Inlägg från: Thewalk |Visa alla inlägg
  • Thewalk

    BF DECEMBER 2021 - FÖRSTA BARNET

    Storm01 skrev 2021-10-01 16:41:37 följande:

    Hej!

    Endel av er har skrivit om tillväxtkontroll? Är det någon som alla gör eller är det frivilligt?


    Tillväxtultraljud görs av lite olika anledningar. Jag gör dessa för att jag väntar tvillingar. Därför mäter jag inte magen alls, då det inte säger något om hur barnen växer. Kan ju vara så att en växer bra men den andra inte gör det. Så vid tvillingar är det rutin med minst tre. Nu ska jag göra ett till för att följa då en av tvillingarna var en bra bit under ?medel?.

    Skulle mätningen av magen visa på att den inte växer inom förväntad kurva åt ett eller annat håll bokas man också in på ett TUL. (Hört av vänner med den erfarenheten)

    Sedan kan man bli kallad pga andra medicinska orsaker hos blivande mamma eller om man tidigare fött ett litet barn. :) finns kanske andra orsaker med, men skulle allt vara inom ramen för deras kurvor osv vid kontroller hos barnmorska så bokas man nog inte in på ett sådant ultraljud.
  • Thewalk

    Vad roligt att några av er kan urskilja olika kroppsdelar där i magen, det lyckas jag inte alls med :) Trodde båda låg och sparkade med fötterna neråt bäckenet då jag hade mycket aktivitet där, men så var jag på UL i måndags och båda låg med huvudet neråt haha, så det var inte alls som jag trodde! :)

    Sammandragningar är luriga och oftast ofarliga. Men jag skriver igen att om ni blir minsta osäkra så ring och rådgör antingen med er barnmorska eller med förlossningen om det inte är öppet på bm-mottagningen. Jag fick denna uppmaning av läkaren på sjukhuset i måndags och tänker ta åt mig och hoppas att alla gör det. Samma med minskade/förändrade fosterrörelser. Hellre kolla upp en gång för mycket! Ingen kommer tycka att man är dum för det :)

  • Thewalk

    Båda mina låg med huvudena neråt när jag var på UL för snart två veckor sedan. Jag trodde det var tvärtom då jag upplevde mycket sparkar neråt bäckenet, men det kanske var boxningar jag känt :D
    Jag ska på ett nytt UL på måndag, får se om dom har flyttat sig. Dom var inte fixerade ännu. Jag frågade när det händer eftersom det för min del kommer att påverka hur min förlossning blir. Läkaren sa att det är individuellt, vissa fixerar sig tidigt, redan runt denna tid (går in i v.31 idag) medan andra kan fortsätta snurra ett bra tag till, så än är det ovisst.

    Jag är också konstant kissnödig och det blir ofta akut. Så har det varit ett bra tag för mig så jag är van nu :)

    I övrigt känner jag mig plötsligt så stor, tung, obekväm och otymplig, har läst att med tvillingar i denna vecka kan man vara stor som en gravid med en bebis i v.40 så det är ju inte konstigt att jag upplever det så. Men det börjar bli påfrestande helt klart :)

    Hoppas ni har en trevlig helg!

  • Thewalk
    bananmilkshake skrev 2021-10-10 11:37:20 följande:

    Ja herregud vilken känsla att kunna andas helt plötsligt?! Haha. Jag har också den känslan, plus att det verkar som mina sammandragningar minskat. Vet inte om dom triggades av att hon ålade fram och tillbaka så mycket men nu ligger mer på samma ställe. Eller så har kroppen bara slappnat av. :) 

    Åh, typiskt! Gör du knipövningar förresten? Jag tänker ibland att jag borde... men orkar inte med alla måsten som kommer med en graviditet? Vet ju att det är stor risk även vid kejsarsnitt eftersom det mest är tyngden av graviditeten som kan slappa till det men alltså jag orkar inte. 


    Vad skönt att du ska få vara hemma och vila nu. Det är du verkligen värd.

    Mina sammandragningar har också minskat mycket det senaste. Det känns skönt.

    Jag borde också göra knipövningar. Men inget jag prioriterar, dock har det hänt att jag skvätter vid nysningar, så alltså borde jag.

    Någon mer som börjat snarka? :) Nu i tredje trimestern snarkar jag plötsligt mycket och högt.

    Min sambo säger att det görs genom väggar haha. Har aldrig snarkat förr, men nu vaknar jag ibland av mina egna snarkningar och även i vaket tillstånd andas jag väldigt djupt, ibland så det låter som att jag sover :)
  • Thewalk

    Ja det är inte lätt att vara gravid i tredje trimestern.
    Att vara gravid med tvillingar i v.32 är nog min största fysiska utmaning hittills. Jag har ont i hela kroppen och är väldigt obekväm, men var också inställd på att det skulle bli så nu i slutklämmen. Sist jag var hos BM hade jag gått upp 17 kg, och det tar ut sin rätt. Men jag har som mest 6,5 veckor kvar nu och jag hoppas att bebisarna vill stanna tills dess trots den fysiska påfrestning det innebär. Jag var nämligen på ett extra TUL för ca en vecka sedan och de små liven har halkat efter ytterligare i storlek och låg då på -22% och -23% mot förväntat, så jag hoppas att det får stanna i magen och växa till sig ett bra tag till. I övrigt mådde dom fint, det var full aktivitet, bra flöde från moderkakorna och bra med fostervatten.

    Trots det har vi börjat packa BB-väskan. Den genomsnittliga tvillingen föds i v.35 och min bm sa sist att det är dags att förbereda sig. 

    Ang. fosterrörelser upplever jag också att de har förändrats en hel del och är med "buffliga" rörelser numera, även om jag då och då får en rejäl spark fortfarande :)

    Beundrar er som fortfarande jobbar trots att ni är så sent in i graviditeten. Riktiga kämpar är ni! Och alla andra med, kämpa på, snart är våra bebisar här :)

  • Thewalk
    Grapefrukt89 skrev 2021-10-11 12:36:32 följande:
    Ja men juuuste! Såklart att kroppen är extra belastad då du väntar tvillingar. Har du planerat kejsarsnitt eller hur blir det för din del? (Vet ej hur det funkar med tvillingar) :)
    Det är fortfarande osäkert hur förlossningen blir. Allt beror på hur tvilling 1 (den som ligger längst ner) fixerar sig. Skulle han ha huvudet ner och vara fixerad så blir det försök till vaginal förlossning (om inte det sker något med tillväxt eller annat). Skulle tvilling 1 ligga i säte eller på tvären i v.36 blir det snitt. Inga vändningsförsök görs. Skulle förlossningen starta innan v.36 blir det som det blir beroende på status då, så ovisst in i det sista. Föder man vaginalt är det många i rummet. Bl.a. alltid en läkare och en extra barnmorska. Har hört att en håller emot tvilling 2 undertiden födseln är i gång. Sedan brukar det sällan ta mer än 45 min mellan bebisarna utan de kommer ofta tätt inpå varandra. :)
  • Thewalk
    bananmilkshake skrev 2021-10-21 12:33:16 följande:

    Hej på er! Hoppas ni har det fint och mår bra. Hjärta

    Nån mer som blivit besatt av tanken på att baka? Jag vill bara baka och baka och sen vräka i mig! 

    Har också upptäckt sen någon vecka tillbaka att jag knappt tappar nåt hår längre... eller iaf extremt mycket mindre än dom mängder jag vanligtvis tappar. Hade hoppats på att slippa det här symptomet eftersom jag vet att allt ju kommer lossna samtidigt sen. :/ 


    Jag avskyr att baka, men har plötsligt blivit himla fikasugen varje dag. Är inte mycket för sötsaker egentligen och har inte varit särskilt sugen på det tidigare under graviditeten, men nu är det annorlunda :) 

    Jag tappar heller knappt något hår, så antar som du skriver att det kommer sedan. Inget att göra åt :/
  • Thewalk
    neongirl skrev 2021-10-21 13:59:59 följande:
    Hej! Jag mår bra, men magen är väldigt otymplig. :p Har även börjat få sammandragningar varje dag. Men jag antar att det är normalt så länge de inte håller i sig konstant. Någon mer som har mycket sammandragningar?
    Jag har mycket sammandragningar! Allra värst hade jag runt v.24-25 då upplevde jag det väldigt obehagligt för jag var rädd att det skulle dra igång något så tidigt. Det lugnade sig sedan, men sen några veckor får jag mycket sammandragningar igen. Igår hade jag det första gången i samband med molvärk (förvärkar?) Så svårt att veta vad som är normalt, bestämde mig för att kontakta vården om det skulle kännas så idag med, men idag upplever jag knappt några sammandragningar alls så det behövdes inte.

    Det är normalt att ha sammandragningar, men man kan behöva vila. Har fått rådet att kontakta barnmorska eller förlossning om det känns som att det inte ger med sig trots vila, om de kommer väldigt tätt eller om det är smärtsamt. Känns det osäkert finns det ju alltid rådgivning att få. 
  • Thewalk
    Sellerin skrev 2021-10-21 18:41:19 följande:

    Får ni många kommentarer om er mage? Oj vad det väller in kommentarer nu för min del, de flesta handlar om hur liten jag är i förhållande till vilken vecka jag är i. Det är ändå fascinerande hur en gravidmage kan ge så mycket glädje och diskussionsämnen hos andra människor :)


    Jag har flera gånger fått höra hur liten min mage är för att vara tvillingmage. Kommentarer som ?är du säker på att det är två?? tar också. Särskilt känns det lite känsligt för min del nu när jag oroar mig lite för att dom ligger så under sin kurva. Och ja vad sjutton svarar man?

    Har ju hört om mammor som fått höra motsatsen, alltså som väntar en men fått höra att ?är du säker på att det inte är två?

    Tröttsamt båda delar, tycker också att det är lite tragiskt att så många fortfarande tar sig rätten att kommentera andras kroppar, Alla är vi olika och tur är väl det :)
  • Thewalk
    Bula2021 skrev 2021-10-21 21:57:25 följande:

    Samma här - mycket sammandragningar hela dagarna så söder jag är uppe och går, menagerit när jag vilar. Har börjat åka bil eller buss till jobbet istället för att cykla (5 km enkel väg). Det tyckte bm var bra, haha. Går in i vecka 29 i morgon och har nog haft mycket/regelbundna sammandragningar i minst två månader nu. Antar att jag är en som har många helge enkelt? Men får väl börja tagga med och ta det lugnare, tycker bara att det är SÅ svårt att ta det lugnt?


    Ja hur mycket sammandragningar man har är ju väldigt individuellt också, Jag hade också svårt att ta det lugnt! Men har accepterat det nu, det är ju bara under en period. Men visst är det svårt!? Hoppas det ska lugna sig för dig när du drar ner på fysisk aktivitet.

    Är van att hålla igång med högintensiv träning så att inte ens kunna städa hemma känns så konstigt. Ser iaf till att gå ut på en kortare promenad om dagen. Blir galen av att bara sitta inne.
Svar på tråden BF DECEMBER 2021 - FÖRSTA BARNET