Är det vanligt att tappa tänder vid 4års ålder? Vi reder ut 

Att tappa sina första tänder är ofta ett spännande skede i ett barns liv. Men vilken ålder börjar man tappa sina tänder? Är det vanligt att tänderna börjar trilla ut redan vid 4års ålder? 

Barn börjar vanligtvis tappa sina tänder mellan 5-6 år.

Att tappa sina första mjölktänder är en spännande händelse för både barn och föräldrar. Många barn väntar med spänning på att tandfen ska dyka upp och förhoppningsvis ge en slant under kudden i utbyte mot tanden. 

Normalt sett brukar barn börja tappa sina tänder runt 6–7 års ålder, då de första permanenta tänderna börjar komma fram. Men det finns fall där barn börjar tappa sina mjölktänder redan vid 4 års ålder, vilket kan väcka oro och frågor hos föräldrarna: Är det normalt att tappa tänder så tidigt? 

Är det vanligt att tappa tänder vid 4års ålder?

I Familjelivs forum kommer frågan på tal, efter att en person upptäckt att sin 4åriga son har fått lösa tänder och ber om andra personers erfarenheter i frågan. 

”Min pojke blev 4 år i september och jag upptäckte i går att han hade en lös tand!! Beställde tid hos tandläkaren för även dom tyckte det var tidigt att börja tappa mjölktänderna redan. De undrade om han slagit i tänderna eller nåt. Men när vi var hos tandläkaren idag så visade det sig att han skulle få nya tänder. De tyckte att det var väldigt tidigt så jag undrar om det är någon mer som har barn som också var så tidiga.”

Och det är flera personer som delar trådstartarens upplevelser och berättar om sina erfarenheter om att tappa tänder tidigt: 

”Jag var 4 år när jag tappade mina tänder och våran äldsta son tappade sina första i våras (5 år ) men visst det är mycket tidigt”

”Vår son tappade första tänderna när han var fyra, sedan dröjde det ett helt år innan han tappade fler.”

”Min son är 4½ år och han har tappat en tand och fått en ny tand. Dessutom har han två lösa tänder till som är på gång att släppa helt. Det var likadant med dottern, hon började tappa sina och få nya innan hon var 4½år.”

Svaren ovan kommer från forumtråden: 4 år och redan lösa tänder..... Ta del av hela diskussionen och var med och bidra du också! 

Då kommer vanligtvis barnets tänder  

Redan i mammans mage börjar barnets tänder att utvecklas och i sällsynta fall kan barn till och med födas med synliga tänder i munnen. Men för de allra flesta barn börjar tänderna kika upp mellan 6-8 månader, men det kan också ske tidigare eller senare. Det är olika för alla barn och det kan ta upp till ett år innan mjölktänderna kommer. 

Vanligtvis börjar barn tappa sina första tänder när de är mellan 5-6 år gamla, men precis som med de första tändernas ankomst – så är det högst individuellt när man börjar tappa sina första tänder. Vilket beror på att de permanenta tänderna utvecklas olika snabbt hos alla barn. 

Vid 12års ålder har de flesta barn tappat alla sina mjölktänder och de 28 permanenta tänderna har börjat ta plats i munnen. 

Så länge ditt barn inte råkar ut för en olycka där de slår i sina tänder, är det alltså ingen fara om de första tänderna börjar lossna redan när de är fyra år gamla. Men är du orolig, är det alltid bäst att rådfråga ditt barns tandläkare. 

Källa: Folktandvården Sörmland