Regeringens el-fiasko
Efter omkring 10 år så är det väldigt uttjatat, beprövat och får gehör därefter.
Det har inte jag
Och självklart ska vi snabba på elektrifieringen.
Men inte med ny kärnkraft. För den är för dyr. Ännu högre elpriser, någon?
Den är långsam. Det tar årtionden att bygga nya kärnkraftverk. Väntar vi så länge hamnar de gröna investeringarna i andra länder.
Istället ska vi jobba med det som funkar. Vi ska ta vara på den el vi har och därför ska vi fördubbla takten i utbyggnaden av vårt elnät.
Och vi ska investera i rena och förnybara energikällor som går att bygga ut snabbt och effektivt."
Regeringen presenterade idag vid en presskonferens ett antal förslag på energiområdet och bjöd samtidigt in till blocköverskridande samtal efter valet. Energiföretagen välkomnar möjligheten till samling i de så viktiga energifrågorna liksom ambitionen att röja hinder för en snabb elektrifi
Energiminister Khashayar Farmanbar och klimat- och miljöminister Annika Strandhäll presenterade idag vid en presskonferens flera förslag på energiområdet. I ljuset av de höga energipriserna, den gröna omställningen och en ökad elanvändning sa regeringen att de vill öka elproduktionen i alla fossilfria kraftslag de närmaste åren.
– Vi välkomnar regeringens ambition att undanröja hinder så att vi kan bygga ut Sveriges energisystem i den takt klimatomställningen kräver. Likvärdiga spelregler för alla fossilfria kraftslag är en viktig förutsättning för Sveriges ambition att elektrifiera industrin och transportsektorn och klara målet om fossilfrihet på bara 20 år, säger Åsa Pettersson, vd på Energiföretagen. Vi ser också positivt på möjligheten till nya blocköverskridande samtal så att vi kan få den stabilitet i energipolitiken som vi behöver.
...
Åsa Pettersson igen:
– Vi har länge efterfrågat en strategi för fjärr- och kraftvärmen och ser fram emot att bidra i arbetet med att ta fram en sådan. Det är viktigt att ett sådant arbete också analyserar de skatter som idag missgynnar värmesektorn.
– Vidare välkomnar vi dagens besked om att se över regelverket för kärnkraften som öppnar för framtida investeringar i till exempel SMR-teknik. Att regeringen öppnar för diskussion om miljöbalkens begränsningar avseende förläggningsplats för kärnkraft och antal reaktorer är också positivt i ljuset av att det utgör viktiga förutsättningar för investeringar i SMR-teknik och dess olika tillämpningsområden."
ering och genomföra regelförändringar som kan bidra till att skapa konkurrensneutrala villkor för samtliga fossilfria kraftslag.
...
PRESSMEDDELANDE 21-12-31. Det genomsnittliga systempriset på elbörsen Nord Pool Spot blev 63 öre/kWh år 2021, en ökning med 52 öre jämfört med 2020, motsvarande 554 procent. Storleksordningen för kraftslagen är densamma som tidigare år, där vattenkraften står för 43 procent av den totala elproduktionen, kärnkraft 30 procent, vindkraft 17 procent och kraftvärme 9 procent. Solkraften står än så länge bara för en procent men växer kraftigt.
...
Som årsgenomsnitt var systempriset – det vill säga referenspriset på den nordiska elmarknaden – det högsta någonsin. Året gav också rekordhöga noteringar för såväl tim-, dygns-, vecko- som månadsgenomsnitt. [1]
– Bakgrunden är framför allt höga priser på naturgas vilket lett till höga elpriser i hela Europa. Till detta kommer höga priser på kol och utsläppsrätter, periodvis låg vindkraftsproduktion och en ökad efterfrågan på el med återhämtning efter Coronapandemin. Ett stort underskott i den hydrologiska balansen har också minskat den nordiska motståndskraften mot de europeiska priserna säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker hos Energiföretagen Sverige.
Systemprisets månadsgenomsnitt har varierat mellan 35 öre/kWh i mars till 151 öre/kWh i december. Det högsta timpriset under året var 433 öre/kWh och inträffade den 21 december klockan 9–10, medan det lägsta timpriset var knappt minus 0,08 öre/kWh den 3 oktober klockan 04–05.
De genomsnittliga priserna i de fyra svenska elområdena – Luleå, Sundsvall, Stockholm och Malmö – varierade mellan 43 och 82 öre/kWh. Priset var detsamma i alla svenska elområden under 33 procent av årets timmar. I genomsnitt var elpriset i Malmö 15 öre/kWh högre än i Stockholm och 39 öre/kWh högre än i Sundsvall och Luleå.
I Stockholm och Malmö noterades det högsta timpriset till 646 öre/kWh den 6 december klockan 16–17. I Luleå och Sundsvall uppgick årets högsta timpris till 371 öre/kWh den 29 november klockan 16–17.
...
Innehållet i de svenska vattenmagasinen är i slutet av år 2021 63 procent vilket är 2 procentenheter under normalvärdet. De nordiska magasinen, som i hög grad påverkar priserna på elbörsen, har dock fortfarande en relativt låg fyllnadsgrad, endast 58 procent, vilket är 9 procentenheter under normalvärdet.
Trots stängningen av Ringhals 1 vid årsskiftet 2020/2021 har elproduktionen i kärnkraften ökat med 7 procent till 50,5 TWh jämfört med 47,3 TWh under 2020.