• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    klyban skrev 2020-09-02 07:05:30 följande:
    Misstänker det inte finns nått intresse att tolka nått, än åt ett håll.
    Jag tyckte jag skulle kolla upp KlantSmurfens beskrivning att de som anser att Sveriges coronastrategi är korrekt inte gör mycket annat än att lajka varandras hyllningar.

    Går du igenom den här tråden så kan du lätt konstatera att det i verkligheten ser lite annorlunda ut. För övrigt brukar det även vara så i mer politiska trådar där nyauktoritära gillar varandra.

    Själv tycker jag att företeelsen är rättt oförarlig, ehuru en smula jagsvag.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-09-02 07:11:15 följande:
    Mina fakta? Jag återgav FHMs fakta. Tycker du alltså att Johan Carlson är osaklig? Du kanske rentav bedömer honom som varande icke trovärdig? 

    Måste vara det som är den berömda körsbärsplockningen vi så ofta får berättat för oss om. 
    Jag anser att den som påstår att asymptomatiska superspridare driver smittan och som dessutom påstår att detta är belagt borde kunna ge exempel på att detta.

    Jag lyssnade inte till presskonferensen igår, men om Johan Carlson påstod detta så skulle det förvåna mig om han inte hänvisar till fakta.

    Att du inte kan styrka ditt påstående förvånar mig däremot inte.
     Tis 4 aug 21:16#1040CiteraAnmäl
    Pope Joan II skrev 2020-08-04 19:44:32 följande:
    Det finns absolut inget som talar för, inga fynd över huvud taget, som gör gällande att någon av de hittills kända superspridarna varit sjuka alls under tiden de spridit sjukdomen. Det är jag övertygad om att en klok karl som statsepidemiolog Tegnell känner till.
    Hur många exempel på identifierade superspridare finns det?

    Stockholm, Washington, Italien någonstans och personen i Kina som smittade ner en mängd personer på två sjukhus är de jag själv kan komma på.

    Det finns inget som talar för att någon av dem var asymptomatisk.

    Det som också talar emot att FHM tror att asymptomatisk smitta utgör en väsentlig del av smittspridningen är att den uppfattningen skulle innebära att FHM var tvungna att delvis byta strategi om deras restriktioner ska vara i fas med deras uppfattning om smittspridningens drivkrafter.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-09-02 07:36:38 följande:
    Jag har inte påstått att de driver smittan på det sätt som du vill göra gällande. Men det är klart att de i allra högsta grad är med och driver smittan eftersom de är mer smittsamma och/eller har fler kontakter än andra. I och med att de är mer smittsamma och smittar fler så kan de förstås orsaka stora utbrott när de blir katalysatorer till smittkedjor. Är de, som det har talats om, unga, sociala och asymtomatiska/presymptomatiska så får det givetvis stor effekt. 

    Jag förstår inte vad det är med detta som gör dig så avigt inställd. 

    FHM byter delvis strategi inför hösten. Det beskrevs på presskonferensen igår, av nämnde Johan Carlson som tydligen anser det behövligt att få vissa striktare förhållningssätt på plats då "detta är ett virus som kännetecknas av klusterspridning av superspridare". 

    Jag läste en hygglig beskrivning över superspridares/superspridningens påverkan för flera månader sedan, den kan du ju kasta ett förstrött öga på om du vill.

    www.bbc.com/news/health-51447143
    Och jag har inte kommenterat något annat än det du påstod. Det finns ett flertal kända superspridare som definitivt hade symptom, t ex den första kända superspridaren. Men det är klart att jag förstår varför somliga vill att det ska framstå som superspridarna finns mitt ibland oss utan att de har en aning om hur många de smittar i och med att de är symptomfria.

    Jag citerar dig igen: "Det finns absolut inget som talar för, inga fynd över huvud taget, som gör gällande att någon av de hittills kända superspridarna varit sjuka alls under tiden de spridit sjukdomen. Det är jag övertygad om att en klok karl som statsepidemiolog Tegnell känner till"
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-09-02 09:19:01 följande:
    Vad är det du värjer dig emot? Att Tegnell är en klok karl? Att det finns asymptomatiska och presymptomatiska människor som är sjuka i covid-19 och därmed kan vara smittsamma utan att de vet om det? Att de ibland är superspridare?

    Jag förstår att det känns skrämmande, det är ju otäckt för alla att det förekommer, men man bör förhålla sig till verkligheten som den är och inte som man önskar att den var. Du menar säkert inte det du tycks säga här att alla asymptomatiska människor är särskilt benägna att ljuga, varför skulle det vara så? 

    Varför specifikt Tegnell inte går ut och tydliggör att det finns helt symptomfria sjuka kan ju mycket väl bero på det som AndreaBD vid ett flertal tillfällen lyft - att han inte vill orsaka panikkänslor hos människor som reagerar som du gör nu vid tanken och vetskapen om att de trots allt finns mitt ibland oss. Hur många de är vet man förstås inte, förrän det visat sig genom ett klusterutbrott (eller för all del en vidare spridning om de rest mycket eller haft kontakter med andra på många olika ställen). 

    Carlson sade ju just att de önskar få på plats ett regelverk som tillåter anhöriga till covidsmittade att stanna hemma från arbetet trots att de inte själva är ens lite sjuka och antingen då är presymptomatiska eller asymptomatiska för att därmed bryta smittkedjor och undvika att få in smitta på exempelvis äldreboenden. Det är en bra sak som förmodligen kommer att få en stor positiv effekt. 

    Igår läste jag om något utbrott i ett hockeylag där flera av de som fått positiva testsvar inte hade några symptom alls. Du får försöka att förstå att det existerar, och att det ibland är så att någon av dem i ett sådant kluster är mycket smittsam medan någon annan kanske inte smittar någon alls. Så uppför sig nu det här viruset. 

    Du lyckades inte trycka in något ehuru? Din användning av det ordet har verkligen tagit fart. Så till den grad att andra ord blir lite omilt behandlade ser jag. 

    "Själv tycker jag att företeelsen är rättt oförarlig, ehuru en smula jagsvag."
    Värjer är språkligt sett ett olämpligt ordval. Man värjer sig inte emot alternativa fakta i och med att dessa inte är korrekta, man ogillar dem och man kan i mån av tid och ork persentera korrekta fakta.

    Du skrev: "Det finns absolut inget som talar för, inga fynd över huvud taget, som gör gällande att någon av de hittills kända superspridarna varit sjuka alls under tiden de spridit sjukdomen. Det är jag övertygad om att en klok karl som statsepidemiolog Tegnell känner till"

    Det är inte korrekt - frågan är om ens någon känd superspridare varit symptomfri.

    Den första superspridaren jag läste om var den italienska mannen som i pandemins allra första skede sökte vård för sina symptom upprepade gånger.

    Det är symptomatiskt för alternativa fakta att han anses ha varit asymptomatiskSkrattande

    Det är möjligt att det har funnits asymtomatiska superspridare men jag betvivlar att du eller någon annan kan ge exempel på en sådan.

    Det exempel som finns i den här tråden - kvinnan som flög från USA till Kina och isolerades där som en ren försiktighetsåtgärd smittade en person, som i sin tur smittade några fler varav en hamnade på sjukhus och smittade ett stort antal.

    Den sistnämnda var en mycket symtomatisk superspridare.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-09-02 21:09:28 följande:
    Alla saker satta åt sidan, som någon väl hade uttryckt det från toppen av hens  huvud i slutet av dagen så förstår jag inte varför inte FDFGMA reagerade på Padiracs uppsluppenhet som han annars brukar göra. Han, bokstavskombon, brukar annars inta en mycket upprörd och kränkt hållning när han, alltid felaktigt, befarar att någon av dem han betecknar som "pangdemister" tycker att något är skrattretande. Då missar han minsann inte att sträcka upp dem! Men den här gången...ja, låt oss säga att han missade det. Han tyckte till och med själv att det var kul (i en tråd om ett så allvarligt ämne).
    Jag brukar så gott som alltid säga ifrån angående mobbingstendenser. Både här på FL och i verkligheten.

    Fenomenet är ganska vanligt i vissa typer av trådar där kycklingflocken hittat någon de kan hacka på.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-09-02 18:47:21 följande:
    Här är lite mer läsning för dig att ogilla:

    wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/9/20-2272_article
    Räcker det inte med ditt påstående att ingen av superspridarna har visat symptom på covid-19.

    Men visst, vid tillfälle kan jag kolla länken. Handlar det om andra alternativa fakta du snokat rätt på - eller är det en vederhäftig artikel?
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-09-03 07:34:17 följande:
    Ja, det gör du säkert. Den där tråden förresten, där du innan du blev den klokare och finare människa du är nu var i någon sorts konflikt med klyban - den kan du väl vara snäll och länka till? Vore så roligt och lärorikt att se hur du bemötte honom innan du förstod honom på det sätt du gör nu. 

    I övrigt är det så att allt riskerar att bli betraktat som mobbing när det gäller klyban. Han är väldigt aktiv och svarar (på sitt eget speciella vis) på väldigt många inlägg från väldigt många medlemmar. Så vare sig man ignorerar honom, vilket jag själv gör i perioder, eller svarar på hans märkliga angrepp om att man skulle vara Sverigedemokrat, annan högerextremist, ha sviktande läsförståelse, inte duga till att skriva inlägg, vara jagsvag (eller vänta, det var kanske någon annan som påstod) och så vidare så kan det anses vara mobbing.

    Att han själv utsätter andra för systematiska och bisarra påhopp gör i dina och en del andras ögon inget eftersom hans flock egentligen bara består av honom själv. Det är ju inte som om du någonsin diskuterar eller har något intellektuellt utbyte med honom och jämför man dig med honom så tycker du att den jämförelsen utfaller till din fördel eftersom du ju menar och anser att klyban är funktionsnedsatt. 

    Sten, glashus. 
    Jag gissar att du inte riktigt kunde ta till dig det jag skrev, ungefär som att du inte riktigt tycks förstå skillnaden mellan superspridare och icke-superspridare. Jag skrev att jag inte minns vilken tråd det var, förmodligen "Jag hatar SD-tråden" (förövrigt startad av en person som är pangdemist ut i tangentspertsarna) - men det är möjligt att klyban minns och att han kan hjälpa dig.

    Angående det för den här tråden väsentliga. Det finns en hel del som tyder på att superspridare spelar en betydande roll avseende smittspridningen.

    Därav mitt intresse för ditt påstående att det inte finns några belagda fakta om att superspridare skulle ha symptom.

    I mitt tycke är det en skräckversion du målar upp, en smittspridning som drivs av symptomfria superspridare mitt ibland oss.

    Det känns trots allt skönt att jag inte är troende utan i stället förhållar mig till fakta som att de supeprspridare jag känner till har haft symptom, som att smittspridningen i Sverige numer ligger på låga nivåer, som att vi för närvarande har en underdödlighet. Jag tror att det för närvarande vårdas sex personer på IVA i Stockholmsregionen.

    Hoppas klyban kan hjälpa dig med tråden där jag minns det som att jag var spydig gentemot honom, annars är det ju möjligt att du googla eller fråga din kompis som anser att man ska fråga henne i stället för Google.

    Själv föredrar jag Google och visst kan jag försöka ta fram dispyten om du inte kan finna den själv eller med benäget bistånd från någon annan.

    Lycka till!
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-09-03 07:44:58 följande:

    AndreaBD däremot - där är min uppfattning att hon verkligen har ett genuint intresse av vad klyban naturvetaren har att säga och att hon verkligen uppskattar honom och hans inlägg. Till skillnad från FDFMGAs spelade intresse och låtsade omsorg. 


    Hmm, är du säker på att du tolkat mitt spelade intresse och låtsade omsorg korrekt.

    Jag är själv naturvetare men i den här tråden är jag mest intresserad av övertonerna i debatten.

    Därav mitt fokus på kampanjen mot en enskild persons språkliga uttryck, och mitt bristande fokus på uttrycken i sig.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-09-03 11:24:27 följande:

    En sak som ofta kommer upp med sjukvården och neddragningar, är just KD.
    Finns det någon förklaring till detta?

    Får du känslan av att man kommer gå berzerk om viruset tar fart igen?
    Alltså mer än klusters lite här och lite där.


     


    Den tråden har jag lagt bakom mig, och kan inte minnas nått otrevligt med den alls, mer än en person.


    Pope Joan II skrev 2020-09-03 07:44:58 följande:
    AndreaBD däremot - där är min uppfattning att hon verkligen har ett genuint intresse av vad klyban naturvetaren har att säga och att hon verkligen uppskattar honom och hans inlägg. Till skillnad från FDFMGAs spelade intresse och låtsade omsorg. 

    Andrea står på ett helt annat ställe än dig, och är intresserad och av se mer än en sak.
    Och är inte det minsta rädd att byta åsikt om fakta leder någon annanstans.
    Skulle säga det samma om FDF, som även plockar in andra aspekter, speciellt när det pratas om annat.


    Dock är deras besatthet om min person oerhört roande.


    Politikens UPA. utan personligt ansvar.

    Uppsägningarna av personal inom sjukvården i Region Stockholm kommer att fortsätta nu i höst, alltså inom den offentligt drivna delen av sjukvården, samtidigt som den andel av sjukvårdsbudgeten som går till privata vårdinrättningar kommer att öka.

    KD är ett av flera partier som retoriskt försvarar uppsägningarna med att de offentliga sjukhusen har fått en budget och att det inte ingår i politikerrollen att ha synpunkter på om ett sjukhus måste säga upp personal för att försöka klara budgeten.

    Själv jobbar jag på ett företag som har tecknat privata sjukvårdsförsäkringar för oss anställda. En försommar testade jag skillnaden. Jag ringde min offentliga vårdcentral, förklarade mitt ärende, på vilket sätt jag var sjuk och fick reda på att jag kunde få en tid till hösten efter semestrarna. Därefter ringde jag företaget som hanterar min sjukvårdsförsäkring - där beklagade man att jag kunde få tid först nästa dag hos en privat vårdgivare.

    Det är tragiskt att sjukvården fungerar utmärkt för oss som är priviligierade - men mycket illa för dem som måste gå genom primärvårdens vårdcentraler.

    Angåeånde äldrevården i Stockholm så är ju KD direkt ansvariga för den. Jag såg en intervju med Ebba Busch där hon förklarade att partiet inte var helt utan skuld.

    Hon är inte precis blygsam och alltid lika angelägen om att få kasta första stenen - ehuru hon borde ha mycket att blygas över.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-09-03 15:27:33 följande:

    Finner detta rätt märkligt, och att detta är kristna som jag inbillade mig brydde sig om människor.


    Men det låter faktiskt om man använder budget och "ni får väl sparka då om ni inte kan hålla budget", och föra över vård till privata bolag och hoppas ingen märker detta.


    Detta verkar ju ha förgått rätt länge, för det är rätt ofta KD namn dyker upp i dessa neddragningar.
    Vi får hoppas att pandemin stoppar upp detta och börjar allokera vården där den hör hemma, och till de flesta.


    Och att KD idag är synkroniserade med SD är rätt udd, vad säger alf om detta?


    AndreaBD skrev 2020-09-03 16:52:58 följande:
    Intressant. Samma sak här. Jag kollade idag om det går att få en läkartid. Det är en liten grej som inte är akut, men jag kan inte dra ut på det för alltid. Numera kan man ju logga in på 1177 och kolla själv om/när man kan boka en tid (bra system iofs).

    Bokningskalendern började med december 2020 - jag tänkte, nåja, det är ju inte så bråttom, då får det väl ta tre månader. Men icke! Ingen dag i december gick att klicka på. Jag kollade nästa månad, januari - inte heller! Sedan såg jag att det stod något om att man i nuläget inte kan erbjuda icke-akuta läkartider. Vad 17????? 

    Precis samma erfarenhet som du har med den privata företagshälsovården har jag ju ifrån tyska sjukvården. Där går man till läkare samma dag, eller senast nästa dag. Och jag har aldrig hört att någon behövt vänta på en operation. Så varför är det som i ett U-land, här i Sverige? 

    Vi är tyvärr en god bit på väg mot ett samhälle där de flesta har det hyfsat bra, några lever i ofattbart överflöd men ganska många har det riktigt uselt.

    Själv tillhör jag gruppen som har det hyfsat bra. Jag kan om jag behöver snabbt få tillgång till en förstklassig sjukvård medan andra måste förlita sig på primärvården, att de får en tid i tid och att de möter en läkare som förstår att skicka dem vidare till specialister om det behövs.

    Om pandemin ska föra något gott med sig så vore det att våra politiker förstod att sjukvård ska finnas till för alla på ungefär lika villkor och att vi har skapat en äldreomsorg som i vissa avseenden är omänsklig.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin