Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    Tom Araya skrev 2023-01-21 07:06:47 följande:
    Jag tänker mer på sådana el-förbrukare man bara använder ibland, såsom dammsugare, tvättmaskin, kaffebryggare, spis, el-bilsladdare e.t.c.
    Om 10 000 eller 50 000 konsumenter inte använder dessa under vissa tider så gör det nog skillnad.
    Hur många watt är din dammsugare, tvättmaskin, kaffebryggare, spis, elbilsladdare och när och hur länge använder du dem?

    Hur har du tänkt att el-bidrag ska administreras för icke-användande av dessa apparater i hemmen hos sveriges befolkning?
  • Padirac
    nattuw skrev 2023-01-21 17:11:19 följande:
    SVT 6 februrari 2021 " "Därför kan det vara smart att inte dammsuga de närmaste dagarna:"Även som konsument kan man försöka att hålla nere elanvändningen just dessa dagar. Till exempel genom att ligga lågt med stora elförbrukare, som dammsugaren."
    www.svt.se/nyheter/inrikes/pausa-dammsugaren-...

    Det handlar inte om en enstaka persons elbilsladdare utan om hur den kollektiva användningen av elnätet ser ut. Har vi inte tillräcklig kapacitet för att klara topparna så måste topparna kapas eller nätet släckas. Vilket bara är en logisk följd av de senaste årens energipolitik.

    En framkomlig väg vore nudging där sänkt elförbrukning ger ett lite bidrag som distribueras via nätägarna.
    Jaha... i fråga om elbesparingar gör varje enskild liten kaffebryggning osv skillnad - till skillnad från varje enskilt svenskt utsläpp av CO2

    Det är förunderligt - både EB  och UK har ju sagt att ingen ska behöva avstå från att dammsuga eller i övrigt påverkas och behöva ändra sina liv.


    www.dn.se/sverige/ulf-kristersson-m-mitt-mal-ar-inte-att-manniskor-ska-stalla-om-sina-liv/

    "Finns det inget mellanläge? Finns det inget som var och en kan behöva minska eller pausa – eller ska människors liv fortsätta exakt likadant men med ny teknik?

    – Ja, så långt som möjligt. Mitt mål är inte att människor ska ställa om sina liv. "


    Hur som helst - hur har du tänkt att elen som inte har förbrukats ska mätas?   Varken förbrukningen som  dammsugare eller kaffebryggare har påverkar elförbrukningen mer än utetemperaturen påverkar elförbrukningen för de som har en större elförbrukning än lite hushållsel..
  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-01-21 12:54:13 följande:
    Här syns klar o tydligt vad som hänt med svenska kraftnät.
    2003 när lagen infördes är i samband med Barsebäck, beslut om avveckling tagen av socialdemokraterna, centern, vänsterpartiet.

    Effektreserven infördes med tidsbegränsning, dvs som svenska folket röstat ang kärnkraften, och skulle vara en övergångslösning till följd av att det uppstod en svag effektbalans och risk för effektbrist bedömdes därför uppstå, genom förtidig avveckling av Barsebäck.
    Dvs första effektreserv träde i kraft 1 Juli 2003 och skulle upphöra 1 Mars 2008.
    Man ansåg att det var gott om tid att ersätta effekt förlusten från Barsebäck.

    Den infördes alltså med gällande under en begränsad tid i avvaktan på att en ny marknadsbaserad lösning skulle växa fram.
    Sedan har denna förlängts bl.a av sossarna 2015, vi alla vet varför, Ringhals.

    Man har alltså medvetet avvecklat kärnkraft, trots att vi har effektbrist, sossarna valde att bara förlänga effektreserven o fortsätta avveckla utan att Sverige har fått förnyade lösningar, man förlängde 2015 effektreserven till 2025.

    Effektreserven är alltså skapad av medveten avveckling av kärnkraften, utfört i största del av sossarna,  man avveckla utan att bygga nya lösningar, trots att man insåg/förstod att det kommer leda till vart vi är idag.
    Det är ingen ände på magiskt tänkande i dina inlägg

    Det är dags för Kristersson att sluta hitta på konflikter som inte finns och se till att få någonting av det han vill göra bli gjort. Kanske är det för att han kryper för Åkessönerna han måste visa sig större än han är.

    www.dn.se/sverige/lo-och-svenskt-naringsliv-pressar-regeringen-om-energipolitiken/

     "Statsminister Ulf Kristersson vill se ett tydligare stöd för kärnkraften innan han bjuder in oppositionen till blocköverskridande samtal.

    Några blocköverskridande energisamtal har dock inte stått på dagordningen. Statsminister Ulf Kristersson sade tidigare i veckan att han inte har något intresse av att diskutera energipolitik med partier som är motståndare till kärnkraft. En förutsättning för diskussioner över blockgränsen är enligt Kristersson att de leder till mer kärnkraft. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson sade i valrörelsen att S är öppet för alla energislag.


    Så sent som 2016 träffades en energiöverenskommelse mellan S, MP, C, M och KD. Resultatet blev i mångt och mycket en fortsättning på alliansens energiuppgörelse från 2009. Nya reaktorer skulle fortfarande få byggas på de platser där kärnkraftverken ligger i dag. Inga stängningar skulle ske genom politiska beslut. Samtidigt fasades effektskatten på kärnkraft ut.


    Energiöverenskommelsen sprack 2019 sedan både Moderaterna och Kristdemokraterna valt att lämna den."



  • Padirac
    Tom Araya skrev 2023-01-21 21:53:50 följande:
    Det räcker med att el-distrubitionsbolaget meddelar vilka tider de vill att förbrukningen dras ned och betalar ersättning för det om förbrukningen under den tiden ligger under nivån där dessa apparater används.
    mindre än vad?  

    när används dessa maskiner?
  • Padirac
    nattuw skrev 2023-01-22 00:11:31 följande:
    Det finns ett antal tänkbara modeller. Det skulle gå jämföra två perioder och se om elkonsumtionen sjunkit i förhållande till den tidigare förbrukningen. En annan tänkbar lösning vore att använda en schablonmodell där de som kommer under en viss förbrukning belönas.

    Notera att det inte handlar om att bestraffa någon vars förbrukning inte minskar utan om att belöna de som kan minska sin förbrukning så att det finns tillräcklig kapacitet över till de som inte har möjlighet eller vilja att sänka sin förbrukning. Vilket är en betydligt bättre väg att gå än att tvingas släcka ner delar av elnätet.
    Det går kanske bra för de som använder el för dessa maskiner och inte till mycket annat. De som använder el för värme, värmepumpar, varmvatten har en förbrukning av el som påverkas betydligt mer av utetemperatur än av hur mycket dessa maskiner används.  Har du någon modell för det?
  • Padirac
    nattuw skrev 2023-01-22 01:02:22 följande:
    Som jag skrev så handlar det om att genom morötter få de som kan att dra ner på elanvändningen att dra ner på elanvändningen så att elproduktionen räcker till de som inte vill eller har möjlighet att minska sin elanvändning. Ty om det kommer till ett läge där hela elnätet släcks ner kommer alla att förlora.

    Min lösning bygger på frivillighet. Vad bygger din lösning på?
    Om jag kommer ihåg rätt har prishöjningarna lett till samma typ av neddragningar av förbrukningen, speciellt under den kalla tiden så här långt.

    För mig som har ett värmesystem som bygger på el är all värme som genereras av apparater dels liten i förhållande till uppvärmning och dels ett värmetillskott som värmesystemet inte behöver tillföra. 

    Din lösning bygger på bidragspolitik, inte på frivillighet.  Anarkokapitalister, marknadsliberaler, nyliberaler och de som vill minska statens skatteintäkter är kanske inte lika pigga på din lösning som de som vill att staten ska använda skattepengar till olika bidrag (fast kanske inte till de som har stora kapital tillgångar och höga lönenivåer)

    Är du kommunist?
  • Padirac
    Så allting gick skrev 2023-01-22 06:26:05 följande:
    Som sagt energiöverenskommelsen höll bara 3 år. 2019 flaga både M och KD att Ringhals skulle fortsätta, bara 2 år senare startar elkrisen i Sverige, sommaren 2021.
    Elkrisen starta sommaren 2021, dvs ca 8 månader innan kriget bröt ut.

    Detta insåg stora delar av befolkningen och valresultatet blev ett faktum, Kristersson vann valet som mestadels handla om energipriser.

    Kortfattat, M OCH KD gjorde helt rätt i o lämna enegiöverenskommelsen.
    Sverige behöver en bredare energipolitik än den socialdemokraterna drev, på bara två år fördubblades elpriserna i södra Sverige efter S misslyckade energipolitik.
    Det där har redan varit uppe i tråden - fler gånger

    Först röstade M och KD mot SDs förslag om att stoppa avstängningen av de gamla ringhalsverken

    Efter det försökte e brun-blå göra en politisk fråga av att de är för det energiuppgörelsen redan omfattar
    Padirac skrev 2023-01-15 20:50:20 följande:
    omröstning riksdagen ang SDs förslag om att stoppa avvecklingen av R1 och R2

    www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/bet...#_Toc1382006

    "Näringsutskottets betänkande


    2018/19:NU4


     ...


    I kommittémotion 2018/19:142 av Charlotte Quensel m.fl. (SD) framhålls att Vattenfall AB:s uppdrag bör ses över för att bolagets strategi när det gäller förny­bar energi ska kunna anpassas efter rådande förhållanden på den svenska och europeiska energimarknaden. Motionärerna framhåller dessutom att Vatten­­fall även bör flytta fokus från expansion i utlandet till att värna den sven­ska elförsörjningen ur ett långsiktigt perspektiv (yrkande 1). Motionä­rerna anför vidare att riksdagen bör uppmana regeringen att ge Vatten­fall AB i ägardirektiv att stoppa en förtida avveckling av kärnkrafts­reaktorerna Ring­hals 1 och 2 (yrkande 2). I motionen framförs vidare att Vattenfall inte ska åläg­gas några restriktioner för att planera, förbereda eller bygga ny kärnkraft (yrkande 3).!"

    Omröstning i ärendet - enbart SD stödjer förslaget - rikdagehn i övrigt går på NUs linje att förslgat inte skall ges stöd.

    7. Uppdrag och mål för vissa statliga företag

    Beslut: Kammaren biföll utskottets förslag


    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionerna

    2018/19:142 av Charlotte Quensel m.fl. (SD) yrkandena 1-3,

    2018/19:157 av Eric Palmqvist m.fl. (SD) yrkande 3,

    2018/19:160 av Mattias Bäckström Johansson m.fl. (SD) yrkande 6,

    2018/19:930 av Sten Bergheden (M) yrkande 2,

    2018/19:1068 av Teres Lindberg och Kadir Kasirga (båda S),

    2018/19:1733 av Mats Green (M) yrkande 2,

    2018/19:2317 av Rebecka Le Moine (MP) och

    2018/19:2487 av Per Åsling (C) yrkande 7.


    Reservation 8 (SD)


    Omröstning i sakfrågan

    Utskottets förslag mot reservation 8 (SD)


    PartiJaNejAvståendeFrånvarande S 93 0 0 7 M 65 0 0 5 SD 0 58 0 4 C 30 0 0 1 V 27 0 0 1 KD 21 0 0 1 L 16 0 0 4 MP 13 0 0 3 Totalt 265 58 0 26  
    "

    2020 har KD och M och L gått i säng med SD och röstar för ett liknande förslag
  • Padirac
    klyban skrev 2023-01-22 14:14:19 följande:

    Och vem ska betala för detta kontrollorgan eller insamlandet av data och sen beslut på?
    Vi pratar om många många miljarder nu.


    Och det är lättare att ha avtal med ett fåtal extremt energikrävande företag, än enskilda användare och ALL den jävla administration som krävs och göra det korrekt.
    Och dessa avtal är inget nytt, de har funnits i många många många decennier.


    Och hur särskiljer man nivåerna, hur gör man det rättvist för alla och vem ska göra det rättvist för alla, och vart ska man hitta alla dessa pengar till administrationen till detta.


    Förslaget hen ger i sig är det inget fel på som så, men praktiskt kostsamt att genomföra och jag tror att göra det rättvist är en OMÖJLIGHET att genomföra.

    DÅ är ju ett par enskilda energikrävande industrier enklare att göra avtal med.


    Som vanligt säger de att 'det är enkelt' - det ska bara räknas på och utformas först . .hahaha

    Det är samma oavsett det är elpriser, elproduktion, gängvåld/mord, brottslighet, försöörjning, välfärd - det finns ingenting som är så svårt att det inte kan genomföras - det ska vara räknas på och utformas Solig

    De 'frihetliga' debattörerna lutar mot ett statligt kontrollsamhälle som varje auktoritär planekonomi skulle älska och samtidigt gå under genom 
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2023-01-22 15:26:26 följande:
    Insamling av data och extra kontrollorgan finns begränsat behov av, då det mesta kommer från el-mätaren.
    Man får lägga lite arbete på att räkna ut schabloner att utgå ifrån, för vad olika hushållstyper förbrukar när de inte använder någon av de uppräknade el-förbrukarna.

    Det är inte svårare eller mer komplicerat med avtal med enskilda förbrukare än med stora industrier. Administrerande myndighet fastställer regler och bidragsnivåer. Varje hushåll godkänner avtalet om de vill kunna få kompensation, annars får de vara utan.
    Så den som idag slösar ska kunna dra ner p åsin konsumtion och få bidrag för det - och den som redan idag sparar på el och inte gör av med mer än minsta möjliga ska inte kunna få bidrag.
    Tom Araya skrev 2023-01-22 15:42:02 följande:
    Detta är inte en fråga som ska avgöras av den part som mottar bidrag/kompensation, utan av den part som betalar.
    Nu har ju den betalande parten bestämt att det ska finnas ett system där de stora förbrukarna mot ersättning ska kunna dra ner på sin produktion. Så menar du att staten genom sina bolag, myndigheter, utskott, riksdage eller regering ska bestämma vilka företag som får lägg abud p åatt vara en del av effektreserven?

    Jag förstår uppriktigt inte vad du menar när du skriver att den betalande parten ska bestämma - att det är eller inte är samhällsekonomiskt lönsamt att stora förbrukare valt att imot ersättning ngå i effektreserven. 
    Tom Araya skrev 2023-01-18 07:26:35 följande:
    Är det samhällsekonomiskt effektivt att betala företag för att förbruka mindre el under vissa tidpunkter?

    Nej, det skulle det inte, så länge som det finns efterfrågan på den el-kraften och tillräcklig överföringskapacitet, så kan den alltid säljas med god vinstmarginal.
    Det är ju därför man har kört våra fossileldade kraftverk i den omfattning man gjort under de senaste åren. 

    Hade man gjort samhällsekonomiska överväganden så hade man inte lagt ned kärnkraft i förtid.

    Padirac skrev 2023-01-18 19:59:46 följande:
    Det är tydligen det marknaden anser - det finns i alla fall ett antal företag som anser att de är beredda att mot ersättning dra ner på in förbrukning.

    sv.wikipedia.org/wiki/Effektreserv_(elkraft)

    "Effektreserv är ett begrepp inom elkraft och som används i lagen (2003:436) om effektreserv.

    Effektreserven skapas genom avtal mellan affärsverket Svenska Kraftnät och ett antal elproducenter och vissa stora elförbrukare. Avtalen ger Svenska kraftnät befogenhet att med kort varsel dels beordra ökad elproduktion i vissa anläggningar som normalt inte används, dels att reducera elförbrukningen hos vissa stora elförbrukare i industrin. Urvalet av vilka anläggningar och elproducenter som ingår i effektreserven sker genom en upphandling som sköts av Svenska Kraftnät.


    Syftet med effektreserven är att upprätthålla rätt spänning, nätfrekvens och acceptabel fasvinkel även vid ovanliga väderförhållanden (extremt kallt väder i kombination med svaga vindar i hela Sverige, en orkan i södra Sverige etc) eller någon annan störning (oplanerat stopp i en kärnreaktor, brand i en viktig transformator, ett stort driftstopp på grund av nödvändigt underhåll etc). Ett oplanerat bortfall av någon av de största kärnreaktorerna kan innebära att 1 400 MW försvinner från nätet på någon sekund. Risken för bortfall av ett stort kärnkraftverk var tidigare dimensionerande för storleken på effektreserven.


    Enligt lagen om effektreserv får effektreservens kapacitet vara högst 2 000 MW. I förordningen (2010:2004) om effektreserv föreskrivs emellertid att effektreserven ska uppgå till högst 1 000 megawatt under perioden den 16 mars 2015 till och med den 15 mars 2017 och högst 750 megawatt under perioden den 16 mars 2017 till och med den 15 mars 2020. Lagen om effektreserv upphörde enligt sin dåvarande lydelse att gälla år 2020. Regeringen har dock den 3 mars 2016 beslutat en proposition med ett lagförslag som innebär att effektreserven ska finnas kvar till 2025.[1]"


    www.svk.se/aktorsportalen/bidra-med-reserver/.../

    "Hantering av effektreserven vintern 2020-2025
    Ingen effektreservsresurs på dagen före-marknaden

    Inför vintern 2022/2023 kommer Svenska kraftnät att ta bort möjligheten att aktivera effektreserven på dagen före-marknaden för att följa kraven i EU:s förordning om den inre marknaden för el som säger att effektreserv endast får aktiveras om den systemansvariga sannolikt kommer uttömma tillgängliga balansresurser.


    Detta är en förändring givet nuvarande marknadsdesign som funnits sedan införande av effektreserven 2003. Processen på dagenföre-marknaden behöver därför ses över innan start av effektreservsperioden för vintern 2022/2023.


    För elmarknaden kan förändringen i vissa lägen innebära en viss höjd risk för avkortning av aktörsbud på dagensföre-marknaden då kapacitet som finns i effektreserven inte längre kan tillgängliggöras på dagenföre-marknaden. En konsekvens om avkortning behöver genomföras är att aktörer inte nödvändigtvis har balanserade positioner efter utfall av dagenföre-marknaden.


    Finland har genomfört samma förändring att enbart möjliggöra att den finska effektreserven aktiveras om systemansvarig sannolikt kommer uttömma sina balansresurser. Förändringen finns inskrivet i finsk lag sedan 1 januari 2022.


    Ersättning för effektreserven

    Svenska kraftnät ger en fast ersättning för resurserna enligt ingått avtal. Vid aktivering betalas rörlig ersättning. Kostnaderna för effektreserv finansieras av en tilläggsavgift för balansansvariga företags förbrukning exklusive nätförluster i koncessionspliktiga nät.  


    Tilläggsavgiften tas ut vardagar mellan klockan 06 - 22 under perioden 16 november - 15 mars. Tilläggsavgiften tas ut för att finansiera Svenska kraftnäts upphandling och hantering av effektreserven."


    Jovisst skulle det bli dyrare - för såväl producenter som konsumenter. Redan idag är överkapacitet prissatt av marknaden med minuspris - för att det blir billigare för marknaden att hålla igång kraftverken och sälja med minuspris än att stänga ned kraftverken. Att stänga ned ett kärkraftverk för att senare starta upp det är  inte gratis, det innebär såväl förlorade intäkter som kostnader - som av markandsaktörerna anses vara dyrare än att sälja med minuspris.  Jag har varit med att tillfälligt stänga ned kärnkraftverk och vet att det redan då kostade enorma summor, det talaces om en årslön för en vanlig arbetare.

    Vad säger svenska kraftnät om det då?

    www.svk.se/press-och-nyheter/temasidor/tema-e.../

    "

    ? I princip har vi idag en europeisk marknad för el. Det är mindre relevant att tala om en svensk elmarknad. Elnäten är hopkopplade och elen kan flöda över nationsgränser. Men så har det inte alltid varit.


    Det berättar Niclas Damsgaard, chefsstrateg för elmarknadsfrågor, Svenska kraftnät.


    Utvecklingen mot en avreglerad elmarknad har skett successivt. Det första stora steget togs 1996 när delar av elsektorn i Sverige avreglerades. Det innebar att elproduktion och handel med el konkurrensutsattes. Det andra stora steget har skett inom ramen för Sveriges medlemskap i EU och framväxten av en inre gemensam marknad för el.


    En bärande idé bakom denna utveckling har varit en strävan efter att effektivisera elsektorn. Enligt Niclas Damsgaard fanns det till exempel tecken på överinvesteringar i elproduktion i Sverige före avregleringen. Och med skapandet av en gemensam elmarknad skulle resurserna i elsektorn ? alltså produktionsanläggningarna ? utnyttjas effektivare.


    ? Konkret innebär att Sverige kopplar upp sig mot omvärlden att vi kan exportera el vid överskott och importera vid tillfällen då vi behöver det, säger Niclas Damsgaard.


    Sett över hela året är Sverige en stor exportör av el, men vid dagar under året ? vanligtvis när det är som kallast ? räcker inte den inhemska elproduktionen. Då nettoimporterar Sverige el.


    Nu när Sverige har varit en del av den europeiska elmarknaden går det att säga något om konsekvenserna? Har vi fått lägre elpriser?


    ? För att svara på den frågan är det helt centralt att ha med de snabba förändringar som har skett på produktionssidan i Sverige. Å ena sidan har vi haft en mycket snabb utbyggnad av vindkraften, framför allt i den norra delen av landet. Å andra sidan har relativ mycket elproduktion i södra Sverige avvecklats. Dessvärre går det snabbare att avveckla elproduktion än att bygga elnät för att jämna ut tillgången på el i landet.


    ? Till detta har handelskapaciteten med våra grannländer och kontinenten ökat under senare år. Det har inneburit att vi har fått en utveckling där vi i södra delen av landet har fått priser som bestäms mer av de kontinentala priserna och ett nordligt område där priserna mer bestäms av tillgång av vatten- och vindkraft.


    Går det att bygga bort denna skillnad med mer elnät?


    ? Ja, det är möjligt på sikt. Men det räcker inte med att bara investera i nytt elnät. Vi behöver också få investeringar i ny planerbar produktion i södra Sverige.  


    Finns det något som talar för lägre elpriser om Sverige klipper sina utlandsförbindelser?


    ? Vid tillfällen, när priset är högt på kontinenten, skulle det kunna vara fallet. Men i ett längre perspektiv skulle det innebära att vi behövde bygga en överkapacitet för att klara alla situationer själv, vilket är en dyrare lösning samhällsekonomiskt."


  • Padirac
    Tom Araya skrev 2023-01-22 15:50:29 följande:
    Nu blev det ju stängningar genom politiska beslut, om än indirekt då Vattenfall av regeringen fick direktiven att verka i den riktningen.
    Nu blev det ju så att ditt inlägg sprider en politiserad lögn - det var många orsaker till stängning av de olika kärnkraftverken. Den politiska dimensionen var inte grunden för kärnkraftens problem på 10-talet.  Det som dödade de gamla kärnkraftverken var låg lönsamhet, förluster, eftersatta investeringar, mångårigt eftersatt underhåll och lågt elpris och nya säkerhetskrav.

    I övrigt fanns det politiska beslut som byggde på aliansregeringens energiöverenskommelse med riksdagens partier. Ja, regeringen SL1 höjde effektskatten för att sedan avveckla den helt iom 2016 års energiuppgörelse , men enligt ansvariga för kärnkraftsbolagen var det inte skatten som fich dem att i förtid stänga kärnkraftverken. 

    Idag och sedan lpng tid så gott som alla partier som kan påverka etableringen av kärnkraftverk för detta - de brun-blåas fotfolk gillar att sprida alternativa fakta som du tydligen plockat upp och saknar källkritisk genomgång på.
     
Svar på tråden Regeringens el-fiasko