• PelloBello

    Tempkurvor

    Tänkte starta en ny tråd då de andra är så gamla och oaktiva.

    Tänker att vi som tempar här kan lägga upp våra kurvor, både mens och graviditetskurvor. Och diskutera kring det :)

    För dom som är nyfikna på tempmetoden så kan man även läsa här.

    Ger en kort beskrivning:

    Köp en termometer med två decimaler för mest korrekt temp.

    Ladda ner en app att lägga in tempen i för att se din kurva. Exempelvis natural cycles, fertility friend, premom.

    Ta tempen under tungan på samma sida, varje morgon innan du kliver upp, pratar eller gör något annat.

    För mest korrekt temp bör du ta den samma tid varje morgon, efter minst 4 timmars sammanhängande sömn och 6 timmar nattsömn.

    Annat som kan påverka är temperaturen i rummet om den skiftar mycket dag till dag.

    Innan ägglossningen har man en lägre temp, som ofta blir än lägre just vid ägglossningen. När ägglossningen skett stiger tempen en aning och håller sig högre fram till mens, alternativt tills barnet är fött.

    Ägglossningstest visar att man ska ha ägglossning (om den sker).

    Temp visar att ägglossningen skett.

  • Svar på tråden Tempkurvor
  • Steeph
    Jenzia skrev 2020-07-30 07:01:20 följande:

    En till här! Är på CD26 av 28 och bara väntar på tempdippen, som jag absolut inte vill ha! Även om jag är väldigt intresserad av tempning så kommer jag överväga att sluta efter äl nästa cykel.


    Ja jag är också intresserad av det men börjar känna att stressen förstör mer och mer för mig

    Vill du dela med dig av din kurva? håller verkligen tummarna för dig!!
  • Jenzia
    Steeph skrev 2020-07-30 09:30:12 följande:

    Ja jag är också intresserad av det men börjar känna att stressen förstör mer och mer för mig

    Vill du dela med dig av din kurva? håller verkligen tummarna för dig!!


    Du är så himla fin Steeph! Jag håller tummarna för att augusti är VÅR månad! <3 Följs gärna åt

    Klart jag kan dela med mig av min kurva, den är dock rätt platt. Har inte haft jättestor temperaturskillnad mellan före och efter äl. Kanske man inte behöver ha heller, men tycker ändå tempen borde varit högre vid det här laget om jag vore gravid....

    Hoppas bilden kommer på rätt håll!

  • Cashili33
    Steeph skrev 2020-07-30 09:10:32 följande:
    Ja mensen kom som en klocka igår, men det känns okej

    Aaah okej, förstår jag har en cykel på cirka 30-32 dagar. Tar rosenrot denna cykel så hoppas få ÄL runt dag 15-16. Annars får jag ÄL runt dag 18-19 vilket jag tycker är lite sent. Så nu kommer jag tempa fram till ÄL sen lägga tempen åt sidan!
    Aldrig är man nöjd, för lång eller för kort cykel hehe. Lycka till nästa vända Hjärta
  • Lillaälta
    Limeblad skrev 2020-07-30 09:26:19 följande:

    Har bara tempat den här veckan så har inte kommit in i det riktigt än. Kändes mest som det var så låg temperaturer. Idag vara den 35,99 och det känns superlågt men det kanske är normal temp i munnen. Får ge det en cykel så kanske jag ser mönstret :)


    Åh det är helt ok! Jag har haft 35,6 som lägst på morgonen ????
  • saraama
    Cattisl skrev 2020-07-30 05:37:56 följande:

    Är det någon mer än jag som nästan kan bli lite stressad av tempandet...? 

    På ett sätt vill man veta, kanske framförallt om man haft ÄL, men på ett sätt vill man (jag) kanske inte veta exakt vad som händer dagarna före mens för då vet man kanske redan före man testat om det troligen kommer va negativt eller positivt?

    Eller kanske bara jag som tycker det är lite stressande 

    Det är också spännande så inget negativt så....! 


    Tycker också det blivit lite stressande. Har tempat sedan november 2019 men innan för att förebygga graviditet. I början på juli bestämde vi oss för att försöka och jag känner en klump i magen varje morgon jag ska tempa. Vill ju så gärna att tempen ska hålla sig hög nu efter ÄL =/ sovit sämre denna tid och kollat på klockan mer. Så otroligt dumt allting!
  • Cashili33
    saraama skrev 2020-07-30 16:11:41 följande:
    Tycker också det blivit lite stressande. Har tempat sedan november 2019 men innan för att förebygga graviditet. I början på juli bestämde vi oss för att försöka och jag känner en klump i magen varje morgon jag ska tempa. Vill ju så gärna att tempen ska hålla sig hög nu efter ÄL =/ sovit sämre denna tid och kollat på klockan mer. Så otroligt dumt allting!
    Förstår dig, med de känslorna tycker jag att du ska tempa så att du ser att du har ÄL och sedan slutar du. Det är inte hälsosamt i längden att behöva må dåligt direkt när man vaknar för att man ska ta tempen och som du säger, är tempen låg så kanske man förstör en hel dag och går omkring och är ledsen. Tempen säger en del, men inte allt. Hjärta Det kanske är bättre att hålla hoppet uppe fram till bim och sedan få reda på om det blev mens eller ej. Kram och lycka till
  • Jenzia

    Skrev i tidigare inlägg att jag bara går och väntar på att tempen ska dippa, vilket den gjorde idag Strax under baskurvan idag, så mensen kommer nog väldigt punktlig på söndag! Nya tag där efter och kommer sluta tempa efter äl. Känns helt meningslöst att stressa upp sig själv varje dag när mensen ändå blir kvittot på om det funkat eller inte.

  • Msofie

    [quote=80556202][quote-nick]Jenzia skrev 2020-07-31 07:13:26 följande:[/quote-nick]Skrev i tidigare inlägg att jag bara går och väntar på att tempen ska dippa, vilket den gjorde idag Strax under baskurvan idag, så mensen kommer nog väldigt punktlig på söndag! Nya tag där efter och kommer sluta tempa efter äl. Känns helt meningslöst att stressa upp sig själv varje dag när mensen ändå blir kvittot på om det funkat eller inte.[/quote

    :( Så tråkigt att höra, förstår din frustration <3

    Just nu tempar jag för att ha en chans i helvetet att veta när min ÄL är, haha. Mina cykler kan variera med typ 10 dagar. Men är man punktlig kanske inte samma syfte finns, om man också tycker det blir jobbigare så?

  • Intenuintesåhär


    Är det normalt att tempen är låg trots att jag haft ÄL? Den håller sig ju fortfarande vid mittstrecket.
  • saraama

    Brukar ha 7:00 som tid för tempning på morgonen. Det kan ju vara ett intervall på 2 timmar enligt NC och så mycket blir det aldrig. Idag vaknade jag 6 och tempade eftersom jag sedan skulle upp kl 7. Tog vid 7 också "för skojs skull" och då var den 0,3 högre. Känns inte trovärdigt detta eftersom båda mätningarna var inom referensen? Vilken hade ni gått på? Kl 6 va?

Svar på tråden Tempkurvor