Efter kritiken: Alla ändringar i Melodifestivalen 2025

Efter kritiken ändrar SVT upplägget för Finalkvalet i Melodifestivalen inför tävlingen 2025.
– Jag hävdar att Finalkvalet fungerade som tv-program. Men sen behövde vi justera detaljer i det, säger projektledaren Anders Wistbacka till TT.

Melodifestivalen 2025 görs om.

Trots att hon låg etta på Spotify gick Fröken Snusk inte vidare till finalen i ”Melodifestivalen” i år från Finalkvalet. Även omskrivna Gunilla Persson, som skapat en massa rubriker, blev utslagen.

I stället gick finalplatserna till Jay Smith och Annika Wickihalder som tidigare samma kväll tävlat i den femte deltävlingen.

Den extra exponeringen för de båda artisterna som fått framföra sin låt flera gånger samma kväll upplevdes som orättvis av kritiker, och nu finjusterar SVT konceptet.

Möttes av kritik

I stället för tio artister blir det nu fem artister som ska göra upp om två finalplatser. I Finalkvalet avslöjas vilket bidrag som fått flest röster i deltävlingarna och får direkt en finalplats – sedan röstar tittarna fram den andra finalisten.

– Finalkvalet fick ju kritik. Jag som har röstningssiffror vet att den inte är helt fullt berättigad. Det var inte så enkelt att bara de två låtarna som hade spelats tidigare under den kvällen hade en fullständig fördel. Men misstanken att det är så är illa nog för oss. Så det ville vi justera helt enkelt, säger Andes Wistbacka.

Låtarna släpps tidigare

En annan förändring är att låtarna till ”Melodifestivalen” kommer att släppas till radio och strömningstjänster i sin helhet dagen innan tävlingen sänds i SVT. Det är första gången i ”Melodifestivalens” historia man gör så.

– I grunden har reglerna som vi har haft varit väldigt konstiga och otidsenliga. Så vi gör en ny start på det här och ser på det som alla andra gör, säger Anders Wistbacka och fortsätter:Jag tror att tittarna är vana och förväntar sig att få se och lyssna på musiken när de har sett det i tv. Och när de inte har fått göra det, har det varit konstigt. Så vi börjar om helt och hållet.