Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    Så allting gick skrev 2023-04-22 19:17:46 följande:
    Det är som vanligt med en sosse, dom förstår inte vad Blomgren berättar,  bara för att man inte gör vinst, behöver inte betyda att man har stora avskrivningar, det kanske du sett vid vattenfalls köpa av nuon, man gjorde en enorm avskrivning o vattenfall presentera förlust siffror.
    Det samma gäller för finnarna, man äger kärnkraftverket, genom avskrivningar från vinster betalar man av bygget. går varken plus eller minus.

    Liknande har jag tagit upp ang vattenkraften Umeå äger via sina andelar, man valde o betala av lån kommunen hade på 6-700 miljoner, det menas att kommunen minskar sitt behov av pengar och kan investera i annat framöver.

    Det samma gäller för Finlands elkonsumtion, den minskas dramatiskt via det nya kärnkraftsverket, det gynnar alla i Finland.
    Liknande om LKAB o stål industrin i Sverige fick egna kärnkraftverk, då skulle folket få lägre elpriser.
    Ok, så du är sosse nu Drömmer

    Här förklaras principen
    second-opinion.se/olkiluoto-3-pa-vag-bli-en-lysande-investering/

    "För kärnkraftverkets ägare TVO (Teollisuuden Voima, Industrins Kraft) är utgångsläget ännu bättre sett till dess andel av investeringen, i aktuellt värde 5,5 miljarder euro. Med det blir återbetalningstiden bara tre år och sju månader.


    Utgår man från den prislapp, 11 miljarder euro, som den kärnkraftskritiska World Nuclear Report anger som de totala kostnaderna för kärnkraftverket, förlängs återbetalningstiden till sju år och två månader.


    Det ska påpekas att Helsingin Sanomat i sina kalkyler inte räknat med några räntekostnader. Men även med dessa och andra osäkerhetsfaktorer beaktade har Olkiluoto 3 i dagsläget förutsättningar att bli en lysande affär.


    Också med fjolårsnivån på elpriserna i Finland, 72,3 euro/MWh, får kalkylen anses ge hyfsat resultat: för 11 miljarder euro blir återbetalningstiden då elva år och åtta månader.


    Helsingin Sanomat noterar i sin artikel att investeringskalkylen för kärnkraftverket 2003 byggde på ett snittpris på elen på 35 euro/MWh, vilket i dagens penningvärde motsvarar 44,76 euro/MWh. Skulle elpriset verkligen lägga sig så lågt under många år framöver, skulle de 11 miljarderna euro kräva en återbetalningstid på fjorton och ett halvt år.


    Intressant i ett svenskt perspektiv är att TVO:s verksamhet bygger på den så kallade Mankalaprincipen, som går ut på att delägarna köper elen till självkostnadspris. TVO strävar inte efter vinst för egen del. Elen kan ägarna sedan sälja vidare till sina egna kunder eller exempelvis på Nordpool.


    Stora ägare i TVO är skogsbolagen UPM och Stora Enso, Fortum och Helen (ägt av Helsingfors stad). Bland de mindre ägarna finns ett femtiotal kommunalt ägda energibolag över hela Finland.


    Esa Vakkilainen, professor vid Villmanstrands tekniska universitet, bekräftar för Helsingin Sanomat storleksordningen på siffrorna.


    ?I dagsläget ser investeringen synnerligen förmånlig ut för ägarna. Efter en lång väntan får ägarna tillbaka sina pengar, och det rejält?, säger han.


    Hans bedömning är att de höga elpriserna ?med säkerhet? kommer att hålla sig högre än senaste höst under i vart fall tre till fyra år framåt.


    ?När alla lån är slutamorterade, om tio eller tjugo år, kommer elen från Olkiluoto 3 att vara ytterst billig för ägarna?, säger Esa Vakkilainen och nämner som jämförelse att driftskostnaderna för syskonreaktorerna Olkiluoto 1 och 2 ligger på strax över 20 euro/MWh."

    second-opinion.se/mankalaprincipen-grundbult-for-finsk-karnkraft/

    "
    Det kan inom parentes nämnas att även svenska skogs- och pappersföretag tidigare var stora ägare av elproduktion, framför allt vattenkraft, men att dessa tillgångar i hög grad såldes efter avregleringen då elpriserna föll kraftigt. Denna försäljning har mer än en företagsledning ångrat i efterhand.


    En annan konsekvens av dessa skilda förutsättningar kan ses i de effekthöjningar som genomförts. I Olkiluoto har effekthöjningar genomförts enbart utifrån affärlogik utan politiska influenser. Kostnaden för att öka effekten måste vara lägre än värdet på den uteblivna elproduktionen under stoppet för att ändra i anläggningen. Eftersom tillgänglighet är den i särklass viktigaste faktorn för lönsamhet pekar detta mot så kort stopp som möjligt. Detta leder i sin tur till att man föredrar måttliga effekthöjningar som går att genomföra på kort tid framför stora språng. Detta kan ses i figuren över tillgänglighet i den första artikeln, där effekthöjningar som genomfördes 1996-98 knappt kan ses i data.


    I Sverige var effekthöjningarna delvis politiskt motiverade, och genomfördes samtidigt som anläggningarna skulle moderniseras, och dessutom med en underhållsskuld på grund av bristande lönsamhet åren innan, orsakad av omställning från reglerad till avreglerad marknad. Med facit i hand kan man konstatera att detta var för många utmaningar samtidigt. Ambitionsnivån var för hög, och komplexiteten i uppgiften underskattades."


  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-04-22 21:41:25 följande:
    Berätta vad du inte förstår?

    Dom berättar om en lysande affär. Ägare kan sälja vidare överskotts el på nordpool, är det att ägares vinster inte presenteras i Olkiluota? att vinsten även kan fördelas på antal ägare. Som jag berätta om Umeå kommuns ägande, det är inte bara vattenfall som får vinster i Stornorrfors, Bara Umeås lilla ägande andel gav en miljard 2022. vad tror du Olkiluota ger med sina mäkta 1600mw. Storrnorrfors ligger bara nära 600mw, finnen ligger på 1000mw mer.
    Sedan får inte Umeå själva sälja elen som finnen får, dom har bara vinst andelar via ägarskap.
    Finland har i sina skattevilkor för elproducenter någonting som Sverige inte har vilket ger ägarföretagen mycket förmånliga resultat med stigande elhandelspriser. 

    "dra av kostnaden för elproduktionen i sin bokföring och därmed minska sin vinstskatt. Inte nog med detta, de får dra av inte bara självkostnaden för sin egen el, utan marknadspriset för samma kvantitet el."

    Om elpriset skulle falla på samma sätt som det gjorde på 00-talet så skulle ägarna helt plötsligt sitta i samma position som de svenska elproduktionägarna gjorde när de sålde sina anläggningar.

    En massiv utbyggnad av vindkraften gav kärnkraften lönsamhets problem,  gasbrist orsakad av Kremls krig har gett det finska kärnkraftsbygget en strålande ekonomisk framtid så länge brist på energi i Europa kvarstår.

    "Det kan inom parentes nämnas att även svenska skogs- och pappersföretag tidigare var stora ägare av elproduktion, framför allt vattenkraft, men att dessa tillgångar i hög grad såldes efter avregleringen då elpriserna föll kraftigt. Denna försäljning har mer än en företagsledning ångrat i efterhand"

  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-04-24 11:03:51 följande:

    Stödet för kärnkraft ökar ordentligt. Snart är S negativa inställning helt utrotad.


    Ökat stöd för att satsa på kärnkraft långsiktigt

    Stödet för att satsa på mer kärnkraft fortsätter växa, visar ny data från SOM-institutet som DN rapporterar om.


    Det är nästan dubbelt så många som vill satsa på kärnkraften långsiktigt jämfört med de som vill avveckla den i Sverige.


    Andelen som är positiva till kärnkraft har ökat till 31 procent under 2022 jämfört med 22 procent under 2021 och 14 procent under 2020.


    Det är länge sedan S sade ja till kärnkraften, först vid folkomröstningen, sedan vid varje energiuppgörelse som gjorts. 

    Det är väll Kristersson och du som driver en alternativ historiebeskrivning för att ha en någon konfliktlinje kvar...   Timbro anser ju att regering Kristersson driver S-Politik... 
  • Padirac
    Rataxes skrev 2023-04-26 12:52:27 följande:
    www.svd.se/a/Q738LV/sa-dolde-energimyndigheten-sveriges-gaskris

    För den som inbillat sig att myndigheter inte är aktivistiska...

    "Tillbaka i Sverige skrev han ett mejl till myndighetsledningen att den borde utfärda ?tidig varning? för den svenska gasförsörjningen, den första krisnivån enligt EU:s regelverk.

    Gustav blev uppringd av en chef, som var arg och stressad. ?Att förklara tidig varning vore ett regeringsomvälvande beslut. Det kan vi inte göra?, sade han.


    Det var ju mitt i en valrörelse. Som i mångt och mycket handlade om hur regeringen hade misskött energipolitiken. Och en tidig varning skulle spä på den bilden."


    Artikeln är låst så det går inte att få fram mer detaljer än det du citerat.

    Då jag letade efter mer info kom jag till nyteknik som berättar detta - hur det ställer sig i föärhållande till detaljerna i SVD hoppas jag ngn kan förtydliga

    www.nyteknik.se/energi/varning-for-gasbrist-i-vastsverige/659460

    "Gasmarknaden är ansträngd och på sikt kan det påverka även Sverige. Energimyndigheten utlyser därför nu den första av tre krisnivåer för det västsvenska naturgasnätet.
    PUBLICERAD 21 JUN 2022 KL 14
    ? Det är en tidig varning om att det kan bli problem framöver, säger Gustav Ebenå, avdelningschef på Energimyndigheten.
    Ska ses som en signal
    Energimyndigheten har tagit beslut om att utlysa krisnivån "tidig varning". Det ska ses som en signal till branschaktörer och konsumenter anslutna till det västsvenska gasnätet att en försämrad gasförsörjningssituation kan uppstå." 
  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-04-28 17:41:37 följande:

    Det är bra Kristersson var ärlig i KU. sossarna har lagt ner fullt fungerande kärnkraftverk. Vilket förklarar varför vi har så höga elpriser.
    .


    På fredagen frågades Ulf Kristersson ut av KU och försvarade då sitt uttalande.


    ? När man betraktar helheten anser jag att det är tydligt att S över tid verkat för att avveckla den svenska kärnkraften, säger Ulf Kristersson.

    Enligt statsministerns beskrivning har S fattat flera beslut som försvårat fortsatt drift av svensk kärnkraft. Han nämner att S-regeringen 2015 höjde effektskatten på kärnkraft och att S 2020 röstade nej till en återstart av Ringhals 1 och 2.

    Under KU-utfrågningen fick statsministern en fråga om varför han använde ordet ?hållningslös?.


    Man kan alltid diskutera adjektiven. Jag menar hållningslöst i den meningen att partiet inte stått upp för kärnkraften.


    Han ångrar inte sitt uttalande om S hållningslöshet.


     


    ? Nej, det gör jag inte. Det här sades i en debatt och debatter kan bli lite spetsiga. Om man ser till de långa linjerna tycker jag att det framgår rätt tydligt att S har varit hållningslösa och i praktiken medverkat till att lägga ned svensk kärnkraft.


    Så det verkar om att Kristerssob menar att den som enligt honom inte stått upp för kärnkraften enligt honom över tid verkat för att lägga ned kärnkraften?

    Så här rapporterar PS om Kristerssons uttalande - han menar att det är den bild han får när han betraktar S beslut, kommunikation och politiska samarbeten...

    den bild jag får när jag betraktar Kristersons beslut om SD, hans kommunikatio om SD och hans politiska samarbete med SD är att Kristerson över tid arbetat för att normalisera ett parti grundat av fascister och nazister med konstanta nya avslöjanden om nazism och putinkramande..

    sverigesradio.se/artikel/kristersson-anklagas-for-logn-om-s-och-karnkraften-fragades-ut-i-ku

     "Men Kristerssons uttalande handlade inte om något enskilt beslut säger han nu i KU, utan om den bild som framträder när man betraktar Socialdemokraternas beslut, prioriteringar, kommunikation och och politiska samarbeten."
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2023-04-30 13:51:07 följande:
    Februari 2022 är inte långt tillbaka.
    Energipolitisk ambition kan inte börja eller ändras med ett krig. En sådan "fladdra-runt"-politik ger inte stabilitet för någon vettig energipolitik alls.

    Kan du referera till någon miljöpartist i ledande ställning som uttalat sig positivt om kärnkraft?
    www.di.se/nyheter/bolunds-besked-mp-ger-gront-ljus-till-ny-karnkraft/

    "

    Bolunds besked: MP ger grönt ljus till ny kärnkraft

    Miljöpartiet vill skynda på omställningen inom industrin och går till val på en massiv utbyggnad av vindkraften.


    Samtidigt ger partiet grönt ljus till ny kärnkraft, om företagen själva vill investera i nya moderna reaktorer.


    ?Vi är absolut för att lägga forskningspengar och utvärdera om den här tekniken kan fungera?, säger språkröret Per Bolund.


    Uppdaterad: 28 juni 2022, 15:15Publicerad: 22 juni 2022, 16:01"
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2023-05-01 22:09:20 följande:
    Samtidigt ökade svensk produktion i oljeeldade kraftverk.
    Var har du fått fina siffror från?

    www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2023/minskad-elanvandning-under-2022-i-sverige/

    Värmekraft 9%

    www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2022/fortsatt-hog-elproduktion-och-elexport-under-2021/

    Värmekraft 9%

    www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2020/2019-rekordar-for-svensk-elproduktion/

    Värmekraft 10%

    Resten är vattenkraft, kärnkraft, vindkraft och solkraft.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2023-05-05 14:15:53 följande:

    En genom decennier misslyckad energipolitik försvaras desperat i tråden genom att skylla allt på Putin. Skrattande


    Europeisk energipolitik?

    Eller svensk energipolitik som lett till att Sverige var Europas största el-exportör under tiden i fråga?

    Vem är det du desperat skyller ALLT på?
  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-05-05 20:00:35 följande:
    Äsch du är som dom flesta sossar, ser ryssar överallt.

    Du vet håller jag till i Umeå, det sista slaget på svensk mark gick bara för 214 år sedan, det var mot ryssen o här uppe.

    Vad vi lärde oss av kriget är att inte lita på en som beter sig som en sosse.
    Vi skulle omringa ryssen, General Fabian skulle hota och låsa fast ryssen vid Umeälven söderifrån och sörlänningen general Wachtmeister skulle anfalla från norr.
    Men tror du inte fanskapet Wachtmester gjorde som sossarna, han lyckades likt sossarna se ryska förstärkningar där dessa aldrig fanns och valde o retirera trots att alla andra svenskar hade god position för att lyckas.

    Du förstå varför det inte skrivs mycket om detta i svensk historia, men som du nu vet gör nu sossarna likadant, dom ser ryssar överallt likt Wachtmester gjorde, och det gjorde bara saken värre, likt sossarna gjort med svenska elproduktionen.
    S bildades 1889, det är 80 år EFTER den händelse du försöker beskriva. Så att någon vid den tidpunkten skulle betett sig som en sosse kan bara den med en omvänd eller spastisk uppfattning om tid, före och efter tro. 

    Nu var det väl danska försvaret som sett ryska fartyg vid platsen och tiden runt nord stream's sprängda pipelines 

    www.svt.se/nyheter/utrikes/ryskt-fartyg-fotades-vid-nord-stream

    "
    Den 22 september tog en dansk patrullbåt 26 bilder av fartyget i farvattnen öster om den danska ön Bornholm. Bildmaterialet är hemligstämplat men försvarsmakten bekräftar för SVT Nyheter vilket fartyg det rör sig om.

    Ubåtsräddningsfartyget SS-750 är specialiserat för insatser på havsbottnen och har ombord en AS-26 Priz miniubåt, som bland annat är utrustad med gripklor.


    ?Stabil plattform?

    Oskar Frånberg, docent i marinteknik vid Blekinge Tekniska Högskola, vill inte spekulera i vem som ligger bakom sprängningarna men konstaterar att det är precis den här typen av fartyg som krävs.

    ...


    SS-750 lämnade den ryska Östersjöexklaven Kaliningrad tillsammans med en eskort bestående av en fregatt, en korvett, ett underrättelsefartyg och två bogserbåtar. Detta enligt en granskning av öppna källor som journalisten Oliver Alexander tidigare har gjort i samarbete med tyska T-online.


    Stor aktivitet

    I samband med att de ryska fartygen närmade sig området öster om Bornholm den 22 september blev det plötsligt stor aktivitet, enligt granskningarna. Ett danskt patrullfartyg satte kurs mot den blivande brottsplatsen, där det möttes av svenska militärfartyg och -flygplan.


    Det svenska fartyg som kom dit syntes till en början på sjötrafikssajter som Marine Traffic, men uppgifterna om dess resa försvann senare, enligt Oliver Alexander.


    Fyra dagar senare upphörde flödet genom gasledningen Nord Stream 1 och man kunde snabbt konstatera att den hade sprängts. Även Nord Stream 2, som ännu inte tagits i bruk, hade saboterats."

    Det ser ut som att de politiserade glasögonen du bär har två konsekvenser, dels färgas alla händelser genom att all skuld läggs på S och dels skymmer glasögonen verkliga händelser.

     Den desinformation du sprider liknar sovjetisk propaganda i det här fallet. Likt Putin som skyller allt på väst för att verka stark så skyller du allt på S, själv uppfattar jag inte detta som starkt utan ganska svagt och en daterad strategi som lätt ses igenom. 


     

  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-05-05 20:00:35 följande:
    Äsch du är som dom flesta sossar, ser ryssar överallt.

    Du vet håller jag till i Umeå, det sista slaget på svensk mark gick bara för 214 år sedan, det var mot ryssen o här uppe.

    Vad vi lärde oss av kriget är att inte lita på en som beter sig som en sosse.
    Vi skulle omringa ryssen, General Fabian skulle hota och låsa fast ryssen vid Umeälven söderifrån och sörlänningen general Wachtmeister skulle anfalla från norr.
    Men tror du inte fanskapet Wachtmester gjorde som sossarna, han lyckades likt sossarna se ryska förstärkningar där dessa aldrig fanns och valde o retirera trots att alla andra svenskar hade god position för att lyckas.

    Du förstå varför det inte skrivs mycket om detta i svensk historia, men som du nu vet gör nu sossarna likadant, dom ser ryssar överallt likt Wachtmester gjorde, och det gjorde bara saken värre, likt sossarna gjort med svenska elproduktionen.
    Det är måntro du som ser sossar på det sätt du påstår att andra ser ryssar?  Det är lite kremlsk desinformation till formen

    Det här är kanske en mer sanningsenlig beskrivning av händelseförloppen för slagen du försöker sprida desinformation om. 

    Från wikipedia

    Wachtmeister blev 1772 fänrik vid Kronobergs regemente och 1778 löjtnant vid Konungens värvade regemente. År 1778 gick han i preussisk tjänst som kapten och adjutant hos general greve Johan Ludvig Hård i bayerska tronföljdskriget 1779. Hård hade varit gift med Wachtmeisters faster Ulrika men blivit änkling 1776. Vid återkomsten blev Wachtmeister 1780 major i armén och överadjutant hos kungen. År 1781 blev han överstelöjtnant vid Dalregementet och generaladjutant av flygeln. 1787 blev han överste i armén och generaladjutant.


    Han utmärkte sig flera gånger under Gustav III:s ryska krig 1788?1790, sårades i slaget vid Valkeala och blev på själva slagfältet av konungen utnämnd till generalmajor. Han blev chef för Bohusläns regemente 1790. År 1792 förflyttades han till Södermanlands regemente, och samma år blev han generallöjtnant och befälhavare för Norra fördelningen. 1809 efterträdde han von Döbeln som överbefälhavare över kustarmén och blev general vid infanteriet. Samma år skickades kustarmén till Västerbotten för att landa bakom ryggen på den ryska armén, vilket gjorde Wachtmeister till huvudperson i Västerbottensexpeditionen.


    Han begärde avsked ur militären 1813 och utnämndes 1817 till en av rikets herrar samt blev hedersledamot i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien.


    Dagen innan slaget, den 18 augusti 1809, landsattes i Ratan en svensk här som under ledning av general Gustaf Wachtmeister skulle återta Umeå, som ryssarna belägrade sedan juni. Landstigningen kallas Västerbottensexpeditionen. Expeditionen slog läger i byn Sävar efter en rysk vilseledningskampanj som fick svenskarna att tro att de inte kunde rycka fram.


    Den ryska hären var på marsch söderut när Kamenskij fick underrättelse om den svenska landsättningen i Ratan. De ryska trupperna fick då order om att vända norrut. Några av de förband som sattes in i striderna vid Sävar hade då i ilmarsch tillryggalagt åttio kilometer på 36 timmar.


    Det första skottet avlossades från svenskt håll i Krutbrånet omkring halv sju på morgonen, när ryssarna upptäcktes. Svenskarna var i numerärt underläge, med ungefär 4 600 man mot 5 500 ryssar.[4]


    Omkring 600 ryska och 400 svenska soldater fick sätta livet till under striderna den 19 augusti 1809, med ännu fler sårade på båda sidor.[5] General Wachtmeister bedömde efter åtta timmars strider att den svenska styrkan löpte risk att bli slagen. Han beordrade att falla tillbaka mot Djäkneboda.


    Svenskarna drog sig tillbaka till Ratan där den svenska flottan låg, men redan nästa dag möttes arméerna igen i träffningen vid Ratan.


    Strax före klockan 15.00 den 20 augusti 1809 strömmade de ryska soldaterna in i Ratan. Där möttes de av en förödande artillerield från kanonsluparna. På Ledskär fanns ytterligare sju kanoner och på Rataskär även ytterligare två kanoner som gav oavbruten eld in mot byn. Striderna pågick i fyra timmar. Framemot klockan 8 på kvällen insåg Kamenskij att läget var hopplöst och beordrade reträtt. Samma kväll sammankallade han ett möte med general Wachtmeister och hotade att anfalla på nytt om inte svenskarna avseglade från Ratan.


    EfterspelRedigera

     


    Den 17 september 1809 undertecknades fredsavtalet, som innebar att Sverige förlorade Finland till Ryssland. Många menar att båda sidor visste att fredsförhandlingar var nära och att de sista svenska ansträngningarna i kriget mest handlade om att svenskarna försökte få en så bra förhandlingsposition som möjligt.

Svar på tråden Regeringens el-fiasko