1 mosad kokt potatis eller potatismospulver. Andra alternativ är att tillsätta 1 tsk potatismjöl eller majsstärkelse.

    Bullar:
    Pensla med sockerlösning, mjölk, honungsvatten, juice, kokosmjölk, sirap eller smält smör.

    Matbröd:
    Pensla med vatten, olja, filmjölk eller mjölk.
    **************************************************

    Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49715000.html
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-05 19:53
    NY Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51783396.html
  • Svar på tråden Äggallergitråden
  • Soffifi

    Hej allihopa!

    Har en dotter som på pricktest visat allergi mot bl.a. ägg och fått eksem som symtom på detta. Nu har vi börjat testa att ge henne grejer med lite ägg i som t.ex. pannkaka. Vi har inte märkt något eksemutbrott vid de här tillfällena och börjat fundera på om hon kanske växt ifrån sin allergi nu. Hon är tre år.

    Har ni några tips på hur man bäst kan provocera för att se om de reagerar? 

  • Jess86

    Vi fick rådet att ringa vårdcentralen och har nu fått tid för utredning om tre veckor! Glad

  • Vår lilla godis

    Hej! 

    Jag blev så glad när jag såg att det fanns en särskild tråd för äggallergi! Är så sällan inne på familjeliv nu för tiden, men hittade som vanligt hit när jag googlade :)

    Just nu är det MPR-vaccinering på gång för vår son som är äggallergiker, det var därför jag googlade, men detta har jag läst mycket om nu så jag känner att jag fått svar.

    Tänkte bara kolla med er andra som också har barn som är äggallergiker - hur noggranna är ni? Vår son fick sin allergi konstaterad genom pricktest på sin 6-månadersdag. Han har även en konstaterad mjölkallergi, men inte lika stark reaktion som på ägg. Ägget gav "mycket stark reaktion", dvs ett utslag som som var många gånger större än kontrollpricken. Han reagerar främst med eksem och klåda. Man har förklarat för oss att han har "atopisk hy" och därför ofta får problem med klåda och river sönder sig m.m. Detta tiggas av allergierna, men även av infektioner osv.

    Eftersom han fick allergin konstaterad vid endast 6 månaders ålder så har han ju aldrig ätit ägg själv, utan endast fått i sig det genom amning samt i luften och vid hudkontakt vid matlagning. När han var 5 månader gammal stekte vi pannkakor och fick då åka in akut eftersom han fick nässelutslag över hela kroppen och svullna ögon. Dock ingen påverkan på andning eller syresättning. Det var efter detta tillfälle som han allergiutreddes.

    När vi fick allergin konstaterad så valde jag att på eget bevåg utesluta allt ägg, alla produkter som innehåller ägg och till och med spår av ägg HELT från vårt hushåll. Ingen fick föra det över vår tröskel och ingen familjemedlem får heller äta ägg när de är borta. Jag tyckte/tycker att det var så jobbigt att  se sonen lida....

    Sonen är nu snart 15-månader och jag har under detta knappa år träffat på många som tycker att det är konstigt att jag är så "petig" med äggen. En del menar till och med vi borde kunna ha ägg hemma, och att vi övriga familjemedlemmar borde kunna äta det obehindrat, bara inte sonen får i sig något. Så, hur gör ni andra? Vad har ni hört? Vad har era läkare och övriga sagt? De läkare som vi har träffat har inte sagt så mycket, utan lagt det på oss själva att testa och fram och ta reda på saker....  

  • Billabong

    Vår lilla godis: Som jag uppfattar det så reagerade er son på ägg luftburet när han var fem månader, dvs när han andades in ägg då ni stekte pannkakor. Stämmer det?
    I så fall tycker jag ni gör klokt i att inte ha ägg hemma. Vad säger barnallergimottagningen? Har ni testat honom igen? 

    Vår son reagerar också mkt starkt på ägg, men bara när han själv äter det. Vi kan därför ha ägg hemma och äta ägg vid samma bord som honom utan att han reagerar.   

  • Vår lilla godis
    Billabong skrev 2012-04-03 20:42:55 följande:
    Vår lilla godis: Som jag uppfattar det så reagerade er son på ägg luftburet när han var fem månader, dvs när han andades in ägg då ni stekte pannkakor. Stämmer det?
    I så fall tycker jag ni gör klokt i att inte ha ägg hemma. Vad säger barnallergimottagningen? Har ni testat honom igen? 

    Vår son reagerar också mkt starkt på ägg, men bara när han själv äter det. Vi kan därför ha ägg hemma och äta ägg vid samma bord som honom utan att han reagerar.   
    Vad skönt att ha det så som ni har! Vi har en dotter på snart 3 år också, och hon älskar ägg, pannkakor osv. Frågar ofta varför hon inte kan äta det (äter dock på dagis) och att hon saknar det osv. Lite tråkigt...

    Ja, jag antar att han reagerade i luften. Eller genom att vi hade det på händerna, och sedan tog i honom. Så var det i alla fall när vi var inne på akuten med honom. Han fick nässelutslag när min syster höll i honom, de formades efter hennes fingrar, som handavtryck i nässelutslag! Det var hon som hade vispat pannkakorna. När jag höll honom lugnade det sig. Barnspec.mott. har inte sagt så jättemycket, utan la det mesta på oss. Där och då tyckte jag att det var väldigt jobbigt, men nu har man ju lärt sig leva med det. Antar att frågeställningarna och funderningarna aktualliseras nu eftersom det snart (om 4 mån) är dags för dagisstart för lillen. Har även en tid hos barnspec.mott nästa vecka för kontroll, så jag tänkte ta upp lite frågor då.

    Hur har det gått för era små med allergier på dagis? Han har fått plats på samma som storasyster, och hon kommer hem varje vecka med något hon bakat (med ägg, oftast). Alla barnen älskar att baka, känns ju tråkigt om de ska behöva sluta med det för att vår son kommer och inte tål ägg i lokalen... Eller när dom äter... Tycker att man såååååå ofta stöter på folk som säger typ "jaha... är han ägg- och mjölkallergiker? Vad tråkigt att inte kunna dricka mjölk...." Och så tror de liksom att det är just den rena mjölken som är problemet och tänker inte längre. De brukar bli helt chockade när jag säger att det är mjölkprodukterna och alla grejer som innehåller ägg eller spår av ägg som är jobbiga att undvika. Och sedan kan de i nästa mening ändå fråga om han typ vill smaka lite yohgurt, och förstår då inte att detta är en mjölkprodukt, osv.... Tänk om dagispersonalen också resonerar så? Det skulle ju kunna bli katastrof! Och även om man lyckas förklara för de viktigaste fröknarna exakt hur det ligger till så kan det ju komma någon annan som inte tänker. Tycker alltid att det är mycket vikarier där, och att personalen flyttar runt på avdelningarna. Hur har det gått för er andra med detta?
  • Billabong

    Jag var också orolig inför dagisstarten. Därför ringde jag hans barnallergiläkare någon månad eller två före inskolningen och hade ett jättebra samtal med henne. Rekommenderar att du/barnets andra förälder också ringer/träffar ert barns allergiläkare så att ni kan få svar på alla funderingar.
    Eftersom vår son inte reagerar på luftburet ägg har de andra barnen kunnat fortsätta äta det som de alltid ätit men han får specialkost (krävdes läkarintyg, det gör det nog hos er också). Vi fick också en extra uppsättning av mediciner som förvaras på fsk tillsammans med en instruktionslapp om hur de ska agera om han råkar få i sig ägg.
    Min äggallergiske son fick gå på en fsk där det finns riktigt kök, det är viktigt att de kan laga hans äggfria mat på ett säkert sätt. Kökspersonalen hade stor erfarenhet av barn med födoämnesallergier så där känner jag mig trygg. Jag inser att det ändå kan råka hända ngt, men det kan det göra även på andra ställen han befinner sig (har alltid medicin med oss).
    Barnallergisjuksköterskan finns tillgänglig för fsk-personalen ifall vi/de hade velat det. Det ingår i deras uppdrag att utbilda pedagoger och annan personal om födoämnesallergier. Men personalen kände inte att behovet fanns för det. De har alltid varit väldigt noggranna och bl.a. när han var liten placerat honom och andra allergiska barn vid ett särskilt bord för de med allergier av olika slag. Med pedagoger mellan sig så att de inte råkar sno åt sig av varandras mat. De har alltid direkt tvättat sig om de tagit i ägg innan de tagit honom, tvättat av honom och tagit honom ifrån matsalen in till lekrum medan de noggrannt städar upp runt matplatserna osv.
    Allt har fungerat klockrent på hans förskolor (har gått på två olika). Men som sagt, vi inser att det är lätt hänt att ngt händer och litar på att personalen agerar korrekt i så fall.   

  • Vår lilla godis
    Billabong skrev 2012-04-03 22:22:57 följande:
    Jag var också orolig inför dagisstarten. Därför ringde jag hans barnallergiläkare någon månad eller två före inskolningen och hade ett jättebra samtal med henne. Rekommenderar att du/barnets andra förälder också ringer/träffar ert barns allergiläkare så att ni kan få svar på alla funderingar.
    Eftersom vår son inte reagerar på luftburet ägg har de andra barnen kunnat fortsätta äta det som de alltid ätit men han får specialkost (krävdes läkarintyg, det gör det nog hos er också). Vi fick också en extra uppsättning av mediciner som förvaras på fsk tillsammans med en instruktionslapp om hur de ska agera om han råkar få i sig ägg.
    Min äggallergiske son fick gå på en fsk där det finns riktigt kök, det är viktigt att de kan laga hans äggfria mat på ett säkert sätt. Kökspersonalen hade stor erfarenhet av barn med födoämnesallergier så där känner jag mig trygg. Jag inser att det ändå kan råka hända ngt, men det kan det göra även på andra ställen han befinner sig (har alltid medicin med oss).
    Barnallergisjuksköterskan finns tillgänglig för fsk-personalen ifall vi/de hade velat det. Det ingår i deras uppdrag att utbilda pedagoger och annan personal om födoämnesallergier. Men personalen kände inte att behovet fanns för det. De har alltid varit väldigt noggranna och bl.a. när han var liten placerat honom och andra allergiska barn vid ett särskilt bord för de med allergier av olika slag. Med pedagoger mellan sig så att de inte råkar sno åt sig av varandras mat. De har alltid direkt tvättat sig om de tagit i ägg innan de tagit honom, tvättat av honom och tagit honom ifrån matsalen in till lekrum medan de noggrannt städar upp runt matplatserna osv.
    Allt har fungerat klockrent på hans förskolor (har gått på två olika). Men som sagt, vi inser att det är lätt hänt att ngt händer och litar på att personalen agerar korrekt i så fall.   
    Tack så mycket! Ska fråga ut läkaren på barnmott. nästa vecka :)
  • Milleman

    vad bra med en äggtråd. då kan jag ju visa bilder på min son hur han ser ut nu. någon som känner igen detta?

    han är under utredning men dem gjorde inget pricktest utan blodprov. dryg vecka att få svar :( man vill ju inte utsätta honom för något i onödan... 





      

  • Soffifi
    Vår lilla godis skrev 2012-04-03 22:02:02 följande:
    Vad skönt att ha det så som ni har! Vi har en dotter på snart 3 år också, och hon älskar ägg, pannkakor osv. Frågar ofta varför hon inte kan äta det (äter dock på dagis) och att hon saknar det osv. Lite tråkigt...

    Ja, jag antar att han reagerade i luften. Eller genom att vi hade det på händerna, och sedan tog i honom. Så var det i alla fall när vi var inne på akuten med honom. Han fick nässelutslag när min syster höll i honom, de formades efter hennes fingrar, som handavtryck i nässelutslag! Det var hon som hade vispat pannkakorna. När jag höll honom lugnade det sig. Barnspec.mott. har inte sagt så jättemycket, utan la det mesta på oss. Där och då tyckte jag att det var väldigt jobbigt, men nu har man ju lärt sig leva med det. Antar att frågeställningarna och funderningarna aktualliseras nu eftersom det snart (om 4 mån) är dags för dagisstart för lillen. Har även en tid hos barnspec.mott nästa vecka för kontroll, så jag tänkte ta upp lite frågor då.

    Hur har det gått för era små med allergier på dagis? Han har fått plats på samma som storasyster, och hon kommer hem varje vecka med något hon bakat (med ägg, oftast). Alla barnen älskar att baka, känns ju tråkigt om de ska behöva sluta med det för att vår son kommer och inte tål ägg i lokalen... Eller när dom äter... Tycker att man såååååå ofta stöter på folk som säger typ "jaha... är han ägg- och mjölkallergiker? Vad tråkigt att inte kunna dricka mjölk...." Och så tror de liksom att det är just den rena mjölken som är problemet och tänker inte längre. De brukar bli helt chockade när jag säger att det är mjölkprodukterna och alla grejer som innehåller ägg eller spår av ägg som är jobbiga att undvika. Och sedan kan de i nästa mening ändå fråga om han typ vill smaka lite yohgurt, och förstår då inte att detta är en mjölkprodukt, osv.... Tänk om dagispersonalen också resonerar så? Det skulle ju kunna bli katastrof! Och även om man lyckas förklara för de viktigaste fröknarna exakt hur det ligger till så kan det ju komma någon annan som inte tänker. Tycker alltid att det är mycket vikarier där, och att personalen flyttar runt på avdelningarna. Hur har det gått för er andra med detta?
    Såg bara pannkaksgrejen och vill tipsa om No Egg och havredryck istället för det som lilleman inte tål. Blir supergott och frasigt. :)
  • Vår lilla godis
    Soffifi skrev 2012-04-19 20:47:37 följande:
    Såg bara pannkaksgrejen och vill tipsa om No Egg och havredryck istället för det som lilleman inte tål. Blir supergott och frasigt. :)
    Tack! Har du något recept? Eller är det bara att byta äggen mot no egg och mjölken mot havredryck kanske? Ska testas, tack! :) Har testat byta ägg mot bakpulver förut, smakade sådär...
Svar på tråden Äggallergitråden