Så allting gick skrev 2023-04-22 12:00:56 följande:
Odenberg har med åren lärt sig vad kärnkraften betyder för Sverige. Även han insåg att avvecklingen av kärnkraften hade stor betydelse, nu vill han bygga nya kärnkraftverk som dom flesta svenskar vill. Han vill sossarna släpper sin religiösa tro på vindkraft, vi vet att M vill bygga bägge, då återstår bara uttrycket "religiösa övertygelse" för sossarna
Mikael Odenberg (M) anser att debatten om kärnkraft och vindkraft präglas av religiösa övertygelser. Inte bra, skriver han i en krönika i Arbetsvärlden.
?Att slåss om vindkraft kontra kärnkraft leder oss ingenstans. Sanningen är att vi kommer att behöva båda energislagen?, skriver Mikael Odenberg (M) i krönikan.
Han anser att politiken ska bestämma spelregler, säkerhetskrav, miljökrav och skatteregler.
?Inom de ramarna ska elproducenterna sedan möta kundernas efterfrågan på en så fri marknad som möjligt? skriver han och menar att flera partier har en närmast religiös övertygelse om vilket sätt som är det rätta för att producera den el vi behöver.
Odenberg håller /höll inte med dig i det du upprepar om skälen till att de gamla kärnkraftverken lades ned.
Jag tror att det bara är du och Kristersson som fortfarande likt goddag yxskaft påstår att S inte vill bygga kärnkraft. Vilket namn den religion du och Kristersson delar vet jag inte, men den verkar mässa och strömma tomma fraser utan kontakt med verkligheten.
Näringslivet vet det du och Kristersson inte kan ta till er.
Så allting gick skrev 2023-04-22 16:38:44 följande:
Skulle det bli dessa 400 miljarder, blir det väl investerade pengar på grund av livslängden på ett kärnkraftverk, 80 år, Finland snacka om 5 år är allt återbetalt.
Vi vet att finnens nya kärnkraft sänker elpriset, nu vid start fanns planerade kärnkrafts service stopp planerade på dessa dom redan har, det är den nya som håller finnen jämsides med Sv just nu, sedan efter servicen är klar o även dom gamla kör fullt kommer dom ligga stabilt till och sänka elpriset i norden.
Men det finns inget som pekar på att vindkraften klarar av 20-25 års livsläng, dom flesta har redan gått i konken efter drygt halva tiden, eller är otroligt ineffektiva.
Sedan medför vindkraft förhöjda nätavgifter, samt en dyr utbyggnad av kraftnätet, det behövs även stabilisatorer för att klara spänningen som ska ligga på ca 50hz, det är något vi inte har inom elnätet i dag, dvs den kostnaden har inte svensk kraftnät lagt ut. Mest troligt för det är extremt dyrt att anpassa allt efter en oregelbunden kraft.
Om enbart konstruktions och byggkostnader räknas in - inte ev finansiella kostander, inte drift och förlorade intäkter för underhåll och inte heller reparationer så behöver varje timmes el producerad av olkiluoto 3 under dessa 5 år säljas för i snitt 1570 SEK/MWH, dvs 157 öre/KWH.
Skrikhögerns husgud JB har en del att säga om detta....
www.energinyheter.se/en/node/26120
"
? Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool sätts genom att de som vill sälja el skickar in hemliga bud, som talar om hur mycket el de kan producera beroende på vad priset blir, samtidigt som de som vill köpa el gör samma sak, för att tala om hur mycket el de vill köpa beroende på vad priset blir. Det pris där utbud och efterfrågan är i balans blir elpriset. Detta gör man varje dag och man gör det på timsbasis, vilket betyder att man lägger ett bud för varje timme under det kommande dygnet, förklarar Jan Blomgren.Han poängterar därför att en högre produktionskostnad för en enskild anläggning inte behöver betyda att elen blir dyrare för konsumenterna.
? Om man har en elproduktion som räcker till för att täcka behovet till ett visst pris och någon bygger en svindyr produktionsanläggning, så att de måste ha jättemycket betalt för att det ska gå runt, kommer de antingen inte att få sälja någon el eller så kommer de att vara tvungna att sälja med förlust, säger Jan Blomgren.
Med andra ord menar han att elpriset inte påverkas, oavsett hur mycket dyr elproduktion som byggs, om inte så mycket billig produktion läggs ner att det blir den dyra produktionen som sätter priset. Detta gäller så väl i Norden som i Frankrike, där reaktorn Flamanville 3 byggs.
Minskar efterfrågan
När det gäller den nya stora reaktorn Olkiluoto 3 i Finland påpekar Jan Blomgren dessutom att elen från reaktorn inte säljs på Nord Pool.
? Företaget TVO, som äger reaktorn, producerar el till sina delägare till självkostnadspris. Delägarna är elanvändare som pappersbruk, stålverk och kommunala elbolag och för varje procent de äger i TVO betalar de en procent av kostnaden för att köra produktionsanläggningen och får en procent av elen, berättar Jan Blomgren.
Det betyder att anläggningen per definition aldrig går med vare sig med vinst eller förlust och för delägarna är det enligt Jan Blomgren ett sätt att säkra sitt elpris mot till exempel prischocker.
? De gör sig oberoende av marknaden och vet att de bara betalar vad det kostar att producera elen, kommenterar Jan Blomgren."
Men vad kostar då elen i Finland?
xn--shksopimukset-bfb6y.com/sv/elpris-finland/
"Elprisutvecklingen i Finland: hur ser 2000-talet ut som helhet?
Låt oss sedan se hur elpriset har utvecklats i Finland. Vi anger priset i enheten MWh (1 MWh = 1000 kWh).
När vi tänker på 2000-talet har elpriset varit i genomsnitt 37 ?/MWh. År 2000 var priset endast 15 ?/MWh.
Den största prisökningen sågs 2010?2011, då det genomsnittliga elpriset var 53,06 ?/MWh.
År 2020 var börspriset på el exceptionellt låg i de nordiska länderna. Årsgenomsnittet var endast 28 ?/MWh. Den främsta orsaken till det låga elpriset var den höga nederbörden och det exceptionellt snöiga vädret i Norge.
...
Utvecklingen av elpriset 2022I historiens spegel har utvecklingen av elpriset sett sin bottenlinje 2022. Elpriset har i genomsnitt uppgått till 170 ?/MWh, det vill säga 17 cent/kWh. Priset är mångdubbelt jämfört med till exempel "peaken" i början av 2010-talet.
Genomsnittet av sommarmånaderna har varit så mycket som 24,6 cent/kWh. Anledningen till det höga priset var bland annat en torr sommar och ekonomiska sanktioner mot Ryssland.
I december 2022 kostade elen i genomsnitt 23,92 cent/kWh."
Så... frågan är vad produktionskostnaden för elen från olkiluoto 3 är - vill ägarna/köparna betala nordpools elhandelspris för elen från det kraftverk de betalat för att kraftveket skall gå med vinst?
Det finns visst lite skattetekniska delar i finländska elproduktion som påverkar kalkylen för ägarna/köparna...