Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    AndreaBD skrev 2022-02-25 16:51:24 följande:
    Vart drar man då gränsen vad som hör till Europa??? Gränsen går väl vid Bosporen? Dvs. Turkiet tillhör redan Asien, förutom den lilla delen som inte gör. Och Georgien ligger ännu längre öst. 

    Det verkar inte helt säkert om det hör till Europa.... 

    peakbagging.se/lista-over-alla-toppar-i-europ.../
    Europa sträcker sig geografiskt från Ryska Uralbergen till Island till Portugal genom Bosporen till Kaukasus med Georgien, Armeninen och Azerbajan i gränslandet mellan Asien och Europa - jag tror Azerbaijan ev skulle vara med i Eurovision Song Contest - ochtill de västrea delarna av Kazakstan

    Kuturellt finns fler större delar av Europa - det ortodoxt kristna, katolska kristna och protestantisk kristna, - Azerbaijan ligger på gränsen kuturellt och geografiskt.  - jag drar till med min favoritbild 

    WVS Database
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2022-02-25 16:12:46 följande:
    Jag kommer tyvärr inte ihåg Georgien heller. Konstigt. Och Moldavien ligger ju t.o.m. i Europa. 
    AndreaBD skrev 2022-02-25 16:51:24 följande:
    Vart drar man då gränsen vad som hör till Europa??? Gränsen går väl vid Bosporen? Dvs. Turkiet tillhör redan Asien, förutom den lilla delen som inte gör. Och Georgien ligger ännu längre öst. 

    Det verkar inte helt säkert om det hör till Europa.... 

    peakbagging.se/lista-over-alla-toppar-i-europ.../
    Europa sträcker sig geografiskt från Ryska Uralbergen till Island till Portugal genom Bosporen till Kaukasus med Georgien, Armeninen och Azerbajan i gränslandet mellan Asien och Europa - jag tror Azerbaijan ev skulle vara med i Eurovision Song Contest - ochtill de västrea delarna av Kazakstan

    Kuturellt finns fler större delar av Europa - det ortodoxt kristna, katolska kristna och protestantisk kristna, - Azerbaijan ligger på gränsen kuturellt och geografiskt.  - jag drar till med en favoritbild www.worldvaluessurvey.org/photos/EV000190.JPG 

  • Padirac
    Körsbärsdalen skrev 2022-02-25 17:40:00 följande:
    Exakt! Så VARFÖR inte bli medlem? Inte ens om vi går i lag med Finland så har vi två en suck på egen hand...
    Jag tror att fönstret för att gå med i Nato är stängt just nu - om Sverige gått med för 20-25 år sedan hade det nog gått utan att galningen i Ryssland riskerat att sätta världen i brant. 

    'Alliansfriheten' har tjänat Sverige väl - och den galne hunden kommer inte att skälla och bitas för all framtid. 

    Just nu är nog ett Natomedlemskap samma sak som att öppna för angrepp från öst.

    Redan sedan efter WW2 hade Sverige ett nära samarbete med Nato och ett visst  skydd och stöd från dem.- det har kanske inte förändrats?
  • Padirac

    Rysslands Putin har tillsammans med sina betrodda förberett detta krig sen långt före annekteringen av Krim.

    Det är fler saker som får Putin att agera nu, dels omvärldens svaga aktioner mot Ryssland som följd på annekteringen av Krim och den ryska regimens direkta inblandning i utbrytarrepublikernas militära förmåga, dels omfattande ryska påverkansoperationer i hela västvärlden inklusive Trumps beundran och svaghet för Putin, dels det ryska stödet till politiska partier med auktoritära böjelser i Europa, Le Pens Nationell samling, och Sverigedemokraterna är exempel på partier som fått stöd av Ryssland, dels Natos försvagning och USAs påbörjade omflyttning av militär förmåga och personal från Europa till Asien där USA förbereder nästa stora geopolitiska konflikt.

    Den ryska regimens censur inom landet och desinformation inom landet och i övriga världen tillsammans med försök att tysta åsiktsbildning inom landet och i övriga världen kan ses av den stora mängd gripna människor som protesterar mot invasionen

    sverigesradio.se/artikel/ryssar-forsokte-stoppa-liberalernas-kampanj-i-vasteras

    "När Liberalerna i Västerås kampanjade på lördagen och lyfte Rysslands invasion av Ukraina, blev de angripna av ryssar som försökte köra iväg dem.

    Först var det två personer som sedan hämtade förstärkning, berättar Jesper Brandberg (L).

    Men då var kampanjmötet redan på väg att avslutas, och nu kommer händelsen att anmälas till Västerås stads säkerhetsavdelning och till partiet centralt."

    www.hbl.fi/artikel/ryssland-varnar-inhemska-demonstranter/

    "Ryssland har varnat sina medborgare för att demonstrera mot landets intåg i Ukraina. Under torsdagen uppges 1 400 personer ha gripits för att ha samlas till stöd för fred.


    Ryska myndigheter uppgav att demonstrationer mot invasionen inte kommer att tillåtas, på grund av "den spända utrikespolitiska situationen".


    Den som bryter mot uppmaningen och deltar i protester riskerar åtal och inrikesdepartementet uppger att man tänker ta till "alla nödvändiga åtgärder för att säkra den allmänna ordningen".


    Protester i över 50 städer

    Oppositionella har på sociala medier manat till demonstrationer. I Moskva uppges omkring 2 000 ha samlats på Pusjkin-torget och hälften så många ska ha samlats i S:t Petersburg.


    Nyhetsbyråerna AFP och AP uppgav under eftermiddagen att polis försökt avbryta båda demonstrationerna.


    Människorättssajten OVD-Info, som dokumenterar politisk förföljelse och godtyckliga frihetsberövanden, uppger att mer än 1 400 personer i 51 städer har gripits, över 700 av dem i Moskva."


    SRs medierna rapportrar om vilken information som förmedlas av staskontrollerade media till den ryska befolkningen - det är beklämmande att höra hur ryska folket förs bakom ljuset av regimen.

    sverigesradio.se/avsnitt/krig-i-ukraina-vilken-beredskap-har-de-svenska-redaktionerna

    "Sveriges Radios Fredrik Wadström om ryska statskontrollerade mediers inhemska rapportering av kriget."

    Information från fria media och från ukraina stoppas från att komma fram till en befolkning som inte alls vill att deras släkt och vänner i Ukraina skall utsättas för våld och mord.  Här finns i alla fall den info som ukrainska myndigheter tillhandahåller  om läget i landet ukraine.ua/ 
  • Padirac
    Kermit1561 skrev 2022-02-27 10:40:21 följande:
    Anmärkningsvärt nog går det till och med att skicka pengar direkt till deras Armé: ukraine.ua/news/donate-to-the-nbu-fu nd/
    Jag hoppas verkligen att Ukrainas stridande befolkning orkar hålla ut mor den ryska invasionen som urskiljningslöst attackerar civila och stridande.

    Det finns rapporter om att ryska trupper saknar logistiskt understöd  - detta tillsammans med världens och enskildas stöd för Ukrainas frihet kan göra stor skillnad.

    edition.cnn.com/2022/02/26/politics/russian-ukraine-resistance/index.html

    "Lviv, Ukraine and Washington, DC (CNN)Russia's invasion of Ukraine is encountering "stiffer than expected" resistance from the Ukrainian military as well as unexpected difficulties supplying its forces, two senior US officials with direct knowledge tell CNN.
    On the battlefield, Russia is suffering heavier losses in personnel and armor and aircraft than expected. This is due in part to the fact that Ukrainian air defenses have performed better than pre-invasion US intelligence assessments had anticipated. In addition, Russia has yet to establish air supremacy over Ukraine, a senior dedfense official said, as the Ukrainian Air Force and air defense systems fight for control of the airspace."

    www.independent.co.uk/news/world/europe/ukraine-tank-fuel-russia-kyiv-b2024003.html

    "A Ukrainian man has filmed himself offering to tow an enemy tank back to Russia, after spotting the assault vehicle having apparently ground to a halt in the middle of a motorway."

  • Padirac
    AndreaBD skrev 2022-02-27 15:31:54 följande:
    Visst. Men vi vet ju att Ryssland är mycket starkare militärt, och att Ukraina därför inte kommer att kunna hålla ut särskilt länge. Och då vill man ju inte ta in vapnen just när ryssarna håller på att ta över, för då tar de över vapnen också, innan man har kunnat använda dem. Men jag antar att de håller koll på läget där. 
    Ryssland har bett om stöd från Kazakstan som nekat att stödja såväl erkännande av utbrytarrepublikerna och att ge militärt stöd till Ryssland.

    www.nbcnews.com/news/world/live-blog/russia-ukraine-live-updates-n1289976/ncrd1289985

    "2d ago / 1:21 AM CET

    Kazakhstan, one of Russia's closest allies and a southern neighbor, is denying a request for its troops to join the offensive in Ukraine, officials said Friday.


    Additionally, the former Soviet republic said it is not recognizing the Russia-created breakaway republics upheld by Russia's president, Vladimir Putin, as a pretext for its aggression in Ukraine. 


    Despite ceasefire accords covering the disputed land, Putin on Monday declared Russia's recognition of Luhansk People’s Republic (LNR) and the Donetsk People’s Republic (DNR) as independent states.


    The surprising development from a traditional ally of Russia has the support of the United States."

    Rapporter hat tidigare gjort gällande att det saknas logistiskt stöd för en längre aktion  - hur länge de ryska styrkorna klarar sig vet ingen, men om Ukraina med världens och enskildas stöd kan hålla ut kommer Putin inte att lyckas ta över Ukraina.

    Om utspelet om förhandlingar är mindre overkligt än alla tidigare diplomatika gester från Putin så har han ett behov av att hitta en lösning som inte kräver en lång aktion..  När tanks saknar delar och bränsle och trupper inte kan transporteras in så finns inte så många lösningar kvar för Putin, hot om den röda knappen och förhandlingar i skuggan av hotet.

    De runt Putin har inte visat att de motsätter sig hans agerande - men måtte någon av dem ta sitt förnuft till fånga och låsa in honom och kasta nyckeln ..

  • Padirac
    AndreaBD skrev 2022-02-27 15:38:01 följande:
    Jag funderar också på det, att han ju bör ha en slags plan där. Men det verkar inte vara en bra idé med kärnvapen. Är det säkert att han menar kärnvapen? Kanske tänker han skicka drönare med nåt kemiskt ämne? Eller biologiskt, men det det är egentligen för riskabelt. 
    Tyvärr är det väl så att Putin tycker att det är en bra idé med att sätta kärnvapenbestyckade enheter i beredskap

    Det finns för honom ingen väg ut ur det han försatt sig i annat än att gå hela vägen ...

    Reuters rapport om det hela säger att det är västvärldens nedsättande uttalanden om Ryssland som gör att Putin sätter dessa enheter i beredskap.  
  • Padirac
    where skrev 2022-02-27 16:18:00 följande:
    Ja, det tar tid för USA att förstå att sin hegemoni tid kanske kommer att ta slut. 
    Det är ett krig från en auktoritär regim mot demokrati och självbestämmande för andra stater - det sägs att Putins slutmål är att etablera ett mindre antal stormakter med mindre lydstater som dessa stormakter kan använda som resurser och buffertar. 

    Den här gången står en större del av världen ivägen för hans ambitioner, han visar alla tecken på att vara en bindgalen diktator som offrar sin befolkning och deras väl.
  • Padirac
    where skrev 2022-02-27 17:17:08 följande:
    synd. Jag ser hur USA utnyttjar andra länder för resurser och provocerar problem överallt fast den är ett land som kallas demokrati.
    Vad du tror eller inte tror om USA eller vad USA gör eller inte gör har mycket lite med Putins angrepp på demokrati, mänskliga rättigheter och friheter.att göra.

    Det är det ukrainska folket som redan under den orangea revolutionen tröttande på diktatur, förtryck och att vara en puppetstate under Putins auktoritöra regim - det ukrainska folket har sedan visat det igen under euromaidan och nu i striderna med inkräktarna som oprovicerat anfaller dem.

    Jag ser en 'nyttig idiot' här - den som inte ser att Putin med den ryska armén bryter utgör ett hot mot världen och att de bryter mot krigslager och internationell rätt.

    Brottet är Putins och den ryska arméns  -  det är de som invanderar ett fredligt grannland som utsatts för ryska attacker och ett lågskaligt krig sedan 2014.
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2022-02-27 17:30:16 följande:
    Fantastiskt! Jag trodde att Kazakhstan var så Ryssland-beroende. En annan bra grej är att "Anonymus" har lovat att göra allt de kan mot Putin. Förhoppningsvis så har de redan kommit åt saker, innan han själv stänger ner allt. 
    De rapporterades tidigare i veckan att den ryska militärens hemsida presenterade http error 418 

    httpstatuses.com/418

    "418 I'M A TEAPOT

    Any attempt to brew coffee with a teapot should result in the error code "418 I'm a teapot". The resulting entity body MAY be short and stout.


    Source: RFC2324 Section 2.3.2"

    Tyvärr rapporteras också om av ryska staten stödda hackergrupper som krypterar och tar utomstående företags IT-system som gisslan och kräver kryptovaluta som betalnig för att dekryptera system så de funkar igen.

    Det är inget nytt utan har försiggått en längre tid men ser  möjligen ut att intensifieras.  

    Cyberkrigföring, desinformation, väpnade angrepp och hot om nyttjande av atomvapen är där de står nu - och samtidigt kräver de världens respekt.    Putin sällar sig till Kim och Gadaffi och andra statsterrorister som Lening vilken han verkar beundra men samtidigt tycka var lite för soft... 
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa