• Anonym (Hate it)

    Celiaki och sorg

    Blev diagnostiserad med celiaki (att jag inte tål gluten) för några år sedan, detta i vuxen ålder. Kunde då inte förstå vidden av detta. Det begränsar mitt liv otroligt. Svårt att äta ute och alltid en rädsla för att få i mig gluten när jag inte själv lagat det jag äter. Idag var jag nära att få i mig gluten av misstag, ett café som alltid har en glutenfri kaka, men som idag innehöll mjöl istället. Hade inte den som tog betalt känt mig och haft koll hade jag fått i mig och blivit dålig i flera dagar framöver. Utlandsresor är förbi eftersom det är svårt att äta glutenfritt utomlands. Aldrig några goda bakverk längre och är jag bortbjuden får jag ta med mig något själv medan alla andra sitter och äter gott. Spontanbesök på café eller restaurang är också förbi, måste alltid kolla om de har nåt jag kan äta. 

    Ni som kan äta gluten, ni förstår inte hur lyckliga är!! Ville mest bara skriva av mig, kanske är det fler som känner samma som jag? 

  • Svar på tråden Celiaki och sorg
  • Anonym (fluffig)
    Anonym (Hate it) skrev 2024-08-14 16:45:31 följande:
    Har du smakat glutenfritt bröd? Det är torrt och smaklöst så kan knappast ersätta vanligt bröd tyvärr. Saknar bröd väldigt mycket och kanske är det som är svårast att behöva avstå från. 
    Läste du vad jag skrev ens?
  • Anonym (Hate it)
    Anonym (fluffig) skrev 2024-08-14 17:15:45 följande:
    Läste du vad jag skrev ens?
    Läste nog lite för snabbt. Huvudpoängen var att jag inte ska hoppas på att finns glutenfritt bröd? Annars förstår jag inte vad syftet med ditt inlägg var...
  • Anonym (Hate it)
    Anonym (Sandra) skrev 2024-08-14 17:11:15 följande:

    Jag har celiaki  men tycker inte det är så svårt faktiskt. Restauranger har alltid något jag kan äta, och då äter jag inte kött heller. 
    vet inte var du bor men i Sthlm finns ett flertal bagerier som har allt glutenfritt tex. brukar åka dit ibland och köpa det jag vill ha hem.


    sen att sluta resa pga detta?! Jösses 


    Vad äter du när du är utomlands? Mycket av det de steker eller grillar görs ju på samma ytor där de även steker sånt med mjöl, tex fritering? Är du inte så känslig? Det är långt ifrån alla länder som ens vet vad glutenfritt är.

    Har en kompis från Sydkorea och hon hade aldrig hört talas om att man kunde vara allergisk mot gluten och att det inte var nån i hennes land som åt glutenfritt. Peru är också ett svårt land att åka till. Bara några exempel på länder där det är svårt. Många asiatiska länder använder soja i det mesta, och där är den garanterat inte glutenfri.
  • Anonym (annat)
    Anonym (Hate it) skrev 2024-08-14 16:45:31 följande:
    Har du smakat glutenfritt bröd? Det är torrt och smaklöst så kan knappast ersätta vanligt bröd tyvärr. Saknar bröd väldigt mycket och kanske är det som är svårast att behöva avstå från. 
    Jag gjorde faktiskt ett glutenfritt bröd förra helgen som var asgott, fluffigt och perfekt att steka! Det blev för lågt för att rosta, vilket jag hade tänkt ha det till egentligen, men det berodde nog mer på mitt val av form.

    Jag har drabbats av diabetes1, så jag undviker mjöl av en annan anledning än du, men efter att ha letat recept forever hittade jag verkligen rätt, det stillade direkt min cravings efter att inte ha ätit men längtat efter bröd i ett halvår. Enda "ångern" är att jag borde använt en mildare ost.

    Det är tekniskt ett lchf-recept, nötfritt också då jag är allergisk mot nötter, men funkar det så funkar det.

    Googla Camillas nötfria lchf bröd (inte jag som är camilla) och se om det kan vara något för dig. 
  • Anonym (Sån´t Är Livet)

    Ja, det är en begränsning i livet och det är vi många som har.

  • Anonym (Maria)

    Jag lider med dig. Hoppas det växer bort så småningom. Hjärta 

  • Anonym (Maria)
    Anonym (Hate it) skrev 2024-08-14 18:22:34 följande:
    Vad äter du när du är utomlands? Mycket av det de steker eller grillar görs ju på samma ytor där de även steker sånt med mjöl, tex fritering? Är du inte så känslig? Det är långt ifrån alla länder som ens vet vad glutenfritt är.

    Har en kompis från Sydkorea och hon hade aldrig hört talas om att man kunde vara allergisk mot gluten och att det inte var nån i hennes land som åt glutenfritt. Peru är också ett svårt land att åka till. Bara några exempel på länder där det är svårt. Många asiatiska länder använder soja i det mesta, och där är den garanterat inte glutenfri.
    Det är inte gluten i soja. Sojabönor är inte ens ett sädesslag. 
  • Anonym (D)

    För mig är det självklart att laga något glutenfritt när vi ska ha någon som är glutenintolerant på besök.

    En av dotterns bästa kompisar är glutenintolerant, så givetvis har vi numera glutenfri soja hemma också eftersom tjejerna gillar att laga och äta asiatisk mat. 

    Skulle hoppas att de flesta ser till att det finns fullgoda alternativ för vänner man bjuder över. 

  • ciann

    Jag äter glutenfritt sedan 25-30 år.Tycker inte det är några större problem. Särskilt inte idag - utvecklingen har gått framåt. Jag får bilden av att du fastnat i sorgen över diagnosen och begränsar dig onödigt mycket. 

    De flesta restauranger har stenkoll på glutenfritt. Både i Sverige och utomlands. Du nämnde Korea, dit har jag varit ett antal gånger och aldrig haft problem. Det finns bra översättningsappar som man kan beställa genom. 

    Fikabröd är en utmaning. Många större kedjor har tråkigt utbud. Men på orten jag bor finns ett fik specialiserat på specialkost och deras bakverk är gudomliga. Liknande finns på många platser. I somras hittade jag ett special bageri i Paris. 

  • Anonym (Nilla)

    Har en kusin som precis som du fick diagnosen celaki som vuxen. Problemet min kusin sa är inte att hitta gluten fritt, problemet är att man vet vad en "riktig pizza smakar". 

    Jag vet att många av bekvämlighet bjöd kusinen på glass när de fikade någonstans. Det ledsnade han på rätt fort. Folk ville väl, men det blev för mycket. Rulltårta gjord på potatismjöl är ett bra tips då. Det är ju något som många äter och man kan variera innehållet utan problem. 

    Överhörde en konversation för nåt år sedan om några som pratade sig varmt om en glutenfri mjölmix. Var tvungen att googla upp den för att tipsa min kusin. (OBS, jag jobbar inte för något förtag så det är ingen smygreklam jag försöker göra). 

    De hade flera olika glutenfria mjölmixer och företaget hette Lindroos. Frallorna skulle vara som vanliga frallor. 

    Sedan vet jag också flera som är celaki som har koll på glutenfria bagerier. Absolut inga problem att äta ute. 
    www.fria.se/om-gluten/smultronstaellen/ Här finns en lista

    Ännu bättre för dig - vilket du borde ha koll på själv - är celakiförbundet. Där finns en lista så du faktiskt kan resa utomlands. 
    www.celiaki.se/hitta-sommarens-glutenfria-smultronstallen/

    Det är okej att sörja att du fått celaki för du behöver det. Men du kan också se det som en nystart. Hitta nya matfavoriter att glädjas åt, nya recept, nya restauranger att upptäcka.  Jag fick allergi mot bland annat katt när jag var nästan vuxen. Jag sörjer det ännu 30 år senare (vid diagnosen var jag totalt förstörd - jag är en kattmänniska!), men jag accepterar också att det aldrig blir en katt i mitt hus och att jag får andra vinster i stället som tröjor utan päls, kan resa utan att boka kattvakt osv. 

    Men jo, jag har födoämnesallergier också, så jag förstår dig. Man blir bra på att lusläsa innehållsförteckningar och fråga sig fram. Det är enda vägen som finns. Ibland orkar man inte, då kan man känna att det faktiskt är helt okej att bara ta en kaffe och njuta av den när man inser att allt annat inte går att äta. Det kommer ta tid tills du kommer dit, men det är helt okej, det får ta tid. Det kommer att bli bättre!

Svar på tråden Celiaki och sorg