Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Är invandringen en belastning?

    TvillingmammaVästgöte skrev 2023-12-16 13:00:50 följande:
    Enligt Svenskt Näringsliv är den nya kriminaliteten ett hot mot vårt näringsliv och vårt välstånd.
    Det handlar inte bara om våld och hot om våld, ekonomiska bedrägerier har ökat enormt också. 
    Här skulle mitt inlägg in

    Att organiserad brottslighet är systemhotande är inte nytt.

    Det är inte heller nytt att brottslig verksamhet på samma sätt som all annan mänsklig verksamhet organiseras, utveckas och till slut får företags- och koncernlika strukturer med internationalla kopplingar.
  • Padirac
    nattuw skrev 2023-12-16 14:19:20 följande:
    Exakt. För alternativet hade varit att du kunnat spå framtiden.

    Givet att man inte krockar med en svart svan så går det gör en mer eller mindre lyckad statistiskt baserad gissning men inte mer än så.
    Padirac skrev 2023-12-16 12:54:08 följande:
    Betyder det enligt dig att en årsbudget inte kan användas för att beräkna lönsamhet för invandringen?
    Du kan beräkna gårdagens kostnader och du kan beräkna dagens kostnader. Du kan inte beräkna framtida kostnader eftersom det kräver att du har en spåkula.

    Däremot kan du göra gissningar baserade på tidigare erfarenheter.
    Nu sysslar jag en del med att göra budgetar och ekonomiska prognoser- iofs bara med småpengar om halvdussin miljoner.

    Det är inte svårt att se hur intäkter och kostnader påverkas av hur många personer som skall försörja och försörjas av de kostnader och intäkter budgeten omfattar.

    Att göra scenarion över lång tid utifrån en given beräkningsmodell kan mycket väl visa på förlust eller vinst över tid och det skiljer sig stort mot en årsbudget som är en plan för beräknade utgfter och inkomster, en plan som följs upp med regelbundna prognoser utifrån faktorer som förändrads och med det löpande förnyade budgetar. 
  • Padirac
    nattuw skrev 2023-12-16 14:43:34 följande:
    Du kan göra vilka gissningar du vill över hur framtiden kommer att se ut. Utan spåkula är de fortfarande bara mer eller mindre välunderbyggda gissningar.
    Nä, det är välunderbyggda uppskattningar baserade på vilka utgiftsområden och intäkter kostnadsberäkningen görs på. 

    För en del är säkert budget, prognoser och ekonomiska scenarion bara gissningar som kräver spåkulan.  De scenarion jag gjort för en 10-årsperiod med olika parametrar är långt från gissningar och tittande i spåkula. De visar tydligt på olika utfall på kostnader och intäkter beroende på hur olika parametrar förändras. 
  • Padirac
    Anonym (Krig i Danmark och Polen?) skrev 2023-12-18 09:58:22 följande:
    Ja, ja, du kan ju fortsätta med dina gissningar om hur de ska komma att bli om tio år.
    Du kan för söka inbilla dig själv att dina utopiska förhoppningar ska slå in.

    Men du kan ändå inte ändra på det faktiska utfallet som gäller i dag, som faktiskt gäller det senaste året och utfallet för de senaste tio åren.

    Det går att fastställa resultatet och se den verkliga belastningen som har drabbat Sverige under de senaste tio åren. 
    Utfallet är sant och det är fakta.

    Men gällande dina naiva förhoppningar om framtiden, att din utopi ska slå in om tio år, för detta finns inga som helst fakta och ingen som helst sanning.

    Vad är det som säger att inte Sveriges statsminister, vilken det än må vara, återigen om tio år tvingas stå upp inför befolkningen och erkänna något liknande som "vi såg det inte komma" och "vi har varit naiva"?

    Vi vet den faktabaserade sanningen gällande de senaste tio åren.

    Men vare sig du eller någon annan kan lova hur det ska komma att se ut om tio år.

    Den mest sannolika bedömningen är att det tyvärr kommer att vara ungefär lika illa för Sverige under de kommande tio åren, lika illa, belastningen kommer vara minst lika stor, som det har varit under de senaste tio åren.

    Vare sig du eller någon annan kan lägga fram några som helst fakta, inte ens några väl grundade förhoppningar, att något helt omvälvande skulle komma att ske de kommande tio åren så att denna fruktansvärda belastning i stället skulle kunna vändas till något fantastiskt positivt.

    Om man är ärlig så finns det tyvärr ingenting som faktamässigt skulle tyda på någon sådan omvälvande förändring.
    De samhällsekonomiska beräkningarna sträcker sig över många generationer och tittar på befolkningsmängd, åldersstrukturer och de ekonomiska system som styr pensioner och andra välfärdssystem.  10 år är en för kort tidshorisont för vad de långa  prognoserna och beräkningarna tittar på.

    Turligt nog har vi inte regeringar som enbrat tittar på kvartals och årsbudgetar utan som också tar ansvar för långsiktig samhällsutveckling på många olika plan. 

    Med det inte sagt att nedmonteringen av välfärdssystem, segregation. internationell och organiserad brottslighet, och en större migration in till Sverige än Sverige mäktat hantera är ett problem, har varit ett problem och kommer att vara ett problem under en överskådlig framtid. 

    Men kom ihåg att det är någonting annat än de långsiktiga prognoserna, beräkningarna och scenariorna sett över generationer.  Politikens ansvar är att hantera problem och utmaningar både på kort och lång sikt.
  • Padirac
    Anonym (Krig i Danmark och Polen?) skrev 2023-12-18 11:17:24 följande:
    Det är du själv som upprepat har använt dig av måttet tio år.

    Men nu när du har insett att den mätperioden, t ex de senaste tio åren, inte fyller ditt propaganda-syfte, ja då ändrar du dig och lägger ut nya dimridåer. När det gäller dina egna mål att dölja och förneka sanningen inte längre stämmer för tio års sikt, ja då ändrar du bara på ditt titt tidigare använda mått på tio år.

    Ändamålen helgar medlen, i propagandans syften, i syfte att försöka göra en utopi lite mera trolig, i syfte att lägga ut dimridåer för att dölja och förneka sanningen.

    Invandringen (så som avses i trådstarten) och våra fruktansvärda samhällsproblem är en stor belastning för Sverige. 

    Oavsett vilka metoder du försöker använda, oavsett dina krumbukter, så har aldrig lyckats visa något annat.
    Har jag?  

    Jag har fler gånger skrivit att man behöver räkna på generationer 
    Padirac skrev 2023-08-04 13:07:18 följande:
    Du behöver räkna på generationer, inte på individer, för att få en uppfattning om invandring är samhällsekonomiskt lönsamt eller inte.

    Att räkna på enskilda personers tandläkarkostnader leder till slutsatser som inte speglar samhällsekonomin över tid.
    Här har jag iofs visat på statistik från BRÅ som sträcker sig över en 10-årperiod, men det gäller brottsutsatthet/stöldbrott
    Padirac skrev 2021-09-19 20:22:10 följande:
    Är invandringen en belastning?
    Nej, det bekräftar att du säger att de tas pengar från än det ena, än det andra till migration och etablering och att då det visar sig att än det ena och än det andra 'tagit pengar' från migration och etablering  - allt enligt din princip om att 'ta pengar' som du förfäktar i tråden - så säger du att de områden som fått mer pengar är eftersatta. 

    Sen är det bra att data och fakta ligger till grund för de påståenden du gör istället för lösa påståenden och tyckande.  Vissa typer av brott har ökat, men framför allt är det att polisens arbete gett mer resultat tillsammans med skrärpa lagar och strängare straff som gör att anstalter och fängelser är överbelagda.  Domstolar och kriminialvården bygges inte ut i samma takt som polisens resultat ökade och lagarna skärptes

    Anmälda brott enligt BRÅ - notera att det är absoluta tal, lägg till befolkningsökningen för att se om det är relativ ökning eller inte. 

    www.bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper.html

    "Under 2020 anmäldes cirka 1,57 miljoner brott, vilket innebar en ökning med 18 500 brott (+1 %) jämfört med året innan.


    De kategorier av anmälda brott som ökade mest i antal under 2020 var skadegörelse­brott (+14 %) samt narkotikabrott (+10 %). De största ökningarna inom skadegörelse­brott gällde brottstyperna skadegörelse mot stat, kommun, landsting (ej klotter) och klotter mot kollektivtrafiken. Den största ökningen inom narkotikabrott gällde brotts­typerna eget bruk samt innehav.


    Den kategori anmälda brott som minskade mest i antal (?11 %) under 2020 var bedrägeri­­brott.

    ...


    Av samtliga anmälda brott 2020 utgjorde stöld- och tillgreppsbrotten 27 procent, brotten mot person 19 procent, skadegörelsebrotten 15 procent och bedrägeribrotten 14 pro­cent.


    Den senaste tioårsperioden (2011?2020) utmärks av en minskning av stöldbrottens an­del av samtliga anmälda brott. Minskningen uppgår till 12 procentenheter. I de övriga brottskategorierna har andelen ökat eller varit oförändrade. Andelen bedrägeribrott har ökat med 6 procentenheter och andelen skadegörelsebrott har ökat med 3 procent­enheter, medan narkotikabrotten och brotten mot person har ökat sina andelar med 2 procentenheter vardera."


     





    www.familjeliv.se/forum/thread/81247022-ar-invandringen-en-belastning/14/nick/82715071
  • Padirac

    Så nu har du avskrivit alla ekonomiska modeller som enbart gissningar

    Japp..

    Det är tydligt att du  har visat att du inte förstått skillnaden mellan en statsbudget och långsiktiga ekonomiska scenarion baserade på etablerade modeller för att göra dessa. 

    Är detta ett bevis för att de ekonomiska teorier och modeller du använde dig av inte är mer än de gissningar du påstår att de är? Eller är just dina ekonomiska teorier och modeller bättre än gissningar?

    Det är onekligen mycket att reflektera över, men jag tror ändå att det är en medvetenlögn att påstå att någon använder scenarion om framtida generationer för att dölja kostnader i statsbudgeten - det har ju flera gånger här i tråden skrivits att kostnaderna tydligt syns i budgeten. Hur kan den då vara dold?

    Är regeringatnas utredningsarbeten kanske en del av en konspiration för att fördunkla statsbudgetens helt synliga och öppet tillgängliga siffror.. ändå är budgeten mer känd än utredningarna . .  Mycket dom är märkligt i argumentationen du presenterar.. 


    nattuw skrev 2023-12-18 20:27:55 följande:
    SVT: Ekonomibyrån "Nästa prognos blir säkert rätt!"

    Carl Eckerdal:"På något sätt tror Erik Thedeen liksom många andra prognosmakare att verkligheten skall anpassa sig, rätta in sig i ledet, efter modellerna. Och det gör den inte."

    Ekonomi är inte en naturvetenskap och ekonomiska framtidsprognoser är gissningar. Det gäller oavsett om det handlar om en statsbudget där någon försöker gömma kostnader genom att räkna på framtida generationer eller om det handlar om ditt hobbyprojekts budget för nästa år.
  • Padirac

    Det är inte nödvändigt att ha naturvetenskapliga metoders noggrannhet för att göra scenarion om hur välfärdskostnader och intjäning påverkas av hur befolkningspyrsmiden ser ut och vilken andel av befolkningen som ingår i arbetskraftspoolen. 

    Det är inte heller nödvändigt att ha naturvetenskapliga metoders noggrannhet för att exakt veta hur befolkningspyramiden ser ut.

    Ekonomisk vetenskap räknas till samhällsvetenskaperna där den samsas med sociologi, statsvetenskap, juridik, psykologi, ekonomisk historia, olika geografiska vetenskaper, geopolitik mm.. 

    Samhällsvetenskap är inte naturvetenskap, men det betyder inte att de samhällsvetenskapliga modellerna och teorierna enbart är gissningar.  Det är ett djupt ovetenskapligt och okunnigt påstående om ämnena i sig och om samhällsvetenskap.

  • Padirac
    Anonym (Krig i Danmark och Polen?) skrev 2023-12-19 16:29:27 följande:
    Men det är ju knappast särskilt humanitärt att välja att bara hjälpa några få personer, företrädesvis unga friska män, medan vi har valt att t ex inte hjälpa väldigt många kvinnor och barn.

    Om man ser till humanitära skäl så hade vi med ett bättre upplägg kunnat hjälpa väldigt många fler till antalet och framförallt kunnat hjälpa många som har väldigt mycket större hjälpbehov.

    De som vi nu har valt att hjälpa är endast personer som har haft förmåga att betala för och genomföra den långa och dyra resan till Sverige.
    De som har dessa ekonomiska möjligheter, och har förmåga att genomföra denna långa resa, som påfallande ofta är unga friska män, dessa personer är ju knappast ur humanitärt perspektiv de individer som i verkligheten har störst hjälpbehov.

    Många av dessa unga män som har genomfört resan till Sverige har i väldigt många fall lämnat kvinnor och barn efter sig, vind för våg.
    Unga friska män som har valt att lämna sina barn och kvinnor i den s k livsfarliga krigsmiljön, en miljö som dessa unga friska män påstår sig fly för livet ifrån.
    (F_n trot...).

    Det är bara att erkänna att rent generellt så har vi i väldigt stor utsträckning gjort valet att hjälpa dem som har lägre hjälpbehov.
    Och vi har varit naiva även i denna fråga.

    Varför har vi gjort detta val?
    Ofta hävdas att vi rent generellt har ganska starka drag av godhets-knarkande och att många av oss ofta väljer den enklaste vägen för att få vårt eget egoistiska behov tillgodosett, att vi då får känna oss som goda.

    Det är viktigare för de flesta att få känna sig goda,
    än att välja den jobbigare och svårare vägen att verkligen göra störst nytta, att hjälpa så många som möjligt med störst hjälp-behov, vilket i så fall skulle göra väldigt mycket mera nytta för fler människor och skulle vara mycket mera sant om vi nu vill ange humanitära skäl. 
    Begrepp som godhetsknarkade och påståenden om att det för de flesta människor är viktigare att känna sig goda är i det första fallet en terminologi som kommer från alternativhögerns kulturkrig och bygger i allt på samma mekanismer  som skolgårdsmobbare ger sig på de som de känner sig hotade av - förminskandet av människor. som inte delar deras världsbild. Det bygger dessutom på en väldigt grund människosyn och grund kännedom om människor och psykologi. Det finns gott om forskining som motsäger den grunda människosynen och att till och med väldigt små barn har en genuin förmåga till det som alternativhögern verkar sakna med de argument de för fram,  

    Men det är ju enklast att bedöma andra utifrån sina egna förmågor kanske?

    Det finns ingenting som motsäger att invadringspolitiken - eller invandring eller invandrare som du om vartannat använder som begrepp - har olika effekt på lång sikt, på medellång sikt, eller på kort sikt i kombination med olika samhälleliga förutsättningar,

    Det är också viktigt för diskussionen att tydliggöra de olika delarna av deproblem som finns och att använda samhällsvetenskapliga udnerlag i diskussionen och att i dikussionen för fram fakta.

    Vlken utbilning har de som kommer, hur mång har de olika utbildningsnivåerna, vilka är det som dras in i brottslighet, vilka mekanismer i samhället är det som är grogrund för brottslighet,

    Ingenting av det här är okänt, det är som sagt inte heller okänt att den som pekar på att det inte är så enkelt som alternativhögern, skrikhögern och SDs vurmare vill påstå blir kllad godhetsknarkare på samma sätt som skolgårdsmobbare ger sig på de som inte delar deras grunda männiksosyn, grunda människokännedom och inskränkta värderingar
  • Padirac
    Mentat skrev 2023-12-20 10:50:41 följande:
    Jo, åtminstone tills (mp) eller (c) ställer som krav att hon ruckar litet på det för att (s) skall få makten.
    Och då har S lämnat i från sig makten över de områdena. 

    Kritiken mot S har  varit att de låtit samarbetspartier fått bestämma för mycket. Ändå har de kört över MP i fråga om både kärnkraft och invandring.

    Det är väl känt från fler olika skeenden att mindre partier minskar då de samregerar med större partier.   MP krymper, C krymper, L krymper, KD krymper och M krymper. 

    Den hittills mest principlösa partiledaren är Kristersson.
  • Padirac
    TvillingmammaVästgöte skrev 2023-12-20 10:37:22 följande:

    Ja, Magdalena är mycket tydlig.
    Mycket stram invandringspolitik vill hon ha!
    Det är tydligt att hon ansolut inte vill att detta skall bli en valfråga. 


    Men Miljöpartiet vill göra det till en huvudfråga inför valet, ökat mottagande vill de ha. Skall bli spännande att se om det är en valvinnare. Jag tror inte det. Framför allt den yngre generationen har ju själva sett och upplevt baksidorna med den överdrivna migrationen till Sverige. De har upplevt det mycket starkare än vi äldre, i skolan inte minst. Och förnedringsrån och annat våld och kriminalitet.


    S har alltid drivit frågan om en reglerad invandring, såväl flyktingmottagning som arbetskraftsinvandring.
Svar på tråden Är invandringen en belastning?