• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2020-11-17 12:54:53 följande:
    Det hade hedrat dig om du hade tagit avstånd från klybans sätt att "diskutera" på men det är tydligen lika svårt för dig att göra det som det var för Trump att distansera sig från och fördöma Proud Boys. Måste väl handla om att både du och Trump tror att ni i framtiden kan få nytta av dem på något sätt. Men udda är det!

    Vad "Ja, åtminstone såvida men gör skillnad på person och person och inte anser att man är en del av ett åsiktskluster" betyder är inte jag kapabel att dechiffrera, men det är väl ännu ett exempel på din av dig omtalade skicklighet att hantera språket. 
    Då kan jag väl försöka hjälpa dig.

    Det kan ju vara så att åsiktstillhörigheten är så stark att man identifierar sig som en del av ett åsiktskluster och därmed ser en replik riktad till en person som tillhör vad man uppfattar som det egna åsiktsklustret som riktad till sig själv.

    Det senaste replikskiftet mellan pyssel och klyban inleddes alltså av pyssel.

    Ett märkligt sätt att förhålla sig till en person vars inlägg man påstår sig inte orka med.

    Jag tycker nog att jag redan har uttryckt hur jag ser på det som ibland tycks vara trådens huvudämne. klyban har en tendens att missförstå en del inlägg och då angriper han den åsikt han ansåg fördes fram i inlägget medan inläggen som är riktade till klyban angriper hans person.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-11-17 14:13:57 följande:
    Jaha. Det kanske skulle vara "man" och inte "men" då. Hur som helst så blir jag inte klok på varför pyssel när hon svarar på något klyban skrev till någon annan identifierar sig som en del av ett åsiktskluster medan du - när du svarar på vad pyssel skrev till någon annan - tydligen inte gör och inte är det? Eller?

    Ja, så är det förstås. Han har en tendens att missförstå en del inlägg. 
    Till skillnad från vissa andra har jag inte för vana att stolt deklarera vilka jag anser befinner sig så långt under mitt värdighetsgolv att fortsatt diskussion med dem är utesluten - och därefter fortsätta att diskutera med demGlad

    Om signatur X är hjärtligt trött på signatur Y:s inlägg så borde detta enligt mitt synsätt innebära att X inte replikerar på ett inlägg från Y som är riktat till Z.

    Men skillnaden i synsätt kan kanske förklaras av att jag inte ser mig själv som representant för någon annan än just mig själv samt att jag har en viss förkärlek för att försöka vara konsekvent.

    Därmed inte sagt att jag inte kan roas av fenomenet åsiktskluster - och att somliga av dessa är mycket konsekventa i sitt gillande eller ogillande av inlägg, som i den här tråden - eller för den delen i trådar där de politiska skiljelinjerna är tydligare.

    Nåja, det det finns värre eller dråpligare varianter i andra trådar- som fenomenet med att en skribent stolt deklarerar "Detta är mitt sista inlägg i tråden" får en replik och bemöter den fem minuter senareGlad

    Generellt anser jag att om ett inlägg man skriver missförstås - kan man be den som missförstått att med egna ord sammanfatta det man skrivit.
  • FDFMGA
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-17 14:10:15 följande:
    Jag är av den tron att jag vill skydda andra genom att bära munskydd. Det skyddar mest andra, inte så mycket mig själv.
    Aha, du har inte tagit del av de senaste rönen från den amerikanska motsvarigheten till FHM, att munskydden även skyddar bärarna.

    Dessutom finns det ju någon studie från någon båt som skvalpade omkring där alla hade munskydd som vid en jämförelse med någon annan båt eller så visade att de som smittas i munskyddsyran knappast blir sjuka alls.

    Synd att den informationen inte nådde alla munskyddsbärare ute i Europa som blivit allvarligt sjuka eller dött. Då kanske de hade varit starkare i tron.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-11-17 14:55:39 följande:
    Nej, det framkommer i ditt fall tydligt ändå och du har ju själv förklarat din taktik. 

    "Man blir inte avstängd om man är skicklig nog att hantera språket och det egna humöret så pass att man inte bryter mot FL:s regler."

    Själv roas jag av att du som konsekvent och stolt löshäst tycker att Y har en så självklar plats på ditt värdighetsgolv. Men det är klart - den som anser att Y har en tendens att missförstå en del inlägg måste givetvis ha mycket lättare att stå ut med och till och gilla produktionen från densamme. 

    Smutt smutt. 
    Ja, bryter man inte mot FL:s regler så bör man inte bli avstängd.

    Det borde väl vara klart som korvspadGlad
  • FDFMGA
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-17 15:03:38 följande:
    Det skyddar en själv till viss del, främst att man inte får i sig så stor dos av viruset och inte blir så sjuk. Sen beror det ju på om man har ffp2 eller 3. 

    Men det jag ville få fram också var att den som är ung och frisk och inte blir särskilt sjuk av viruset kanske tänker att munskyddet inte spelar nån roll för jag blir inte sjuk ändå. Men då är det viktigt att tänka på att det framför allt är andra man skyddar genom att själv bära ett.
    Ja, det är bra att du tror på ditt munskydd, annars vore det ingen större mening för dig att använda det.

    För min egen del så tror jag att det eventuella funktionella värdet av påkallat allmänt munskyddsbärande är försumbart och att symbolvärdet är negativt.


  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-17 18:53:47 följande:
    Kul, inte bara Tegnell som tycker så då. Men detta är fortfarande ingen studie, bara en experts omdöme om befintliga studier. Majoriteten av experter tolkar situationen annorlunda.

    Absolut får man hoppas att ingen galenpanna ger sig på honom bara för att han kommer med avstickande bedömningar.
    Jag tycker att det under en längre tid har pågått en gigantisk test av munskydds effektivitet där man kan förhålla sig till de redovisade resultaten på åtminstone två olika sätt: Man kan förklara att resultatet skulle ha varit än mer förskräckande om man inte hade infört munskyddstvång eller också kan man påstå att verkligheten är mer komplicerad än en artificiell laboratoriemiljö och att verkligheten talar sitt tydliga språk.

    Där jag bor finns det en korsning där det skett en hel del olyckor - om Stockholms stad byggde om korsningen och olyckorna efter ombyggnationen ökade skulle jag starkt ifrågasätta den tjänsteman eller politiker som påstod att åtgärden har inneburit färre olyckor eftersom antalet olyckor annars skulle ha ökat än mer.

    I vilket fall så är det fortfarande försvinnande få som använder munskydd här i Stockholm. Det stör mig knappast, men däremot stör det mig att så många ungdomar tycks vara helt omedvetna om vad covid-19 kan innebära förändra än dem. Fick jag bestämma, vilket jag aldrig får, skulle man återinföra distansundervisning på gymnasiet omedelbart.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-17 19:34:30 följande:
    Förstår inte riktigt varför du hela tiden drar paralleller till andra trådar du deltar i, och politiska diskussioner. Inte speciellt relevant.
    Med din sista mening, uppmanar du till att folk ska be Klyban att sammanfatta ens inlägg? 
    Jag tycker att det delvis är relevant såtillvida att det finns så många gemensamma retoriska grepp och känslomässiga uttryck som går igen.

    Ja, om någon missförstår mig så brukar jag antingen be den personen sammanfatta det hen anser att jag påstått med egna ord, alternativt be hen att starta en tråd på FL:s språkavdelning där hen kan få hjälp av språkkunniga med uttolkningen.
  • FDFMGA
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-17 19:48:42 följande:
    Vad får dig att tro det? Vad har du för underlag och studier för det? De allra flesta studier visar att de har effekt, och ingen negativ effekt. Nästan alla länder med sina experter har infört krav och rekommendation på det. Varför skulle Tegnell och FHM ha rätt i detta när de haft fel i så många saker sen tidigare? Hade de lyckats väldigt bra med första vågen så hade jag kanske börjat fundera jag med, att FHM och deras experter har gjort ett bra jobb och kan ju sina saker. Men nä det kan man inte riktigt säga att de har gjort jämfört med t ex våra grannländer. Så varför skulle de ha rätt i munsskyddsdebatten?
    Du menar att du inte litar på FHM och därför har de fel oavsett på vilka grunder de anser att munskyddstvång inte är en åtgärd som fungerar.

    Själv har jag under en längre tid studerat munskyddsanvändare här i Stockholm, det är ganska få som motsvarar laboratorieexperimentens munskyddsanvändare.

    De studier det har länkats till här på FL verkar vara mycket resultatinriktade och kapsejsa i ett hav av konfirmationsbias.

    För mig är munskyddstvång bara exempel på signal- och symbolpolitik - och utifrån mina empiriska studier så önskar jag att munskyddsanvändarna försökte hålla samma avstånd till mig som jag till dem.
  • FDFMGA
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-17 20:42:22 följande:
    Det är självklart svårt att veta säkert vad munskydd har för effekt. Vad vi vet är att Tegnell inte alltid har rätt och därmed minskar folks förtroende för FHM.

    Tror inte man ska underskatta signalpolitiken i munskydden. Var gång man möter en person med munskydd så påminns man om att vara mer försiktig och att munskyddsbäraren kan vara i svår riskgrupp och det kan skapa ett engagemang för att hjälpa till.
    Självklart har Tegnell inte alltid rätt - vem har det?

    Har du någon referens till påståendet om att förtroendet för FHM minskar, apropå att alltid ha rätt.

    Att minska smittspridningen handlar om att folk som har symptom som skulle kunna vara coronarelaterade stannar hemma och framförallt att folk förstår och får möjlighet att hålla avstånd.

    Nästan varje gång jag sett en maskförsedd de senaste dagarna, vilket inte är överdrivet många gånger, har jag tänkt på professor Lötvalls uttalande att med masker på kan vi tillåta oss att trängas mer.

    Alltså för politiker som vill förmedla ett intryck av de är handlingskraftiga och som värjer sig för kostsamma och logistiskt komplicerade lösningar måste påståenden i samma anda som Lötvalls vara manna från himlen.

    För SARS-CoV-2 också för den delen.

    I pandemins början föreslog Stockholms stad regeringen att man tillfälligt skulle slopa biltullarna, ett förslag som regeringen drog i långbänk och schabblade bort. Om det nu är trängsel i kollektivtrafiken i regionen kanske det inte vore helt fel att slopa den tillsvidare och kanske även parkeringsavgifterna. Det skulle förmodligen minska en del på trängseln.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-11-17 22:54:24 följande:
    Och: om de ändå går ut så gäller det att ha förståelse och överseende. Kanske Lötvall känner till någon covid-flummig som varit i behov av förståelse och överseende?
    Du syftar på Andrea - antar jag.

    Det var dumt gjort -  som hon själv har skrivit. Men jag var inte beredd och kunde därför inte kasta första stenen eftersom den redan var kastad och dessutom har jag med åren upptäckt att jag själv inte är perfekt. Vidare anser jag att det måste finnas någon slags syndernas förlåtelse.

    Den förlåtelsen har jag inte för en professor som i en debattartikel anser att vi kan trängas mer om vi förser oss med masker, i synnerhet eftersom han inte dubbelpudlat efter det korkade påståendet.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin