Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    Rataxes skrev 2023-12-04 11:01:56 följande:

    Idag  tvingas Sverige åter importera el. Alla kärnkraftverk är i drift, men den omhuldade slumpkraften levererar inte ens 10% av installerad effekt...
    4000 MW planerbar elproduktion hade varit rätt bra att ha nu.

    "Det blåser alltid mer på vintern" 


    För tillfället är nettoimporern ca 770MW. Med 4000MW extra  skulle det just nu ge ett outnyttjat överskott på 3230 MW som någon både nu och resten av året betala för.

    Den gemensamma marknaden syftar till att inte ha överskott på produktionskapacitet på marknaden då det driver upp priset.  Istället får vi en elmarknad med varierande pris. Den som har timpris drabbas naturligtvis.

    De privatpersoner och industrier som har fastprisavtal drabbas inte av dagliga svängningar.

    Den gemensamma elmarknaden fungerar (nästan) som tänkt med marknadskrafter som tillgång, efterfrågan och prissättning. Inget konstigt med det.
  • Padirac
    klyban skrev 2023-12-04 17:20:17 följande:

    Så halmgubbar igen, du är så ute och flyger i dina "argument" att det är helt omöjligt fatta vad du säger.
    Antar det är syftet.


    Padirac skrev 2023-12-04 12:05:03 följande:
    För tillfället är nettoimporern ca 770MW. Med 4000MW extra  skulle det just nu ge ett outnyttjat överskott på 3230 MW som någon både nu och resten av året betala för.

    Den gemensamma marknaden syftar till att inte ha överskott på produktionskapacitet på marknaden då det driver upp priset.  Istället får vi en elmarknad med varierande pris. Den som har timpris drabbas naturligtvis.

    De privatpersoner och industrier som har fastprisavtal drabbas inte av dagliga svängningar.

    Den gemensamma elmarknaden fungerar (nästan) som tänkt med marknadskrafter som tillgång, efterfrågan och prissättning. Inget konstigt med det.

    Detta är för avancerat för ratax att ta in.


    Ja, det kan vara för avancerat att vara libertarian och att acceptera att stat och privata företag finner det lönsammare att ha en gemensam fri elmarknad med delad produktionskapacitet.

    Vem ska bygga och betala alla dessa kärnkraftverk? Vems skattepengar ska finansiera detta, då måste man ju betala skatt 
  • Padirac
    klyban skrev 2023-12-04 21:51:40 följande:

    En sak till som jag finner sjukligt intressant, och det är hur subventioner är så hemska och vi hört detta länge före valet.


    Och nu ska det subventioneras mångfalt större, och detta är nu helt plötsligt det bästa på jorden.
    Så jag ställer mig direkt frågande vad de håller på med när de har helt motpols åsikter.
    Och där bara en kan vara sann, så antingen ljög som innan, eller så ljuger dom nu.


     


    Tycker dock det är väldigt gulligt att höra halmgubben om vindkraft, som precis ingen ifrågasätter.
    Men med en skillnad de är skitsura när det blåser en del och elen blir mot gratis.
    Och det reser en ny fråga, vad är det som upprör dom så med vindkraftverk och att de måste komma med halmgubbar och att de är så extremt överlyckliga när det inte blåser och när det blåser så blir de arga och sura över detta.
    Det är här man inser något gått allvarligt fel för dom.


     


    Och sen ska det subventioneras extrema summor, som är alltid fel med subventioner om det inte är kärnkraft verk.
    Vad är det som går så extremt snett för dom, för det ser väldigt konstigt ut med det beteendet om exakt samma sak.
    För man inser ju en sak med lätthet och att subventioner är inte det allra minsta problemet, ändå påstår dom det, eller ja,ända tills det kommer kärnkraftverk.


     


    Jag misstänker de inte har en aning vad de tycker och tänker, för den extrema skillnaden mellan samma sak, den berättar något gått sönder i sakligheten.


    Det är kanske en ny typ av nattväktarstat som förespråkas av libertarianer nu, polis, rättsväsende, försvar OCH elektricitet..  vem vet, snart ska väl skatten gå till utbildning och sjukvård och kultur,  vägar och andra samhällstjänster också
  • Padirac
    Rataxes skrev 2023-12-07 12:52:33 följande:

    En av Miljöpartiets stora tänkare har av outgrundlig anledning fått en bisarr insändare publicerad Solig

    "De radioaktiva gaser som kommer ut från kärnkraftverkens skorstenar ökar cancerfrekvensen i vindriktningen. Joniseringen från dem påverkar vädret och därmed klimatet."

    Det värsta är väl att han förmodligen tror på det han skrev. Och att det finns en hel del andra foliehattar som också gör det. Företrädesvis Mp, men även andra.

    Glöm aldrig att MP är en del av såssarnas retarderingsunderlag.

    Kärnkraften räddar inte klimatet ? tar för lång tid | Göteborgs-Posten (gp.se)


    Det verkar som att andra har liknande uppgifter om utsläpp i skorstenar

    group.vattenfall.com/se/var-verksamhet/forsmark/miljo/miljopaverkan

    "

    Utsläpp till luft

    Driften av ett kärnkraftverk ger utsläpp av radioaktiva och icke-radioaktiva ämnen.


    Utsläpp av radioaktiva ämnen till luft

    Driften av reaktorerna ger små utsläpp av radioaktiva ämnen till den omgivande luften. Utsläppen består mest av kortlivade ämnen, vilket innebär att radioaktiviteten minskar snabbt när ämnena sönderfaller till stabila ämnen. De gasformiga och luftburna radioaktiva ämnena fördröjs innan de släpps ut via skorstenar, där storlek och sammansättning mäts.


    I omgivningen runt Forsmark finns känsliga dosimetrar som mäter joniserande strålning. Dessutom tar vi regelbundet prover på växtlighet i omgivningen, mjölk från betande kor samt fisk från närliggande sjöar och vatten. Resultaten av mätningarna skickas till Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, som även gör egna kontrollmätningar.


    Utsläppen får inte påverka människor eller miljö omkring kärnkraftverket. Därför har myndigheterna satt ett gränsvärde för utsläppens storlek, de får som mest ge en dos på 0,1 millisievert till Forsmarks närboende. Forsmark kärnkraftverk har under hela sin drift hållit sig under ovanstående dosgräns med mycket god marginal. Ett normalt driftår uppgår den högsta dosen, orsakad av våra utsläpp, till en närboende till ungefär 0,002 millisievert, vilket motsvarar ungefär en femtiondedel av det vi får ge upphov till. Utsläppen till de närboende är en femhundradel av den naturliga bakgrundsstrålningen från rymden och berggrunden. Utsläppen per år är mindre än den dos man får vid en vanlig tandröntgen som vanligen ger en dos på 0,01 millisievert.


    Utsläpp av icke-radioaktiva ämnen till luft

    Utsläppen av icke-radioaktiva ämnen är framför allt koldioxid, svaveldioxid och kväveoxider ? ämnen som bidrar till växthuseffekten, försurning och övergödning. Utsläppen uppstår när man provkör de reservkraftdieslar som ingår i säkerhetsfunktionerna vid kärnkraftverken. Även personalens resor till och från arbetet samt transport av material som levereras till Forsmark, ger en del utsläpp.


    Utsläppen av växthusgaser från kärnkraften är väldigt små om man jämför med kol-, olje- och gaskraft. De är mindre än en tiotusendel (1/10 000) av Sveriges totala utsläpp."

  • Padirac
    Anton Chigurh skrev 2023-12-09 14:27:31 följande:

    Vindkraft är ju jättebra. Påverkar knappt miljön överhuvudtaget. Utom möjligen villan som råkar ligga 50 meter från snurran. Collateral damage. Type. 

    Och snurror till havs är ju förstås ännu bättre. Värsta som kan inträffa är ifall en vilsen torsk råkar krocka med betongfundamentet.... Sååå, mer 300 meters snurror åt folket. I plurret då. 

    Rätt. Eller fel åt helvete !!!


    All mänsklig aktivitet och alla anläggningar påverkar miljön på olika sätt.

    I fallet med vindkraftverk är det förutom lokalt buller ochutsläpp från tillverkning och transport också nötning av rotorbladens beläggnjng av färg som ger lokal utslägg av microplaster ock så alla dessa  insekter fladdemöss och fålglar skadas och dödas av rotorbladen.

    Nu är den samlade effekten av utsläpp och döda djur små i jämföresle med andra mänskiga aktiviteter 

    www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/vanliga-myter-om-vindkraft/

    "Idag beräknas mellan fem och tio fåglar dö per vindkraftverk och år, men dödligheten varierar beroende på var de är placerade. Det är viktigt att vindkraft inte placeras i naturskyddade områden eller på platser där de kan skada känsliga arter. Det är främst småfåglar som drabbas, men även rovfåglar, trutar, måsar och andra större fåglar dör i mindre omfattning.
     
    Med dagens nivå av vindkraft kan beräknas omkring 15 000?45 000 fåglar per år dödas av vindkraft. Samtidigt så beräknas trafiken döda 6?7 miljoner fåglar årligen i Sverige. Ungefär 800 000 fåglar dör i kollisioner med fönsterrutor, av kraftledningar och oljeutsläpp varje år

    ....

    ..vindkraftverk släpper ut mycket små mängder av mikroplast i jämförelse med andra befintliga källor. Utsläppen kommer främst från färg som lossnar från rotorbladen. Alla Sveriges vindkraftverksparker släpper tillsammans ut cirka 645 kilo mikroplast, baserat på en uppgift från norska branschorganisationen NORWEA, numera Fornybar Norge, vilket kan ställas mot de miljontals kilo som Naturvårdsverket beräknar att följande källor släpper ut varje år:
     
    Vägtrafik inklusive däckslitage: 8 190 ton per år
    Produktion och hantering av primärplast: 310?533 ton
    Konstgräsplaner: 1 640?2 460 ton per år
    Båtbottenfärg: 160?740 ton per år
    Tvätt av syntetfibrer: 8?950 ton per år
    Målning av byggnader: 130?250 ton per år
    Hygienprodukter: 66 ton per år"
    Angående dödandet av fåglar så har människans hållande av tamkatter den största påverkan.

    www.natursidan.se/nyheter/sa-minskar-du-risken-att-tamkatter-tar-faglar/

    "Att tamkatter tar fåglar känner de flesta till, men forskning har visat att katter är den största orsaken till fåglars död. I USA tar de runt 2,4 miljarder fåglar årligen enligt en studie (som fått viss kritik) och de senaste beräkningarna från Sverige visar att de dödar ungefär 17,5 miljoner fåglar per år i landet."
  • Padirac

    Vem ska betala egentligen?

    sverigesradio.se/artikel/vattenfalls-vd-ny-karnkraft-inte-lonsam-utan-statlig-hjalp

    "Publicerat idag kl 02.55


    Staten behöver skjuta till pengar om det ska byggas kärnkraft i Sverige, säger Vattenfalls vd Anna Borg i Ekots lördagsintervju.
     
    Det statliga energiföretaget håller på att avsluta en förstudie om ny kärnkraft och bedömer att den inte är kommersiell på egen hand.
     
    Enligt Vattenfalls vd är det inte säkert att bolaget kommer att bygga ny kärnkraft"
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2023-12-09 20:21:40 följande:
    ...och vindkraften behöver också subventioner, men ger inta samma fördelar vad det gäller effekt, livslängd och stabilitet i produktionen. Så man måste ställa sig frågan vad som är värt för staten att ta del av vad det gäller investeringar för framtiden.
    Ändå vill kunder/företag och producenter investera i vindkraft, men för kärnkraft är det inte där ännu.  Det behövs mer subventioner och mer politiskt samarbete än regeringen kunnat åstadkomma hittills.
  • Padirac
    Inteutanproblem skrev 2023-12-09 15:59:57 följande:

    ? Våra första modellresultat visar att vindkraftsparker till havs har en storskalig påverkan på havet och att effekterna sprider sig långt bortom parkernas yttre gräns, säger Lars Arneborg, chef för den oceanografiska forskningen vid SMHI som fortsätter:


    ? Vinden bakom vindkraftsparkerna minskar och vi ser att detta påverkar strömmar och skiktning i havets ytskikt. Det påverkar i sin tur näringsämnen och algblomningar i ytskiktet, vilket sedan har konsekvenser för hela det marina ekosystemet samt syreförhållanden i djupvattnet.


    Påverkan både över och under havsytan

    I Sverige har miljöeffekter av havsbaserad vindkraft hittills mest setts som en lokal påverkan i närheten av vindparkerna och då framför allt under tiden de byggs. När vindkraftverken är i drift finns det dock effekter som sträcker sig utanför vindkraftsparkerna.


    Påverkan på vinden ger även effekter under havsytan. Rotorerna drar ut energi ur vinden ? vilket är själva orsaken till att vindkraftverken byggs ? och beroende på väderläget minskar vindarna upp till 5?15 procent så långt som 30 kilometer bakom en vindkraftspark. Studier visar att ytvatten då samlas på ena sidan av området med minskade vindar, medan djupvatten väller upp på den andra sidan, vilket i sin tur påverkar strömmarna i ett ännu större område.


    Även vindkraftens fundament påverkar havet eftersom de bromsar havsströmmar och skapar turbulens som blandar olika vattenskikt.


    Om inflödet av salt- och syrerikt vatten till Östersjön förändras, till exempel som en följd av vindkraftsparker i Östersjöns mynningsområde, skulle det få följder för hela Östersjöns miljö. Förändrade inflöden eller en ökad omblandning av vattnet som flödar in kan påverka styrka och djup av den permanenta saltskiktningen i centrala Östersjön, där syrebrist och vertikala transporter av näringsämnen är avgörande faktorer för det marina livet. 


    https://www.smhi.se/forskning/forskningsnyheter/smhis-oceanografiska-forskare-vindkraftsparker-till-havs-har-en-storskalig-paverkan-pa-havet-1.202627


    Det hör liknar de farhågor som man hade innan Öresundsbron byggdes - jag tror att det visat sig vara positivt för fisk och bottenliv med de stora fundamenten. Du har kanske nåot material om detta?
  • Padirac
    Anton Chigurh skrev 2023-12-12 09:09:26 följande:
    Självklart padi.... SJÄLVKLART är det du som har rätt, och alla forskare, ingenjörer....whatever, som har fel.

    Kan du möjligen visa på material som visar hur otroligt positiv inverkan byggandet av gigantiska vindkraftparker, med större snurror än någonsin tidigare, har på bottenliv, fisk å alla jävla kreatur som lever i bästa välmående idag.
    Herregud Anton !!

    Jag har sällan rätt men ofta har det material jag länkar till faktauppgifter som stämmer med verkligheten.

    www.gu.se/nyheter/forskare-marint-liv-gynnas-av-havsbaserad-vindkraft-0

    "Publicerad
    23 maj 2023
    vid
    Institutionen för marina vetenskaper
    Den biologiska mångfalden ökar och det blir fler fiskar i vindkraftsparker till havs. Det visar en genomgång av över två tusen vetenskapliga artiklar i ämnet som Thomas Dahlgren, forskare i marin ekologi vid Göteborgs universitet, har gjort.

    ...
    Thomas Dahlgren har arbetat med miljöeffekter av havsbaserad vindkraft i femton år, både i Sverige och i Norge.
     
    ? Få verksamheter i havet är så väl undersökta som miljöpåverkan av vindkraftsparker. Det är tydligt att de positiva effekterna på marint liv övertrumfar de negativa när vi sammanställer forskningen som är gjord, säger han.

    ...

    ? Bottentrålning har en stor påverkan på det biologiska livet i havet. Förutom det uppenbara att fisk försvinner, skadar bottentrålning bottnar och gör att bottenlevande djur som sjöpennor och mjukkoraller försvinner från området. När det inte går att bottentråla kan dessa arter komma tillbaka i området, säger Thomas Dahlgren.
     
    En annan viktig anledning till att fisk ökar i området är att fundamenten till vindkraftverken har hårda ytor som bildar konstgjorda rev, där fastsittande arter som till exempel koraller och svampdjur kan leva, något som vanligtvis är en bristvara på havsbotten.
     
    ? Fundamenten skapar en miljö där fiskar samlas för att söka skydd, hitta föda och reproducera sig. Dessa konstgjorda rev bidrar till att den biologiska mångfalden i området ökar, säger Thomas Dahlgren.
     
    Störning vid anläggning
    Den största negativa påverkan på det marina livet sker vid anläggningsfasen. När vindkraftverken förankras vid havsbotten grumlas vattnet och ljudet kan störa vissa havslevande djur, exempelvis tumlare. Hur stor störningen är beror på vilken typ av vindkraftverk det handlar om, men störningen sker endast under en begränsad tid.

    ..

    Sjöfåglar påverkas
    Det finns också en oro för att fåglar påverkas av vindkraftsparker. Forskningen visar att vissa fågelarter som alfågel och ejder undviker dem. Det är därför viktigt att de inte placeras på platser som dessa arter är beroende av, till exempel några musselbankar i Östersjön. Det finns också en risk att sträckande fåglar kolliderar med turbinbladen."

    Koppla samman påverkan på fåglar med katters påverkan på fåglar som jag tidigare länkat faktauppgifter för.
  • Padirac
    Anton Chigurh skrev 2023-12-13 08:19:43 följande:
    Mmm, visst padi, visst!!! 
    Du länkar till EN forskare som visar att det är mer eller mindre utan nackdelar att bygga snurror till havs. 
    Halleluja.....det är ju bara att dra på. Varför vänta. Lite som att, kan vi tvinga hela Sveriges befolkning till att köra 100 % eldrivna fordon och aldrig mer bära hem födan i en jävla plastkasse. Så har vi duktiga svenskar löst världens utsläpp.
    Mer eller mindre. (Beroende på vilken miljömupp du frågar). 

    Har DU, padi, gått igenom 2000 forskningsrapporter, eller tycker du att vi ska lita på dig ("du har ju sällan rätt"....vad fan du nu försöker insinuera med det) när du redovisar fakta som en (EN) forskare plockat fram. 

    Jag skulle gärna gå igenom 2000 omfattande rapporter själv. 

    Men, jag har ett heltidsjobb att sköta. Så jag hinner tyvärr inte. 

    Men.....jag gissar att du har.....tiden som behövs. Med tanke på hur otroligt mycket dynga du hinner med att skriva här till vardags.
    Men, iofs padi, jag är HELT säker på att, oavsett vad som står i dessa 2000 rapporter, så kommer du och Dahlgren fram till samma slutsats. 

    Men, då är ni iallafall två. 👍

    God Jul 🍻
    Herregud Anton!!

    Som jag uppfattade artikeln så har forskaren i fråga studerat 2000 forskningsrapporter - det kallas metastudierom jag förstått det rätt. Metastudier har fördelen att de med en statistisk metod sammanställer ett stort antal studier - kanske s åmånga som 2000 -  som då ska ge en mer rättvisande bild av kunskapsläget än enskilda studier kan ge.

    "Den biologiska mångfalden ökar och det blir fler fiskar i vindkraftsparker till havs. Det visar en genomgång av över två tusen vetenskapliga artiklar i ämnet som Thomas Dahlgren, forskare i marin ekologi vid Göteborgs universitet, har gjort"

Svar på tråden Regeringens el-fiasko