Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    nattuw skrev 2022-03-18 14:45:11 följande:
    Det är inte en tolkningsfråga och blir inte heller en tolkningsfråga bara för att du anser att de kommer med orimliga uttalande.

    De vill inte ha en diskussion. Det är därför de försöker döda all diskussion genom att hitta på olika benämningar på de som inte delar deras uppfattning.
    Det finns ju de i tråden som vill påstå att Putins angrepp mot Ukraina har sin grund i och är skapat av Nato och EU. 

    Det finns också de i tråden som säger att de som inte håller med om dessa påståenden påstår att att Putin inte har några skäl för sitt anfallskrig.

    Det hela är inget annat än ett försök att föra diskussionen på ett felaktigt spår.

    Självklart är det så att Putin har sina skäl för det han gör, han har också sina skäl för att beskriva sitt anfallsskrigs orsaker, 

    Putins skäl har inte medNato att göra, har inte med EU att göra, har inte med nazister att göra - Putins anfallskrig handlar om hans ambitioner att skapa en maktsfär för Ryssland likt den Sovjet hade och att Putin är en fullfjädrat autokrat, kleptokrat och diktator. Det är inte Nato eller EU som gjort Putin till den han är, det är Putin som är sån som han är. 
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2022-03-18 19:57:16 följande:
    Sovjet föll 1991. I efterspelet skedde händelserna i Moldavien som gjorde att Ryssland gick in med militär i Transnistrien.
    Sovjetiska/Ryska förband fanns i Transnistrien sedan 50-talet och de blandade sig i de interna oroligheter och stridigheter som uppstod från 1990 i samband med separatisters och moldaviska strider.  

    Ryska frivilliga stred redan för separatisterna. Drygt hälften av befolkningen i Transnistrien är ryska eller ukrainska, resten hör till andra folkgrupper/ språkgemenskaper.

    Det finns mer att säga om Moldavien och olika frihetsrörelser och befolkningsgrupper redan innan SU föll samman och under ww2.
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2022-03-24 11:13:08 följande:
    Det är inte taget ur sitt sammanhang och du huttar samma typ av argumentation i andra ryska medier med koppling till staten/Putin.

    Inget i de där kanalerna och tidningarna finns där om det går emot Putins intressen. Som MINST så får han väst att bli osäkra. Som bäst så blir väst rädda och backar..
    Bäst?!!

    Som MINST så får han väst att bli osäkra. Som VÄRST så blir väst rädda och backar..
  • Padirac
    nihka skrev 2022-03-24 17:17:19 följande:
    Ooops. Freudian slip.

    Nej, väst blir varken rädda eller osäkra av att Ryssland sänder TV med åsiktsmaskiner i soffor. 
    Från det där hållet har Putin-regimens propaganda spridits om att utbrytarregionerna i östra Ukraina är självständiga stater och att en statskupp  genomfördes i Ukraina i samband med Euro Maidan.
  • Padirac
    nihka skrev 2022-03-24 19:36:14 följande:
    Så extremt genomskinligt. VEM tror hen att hen lurar? 
    Putinism delar en del ideologiska grunder med SDs ideologiska grunder och det är ju väl känt att den ryska regimen stöttat en hel del av SDs systerpartier och de nära relationerna mellan SDs företrädare och den ryska regimens kontrollerade media, 
  • Padirac
    nattuw skrev 2022-03-24 23:05:08 följande:
    Kan det vara så att många trodde att hoten om sanktioner skulle räcka och att en allt för stor upprustning av Ukraina skulle gör att Putin kände sig tvingad att handla innan Ukraina blev militärt starkare?

    Om orsaken för invasionen åtminstone delvis berodde på att Putin inte ville ha en militärt stark och västkontrollerad stat vid sin gräns så är den tanken inte så långsökt.

    Trotts allt så brukar hot om sanktioner vara relativt framgångsrika för att undvika upptrappningar. Jag gissar på att det gör det enklare att förhandla utan att "tappa ansiktet". Medan pågående konflikter brukar leva egna liv där sanktioner sälla ger någon större effekt.
    Putin vill inte ha ett Ukraina som inte är en puppetstat till Kreml, Ukraina är för Putin rysslands vagga och att det Ukrainska folket strävar mot demokrati, fri- och rättigheter är ett hot mot den ryska Kremldiktaturen.

    Putin ser Ukraina och en del andra stater och territorier som en del i sin maktsfär - det har inte per se med NATO eller EU att göra utan är en ideologisk kärna av fascism och extrem nationalism - redan på -90talet togs de första stegen och de frihetliga protesterna som följde efter sekelskiftet i postsovjetiska länder skakade Kremls makt i grunden.

    Det är en i grunden diktaturs motiv att kontrollera människor och makt genom våld och övergrepp där upprätthållandet av Kremls makt är det primära. 
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2022-03-25 00:24:42 följande:
    Jo, en del tänkte säkert så men det bygger även det på att man trodde att Putin inte kommer att genomföra det han faktiskt sa att han skulle genomföra om inte hans krav blir uppfyllda.

    Man hade ingen avsikt att uppfylla hans krav.

    Istället tror man att Putin bara försöker skrämmas men vissa tänkte säkert att "för säkerhets skull så ska vi inte provocera fram en reaktion"

    Väst har läst Putin så himla fel eftersom man varit fast i sin egen bild av hur situationen är och hur världen ser ut.
    Jag tror att du har en naiv bild av vad väst vet och inte vet och vilka överväganden som gjorts och görs för att hantera Putin och hotet mot världen.  Det är möjligt att Bush gjorde en felbedömning av Putin då han trodde sig 'se en själ' bakom Putins ögon, Därefter har nog alla förstått vad Putin är gjord av och till och med Trump fattade detta - även om Trump värderade dessa egenskaper på ett annat sätt än andra.
  • Padirac
    nattuw skrev 2022-03-25 12:43:40 följande:
    Väst har ju aldrig varit intresserad av att först kulturer som inte haft samma filosofiska arv som vi har. Så det kan tänkas att du har rätt.

    Fast i fallet Putin kan det ju även vara så att det inte handlar om väst-öst utan om att Putin är en statistiks avvikelse. Vilket gör det närmast omöjligt att agera proaktivt. För det borde finnas tillräckligt många kvar i de västerländska underrättelsetjänsterna som jobbar med kremlologi för göra kvalificerade gissningar om vad en viss åtgärd borde ha för effekt.

    Sen kan det vara så att underrättelsetjänsterna visserligen gjort sitt jobb och gjort det bra men att våra politiker var upptagna med annat och därför inte hade tid att ta hand om realpolitiska frågor. Eller så fanns det ett mer cyniskt politisk motiv där ett lagom starkt Ukraina skulle vara "bättre" eftersom det skulle kunna hålla konflikten levande under en längre tid och därmed utarma Ryssland.

    David Flam har gjort en intervju med komikern Konstantin Kisin som har ett ben i Sovjet och ett ben i Storbritannien. Jag tyckte att intervjun var intressant eftersom den nyanserar bilden lite. Intervjun heter "Konstantin Kisin Vs. Russia"

    " target="_blank">

    Putins invasion och angrepp på en grannstat tillsammans med mördandet av civilia har tvärt mot vad Putin önskar stärkt västvärlden och USA och samtif´duigt försvagat Ryssland, Kreml och Putin själv.  Alla insatta bedömare menar att Putins angrepp på Ukraina är det taktiskt och strategiskt största misstag Putin gjort, det är ett stort avsteg från hans tidigare pragmatiska syn på hur han skall behålla sin maktposition.

    Underrättelsetjänsterna har hela tiden rapporterat om Rysslands kommande aktioner med en omfattande precision  - så att de och politiker inte gjort sitt jobb är inget annat än ett försök att spela ned den fria världens agerande för att inte hamna i en eskalerande situation med ritkigt fruktansvärda konsekvenser.

    Putin har sedan åtminstone 2006 drivit tesen att Ukraina inte är en legitim stat och att de är en del av Ryssland och Rysslands maktsfär -  Putinism inte artskild från nazism eller fascism.  Putins har länge upphöjt fascistiska tänkare och har till och med delat ut fascistisk litteratur till förvaltningar och makthavare.

    Putins tankevärld handlar om den förlust av makt som Ryssland upplevt sedan SUs fall och att allt som försvagat Ryssland beror på USA och USAs allierade, Putins tankevärld består av ära, förorätter, respekt och konspirationsteorier - i denna labyrint av fantasier har nu Putin gått vilse och agerat irrationellt i den menuing att han motverkar sina egna mål.
     
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2022-03-26 09:19:22 följande:
    Jo, jag håller med dig. Putin ville nog snabbt uppnå något större innan han blir för gammal. Han kom väl på att han inte har så mycket tid kvar. Och det var precis det jag menade med att han har tagit en stor risk nu. Han tänkte inte helt rationellt där, avvägde inte (realistiskt) hur stora riskerna är. 

    Jag såg just en tysk dokumentär där Putin, när han bara var borgmästare av St. Petersburg hade ett möte med östtyska politiker och när de efter det officiella mötet (när det inte filmades längre) diskuterade bl.a. Pinochet-diktaturen i Chile, så sa Putin att han skulle vilja ha ett sånt system i Ryssland.

    Kanske inte så konstigt att inte så många visste om just såna yttringar. De östtyska politikerna hade nog ingen anledning att föra det vidare. Och det var ju för länge sedan. 
    Ja, jag har sett en del dokumentärer från bland annat DW och PBS där just Pinochet-diktaturen nämnts som en del av den politiska utvecklingen i Ryssland från SUs fall i början av -90-talet till slutet av -90talet och vidare till nutid.
  • Padirac
    nattuw skrev 2022-03-27 12:25:21 följande:
    Så nu har du plötsligt förvandlats till en expert på Putins tankevärld.
    Nejdå, inte alls, 

    jag återger experters analys av Putin och Putins regim i Ryssland.  Det finns ett omfattande material med studier om Putins väg till makten och vilka värderingar och tankeföreställningar som finns bakom Putins regim.
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa