• Anonym (Tror)

    Olika tro gör sprickor i vårt äktenskap.

    När min man och jag träffades för 15 år sedan hade vi båda ungefär samma bild av livet. Allt eftersom och under några för mig personligt turbulenta år har jag hittat en tro som stärker mig. Men vi har jättesvårt att hitta en mellanväg kring detta.

    Jag upplever att min man trycker ner mig. Han påpekar att jag inte har ?bevis? och allt för ofta att han inte tror på det som jag tror på. Det gör att jag har slutit mig mer och mer och inte känner lika stark tillhörighet mellan oss. Vi har gemensamt ändå kommit fram till att jag måste få ha min tro, och jag har försökt vila i det och öppna upp mig och pratar lite då och då bara om mina tankar om min tro. Jag vill ju trots allt dela med mig av mitt innersta, för om jag inte ?får? det så känns det som inte kan dela livet.

    Min man har sånt otroligt motstånd fortfarande och han kan ändå inte låta bli att påpeka hela tiden att han inte tror på det jag pratar om. Det gör mig ledsen, känner mig nedtryckt och jag känner mig ensam. Han tycker att han ska ha rätt att uttrycka sin åsikt. Men när det är något man är ?emot? så blir det så hårt. Det hade kanske varit lite lättare om han hade haft en öppensinnad inställning och mer reagerat ?jaha, ok. Ja så kanske det kan vara, jag är inte så insatt och känner inte så stort behov av att vara det just nu.? Men istället får jag detta motstånd, så det blir som en kamp. Han säger att han inte är emot mig, men något i hans innersta lyser igenom och jag kan inte låta bli att se hans starka motstånd och negativa åsikt kring min tro.

    Finns det förhållanden där detta fungerar och vad krävs i så fall för att göra det möjligt att ha ett mer avslappnat och behagligt liv tillsammans? Någon med erfarenheter så tar jag tacksamt emot!

  • Svar på tråden Olika tro gör sprickor i vårt äktenskap.
  • Anonym (jaha)
    Anonym (528) skrev 2021-01-28 20:13:22 följande:
    Jaha, ok. Vad är sant för dig?
    Det som går att bevisa, så länge man inte kan bevisa teorier så kan man heller inte påstå att de är sanna.
  • Trent
    Anonym (528) skrev 2021-01-28 20:13:22 följande:

    Jaha, ok. Vad är sant för dig?


    Vill du att jag ska rabbla upp allt jag tror är sant?
  • Anonym (Pastafarian)
    Anonym (528) skrev 2021-01-28 19:40:13 följande:
    Nej, det är inte detsamma.
    Står inte hon bett honom överväga att hon har "rätt" eller kan ha rätt.

    Två personer kan vara oense i tro men acceptera detta. Precis som två människor med olika politiska värderingar kan leva ihop.
    Och ja, två personer kan vara oense i tro, men acceptera detta. Problemet är ju att TS inte accepterar att hennes man inte delar hennes tro. Helst ser hon naturligtvis att han gör just det, och gör han inte det, så vill hon inte att han avfärdar hennes tro helt, utan håller möjligheten öppen att den är sann. Med andra ord: kan hon inte få ett ?Jag tror som du?, så vill hon åtminstone ha ?Jag vet inte, det kanske är som du säger?. I själva verket säger mannen ?Jag tror inte som du?, vilket hon inte kan acceptera.
  • Anonym (Tror)
    Anonym (528) skrev 2021-01-27 23:49:13 följande:

    Tråkigt höra din man trycker ned dig och inte accepterar dig för den du är.

    För mig skulle det inte funka om min partner inte accepterade min tro och hur jag lever i mina övertygelser. Han behöver inte dela den, men det skulle inte funka om han var irriterad eller svartsjuk på det jag tror på.

    Vissa som blir arga över andras tro kanske känner att sånt de inte kan kontrollera eller se med blotta ögat känns skrämmande eller som nonsens. De reagerar med ilska. 

    Kanske också skrämmande för din man att du hittat något som ger dig styrka och tillit i livet? Du utvecklas på ditt sätt och han är inte på samma våglängd längre?

    Han förstår inte detta, blir arg och gör dig ledsen.

    Tyvärr låter ni för olika här och som ni vuxit isär.

    Om han inte kan acceptera din tro och den du är och växer till, kommer ni nog gå skilda vägar. 

    <3<3<3


    Tack för trevligt svar! Ja det krävs ju onekligen att vi båda kämpar för att mötas. Jag tror han är beredd till att försöka, och jag med.
  • Anonym (Tror)
    Anonym (en ateist och en troende) skrev 2021-01-28 01:03:20 följande:

    Min man är kristen (ber dagligen till Gud, går regelbundet till kyrkan etc.) och jag är ateist. Vi har inga av de problem som du beskriver, kanske för att vi tillåter varandra att faktiskt tro eller inte tro. Tvärtom har vi massor med intressanta diskussioner om religion.  Ibland kan jag säga: "Nej, det här förstår jag bara inte att du kan tro på!" och min man kan lika ofta ge gliringar för att jag inte har förmågan att tro på det han tror på, men vi gör det med en blinkning och vi har aldrig bråkat om vad den andra tror eller inte tror. Vi skojar ofta om varandras tro/icketro och skrattar mycket kring just det här och våra olikheter i våra olika livsåskådningar. Jag tror att just det är nyckeln till att det hela ska fungera om man ska leva ett liv ihop med olika livsåskådningar.

    Min man är också tydlig med att respektera att jag inte vill se/delta vid vissa tillfällen (jag har exempelvis aldrig varit med på en mässa i kyrkan och om han vill gå ner på knä när han ber, så stänger han in sig i ett rum, eftersom jag helt enkelt inte vill delta. Jag har faktiskt aldrig sett honom gå ner på knä och be, trots att han säger att han ofta gör det en gång om dagen.) Att han kan knäppa händerna mer informellt och säga något kort, ifall han är stressad eller bara behöver snabbt "stöd" har jag däremot ingenting emot, eftersom det går på några sekunder. Vi ger och tar, respekterar varandra och pådyvlar ingen någonting.

    Redan innan vi fick barn så bestämde vi att vi inte ska påverka vårt barn i endera riktningen och vi är alltid noga med att säga vad vi själva tror/inte tror och att ställa det i relation till vad partnern tror/icke tror ifall våra barn ställer frågor där svaren från oss båda kan vara olika. Vi har idag ett barn som tror på Gud och ett barn som inte gör det, och vi låter det vara så.

    Ni måste chilla ner lite och inte ta det så allvarligt. Ni tror olika och så kommer det alltid att vara. Ni kommer aldrig att kunna övertyga den andra att tro eller inte tro.


    Tack för ditt svar! Intressant och härligt att ni har hittat en väg som funkar. Ska försöka ströva lite åt det håller med!
  • oanonym

    Jag skulle kunna leva med någon som har gudstro,  men jag skulle nog inte kunna leva med någon som tror Bibeln eller Koranen är sann och moraliskt försvarbara.

  • Fiona M

    Det jobbiga som fick dig att bli troende, drabbade det din man också eller bara dig?

  • Tow2Mater
    Anonym (dd) skrev 2021-01-28 08:03:32 följande:

    Jag tror TS, att din man upplever det som att det blir "tjat" även om du inte menar det så, att han känner att du vill övertyga honom till något han helt enkelt inte vill.

    Det enda du kan göra om du vill behålla er relation är att respektera det, liksom han får respektera att du tycker det du gör. Ni ska däremot inte hålla på och diskutera detta - det är liksom ingen ide. Det är som när två med helt olika politisk hållning blir kära och inser att de har så olika syn på samhället och hur detta ska styras - då kan det vara bäst att inte diskutera det som man ändå vet inte kommer förändras. Vill man då inte fortsätta relationen för att man inte kommer åt att prata "på djupet " så kanske det är det bästa? 
    Kan man prata "på djupet" om allt annat utom just tron så kanske det ändå är en bra relation? Du kanske får acceptera att du får diskutera dina tankar kring detta med andra som du mött genom din tro? 

    Någon skrev om ett vetenskapsprogram som tolkades som att det kanske kan finnas en gud. Då vill jag bidra med en artikel som visar att man forskat på hur våra hjärnor fungerar rent kemiskt, och att det verkar som om olika hjärnor är mer benägna att "tro" än andra. Religon, myter, Trump - you name it. 

    fof.se/tidning/2008/3/artikel/gud-pa-hjarnan 


    De pratar om 'utomsinnliga erfarenheter' etc. Att tro är bara ett medvetet beslut och ett val, har inget direkt att gora med de sinnliga/religiosa intryck/erfarenheter man kan ha. En del kanske anser det lättare att tro om man har sinnliga intryck, men det är inte direkt relaterat.
  • Anders 386
    Tow2Mater skrev 2021-01-28 23:06:34 följande:
    De pratar om 'utomsinnliga erfarenheter' etc. Att tro är bara ett medvetet beslut och ett val, har inget direkt att gora med de sinnliga/religiosa intryck/erfarenheter man kan ha. En del kanske anser det lättare att tro om man har sinnliga intryck, men det är inte direkt relaterat.
    Nej - att tro är absolut inte ett val och heller inget medvetet beslut. Antingen tror man eller så tror man inte - det är inget du kan välja. Det är din hjärna och dina känslor som styr dig. Tror man på en gud kan man inte välja att inte tro. Är man övertygad om att det inte finns någon Gud kan du inte välja att tro på att det finns en Gud.


  • Anonym (jaha)
    Anders 386 skrev 2021-01-29 15:56:31 följande:
    Nej - att tro är absolut inte ett val och heller inget medvetet beslut. Antingen tror man eller så tror man inte - det är inget du kan välja. Det är din hjärna och dina känslor som styr dig. Tror man på en gud kan man inte välja att inte tro. Är man övertygad om att det inte finns någon Gud kan du inte välja att tro på att det finns en Gud.
    Så om jag tror att jag kan flyga så kan jag inte påverka det för jag styrs helt av min tro? Jag kan inte alls sätta min tro på prov och prova att flaxa med armarna och se om jag lyfter eller ej?

    Hur menar du att "det är din hjärna och dina känslor som styr dig"?
    Rationellt tänkande, är väl precis lika stor del av din hjärna och dig som tro?

    Det handlar väl snarare om vilken del av sina tankar man låter dominera. Och ja det ÄR ett aktivt val man gör. Man kan välja att se på saker rationellt eller så kan man välja att strunta i om det är rationellt eller ej.
Svar på tråden Olika tro gör sprickor i vårt äktenskap.