• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2020-11-08 14:52:57 följande:
    Det är inte bara en mutation, det är fyra.

    Man har påvist et bestemt virus fra cluster 5 med fire samtidige ændringer i generne for Spike-proteinet

    H69del/V70del, Y453F, I692V og M1229I

    Enligt en nyhetsartikel sade Mika Salminen att man har hittat samma mutationer hos människor. Jag vet inte om det betyder att man har hittat dem en och en i olika virusstammar, eller om man också hos människor har sett alla fyra, utan att det finns någon koppling till mink.
    Jo, jag läste samma som du "att man hittat samma mutationer hos människor på andra platser "annanstans" och utgick från att kombinationen inte var unik, men han menade förmodligen att man hittat dem var och en för sig hos människor utan inblandning av minksmitta.

    Och ännu har man inte avlivat alla pälsdjursminkar i Finland, det verkar som man inte vill förhasta sig vare sig i Finland eller Sverige.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-11-09 16:45:57 följande:
    klyban skrev 2020-11-09 16:34:19 följande:

    Hur kan du missat vad FHM säger?
    Och ja, vi vet att smittan tar fart, då detta var förutspått skulle ske på "influensa säsongen".

    Dock vet jag inte vad du vill ha lyft med artikeln, och om det är bara det du skrev här så blir det till ett jaha, då detta är väntat.
    Vi har ju bara sagt detta i ett halvår eller mer, så kan knappast vara förvånande för någon.


    Bra fråga, undra om du får svar.



    Nej, Padirac får inget svar, och inte du heller hädanefter. Jag är trött på att bli och vara avstängd. 
    Man blir inte avstängd om man är skicklig nog att hantera språket och det egna humöret så pass att man inte bryter mot FL:s regler.

    Huruvida FHM anser att vi är inne i en andra våg eller inte har jag ingen susning om - jag vet iofs att Tegnell sa att det var fel att tala om en andra våg i mitten av förra månaden, men om man inte likt Billy Pilgrim i "Slakthus 5" är spastisk i tiden kan man inte ta det uttalandet som intäkt för att FHM inte anser att vi nu är inne i en andra våg nu.

    Märkliga perspektiv i den här tråden, förresten - det råkar ju vara så att Pfizer anser att man nu har ett mycket effektivt vaccin mot covid-19, något som åtminstone jag anser vara av lite större betydelse än vad Tegnell tyckte i oktober sett till hur smittspridningen såg ut dåGlad


  • FDFMGA
    Tow2Mater skrev 2020-11-09 18:11:03 följande:

    Roligt du uppdaterat dina kunskaper lite mera efter vad du skrev i #7553 ("Du är väl medveten om att de vaccin som man sätter sitt hopp till inte kommer att skydda mot infektion men att man hoppas att symptomen för de som infekterats ska bli lindrigare")

    Pfizer säger "early results from its coronavirus vaccine suggest the shots may be a surprisingly robust 90% effective at preventing COVID-19" (ref. apnews.com/)


    Nej, kanske jag uttryckte mig slarvigt i mitt förra inlägg.

    Pfizers vaccin skyddar inte mot infektion utan mot symptom, precis som AstraZenecas kommande vaccin.

    Hoppas du förstår skillnaden.Skrattande

    Men hursomhelst - funkar det på riskgrupper så kan det ju innebära att dödligheten reduceras markant för dessa.

    Och det är inte kattskit, som min gamla mormor brukade säga.
  • FDFMGA
    Aniiee skrev 2020-11-09 19:32:59 följande:

    Så... ökningar i Spanien, Frankrike, Nederländerna och Sverige September-November... Who wants graphs? Ska jag göra grafer jämförande de nordiska länderna också? Eller ska jag helt enkelt skita i det?


    För mig får du gärna göra grafer som visar skillnaden mellan smittspridningen eller dödligheten mellan Sverige och de länder det påstods att Sverige låg i paritet med.
  • FDFMGA
    K Markatta skrev 2020-11-09 19:33:13 följande:

    USA ser ut att ändra sin strategi nu efter presidentvalet:

    omni.se/biden-med-ny-coronaplan-varnar-for-en-mork-vinter/a/mBBm2g

    Biden med ny coronaplan - varnar för en "mörk vinter"

    USA:s tillträdande president Joe Biden och hans arbetsgrupp mot coronaviruset har tagit fram en handlingsplan för hur man ska bekämpa den tilltagande smittan i landet. Det säger Biden vid en pressträff under måndagskvällen.

    Han varnar för att USA går en "mörk vinter tillmötes", med både fler smittade och fler som nu läggs in på sjukhus. Nu behövs "djärv handling", säger han.

    Biden uppmanar också alla amerikaner att bära munskydd och säger att man inte på något sätt gör ett politiskt ställningstagande genom att bära det.

    - Vi kan rädda tiotusentals liv om alla bär munskydd, inte republikanska eller demokratiska liv, utan amerikanska liv.


    Det är väl bra att USA blir av med en tokstolle som hade för vana att anordna superspridarevent.

    Man kan ju hoppas det iallafall, jag såg något om att han planerar att fortsätta med superspridareventen - men nu i protest mot inbillade oförrätter.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-09 20:41:58 följande:
    Nja, det verkar vara lite annorlunda tydligen

    Hopes are soaring that a Covid vaccine is within reach, following news that an interim analysis has shown Pfizer/BioNTech?s candidate was 90% effective in protecting people from transmission of the virus in global trials.

    https://www.theguardian.com/world/2020/nov/09/covid-19-vaccine-candidate-effective-pfizer-biontech

    Och här står det att det hjälpte 90% av vaccinerade att inte få COVID19.

    https://news.sky.com/story/coronavirus-pfizer-vaccine-found-to-be-90-effective-in-great-day-for-science-and-humanity-12128452

    Sedan var det väl väldigt mästrande att skriva Hoppas du förstår skillnaden - men ok, ska inte anmäla dig denna gång, pga idiotförklaring av andra. 
    Just precis det reducerar symptomen till 90 procent. Ofta syftar man vid vaccinframställning till att såväl reducera infektion som sjukdomssymptom, men AstraZeneca och Pfizer  har fokuserat på symptombilden.

    Du kan läsa i SvD om skillnaden, jag petar dit några citat som hjälp för förståelsen. Hoppas att du inte upplever att professorn från KI är mästrande, han försöker bara förklara. Men du kanske kommer ihåg vad Stenmark sa en gångGlad

    - Det är kanon. Vaccinet har 90 procents effektivitet mot sjukdom och inte mot infektion. säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska Institutet.

    Ett vaccin som skyddar mot sjukdom men inte mot infektion innebär att den som är vaccinerad kan bli infekterad av viruset men blir inte sjuk, förklarar Sällberg.

  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-11-09 21:32:30 följande:

    Trist att underdödligheten...ja...
    Ingen som envist vill prata om den längre, noterar jag.

    www.dn.se/sverige/scb-sverige-pa-vag-mot-hogsta-antalet-avlidna-sedan-2015/


    När skillnaden är så pass marginell borde man ha korrigerat för befolkningsökningen.

    Jämfört med 1702 utan korrigering för invänarantalet så har vi en kraftig överdödlighet i SverigeFörvånad

    Jag vet inte hur stor befolkningsökningen varit de senaste fem åren, men jag kan gissa på fem procent, i så fall har vi ingen överdödlighet och kommer sannolikt att ha en underdödlighet i Sverige när åter summeras.

    Bra va!

    Och nästa är har vi förmodligen tillgång till ett vaccin som kan skydda riskgrupperna mot sjukdomssymptom - om än inte från att smittas eller smitta vidare.

    Man kan ju hoppas och tro att det inte stämmer det som vissa påstått, att det är de med lindriga symptom eller inga alls som är de värsta smittspridarna
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-11-09 23:41:25 följande:
    Jag bad min man att förklara det där för mig (han är bio-kemist). Han säger att det inte kan vara så att ett vaccin bara skyddar mot symptomen, utan att det snarare måste vara så att vaccinet skyddar mot att viruset kan utlösa en sjukdom i kroppen. Men ärligt sagt, jag har inte lätt att förstå skillnaden där. Om ett virus "hindras" från att utlösa en sjukdom, så är det ju i grunden samma sak som att hindra infektionen? Min man säger alltså att infektionen kanske blir till men "åker ut" snabbt. ...... Knepigt, jag vet inte. 
    Mm, så kan man också uttrycka det - eller som det brukar skrivas i den här tråden - att de vaccinerade blir mer eller mindre asymptomatiska smittbärare.

    I vilket fall så borde vaccinet innebära ett gigantiskt framsteg i kampen mot sjukdomen. Själv har jag aldrig trott på larmen om de livsfarliga asymptomatikena, är man vaccinerad så slipper man med stor sannolikhet att bli allvarligt sjuk och man borde rimligen vara smittspridare under en betydligt kortare tid och dessutom sprida mindre mängder virus per tidsenhet.

    Alltså, rimligen som de som är asymptomatiska smittbärare utan att vara vaccinerade.


  • FDFMGA
    Tow2Mater skrev 2020-11-09 22:43:15 följande:
    Du menar vaccinerade personer kan då gå omkring och sprida smittan vidare?
    Ja.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-07 00:34:49 följande:
    Därför är danskarna oroliga:

    ?? Jämfört med det virus som inte har muterat så måste vi säga att några av de varianter vi analyserade hade en resistens mot de antikroppar man skapar, som ska bekämpa coronavirusets piggar, eller så kallade spike-protein, säger Anders Fomsgaard som är överläkare vid SSI.

    Det här innebär alltså att ett vaccin kanske inte är så effektivt mot det muterade viruset.

    Resultatet gäller en viss virusvariant som åtminstone 12 personer i Danmark har drabbats av.

    Det har fyra olika mutationer i det såkallade spike-proteinet på coronavirusets yta. Just det stället på viruset ska de kommande coronavirusvaccinen angripa, och det kan därför vara illa.?

    svenska.yle.fi/artikel/2020/11/06/experter-uppmanar-till-lugn-nar-coronamutationer-sprider-sig-i-danmark-vi-ska
    I Danmark har man nu fattat beslut om att inte avliva minkarna.

    Danmark är ju ett av världens största minkfarmarländer. Hur ser du på detta mot bakgrund av att du var så bekymrad över Sveriges i sammanhanget minimala minkfarmsindustri?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin