Prins Carl Philip om svårigheterna – ärliga orden: ”Har hjälpt mig”

Prins Carl Philip lider av dyslexi, något som har påverkat hans liv. Nu öppnar han upp om den jobbiga tiden, och avslöjar hur han fortfarande arbetar med det i dag.

Prins Carl Philip lider av dyslexi.

Det är ingen hemlighet att Prins Carl Philip, 45, har dyslexi. Han har nämligen vid flera tillfällen berättat om hur det påverkat hans liv. 

I samband med den årliga Nordiska Dyslexikongressen var det därför en självklarhet att det skulle vara just Carl Philip som skulle tala på kongressen. 

Där berättade han hur han fortfarande jobbar med dyslexin tillsammans med sina barn, vilket Expressen var först med att rapportera om. 

MISSA INTE: Prinsessan Madeleine avslöjar: Där är hon och maken oense

Sveriges krav på kungafamiljen

Familjeliv har nyligen rapporterat om de krav som ställs på Sveriges kungligheter. 

Det är nämligen sällan som paren i kungafamiljen visar ömhetsgester som kyssar och kramar inför kameror. Enligt relationsexperten Eva Rusz är anledningen till detta inte en brist på kärlek, utan att man som kunglig behöver leva upp till en viss roll.

– De har klätt sig i kulturella roller, att man ska vara på ett visst sätt. Det betyder inte att de inte gör det när kameran inte är på. Men i deras situation ska de leva upp till en viss roll, säger Eva Rusz till Svensk Damtidning

LÄS MER: Därför kysser Madeleine och Chris inte varandra

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Prins Philip öppnar upp om tuffa tiden

Som kunglig förväntas man också vara på plats vid offentliga evenemang. Prins Philip och hans fru, prinsessan Sofia, har exempelvis en egen stiftelse som arbetar för att motverka nätmobbning, men också för att öka förståelsen för dyslexi. 

Carl Philip, som själv lider av dyslexi, har ett starkt driv för barn som växer upp med lässvårigheter.  

Under Dyslexikongressen berättade han nämligen att han fortfarande påverkas av svårigheterna i dag. Sedan han själv fick barn har det däremot blivit enklare, eftersom han övat genom att läsa tillsammans med barnen.  

– Jag märker själv att när jag läser med dem – för det måste man göra mycket, läsa med barnen när dom är små – att det har ju hjälpt mig med min läsning dagligen. Ju mer man läser, ju bättre blir det, det kan jag understryka, berättade han under kongressen. 

När han tittar tillbaka på sin barndom och jämför dagens kunskap om dyslexi kan han dock konstatera att mycket har hänt. 

– Mycket har hänt på det här området sedan jag var barn. I dag finns fantastiska utbildningsverktyg och det finns mer research och djupare kunskap, men vi har fortfarande en lång väg att gå. 

LÄS MER: 

Camilla Läckbergs vädjan till följarna – efter händelsen med dottern: "Problem"

Pernilla Wahlgren gifter sig – barnen har inte bokat biljett: "Hur kan ni"

Carolas kryptiska besked om framtiden: "Hemliga uppdrag"