Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2020-09-12 23:39:45 följande:
    Vad hon åsyftar undslipper inte hennes läppar - det är höljt i dunkel.

    Mer än hon redan sagt om det eller något specifikt om hur hon uppfattar Karlstens text tror jag inte vi kommer att få.

    Från det som Karlsten lyfter fram uppfattar i alla fall jag att flockimmunitet inte är strategi eller målsättning, men att det redan vid tiden för mailen som Karlsten publicerar ses som en oundviklig konsekvens av virusets smittsamhet.
    Ja... det är ganska meningslöst att försöka diskutera med folk, som inte vill avslöja vad de egentligen syftar på eller hur de tänker, på vilket sätt en viss länk har relevans för diskussionen. 

    Jo, precis. Jag tycker också att det mesta där bekräftar just det jag skrev. Båda delarna, FHMs inställning och att Nystedt verkar vara lite märklig. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-13 01:03:13 följande:
    Om man sätter ut en länk till en text utan kommentar så brukar det i allmänhet betyda följande:
    "Jag tycker att hela texten är intressant och läsvärd, och jag håller med om de slutsatser textförfattaren drar."

    Om det i en text finns ett intressant stycke, medan största delen av texten är irrelevant för sammanhanget, så brukar man nämna det i samband med att man länkar, eller så klistrar man in ett citat ur texten.

    Om man är av en annan åsikt än textförfattaren så säger man det i samband med att man länkar. Annars så kommer folk att göra den tolkningen att man håller med, och det vill man ju inte.

    Om du följer de här tumreglerna när du försöker tolka vad folk vill ha sagt med sina länkar, så kommer du att hamna någorlunda rätt. Det förutsätter ju förstås att du också läser texten som det länkas till.
    Men ... det passar ju inte här. Det är en samling av olika mail och även om jag inte har läst hela - det var ganska långt också - så har jag inte sett någon direkt slutsats.

    Nu har jag läst det en gång till och läst allt, förutom några insändare på norska. Inga slutsatser! Det är de vanliga olika uppfattningarna - vad andra länder rapporterar och vad FHM säger. Inget nytt överhuvudtaget! Jag tror inte att jag vill lägga tid på påvens länkar i fortsättningen. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-13 09:35:15 följande:
    Redan rubriken är en slutsats. En annan finns i texten:

    ?Internationellt finns det egentligen bara en bild av Sverige: Flockimmunitet.

    ...

    Och det är inte konstigt, för den som frågar har hört hur Tegnell återkommande har lutat sig mot principen om flockimmunitet.?
    Och hur många gånger har vi diskuterat det här? Ska jag säga samma sak till 30:e gången? Flockimmunitet är förstås inte den huvudsakliga strategin. Däremot vore det dumt att helt utesluta den, eftersom man inte kan veta hur detta fortsätter, om man kan stoppa pandemin med vaccin. Om det nämligen skulle visa sig att man inte kan det, så har vi inget annat alternativ än flockimmunitet.

    Och OM vaccin fungerar så uppnår vi ju också flockimmunitet. Så på vilket sätt skulle flockimmunitet egentligen vara kontroversiell? Problemet är ju bara att halva världen har fått för sig att det finns något "ond koncept" som går ut på att smitta så många som möjligt för att får det över med snabbt. Det har man kanske funderat på lite i början, när man inte hade klart för sig att folk kan dö av sjukdomen.Men numera är det ju inget land som satsar på det. Inte heller Sverige förstås. Allt annat är verkligen konspirationsteori! 

    Och en slutsats är det inte. Det är ett fenomen, en observation. Och det är verkligen inte nytt. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-09-12 23:56:06 följande:
    Nystedt är det han i Norrland som säger att vi kör flockimmunitet, eller är det en annan jag tänker på där?
    Ja. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-09-13 00:00:47 följande:
    Ja, jag vet ju vilket uttalande du tänker på, men jag tror inte att han ser gruppimmunitet som ett mål, i synnerhet inte för Norrbotten som väl rimligen har en mycket låg andel immuna.

    Hursomhelst är det ju inte han som bestämmer Sveriges smittskyddsstrategi och att FHM skulle ha kollektiv immunitet som mål ur ju rent nys  - men samtidigt är ju partiell immunitet på gruppnivå en faktor som de försöker bedöma när de ser till smittspridningen i storstäderna.

    Det är knappast kollektiv immunitet som är orsaken till att smittspridningen är förhållandevis låg i Sverige numer och fortsatt minskar.

    Vad Sverige har lyckats med är att man utan direkt tvång har lyckats få tillräckligt många att vara tillräckligt smittskyddsmedvetna för att smittan ska minska medan man nu i många andra länder söker efter metoder som inte innebär lockdown när man lättat på tvånget och smittspridningen ökar igen.

    Dubbla munskydd, kanske
    Jag fattar inte varför han verkar vara så besatt av det. Just när det gäller Norrland, så är ju folk ganska utspridda där. Därför har man nog mindre behov av flockimmunitet. Det borde ha mer positiv effekt i storstäder. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-12 23:58:48 följande:
    Du missar en sak nu. Spanien och Frankrike har inte lika många smittade nu som i våras.

    I våras var det stor brist på testkiter. I Finland och Sverige, och förmodligen i Spanien och Frankrike, testades bara de svårast sjuka. Mörkertalet i våras var enormt. Nu testar Finland alla med symptom, Sverige också, och förmodligen Spanien och Frankrike. Nu hittar man och registrerar också dem som knappt har några symptom alls.

    Sverige räknade ju en hel del på hur många som egentligen hade smittats, och via diverse svängar kom man fram till att de smittade var 75 gånger flera än de bekräftat smittade. Med andra ord, när Sverige i våras rapporterade kring 500 smittade per dag, så skulle det verkliga antalet ha varit 37.500.

    Om långsiktiga regler:
    Varför är det så självklart att det är bättre med långsiktiga regler? Jag personligen lever mycket hellre växelvist isolerat under stränga restriktioner en kortare tid, och därefter i stort sett som vanligt en längre tid, än att månad ut och månad in behöva oroa mig för att bli smittad. Finlands nuvarande strategi har som målsättning att det ska räcka med korta lokala nedstängningar. En sådan tog man till i kommunen Kuhmo då man fick ett utbrott. Man stängde ner 30.8, nästa vecka öppnar man upp igen för att man lyckades hitta och isolera dem som hade utsatts för smittan.

    www.altinget.se/artikel/fhm-onskade-och-fick-avgorande-inflytande-over-regeringens-beslut
    "Socialstyrelsen kördes över

    Även Socialstyrelsens medicinexperter har fått stå tillbaka. Man ansåg exempelvis under Regeringskansliets beredning att familjemedlemmar/hushållskontakter utan symtom borde få ersättning för att stanna hemma och minska smittrisken för riskgrupper.


    Men Folkhälsomyndigheten var emot, vilket ledde det till att socialdepartementet i somras kraftigt begränsade vilka anhöriga som kan få stöd ? vilket Arbetet först avslöjade. 


    Urban Nylén, medicinsk sakkunnig på Socialstyrelsen, uppger att man står kvar vid sin bedömning, men att Folkhälsomyndighetens yttrande fick stort genomslag i Regeringskansliet."

    Varför skulle FHM vara emot en sådan sak? Ekonomin kan det ju inte handla om, det är ju inte FHM:s sak att ta ställning till.


    Du säger att det är färre smittade nu än i våras? Jag vet inte om den här sidan har helt fel, men här ser man att det skulle ha varit mellan 5 - 7000 nya smittade om dagen i våras (som mest) och ungefär 8- 10.000 om dagen NU, dem senaste dagarna i Frankrike. 

    www.worldometers.info/coronavirus/country/france/

    Spanien verkar ha lika många ny-smittade om dagen nu som i våras - runt 10.000 om dagen. Men det gick ner igen snabbare i våras och verkar hålla i sig längre nu. Då var det ju lockdown förstås.

    www.worldometers.info/coronavirus/country/spain/

    Jag har inte pratat om hur många som smittats i Sverige i våras. Det har vi ingen aning om, när man inte kunde testa så många. Jag tänker bara på hur många som smittas NU. Och även om det skulle ha varit fler fall i Frankrike och Spanien då också, så är det ju 10.000 om dagen ändå väldigt många NU!

    Jo, det ÄR bättre med långfristiga strategier. Även om man stänger ner samhällen tillfälligt i Finland så kan man aldrig utesluta att det kan bli stora utbrott, super-spreading events, och då hinner man inte alltid reagera i tid. Självklart är det bättre att ALLA under hela tiden observerar hygienåtgärder, försiktighetsåtgärder (tvätta händer, jobba hemma, plexiglas-skydd, avstånd i köer, undvika kommunaltrafik, m.m.). Utan långfristiga åtgärder och en viss försiktighet kommer man att få stora ökningar av smittan som man inte kan stoppa tillräckligt snabbt. Och vi har ju också sett att folk tenderar att vilja komma ut och ta igen efter att ha varit tvungna till isolation. Så det finns stor risk att allt för många flippar ut och struntar i alla regler efter isolerande åtgärder. Om det funkar i Finland, så är jag säker på att ni också har långfristiga åtgärder, annars hade ni redan fått problem.

    Jag hittade ett intressant uttalande i din länk:

    ? Att en expertmyndighet indirekt styr så mycket gör att Sverige sticker ut bland många länder där fler beslut bedöms ha fattats med politiska motiv, kanske till och med ibland i strid med expertrekommendationer.

    Det är en sak som jag tycker är positivt. Att man inte går efter hur man gör sig populärt, så att man blir omvald. Som i Danmark. Och självklart i USA (även om han lär misslyckas där). 

    Men, du undrar varför man var emot att anhöriga till smittade skulle kunna stanna hemma och få betalt. Det kan ändå handla om ekonomi. Eller inte direkt om ekonomi, utan mer att de tänker att det inte håller. Dvs. att FHM tänkt sig: De har ingen aning om HUR MÅNGA det kommer att bli! Och då kommer de att backa snabbt. Och då är det helt bortkastat. Och så är det ju! De som har föreslagit detta förstår uppenbarligen inte att vi då skulle komma upp i 10.000tals och 100.000tals människor som stannar hemma. 

    Visst, det är inte deras sak, men vill man verkligen medverka på något som man VET inte kan fungera? 
     
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-13 09:53:06 följande:
    Tegnell förklarade också i somras att han inte ser någon idé med att testa många, om man inte kopplar en åtgärd till testandet. Samtidigt förklarade Tove Falk(?) att det skulle vara bra med tanke på forskningen om man faktiskt visste vem som hade haft covid-19 eller inte. Det hade inte Tegnell kommit att tänka på, eller?
    Det är väl något som de flesta länderna är överens om, att man inte testar utan anledning eller syfte. Det finns mycket som kan vara intressant att veta, men i en kris, i en pandemi, måste man verkligen fundera på vad som är viktigast att satsa på. Om det läggs en massa resurser på att testa folk (om och om igen? ) och så gott som alla testar negativt - varför har man då testat? Och det börjar nu bli så! Folk kan testa om de vill. En av mina söner har också testat sig, bara för att han var nyfiken och för att man kan. Negativt förstås. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-09-13 11:13:04 följande:

    Jag trodde vi hade avhandlat det som att det var hans personliga åsikt och inte FHM´s.


    Jag har missat lite PK det senaste, men berättar de fortfarande vad strategin är nu när smittan är låg?
    Hörde att AT accelererar i sitt smittoläge, och fördubblat antalet smittade det senaste per dag till ~850 tror jag det var.


    Jag vet. Jag fattar inte varför ABC ältar samma missförstånd om och om och om igen. 
  • AndreaBD

    Intressant intervju med Anders Tegnell som förklarar för en fransman att Sveriges strategi inte är flockimmunitet:





  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-13 23:48:54 följande:
    All statistik handlar om BEKRÄFTAT smittade. Ingen i våras fick testa sig som inte behövde sjukhusvård, för det fanns inte tillräckligt med testkit. Därför är vårens siffror över antalet smittade långt ifrån det verkliga antalet som faktiskt blev smittade.

    Ett tydligt exempel: Gruppen 0-9 åringar. I Sverige finns idag 647 registrerade fall, i Finland 307. Dubbelt så många i Sverige alltså. Fast det är en 10 gånger så stor skillnad om man ser till hela befolkningen. Finska barn blir lättare smittade? Nej, men Sverige har ju inte testat barn, då kan man inte heller få bekräftat smittade barn i sin statistik.

    Förstår du?

    Om försiktighetsåtgärder: Allt du räknar upp kör vi med i Finland också.

    I Finland är det regeringen som avgör hur strategin ser ut, och så bör det vara. Pandemin påverkar så många olika delar av samhället. I Finland ville hälsovårdsfolket fortsätta med stränga gränskontroller, näringslivet ville att man skulle öppna gränserna. Vilken myndighet borde ha fått sista ordet?
    Det konstiga är att du skriver saker nu, som jag redan har tagit upp. Och då känns det nästan som om du inte har läst något jag skrivit. Så är det ju antagligen inte, men jag förstår inte varför du tar upp just dessa saker (igen). 

    Jo, vi vet ju allt detta. Vi vet att det är bekräftat smittade och vi vet att många länder inte kunde testa tillräckligt på våren (det har vi verkligen diskuterat mycket). Och jag har ju pratat om NU. Med STORA bokstäver redan i det inlägget! NU! 

    Och ja, jag utgick ifrån att ni har såna långtids-åtgärder även i Finland. Annars hade ni antagligen haft många fler smittade. Det är nämligen de långfristiga åtgärder som gör mest nytta - vilket du ju inte trodde. 

    Och du får väl tycka att det ska vara regeringen som bestämmer det. Jag tycker INTE det, och jag har gett anledningar, nämligen att flera regeringar i världen använder pandemin som politisk verktyg. Vissa kan satsa människoliv, bara de blir omvalda, dvs. Trump, men även fler. Och det är väl inga problem att avgöra vilken myndighet som får sista ordet? I Sverige är det ju FHM. Och Finland har inte samma struktur, dvs. myndigheterna har inte samma inflytande som i Sverige. Ska man ändra på det, så får man göra om det först. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin