Anonym (Kristider) skrev 2024-08-01 22:54:08 följande:
Fast en aningen nonchalant av regionerna att se det som en droppe i havet när många bäckar små gör en stor å. Att inte göra allt för att prioritera liv och hälsa säger en hel del om att regionerna inte vill prioritera liv och hälsa!
Regering efter regering löser ut regioner som år efter år driver misskötta verksamheter.
Regionernas underskott beror i huvudsak på det nya pensionsavtalet som regionstyret själva har undertecknat, sen en inflation på det gör inte det hela bättre.
Enligt SKR;s rapport har Sveriges kommuner och regioner tillsammans gjort överskott :
-År 2020: 55 miljarder
-År 2021: 69 miljarder
-År 2022: 43 miljarder
För mig är det svårmotiverat att inte kräva någon form av ansvar på hur regionerna faktiskt bedrivs.
Vi har inte helt plöttsligt fått en åldrande befolkning år 2024 och den avancerade tekniken är inte alla patienter som får ta del av när patienter står i vårdkön för att få valuta för sina skattepengar.
På ett plan har du rätt, ekvationen inte går ihop!
https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/varfor-behover-kommunerna-okade-resurser/
Detta är en utveckling som pågått länge åtminstone sedan 90-talet.
Det är inte enskilda avtal eller allmän misskötsel av ekonomin som är huvudproblemet. Om så vore skulle man ha löst det för länge sedan, efter alla konsulter från näringslivet som tagits in för att effektivisera organisationerna, har problemet bara eskalerat.
Ekvationen En påse pengar som ska täcka ett konstant ökat vårdbehov. ett ökat antal äldre med ökat vårdbehov vårdas av allt färre anställda, Klart som fan att det inte går ihop.
Visst kan man sätta gränser för hur mycket vård man kan erbjuda patienterna, men var drar man gränserna. Ska specialiserad cancervård bara erbjudas upp till en viss ålder? Eller ska dyra mediciner bara skrivas ut till de som är produktiva i samhället ? Redan idag finns en osynlig gräns som avgör vilken vård man kan erhålla beroende på vart i landet man bor.
Så länge vi inte diskuterar grundproblemet kommer vi ingenstans i förändringsarbetet. Vi måste ställa de svåra frågorna