• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-09-20 22:42:45 följande:

    Absolut, jag har bara Aftonbladet som källa till kunskap. Eller så är det en av de få källor som är enklast att länka till då de inte kräver prenumeration eller behov av att skapa ett konto. 


    Det hade säkert varit bättre att använda anekdotisk bevisföring som i frågan om munskydd som ni gör, än att använda sig av källor som Aftonbladet? Eller personligt tyckande som när du påstod att Pope hade missförstått Trump? Skrattande

    Ok, så Aftonbladet far med osanning om Trumps inställning till munskydd?  
    SVD och Tv4 med ?
    www.svd.se/nya-hoga-virussiffror-i-usa
    www.tv4.se/nyheterna/klipp/trump-vill-inte-se-krav-p%C3%A5-munskydd-13283442

    Visst han gjorde ett halvhjärtat försök att inbilla folk att han var för munskydd när hans siffror dalade, men det genomskådades ändå. Personligen har jag aldrig sett något tecken på att han någonsin varit särskilt positiv till munskydd, om nu anekdotisk bevisföring smäller högre än diverse källor?
    www.svd.se/opinionen-fick-trump-att-borja-med-munskydd

    Jag har "hittills" inte läst att någon i denna tråd påstår att man bör välja sida och endast gilla inlägg som skrivs av de som tycker lika. Jag tycker inte exakt likadant som alla kritiska eller håller med i allt, och jag trodde i min enfald att det var vuxna som diskuterade här. Har svårt att tro att folk inte gillar inlägg efter innehållet och inte pga vem som skriver det. 

    Jag tycker givetvis att det är bra att smittspridningen går ner men vågar inte att ha för höga förhoppningar. Tror knappast att det är över men har hoppet och tron att det inte blir något större utbrott som i våras. I Uppsala har det i varje fall varit lugnt under en längre tid. Har vänner i andra länder som fått för sig att det varit över bara för att någon månad senare blossa upp på nytt, så det känns bättre att inte ta ut någon seger i förskott.

    Däremot delar jag inte synen på att det är munskyddsbärarna som är bovarna och att övrigt folk är så duktiga på att hålla avstånd och restriktioner. Har för mig att du själv skrev i ett inlägg förut att Stockholmare slappnar av och slarvar (och jag antar att du inte menade munskyddsbärarna då dessa är betydligt färre till antalet?). 

    Jag får ofta säga till folk att hålla avstånd och då ser de sura och irriterade ut för att man påminner dem om det. 


    Jag har lite svårt att tänka mig att jag påstått att det är munskyddden som är den direkta orsaken till att smittspridningen ökar i Europa men minskar i Sverige.

    Den direkta orsaken är som jag ser det att tvång sällan fungerar i längden medan frivillighet kan fungera alldeles utnärkt.

    Om du nu har läst det jag skrivit i den här tråden så borde det framgå att jag anser att munskyddstvång är en del av en auktoritär rekvisita och att den svenska modellen där man främst försöker uppmuntra till frivilligt ansvarstagande är betydligt mer effektiv eller åtminstone hållbar över tid.

    Jag har inget emot folk som väljer att bära munskydd och jag försöker hålla avstånd till dem, något som inte alltid är så lätt om de rör sig snabbt, men kan jag så backar jag om ett munskydd kommer farande. Och äldre munskydd är sällan problematiska, de rör sig inte särskilt snabbt.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-09-20 22:55:40 följande:

    Det vore intressant och få reda på om man hittar nått som skiljer sig och som kan påvisa vad mer specifikt det kan vara som vänder på biffen.


     


    Vi vet ju att den basala vårdhygienen har ökat markant inom äldrevården, vet dock ingen siffra på vad den är idag.
    Men den var på ynka 49% innan, samma problem hade man inte inom sjukhusvården, där jag har för mig den var någonstans mellan 80-90% om jag inte minns fel.
    Men även inom sjukvården vore ju det troligt att den basala vårdhygien har ökat i och med corona.


    Jag tror att det är så enkelt att det är frivilligheten som skiljer, att man här i Sverige litar på folk.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-09-20 23:26:41 följande:
    Ja, då har en hel del länder problem om det är nyckeln.
    ja, definitivt. Finns ett flertal uttalanden från epidemiologer i andra länder att den svenska strategin inte skulle fungera i deras land eftersom folk inte skulle följa rekommendationerna.

    Jag tror de kan ha fel - men självklart kan det vara svårt att förhålla sig till frivilligt ansvar när man är van att andra bestämmer hur man ska göra.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-09-20 23:26:42 följande:
    Hmm... vad som gäller munskydd, så sa tyska epidemiologen Hendrik Streeck, att det KAN vara så att man får lättare sjukdomsförlopp om man får i sig mindre virusmängd, att det är så med några sjukdomar.... Så, jag tolkar det som att det är möjligt, det kan inte uteslutas, men det är inte på något sätt bevisat eller ens mycket sannolikt. 

    Förresten så rekommenderade han också att vaccinera sig mot influensa. Såna vaccinationer boostar immunsystemet i allmänhet och det ger en bättre möjlighet att klara av en eventuell infektion med covid-19. Det var väl en konkret möjlighet! Jag ska ta och göra det! 
    Den diskussionen finns lite längre upp i tråden. Påven Johanna länkar till dels en undersökning från en båt där passagerarna och besättningen bar munskydd och dels en fabrik. I en av undersökningarna påstods 95 procent av de smitatde blivit helt symptomfria.

    Jämför gärna med hur det förhåller sig i verkligheten, det vill säga i länder där man har masktvång. Jag tror man ska se de här undersökningarna som motivationshöjande tillrättalagd forskning.

    Själv blev jag tvungen att ta en stelkraftsspruta nyligen, så jag får väl hoppas att immunförsvaret boostat sig även om det då handlade om vaccin mot en bakterieGlad
  • FDFMGA
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-09-20 23:21:53 följande:
    Jag är rätt säker på att vi diskuterade Trumps inställning till munskydd och att jag således inte yppat ett ord om jämförelser mellan länder om munskydd. Men visst det är en hyfsat svart-vit diskussion det med, då de flesta länder infört tvång efter att smittspridningen ökat och inte före. Eller menar du att alla länder hade tvång innan den ökade smittan? Det är åtminstone inte vad jag hört av vänner som bor i andra EU länder. Visst finns det säkert några länder som haft det hela tiden, men förhållandevis många införde det vid misstanke om en andra våg när antalet fall ökat. Allt är som sagt inte så svart-vitt.

    I Sverige har säkert många fler varit smittade och risken att det ökar lika mycket är därmed sannolikt lägre än andra länder. Man får komma ihåg att bekräftade fall är en liten fraktion av verkliga antalet smittade.

    Du backar alltså när folk med munskydd kommer mot dig men inte om de är utan munskydd? Jag får nog backa för fler som är utan dem. Låter skönare att ha det som dig då det är betydligt färre som använder munskydd. Du behöver åtminstone inte värja dig lika ofta som jag.
    Jo, jag försöker hålla avstånd till folk oavsett om de bär munskydd eller inte, men jag försöker hålla lite extra avstånd till de som bär munskydd. Inte för att jag är rädd att de ska smitta mig eller jag dem - men av respekt för deras rädsla.

    Att det sen finns munskydd som tränger sig, precis som det finns omskerade som tränger sig är en annan historia - men visst försöker jag såga till, men ibland är situationen sådan att det inte är möjligt.

    Jag såg att Trump nyligen sa att det snart blir kallare, apropå bränderna i kalifornien och att forskarna inte vet - typ lika mycket som honom - precis som han i början av pandemin sa att den snart skulle vara över.

    Personligen tycker jag att Trump är ett större hot mot mänskligheten än vad någonsin pandemin kommer att vara. 
  • FDFMGA
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-09-21 01:33:02 följande:

    Inga invändningar här, jag håller med till fullo !
    Skönt med folk som respekterar avstånd fortfarande. Jag har dessvärre råkat ut för ganska många som glömmer bort eller struntar i sånt. Om jag lyckats bli smittad så har jag definitiv varit symptomfri, men jag tror märkligt nog att jag lyckats hålla mig borta, eller att jag immun av någon annan anledning. 


     


     


    Bra att vi är överens om att vi är överens om att man ska försöka respektera andra människor, även om de inte alltid tycker som man själv gör eller har för vana att formulera sig enligt den egna tangenttryckningsmetoden.

    Det är väl heller inte särskilt svårt att se att vi överlag har blivit lite slappare med distanshållningen, att rädslan för att smitta eller bli smittad tonat bort allteftersom smittspridningen tonat bort.

    Men, tror jag, i och med att Sveriges strategi är baserad på frivillighet så skulle en ökad smittspridning innebära att rädslan också ökade - liksom distanshållningen.

    Kanske därför som den svenska strategin brukar beskrivas som hållbar.

    Och som det är nu även med nedtonad distanshållning är vi ljusår från den kramfest som rädde före pandemin.

    Själv tycker jag att det är något positivt med det nya sättet att förhålla sig till andra - att man slipper krama folk man knappt känner.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-09-21 15:02:11 följande:
    Att du inte tror på mig, eller på Pyssel, var ju inget nytt ... tror du på Larousse då?
    Det finns flera betydelser av uttrycket. 

    https://www.larousse.fr/dictionnaires/francais/ici/41363/locution?q=Par+ici#16001733
    Hmm, själv kan jag ju tycka att det väsentliga i sammanhanget är att pyssel anser att 95 procent av de människor hom möter saknar förmåga att förstå FHM:s rekommendationer såvida de inte instrueras på särskolenivå och då också får lära sig att åtlyda tillsägelser.

    Jag vet inte var pyssel bor om det är i en trakt som fungerar som en magnet för folk som befinner sig på särskolenivå eller om hennes påstående bara var en avspegling av hennes människosyn.

    Men vore jag tvungen att gissa skulle jag gissa på det senare alternativet alla dagar i veckan och det förra alternativet den vecka torsdag följer på fredag.
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-09-21 22:53:05 följande:
    Jag gör mitt bästa för att förtydliga. Emellanåt skiter jag i det, pardon my French.

    Inte riktigt rätt med matematiken där, naturvetarn, men på det hela taget och bildligt talat så stämmer det hyfsat. Jag är nämligen inte speciellt imponerad av folks förmåga till personligt ansvar och finner det både provocerande och vårdslöst att inte hålla avstånd till sina medmänniskor.
    Fast jag kan gärna hjälpa dig med matematiken. Några promille av människorna i dina hemtakter använder munskydd. Promille är snäppet mindre ån procent och om vi säger att några motsvarar tre så påstår du att 0,3 procent använder munskydd där du bor. Vidare påstår du att 95 av resten borde få undervisning på särskolenivå i smittskydd och att lära sig acceptera tillsägelser.

    De som bor där du bor utgör 100 procent men 0,3 procent av dessa använder munskydd. Då återstår resten, det vill säga 99,7 procent så 94,715 procent av människorna i dina hemtrakter är enligt dig i behov av särskoleundervisning i smittskydd och av att lära sig acceptera tillsägelser.

    Brukar man avrunda tal i dina hemtrakter? T ex 94,715 till 95 - om inte föreslår jag att du dividerar 10 med tre och skriver ner vad du kommer fram tillGlad

    Jag brukar själv ibland säga till folk som blir för närgångna - min uppfattning är att det endast är några promille som inte respekterar ens önskan om avstånd om man ber snällt - resten - de som hörsammar ens begäran - lyckades tydligen lära sig det i särskolan.

    Jag citerar ditt första inlägg i den här tråden. 

    "Folk med munskydd, uppskattningsvis på promillenivå, beter sig seriöst och 95 % av resten borde få undervisning på särskolenivå i smittskydd och att acceptera tillsägelser.".
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-09-21 23:56:16 följande:
    Jag opererar med maskinell exakthet i viktiga frågor.
    Aha, självironi. Det är nästan alltid klädsamt.
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-09-21 23:58:42 följande:
    Ett förtydligande: Människor som behöver sägas till är givetvis redan för nära enligt alla logiska slutsatser.
    Mm, det förstår jag.

    Jag är inte orolig för att smitta eller för att bli smittad - säger jag till så är det snarare ett utslag av min önskan att dra mitt lilla strå till avståndshållarstacken.

    (Jag är ganska säker på att jag och min familj redan har haft smittan)
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin