När kan man ha sex efter en förlossning? Vi reder ut

Det är ingen hemlighet att kroppen påverkas av att föda barn. Men när kan man egentligen ha sex efter en förlossning? Här finns svaret!

När kan man ha sex efter en förlossning.

Att bli förälder är för många en dröm, men både under graviditeten och efter förlossningen påverkas kroppen. 

MISSA INTE: Knepen som sätter igång din förlossning – Barnmorskan tipsar

Hur vet man att förlossningen är på gång?

Familjeliv har tidigare rapporterat om tecken på att din förlossning är på gång. Det finns nämligen flera tecken på att en förlossning startat, och symtomen är ofta individuella.

Enligt 1177 är värkar, vattenavgång och en ökad mängd flytningar de största symptomen som visar att det snart är dags att föda barn. 

Upplever man att kroppen följer de tre stegen kan man befinna sig i förlossningens första fas, latensfasen. 

LÄS MERTecken på att förlossningen är igång – mammor berättar om sina symtom

När kan man ha sex efter en förlossning?

I Familjelivs forum lyftes frågan om hur länge man behöver vänta efter en förlossning för att ha sex.

Personen formulerade frågan så här:

"NÄR HADE NI SEX EFTER FÖRLOSSNING? HUR TIDIGT/SENT?Vi har inte haft sex under hela graviditeten (läkarn avrådde pga. vissa komplikationer) Så nu endast 3 veckor efter förlossning börjar jag tänka på detta. Vad är tidigt, vad är sent? Hur kändes första gången efter förlossning?Har visserligen spruckit o blivit sydd så jag e lite nervös!! Kommer det att ta ont o svida, blir det en besvikelse? Tänk om man e dåligt ihopsydd...."

I tråden var det många som passade på att dela sina upplevelser, och svaren visade att folk väntade olika länge med att ha sex.

"Jag sprack och blev sydd, hade sex ca en vecka efter förlossningen, det ända var att det kändes "torrt" så vi hade glidmedel och det funka bra. Det bästa är väl att vänta tills man känner sig redo och känner sig läkt."

"Barn 1 - 6 mån efteråt. Barn 2 - 1 år efteråt."

"Men sex kan man ju ha på många många olika sätt, jag har haft sex efter bara några dagar efter förlossningen men inte penetrerat just där bebisen kommit ut."

"Efter första barnet: Det tog 4 månader. Jag hade blivit akutsnittad och mådde hemskt dåligt efteråt. Efter andra barnet: Ca 3 månader. Jag mådde fysiskt mycket bättre den här gången, men var totalt borta av amningshormoner. Jag blev sydd med ca 10 stygn och hade ont av det i några veckor efter förlossningen. Sex fanns inte på kartan då! Jag är en sådan som påverkas mycket av amningshormonerna. Sedan kom min sexlust tillbaka med stormsteg efter att jag slutat helamma!"

Finns det en särskild gräns?

Det finns ingen regel som bestämmer hur länge du ska vänta efter en förlossning med att ha vaginalt samlag. Det allra viktigaste är att man vill och har sexlust. 

Det är däremot vanligt att känna ett obehag vid samlag i slidan första veckorna efter en förlossning.

Har man ont i underlivet en tid efter förlossningen kan det bero på bristningar. Har du bristningar rekommenderas det att vänta med slidsamlag tills det har gått sex till åtta veckor. 

Källa: 1177

Det finns ingen regel som bestämmer hur länge man ska vänta med att ha sex.

LÄS MER:

Ekonomens knep – så skapar du en realistisk familjebudget

Vilket är Sveriges längsta ord? Här är svaret

Så lyckas du spara en miljon till ditt barn – expertens tips