• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-09-15 17:20:46 följande:
    Fast, där förstår jag inte hur du menar. Man kommer hem, har kanske fått i sig lite grann virus i värsta fall, och kanske då blir lindrigt sjuk. Egentligen borde man ju då inte kunna smitta andra så att de får svårare sjukdom? Eller? Det är är iofs tänkbart att det inte hänger på hur sjuk man själv är. Att alla ger ifrån ungefär lika mycket smitta till omgivningen. Och jag vet att det finns forskning på det också, men jag har för mig att det var olika resultat där också. 

    Och jag förstår också det där med att det är väldigt specifikt inriktad forskning. Den återspeglar förstås inte helheten. Och inte ens ett realistiskt möjligt scenario. 
    Men har du glömt alla kritikerpåståenden om att den asymptomstiska smittspridningens farlighet. Jag tror det var 95 procent av de smittade på den där industrin som var asymptomatiska, tänk vilken katastrof det skulle bli om de tog av sig maskerna när de kommer hem till familjen.

    Skämt åsido, tillbaka till verkligheten som inte alls är så enkel att åtgärder är invändningsfria.
    AndreaBD skrev 2020-09-15 17:23:30 följande:
    Nej, det går inte alls. Vi märkte det med min svärmor. Det var ingen bra idé att isolera henne helt, längre. 
    klyban skrev 2020-09-15 15:38:11 följande:

    Jag vet, det är det som är det jobbiga med allt detta.
    Och här kommer nog psykologiska vinster vara viktiga över risken någon smittas och kanske dör.


    Är inte emot det, men känner en viss oro över vad som kan ske där.
    Kanske man kunde valt en mellan variant, där man har besökstider för var besök, och att man smetar ut besöken över tid, än kanske kan få en ketchup effekt.



    De två anhöriga jag har på äldreboenden skulle om de hade haft möjligheten att välja gärna tagit risken under hela pandemin att ta emot besök. De är både fysiskt skröpliga men helt klara i huvudet. De har jobbat, betalat skatt, i mer än 50 år. De betalar för sina boenden. Med vilken rätt har vi tagit ifrån dem den möjlighet nästan alla andra har - att välja om man vill träffa nära vänner och nära släkt eller inte.

    Jag tycker det är hög tid att tillåta besök på våra äldreboenden - och finns det personer som inte vill ta emot besök så är det inget måste.

    Men jag kommer till och med att ta på mig munskydd om det skulle vara så att äldreboendena kräver det eller att mina anhöriga känner sig tryggare då.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-09-15 19:38:48 följande:
    Fast om dom klarar av att gå (eller åka rullstol) till utanför sina boenden, eller kan få någon på boendet att köra dom i rullstol till utanför boendet, borde dom kunna arrangera att möta släktingar och vänner där ute, dom är ju inte livegna utan kan bestämma själva vad de vill, bara de inte uppehåller sig på boendet.
    Boendena är deras hem eller mer krasst deras förvaringsplatser i väntan på att allt ska ta slut. 

    Men visst, det är så vi har träffat dem korta stunder - någon i personalen har rullat ut dem utanför boendet och på avstånd har vi försökt prata.

    Ja, din idé är inte så dum. Vad skulle personalen ha kunnat göra om vi sagt - nu rullar vi iväg med henne - tillbaka om tre timmar.
  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-09-18 12:11:05 följande:
    Tror det handlar om att när smittan kommer in så drabbar en alla på boendet, även de som valt att inte få besök. Alternativet blir väl då att alla måste sitta isolerade på enskilda rum som inte eventuellt vill smittas av besökare. Och alla kanske inte är så passa klara i huvudet att de kan ta det beslutet ens. 

    Krångligt det där.
    Ja, jag vet - ett moraliskt dilemma utan lösning.

    Inte desto mindre har konsekvensen blivit att det finns personer som dömts till isolering mot sin vilja utan att de begått något annat brott än att de blivit gamla och förlorat förmågan att ge sig iväg från sitt "hem"/boende utan hjälp.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-09-18 12:44:13 följande:
    Kan ju inte läsa mycket av det där, men det var väl ganska osannolikt att vi skulle ha hög flockimmunitet? Lite grann, visst. Egentligen tror jag snarare att vi helt enkelt fortfarande är i en första våg, där antalet sjuka har gått ner och nu håller sig på samma nivå. Och jag skulle förvänta mig att det fortsätter på den nivån tills vi har vaccin. Kanske med en liten minskning med tiden. Eller med en ökning om folk slarvar.

    Däremot verkar det här kunna vara en delvis förklaring till Sveriges ganska många döda.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/mB63GO/tegnells-teori-far-stod--men-andra-ar-tveksamma  
    Haha, informationsunderskott.

    Kim Sneppen, professor vid Niels Bohr-institutet menar som vissa här i tråden ansett, att kollektiv immunitet inte är ett absolut begrepp utan ett relativt och att det kanske räcker med en betydligt lägre grad av immunitet än sig 50 procent av befolkningen för att immuniteten ska vara en faktor att räkna med.

    Han menar att även immuniteten uppträder i kluster såtillvida att socialt rörliga personer i betydligt större utsträckning är immuna än mer tillbakadragna, alltså attdu om du ger dig ut i partylivet kommer att möta avsevärt högre andel immuna än om du jobbar inom hemtjänsten och besöker äldre.

    Han menar heller inte att Sverige har uppnått en kollektiv immunitet som enskilt är tillräcklig för att dämpa smittan - men att immuniteten tillsammans med vår frivilliga och hållbara distansering räcker för att smittan sakta men säkert ska tona bort.

    Ungefär utifrån ovanstående gissar han att pandemin kan vara över i Sverige såtillvida att Sverige inte kommer att dras med i den europeiska smittovåg som nu sprider sig.

    Det verkar vettigt tycker jag, vi kommer säkert att få lokala utbrott av covid-19, men samtidigt kommer trenden fortsatt att vara nedåtgående.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-09-18 19:25:01 följande:
    Jo, det var det som jag också menade - det kommer att bli mindre och mindre smitta, ju fler som blir immuna, men det kommer att ta ganska lång tid tills det möjligtvis skulle kunna stanna upp helt. Men vi lär ju ha vaccin innan dess. 
    Inte ens med ett eller flera fungerande vaccin kommer vi att bli av med viruset.

    Men det verkar ju bli snällare över tid - så vi kan nog lära oss leva med viruset.
  • FDFMGA

    Glenn vecklar ut det blåvita munskyddet där han står utanför Chicky Grill vid Halmtorvet. Han sätter på det och trycker till så det fastnar över näsan. När han kommer ut igen, tar han av det och lägger det på bordet. 
    "Jag smittar uppenbarligen inte när jag sitter ner men så snart jag reser mig sprider jag smitta. Det är verkligen ett smart virus som kan skilja på det, säger han och lyfter menande på ögonbrynet".

    www.svd.se/harda-regler-overraskar-i-det-fria-danmark

    Hmm, allt är relativt. I jämförelse med munskyddsklustret kan nog viruset framstå som smart och illvilligt, särskilt mot bakgrund av att det tycks frodas i miljöer där munskydden är obligatoriska. Inte helelr tycks viruset ha tagit del av de senaste forskningsrönen från Tomteboda - att nästan alla munskyddssmittade blir asymptomatiska.

    Men rimligen handlar det bara om det självklara - att munskydd uppmuntrar till trängsel människor emellan och att en del smittade blir mycket sjuka, i synnerhet om de smittas av någon av de mer elaka virusstammarna.

  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-09-19 17:23:28 följande:
    Eller rimligen inte: Tegnell håller visst inte längre med dig, utan tydligen mig.

    www.nyteknik.se/samhalle/tegnell-oppnar-for-symboliska-munskydd-7000307
    Den nyheten har ju några veckor på nacken och hittills har vi inte sett några lokala munskyddstvång inom kollektivtrafiken.

    Jag misstänker att vare sig du eller jag eller för den delen Anders Tegnell kan avgöra om symbolvärdet skulle vara positivt eller negativt.

    Munskyddstvång har ju internationellt bara varit en liten del av ett helt batteri av tvångsåtgärder och som det verkar ibland ett alibi för att slippa kostsamma åtgärder för att minska trängseln i miljöer där det brukar vara trångt om utrymmet.

    Vi får väl se om det kommer något lokalt munskyddstvång i samband med en betydande lokal smittspridning eller inte. Munskyddstvång på mikronivå finns det redan exempel på, t ex flyget och vissa affärer här i Stockholm där de delat ut munskydd till inpasserade kunder.

    Och hur gick det med din sjukdom - klarade sig din man från att bli smittad?
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-09-19 20:29:32 följande:
    Okej, du försöker föra en icke-diskussion med mig om tvång. Inte så elegant eller framgångsrikt sätt att blanda bort korten. Du hävdar ett annat symbolvärde än din folkhemshjälte och jag konstaterar att ni tycker olika och att han inte tycker dina farhågor är "rimliga", eller vilket ord du nu använde.
    Inte precis, snarare försökte jag skriva ett svar där jag inte fokuserade på att det är ganska längesen Anders Tegnell tog upp munskyddens symbolvärde och att det kanske kunde vara en åtgärd på den lokala nivån om inte rekommendationerna är tillräckliga.

    Att tvång inte är särskilt effektivt finns det en rad aktuella exempel på från europeiska länder, 

    Däremot tycks den svenska modellen där munskydd inte ingår i FHM:s rekommendationer fungera - men där de som känner sig bekväma med munskydd kan ta på sig sådana och de som följer smittspridningen i länder med tvångsmässiga munskydd på goda grunder kan avstå.

    Nåja, smittspridningen i Sverige är ju numer rätt beskedlig så min gissning är att vi slipper tvångsmaskeradtåg även fortsätttningsvis.
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-09-20 07:50:24 följande:
    Varför du diskuterar tvång med mig på det sättet du gör är fortfarande en gåta. Du har alldeles nyss uttryckt dig som att du slår fast att munskydd ökar trängsel och vilka konsekvenser det får. Tidigare hittade du anledningen och var ense med Tegnell om att munskyddsbärare pillar sig mkt i ansiktet. Dina observationer härom skiljer sig från mina och jag skrev även att jag noterat att avstånd hålls bättre i den här delen av landet. Men försök du sjabbla bort det jag skrev med att diskutera tvång och att "Sverige gjort rätt".

    Nåja, det är välkänd retorik från ert kritikkänsliga kluster att använda en färdigskriven dialog som är en monolog.
    De färdigskrivna monologerna tedde sig inte fullständigt orimliga i pandemins inledning när covid-19 härjade på äldreboenden, inom hemtjänsten men även bland den övriga befolkningen i Sverige.

    Men numer ter sig de olika varianterna av "Ropen de skalla, munskydd till alla" alltmer absurda.

    Svriges strategi ser ut att fungera, tvång är inte något centralt inslag i den strategin och vi är tillräckligt många som tillsammans håller tillräcklig distans för att smittan ska sjunka undan.

    Det gör vi för att vi vill - inte för att vi måste.

    Jag kan väl tillägga att fenomenet med att man tillskriver åsiktmotståndare åsikter som inte är deras är mycket vanligt inom åsiktskluster där man är oförmögen att se skogen eftersom man bara sysslar med att räkna träd.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin