Så behandlar du mollusker
Så behandlar du mollusker - Foto: Unsplash, Envato

Vad hjälper mot mollusker? Allt du behöver veta om utslagen

Mollusker kan vara lite irriterande och ibland orsaka oro. Här kan du läsa mer om åkomman och hur du kan behandla dem.


Om du har upptäckt små, pärlliknande utslag på ditt barn (eller kanske på dig själv) och undrar vad det är, kan det mycket väl vara mollusker.

Mollusker är en vanlig hudinfektion, särskilt bland barn, och även om de kan se lite läskiga ut är de oftast helt ofarliga. Men vad kan man egentligen göra åt dem? 

Vad är mollusker?

Mollusker orsakas av ett virus som tillhör poxvirusfamiljen. De yttrar sig som små upphöjda knottror, ofta med en liten grop i mitten. De kan dyka upp var som helst på kroppen men är vanligast på armar, ben, mage eller ansikte.

Mollusker sprids genom direktkontakt, exempelvis vid lek, men även via gemensamma handdukar eller kläder.

Den goda nyheten är att mollusker oftast försvinner av sig själva inom 6-12 månader. För vissa kan det dock ta upp till ett par år innan de är helt borta.

Eftersom de är ofarliga behöver man i de flesta fall inte göra något alls. Men vi vet hur det är – ibland vill man bara bli av med dem lite snabbare, eller minska risken för att de sprids.

Foto: Envato.com

Så kan du ta hand om molluskerna

Det finns några knep du kan testa för att lindra besvären. 

  1. Låt dem vara: Att klia eller pilla på mollusker kan sprida viruset och orsaka nya utslag. Försök att hålla området rent och täck eventuellt utslagen med ett plåster om barnet klagar på klåda.
  2. Mjuka upp huden: Ibland kan det hjälpa att smörja in huden med en mild mjukgörande kräm. Det gör inte att molluskerna försvinner snabbare, men det kan lindra eventuell irritation.
  3. Behandling med syra: Det finns receptfria salvor och lösningar som innehåller mjölksyra eller salicylsyra, som kan hjälpa till att torka ut molluskerna. Dessa fungerar dock bäst om man bara har några få utslag och är tålmodig.
  4. Frysning eller skrapning: Om molluskerna är besvärliga kan en läkare hjälpa till genom att frysa bort dem eller skrapa bort dem med ett speciellt verktyg. Detta kan dock kännas obehagligt, så det är oftast inget förstahandsval för barn.
  5. Stärk immunförsvaret: Eftersom mollusker orsakas av ett virus är ett starkt immunförsvar nyckeln till att bekämpa dem. Säkerställ att barnet får en balanserad kost, tillräckligt med sömn och möjlighet att leka utomhus.
Foto: Unsplash

Hur minskar man risken att få mollusker? 

Även om det är svårt att helt undvika mollusker finns det några saker man kan göra för att minska risken:

  • Undvik att dela handdukar, kläder eller leksaker som kan komma i kontakt med huden.
  • Tvätta händerna ofta, speciellt efter att ha rört vid utslag.
  • Håll huden ren och återfuktad för att förebygga irritation.

Har du haft mollusker en gång är risken för att du ska få mollusker igen mycket liten.

När bör man söka vård?

I de allra flesta fall krävs ingen behandling för mollusker. Men om utslagen blir inflammerade, infekterade eller om de sitter på ett mycket besvärande ställe (till exempel nära ögonen), kan det vara bra att kontakta en läkare.

/
/
stats