• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    klyban skrev 2020-10-28 16:52:32 följande:

    Haha, jag såg att tow ville ge en språklektion, vet att en del gör det närt de är  frustrerade över deras argumentation är inte möjlig att försvar.


    Då väljer man låtsas om som man inte förstår istället, och även så har jag rättat till ett par fel av tow i nån annan tråd, och det vet jag inte uppskattas att saker och ting blir med fakta, forskning och saklighet med en röd tråd för uppnå konsensus.


    Mm, till hens försvar så är hen långt från ensam om att inte verka förstå skillnaden mellan sjukdomen och viruset som framkallar den.

    Många säger ju corona rakt av, vilket jag förresten själv gör till vardags, däremot skulle jag nog inte ens med nattmössa på säga att covid-19 muterat, då skulle jag säga att SARS-CoV-2 - eller bara coronan - muterat.

    Tyvärr tycks sjukdomen ha tagit fart igen, men lyckligtvis så finns det en helt annan beredskap och en betydligt större kunskap nu än i våras.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-29 00:39:19 följande:
    När sjukhusen är fulla, hjälper det inte längre med kunskap.

    yle.fi/uutiset/3-11617252

    Rubriken i översättning:

    Coronapatienter fyller sjukhusen i Europa: intensivvårdsplatserna hotar att ta slut och det finns inte tillräckligt med vårdare för de sjuka

    Här berättas bl.a. att Belgien vill skicka patienter till Nederländerna, men där har man inte möjlighet att ta emot några, utan måste i stället be Tyskland om hjälp.

    Svenska medier talar hellre om hur länder stänger ner.

    Aftonbladet:

    Frankrike och Tyskland stänger ner igen ? för att stoppa smittan

    Här berättas väldigt detaljerat om vad som stängs i samhället, men just ingenting om hur det ser ut i sjukvården.
    Hur tänker du då?

    Sjukhusens kapacitet i vissa länder i Europa är ansträngd men även om situationen skulle förvärras än mer i t ex Frankrike så skulle ökad kunskap hjälpa dem som får vård.

    Du läser för övrigt alltid lika selektivt, jag som i princip bara läser svenska tidningar har tagit del av uppgifterna om situationen ute i Europa.

    I jobbet tar jag också del av exempelvis norsk och dansk press och framförallt i den norska har jag noterat hur coronanationalismen satt sin prägel på Norge där det tycks pågå en landskamp i coronabekämpning där Sverige av hejaklacken anges som ett avskräckande exempel.

    Jag antar att Finland påminner om Norge i detta avseende - men Finlands sak är inte vår.


  • FDFMGA

    "En av världens största studier av munskyddens effektivitet har pågått sedan slutet av april i Danmark. 6 000 danskar, huvudsakligen anställda i stora livsmedelsbutiker, har deltagit. Hälften har fått lära sig bära munskydd på rätt sätt, och hälften har varit kontrollgrupp"

    Ingen vetenskaplig tidskrift vill publicera studiens resultat - lite trist eftersom den tycks vara upplagd så att man verkligen kan se om munskydd gör nytta eller skada.

    En misstanke kan ju vara att resultatet inte är munskyddspolitiskt korrektSkrattande

    www.svd.se/stor-studie-om-munskydd-nekas-publicering

  • FDFMGA
    Padirac skrev 2020-10-29 11:20:44 följande:
    Det kan ju bli galet om studien pekar åt ett håll men att studien samtidigt inte uppfyller grundläggande vetenskaplighet tänker jag
    Visst kan det vara så att studien inte uppfyller de kriterier tidskrifterna satt upp för vetenskapliga artiklar - men.

    "Forskerne bag et stort og enestående dansk studie om effekten af at bære maske har endog meget store vanskeligheder ved at få deres forskningsresultat offentliggjort. En af de deltagende professorer i studiet medgiver, at det fortsat hemmeligholdte forskningsresultat kan opfattes som kontroversielt"

    www.berlingske.dk/videnskab/professor-stort-dansk-maskestudie-afvist-af-tre-top-tidsskrifter
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2020-10-29 13:07:19 följande:
    Studien och journalerna presenteras på RT och FOXNEWS med just den vinklingen...  jag tror ingenting förrän studien granskats.

    På andra sidor kommer det fram att studien är gjord för att visa i vilken utsträckning makbärare skyddas av att bära mask, inte i vilken omfattning ej maskbärare skyddas från maskbärares ev smitta.   Hur det är i just dessa fall har ju varit uppe förut - även om det verkar vara glömt av en stor allmänheten att mask i huvudsak skyddar andra (det som den danska studien enligt uppgift inte säger ngt om), inte bäraren.
    Den begränsningen har ju inte utgjort något hinder för andra studier som utgått från det skydd munskydd påstås ge användaren. T ex den som antydde att munskyddsbärare blir lindrigare sjuka.
  • FDFMGA
    Aniiee skrev 2020-10-29 14:29:47 följande:
    Beroende barnets prognos kan jag mycket väl tänka mig att glädje och livskvalitet går före.
    Idag får du nya problem, 41 registrerade döda från Östergötland tas bort.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2020-10-29 17:19:20 följande:
    Jag får hålla med det jag förstått att andra säger hittills - det finns inga entydiga resultat av studierna
    I de blindas rike är den enögde kung, åtminstone ett ögonblick.

    Minns du Björn Olsen från i somras?

    ? Det här pratet om en andra våg kan man lämna därhän, säger Björn Olsen till Dagens Industri.

    www.expressen.se/nyheter/wold-och-olsen-gar-emot-tegnell-ingen-andra-vag/
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-29 18:02:03 följande:
    Björn Olsen jämför med influensavirus som muterar, det gör inte coronavirus på samma sätt. Det är en sådan andra våg vi inte kommer att få.

    ? Vi är fortfarande inne i en slags första våg i slutet på den.

    ? Det blir ingen andra våg, men däremot kan man få en lång svans med fall och utbrott om man inte sköter det här rätt.
    Nja, nog tror jag att till och med Björn Olsen känner till att covid-19 inte är influensa.

    I DI-intervjun förklarade han att det inte kommer någon andra våg i de länder som kämpat ner viruset - men heller inte i Sverige där trodde han i stället att vågen inte skulle stillna före hösten.

    Jag ska se om jag hittar artikeln, den går ju att översätta till finska via google translate om det underlättar förståelsen.

    "De länder som piskat ner viruset till väldigt låga nivåer kommer inte behöva bekymra sig, de har logistiken, smittspårningen på plats, garden uppe. Så det blir inga problem för dem. För oss i Sverige är det inga problem med en andra våg för vi fortsätter på den våg vi redan är inne i."

    "Maiden, jotka ovat lyöneet viruksen hyvin matalalle tasolle, ei tarvitse huolehtia, niillä on logistiikka, infektioiden jäljitys paikallaan, vartiointi. Joten heille ei tule mitään ongelmia. Meille Ruotsissa ei ole ongelmaa toisen aallon kanssa, koska jatkamme aallolla, jolla olemme jo."

    www.di.se/nyheter/professorn-vi-har-varit-otroligt-daligt-forberedda-pa-det-har/


  • FDFMGA
    Aniiee skrev 2020-10-29 17:59:01 följande:
    Då dippar det väl igen då....
    Jag förstår mig inte på Worldometer, oavsett om det är noll eller nio dödsfall i Sverige så redovisar de fem, sex eller sju.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2020-10-30 17:02:13 följande:
    Aha.. så FLs moderering som inte är med dig i att göra återkommande personliga påhopp på en och samma person företräder alltså denne personen menar du? 
    Parallellerna till de trådar där FL:s SD-krämare håller till är obetalbara.

    Även där står personangreppen ofta som spön i backen, inre sällan som personliga vendettor. Även där klagar man på modereringen av Familjeliv och är kränkt över hur man behandlas.

    Och även där bildar man små styrkekramskluster och förutsätter att andra har samma behovSkrattande
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin