Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    Xenia skrev 2022-09-28 23:08:02 följande:
    Många män har ingen lust att bli Putins kanonföda och dö för hans expansionslust. De flyr utomlands. Borde vi i EU ge dem asyl eller skicka tillbaka dem till Ryssland?
    Putin har väl sagt att han vill införliva allt land där det bor personer med rysk identietet i den ryska staten.

    Vad det kan innebära om det blir en stor rysk diaspora i EU kan vara värt att tänka på.
  • Padirac
    nattuw skrev 2022-09-30 14:39:42 följande:
    Vilka taktiska fördelar skulle ett kärnvapenfall mot Kiev, Odessa eller Charkiv ge?
    Jag förstod taktiska kärnvapen om relativt mindre kraftfulla system med mindre räckvidd och monterade på mobila enheter.

    Vad jag läser så anses det i vissa läger att taktiska kärnvapen alltid har samma resultat som strategiska kärnvapen.  

    Ja gkan inte se att det ryska anfallet mot Ukraina har gett dem några väsentliga fördelar, så att göra det än värre för sig och resten av världen med taktiska kärnvapen är nog inte uteslutet med tanke på Putin som gjort sig känd för att spela med höga insatser tidigare.
    Flash Gordon skrev 2022-09-30 14:49:57 följande:
    Bombning av städer bortom stridslinjen är inget taktiskt. Då blir det strategiskt.

    En taktisk explosion på slagfältet startar inget kärnvapenkrig. Atombomber mot Kiev ligger farligt nära att göra det.
    En taktisk kärnvpenladdning på stidslinjen är att nukea de landområden som han annekterar/annekterat. Att bomba sin egen befolkning i de nya republikerna är vad jag ser inte någonting som ryssarna drar sig för. massmord, överkörd av stridsvagnar, avrättningar, tortyr, artilleri som totalförstör alla och allt, skicka in egen trupp utan träning och vapen - allt verkar vara bondeoffer för Putin. Bomba sitt eget land och sin egen befolkning (illegalt annekterat) är kanske enbart förhindrat av det att taktiska kärnvapen har samma slutscenario som strategiska kärnvapen.
    Flash Gordon skrev 2022-09-28 09:46:38 följande:
    Ingen kommer att starta ett kärnvapenkrig, eller sänka några ubåtar, för att Ryssland använder ett taktiskt kärnvapen på slagfältet. Varför de nu skulle göra det ... ?

    Striderna står i de områden som Ryssland kommer att annektera. Vad ska han göra? Bomba sitt eget land? 

    Men OK, de gör det. Spränger en kärnladdning någonstans i Donetsk. Sedan då? Hoppas att vinden inte sprider nedfallet in i Ryssland "proper"?

    För att uppnå vadå? Vad militärt vinner man på en kärnladdning som man inte kan få med konventionella vapen?

    Taktiska kärnladdningar på land handlar om att stoppa massiva stridsvagnsanfall eller spränga en nedgrävd fiendebas. Ingetdera av detta kommer Ukraina att använda.

    Det finns väldigt lite uppsida för Ryssland med att använda kärnvapen. Det finns mängder med nedsida. Det FINNS ett stort värde i att skrämmas med dem. Tyskarna är skiträdda. Det är en stor vinst för Ryssland.

    Möjligen, möjligen om man tränger Putin som den där råttan han berättar om. Då kan han eventuellt, på rent pin kiv, beordra ett sådant anfall. Sedan är frågan om den orden efterlevs.

    Men enklast där är att inte tränga in honom i ett hörn. Låta honom ha en väg ut ur detta.


  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2022-10-01 06:11:04 följande:
    Dom männen har frivilligt stridit sedan 2014 och nu i och med den nya anfallet 2022 har man ökat rekryteringen därifrån. Såväl Luhansk som Donetsk har sina egna militära styrkor som strider sida vid sida med ryska reguljära styrkor och Wagners lego-soldater.

    Tror du verkligen att de som stridit mot Uurainska militären i åtta år ser ukrainare som sina landsmän?
    Är det inte tvångsrekrytering i såväl de tidigare som de i år ockuperade områdena? Tvångsrekrytering genom utpressning och hot mot andra familjemedlemmar. Den där segerparaden i Mariupol som du nämnde var det väl ingen av de överlevande efter att hela staden bombats ut som frivilligt deltog i.
    Hur som helst är det hela en rad av krigsbrott oavsett det är frivilliga som går med, tvångsrekryterade eller ockupationen i sig.  
  • Padirac
    KillBill skrev 2022-10-01 09:22:56 följande:
    Vad tusan sysslar du med?  Vad menar du med "För bättre förståelse"?

    Fiorella Isabel  arbetar för RT (Russia Today) d.v.s. Vladimir Putins propagandakanal.  Genom att länka till henne sprider du Putins narrativ. 
    Skribenter har i tråden flertalet gånger spridit rysk desinformation - är det inte TASS så är det nu RT

    Appropå det ryska narrativet så ställer kanske den kommande regeringen till det i fråga om svensk säkerhet och kommande svenskt deltagande i NATOs inre arbete

    www.expressen.se/nyheter/val-2022/uppgifter-vita-huset--har-uttryckt-oro-for-sd/

    "Från Biden-administrationen ska bland andra centrala medarbetare till utrikesminister Antony Blinken uttryckt oro i kontakter med den svenska regeringen.

    – Vita huset har frågat så mycket kring detta, säger en regeringskälla.


    Säkerhetspolitiska aspekter

    Det ska bland annat ha gällt säkerhetspolitiska aspekter, och enligt Expressens källor finns en mycket stor skepsis mot den typen av parti som SD kategoriseras som i USA.


    – Det är inte ett anständigt parti, som de ser det och jag skulle säga att det kan bli djupt problematiskt för den tillträdande regeringen. Amerikanarna kommer inte dela saker med oss om det finns en oro att Ryssland får informationen genom SD, säger en regeringskälla med insyn.

    ...


    Även i kontakten med andra länder ska SD:s nya maktposition i Sverige ha gett upphov till många frågor av liknande karaktär.


    – Den normalisering som Moderaterna gjort av SD i Sverige har inte omvärlden uppfattat. Le Pens hyllning förstärker ytterligare bilden som nu etableras i omvärlden. Vi placeras in i samma fack som Italien, Ungern och Polen.


    På fredagen stod det klart att SD ges positionen som ordförande i riksdagens utrikesutskott, samt posten som vice ordförande i försvarsutskottet. 


    Expressen har sökt Moderaterna för en kommentar, som avböjer. Expressen har även sökt SD för en kommentar. "

  • Padirac
    AndreaBD skrev 2022-10-01 11:17:47 följande:
    Nja, jag har lyssnat på talat, dubbat (till tyska då). Det är bra att känna till fiendens planer, tänker jag. Han är ju paranoid förstås. Men det är uppenbarligen inte så ovanligt i ryska säkerhetstjänsten. En del är paranoida saker som han själv tror på, men en del är påhittat.

    T.ex. så påstod han att USA forfarande ockuperar Tyskland, Japan, och Korea. Glad  Och en himla massa konstigt om att man inte längre får säga "mamma" och "pappa", utan "förälder 1" och "förälder 2". 

    Han påstod också att västvärlden har plundrat Ryssland på resurser, på 90-talet. Undrar vad det handlar om, om det finns nån liten sanning i det, som han förstorar upp. Det var väl snarare oligarkerna som blev rika då. 
    Värt att notera är att han speglar en del av sina/Kremls/Rysslands agerande på väst och att han använde begrepp och tankar från samt citerade Ival Ilyin. Putin lät i mitten på 00-talet ta hem kvalevorna av Ilyin som bagavt utomlands för att ge hon en statsbegraving och hedersbetydelseler

    Ilyin som hade tydlga fascistiska och nazistika sympatier har influerat Dugin som använder begreppet anglo-saxare i geoplitisk betydelse. Ilyins och Dugins politiksa teori har tydliga speglingar i Putins/Kremls världsbild.

    bitterwinter.org/ivan-ilyn-anti-cult-philosopher-and-putins-guru/

    2

    Ivan Ilyn (1883–1954) is  a name we are reading in these days in daily newspapers and mainline electronic media. We read that, while Eurasianist Aleksand Dugin is busy self-promoting himself as Putin’s alleged intellectual inspirer, in fact the Russian President is much more influenced by Ilyn, a philosopher who died in 1954 and was almost forgotten until Putin started quoting him. Putin personally supervised the repatriation of Ilyn’s remains to Russia from Switzerland, where the philosopher had died in exile, and presided at their reburial in Moscow. The 2015 propaganda documentary on Putin directed by Nikita Mikhalkov also insisted on Ilyn’s influence.


    Putin’s references went almost unnoticed in the West, until in 2018 Yale historian Timothy Snyder wrote an article in The New York Review of Books claiming that Ilyn’s religious fascism was essential to understand the politics of the Russian President. Snyder’ s theory did not go unchallenged. Another well-known scholar of Russia, The George Washington University’s Marlene Laruelle, answered Snyder by claiming that Ilyn’s importance as a source of Putin is not crucial, and that those really influenced by Ilyn are part of one among different factions of Putin’s supporters, the one closest to Patriarch Kirill. Director Mikhakkov, Laruelle wrote, is himself part of this faction, so his references to Ilyn in the documentary on Putin are not surprising. With the invasion of Ukraine, the controversy moved from specialized to general media.#

    en.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Dugin


     
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2022-10-01 13:19:29 följande:
    Intressant, jag ska titta på det närmare. Snyder har jag hört lite av tidigare. Och ja, jag håller med om att Putin projicerar en del. Det blir ju lätt så att folk vänder på alltihop. Framför allt om de inte vill se verkligheten.
    Det har väl sagts under många decennier att den ryska desinformationen bygger på spegelbilder som till slut gör det svårt att se vad som är verkligt och overklligt - då ingenting är osant och allt kan vara möjligt... 
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2022-10-01 13:33:17 följande:
    En del kommer att tvingas ut. Andra ansluter med glädje.

    Sommaren 2022 beordrade Ukrainas regering alla ukrainare att lämna de aktuella områdena. De som är kvar är till stor del de som identifierar sig som ryssar. Särskilt i Donetsk och Luhansk.

    .
    Om du läser talet jag läknade så kan du se att detta inte är ett vanligt krig om gränslinjer och resurser. Det är ett existentiellt krig mellan kulturer. Den ärorika ryska kulturen mot den dekadenta västerländska (dömd att gå under). Slagfältet nu är Donbass. Där ska den ryska existensen slutligen börja försvaras mot västs angrepp. Folkmordet på ryssar skall stoppas. Ryssland skall återta sin rättmätiga plats som jämbördig andra stormakter.

    Nu skriver du att du lyssnat på talet dubbat till tyska. Det ger ju samma insikt. Men du förstår inte referensen till "Förälder 1" och "Förälder 2"? Könens upplösning. Känner du dig om en tjej så är du en tjej. Alla dessa könlösa "hens". 

    Den här typen av kulturkrig kan du aldrig vinna med vapen. Den nationella socialismen i Tyskland besegrades inte med stridsvagnar. Den besegrades efteråt, när all dess litteratur brändes och befolkningen omprogrammerades.

    Samma gäller nu.
    .
    Nazismen har inte besegrats - den lever inte bara fortafrande i de områden där NSDAP hade störst röststöd och nu AfD har röststöd i Tyskland, en svensk invald riksdagspolitiker för SD heilade under valnatten Död

    Jag tror att alla idag känner till det bruna och radikalt konervativa kulturkriget mot liberala frihetliga värderingar och jämlika samhällen med en fungerande rättsstat. 
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2022-10-01 13:33:17 följande:
    En del kommer att tvingas ut. Andra ansluter med glädje.

    Sommaren 2022 beordrade Ukrainas regering alla ukrainare att lämna de aktuella områdena. De som är kvar är till stor del de som identifierar sig som ryssar. Särskilt i Donetsk och Luhansk.

    .
    Om du läser talet jag läknade så kan du se att detta inte är ett vanligt krig om gränslinjer och resurser. Det är ett existentiellt krig mellan kulturer. Den ärorika ryska kulturen mot den dekadenta västerländska (dömd att gå under). Slagfältet nu är Donbass. Där ska den ryska existensen slutligen börja försvaras mot västs angrepp. Folkmordet på ryssar skall stoppas. Ryssland skall återta sin rättmätiga plats som jämbördig andra stormakter.

    Nu skriver du att du lyssnat på talet dubbat till tyska. Det ger ju samma insikt. Men du förstår inte referensen till "Förälder 1" och "Förälder 2"? Könens upplösning. Känner du dig om en tjej så är du en tjej. Alla dessa könlösa "hens". 

    Den här typen av kulturkrig kan du aldrig vinna med vapen. Den nationella socialismen i Tyskland besegrades inte med stridsvagnar. Den besegrades efteråt, när all dess litteratur brändes och befolkningen omprogrammerades.

    Samma gäller nu.
    .
    Nu kommer rapporter om att ryska styrkor beskjutit och dödat flyende från Lyman när de liksm de ryska styrkorna lämnar staden som ryska styrkor kontrollerat sedan slutet av maj 2022..

    de du kallar för nationella socialister kallas av de som inte förminskar eller försöker vilseleda andra för nationalsocialister eller den förkortade tyska  varianten nazister eller den engelska varianten Nazi

    Jag vet inte varför du är rädd för den verkliga benämningen på den bruna ideologin.
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2022-10-02 12:16:43 följande:
    Det finns ingen diagnos på att Putin skulle vara paranoid. Gör man det lätt för sig och kallar motståndaren sjuk i huvudet så kommer man aldrig att vinna, vad man nu vill vinna. Ett krig till exempel.

    Så trots att du förstår att världen fungerar annorlunda i Ryssland kan du inte acceptera att detta är ett krig mellan kulturer?

    Om du sedan tycker att du lever i den rätta kulturen och att de andra inte har en "realistisk" bild av verkligheten gör ju ingen skillnad - det är ett krig mellan kulturer ändå, om ryssarna tycker så.
    Jag har uppfattat det så i den världsbild det ryska ledarskapet har ingår en stor del av paranoia, paranoian är inbyggd i grundvalarna.  Paranoia och andra politiska traditioner härstammar från den tid då mongolerna erövrade och härskade över moskvariket . Putins utbildning ock karriär inom KGB och  FSB kan väl inte annat än att ha förstärkt paranoian.

    Dey finns en del intressanta intervjuer på youtube från Frontline PBS : The Putin Files

    PBS är en US Public Service-kanal 
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa