• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2020-09-09 13:41:16 följande:

    Carlsson paratade om appar här om dagen - om de hoppat på alla appar som startats upp hittills hade de fått börja om från början hela tiden då apparna dragits med integritetsproblem, de vill ha mer kött på benen innan de vet att det är en långsiktigt hållbar och användbar app.


    Lite munskyddsproblematik med appar, åtminstone om inte så gott som alla har en app.

    Åtminstone om smittspårningsappen varnar om man befinner sig/har befunnit sig i närheten av någon smittad.

    Frågan är hur stor andel av befolkningen som skulle ladda ner en app och också använda den - och dessutom lägga in att de är smittbärare och sedan gå ut på stan med appen i högsta hugg.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-09 14:42:18 följande:
    Nej, nu har du missförstått. Det är inte kontakter EFTER att man har konstaterats smittad som spåras, utan de kontakter man hade INNAN man ens hade gått och testat sig. Alla som telefonen har haft kontakt med 14 dagar innan koden för positivt testresultat matas in i telefonen blir larmade.

    www.is.fi/digitoday/mobiili/art-2000006627736.html

    Google translate:

    Koronablasern slutar fungera när upplåsningskoden anges. Den skickar sin egen nyckel till bakgrundssystemet men utstrålar inte infektionen runt det. De som är i närheten inom 14 dagar får dock en varning med retroaktiv verkan.

    Om jag tolkar det här rätt, så slutar appen skicka ut nya engångskoder efter att man har matat in upplåsningskoden, alltså den man får av sjukvården efter att ha fått ett positivt testresultat.

    Man träffar ju inga okända människor efter att ha fått smittan konstaterad, eftersom man då ska isolera sig.
    Nej, jag syftade inte specifikt på den finska appen - utan en möjlig app här i Sverige - därför garderade jag med att skriva "befinner sig/har befunnit sig". 

    Det senare gäller Finland efter vad jag har förstått - men man kan ju också tänka sig en app som varnar för den som är smittad, visserligen kan man ifrågasätta värdet av att även ha den funktionen, i och med att den som springer ut smittad knappast bryr sig om att varna andra med en app.

    Men den finska appens potential är ju beroende av att så många som möjligt använder den - blir det ganska få så kan den inge en känsla av falsk trygghet.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-09-09 16:17:20 följande:

    Jag har inte ens en mobil som klarar den allra minsta installering längre, och tänker knappast skaffa en ny innan denna går sönder helt.


    Men talen för att appen skulle fungera, det var väl väldigt höga?
    Finnen på jobbet sade nog att 1miljon finnar hade den, men det är ju bara ~20% och appen går ju aldrig lita på det läget.
    Ja, om nu inte man verkligen har två med app som mött varandra och där den ena är smittad, alla andra 80% vet man ju inget om.
    Och då uppfyller inte appen många punkter för hindra smittspridning med så många utanför.


    Är personligen inte speciellt emot en app dock, men något betydande verktyg kan det aldrig bli, bara en lätt och m man råkade.


    Sen är ju det integritetsproblemen också, och alltid funnit integritet roande, då en del inbillar sig de kan bestämma integritet åt andra.(redan där borde dom förstå att de är ute och seglar.)
    Men löser dom integritetsproblematiken, så ser jag inga hinder för min del, om nu det inte finns nått jag missat.


    Anonym (ABC) skrev 2020-09-09 15:41:14 följande:
    thl.fi/fi/-/koronavilkkuun-on-syotetty-41-avauskoodia-jos-saat-altistumisilmoituksen-seuraa-vointiasi-ja-hakeudu-tarvittaessa-testiin

    7.9 hade den blivit nerladdad 1.8 miljoner gånger. Myndigheternas mål var 1 miljon inom september.

    Den falska tryggheten kommer sig i så fall av att vissa har fått för sig att appen varnar om en smittad person är i din närhet just nu.

    Mm, en app där användningen är frivillig och där andelen smittade är så låg som i Finland kan ju kanske göra nytta.

    Själv skulle jag nog inte ladda ner en svensk motsvarighet. Hade den funnits tidigt här i Stockholm hade den väl varnat ett par gånger om dagen - vilket väl närmast hade varit ångestframkallande i och med att testningsmöjligheterna nära nog var  obefintliga. 

    Och nu är ju Stockholm så gott som smittfritt, två som vårdas på IVA i regionen och ett 20-tal på sjukhus.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-09-09 17:15:43 följande:
    Njaa.... det smittas ju ändå en del i Stockholm. Jag tror det var runt 100 stycken igår, eller i förrgår. 
    12 idag, 10 igår - men jag anser att det är mindre väsentligt hur många som smittas, mer väsentligt hur många som blir allvarligt sjuka.

    22 personer vårdas på sjukhus och två på IVA.

    Jag gissar att när det fanns flest kritiskt sjuka så var det över 200 som vårdades på IVA i Stockholmsregionen, vilket innebär att antalet covidsjuka på IVA idag är en procent av antalet när det var flest som behövde IVA-vård.

    Men visst, du har rätt - det smittas fortfarande i Stockholm.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-09-09 19:54:35 följande:
    Nja, fast andra länder stängde ner mycket mer tidigare, fick lägre antal smittade, kunde förbereda sjukvården bättre osv. I nuläget tycker de därför att de kan öppna mer och vara mer som Sverige, trots att det i de andra länderna samtidigt finns krav på munskydd i vissa situationer, strängare krav på folksamlingar, krav om smittspårning, karantän etc. Och det är inte rekommendationer, det är lagar och man kan bli bötfälld om man bryter mot reglerna. 
    Det tycker ju inte jag är att andra följer den Svenska modellen.

    Och nej, de erkänner inte att de haft fel, för de har mycket lägre dödsfallssiffror än Sverige, så varför är det fel att färre dog?

    Vad WHO har sagt, finns det tidigare inlägg om i denna tråd. Någon konsult där berömde Nya Zeeland för deras hantering av coronakrisen och tillade att framöver så borde nog Nya Zeeland och andra länder, nu när smittan och sjukvården är mer under kontroll, mer anamma den Svenska modellen. För NU är den Svenska modellen mer hållbar i dessa länder. Fast den Svenska modellen var helt fel för de första månaderna. 

    Ser du skillnaden? Först, stäng ner, smittspåra, spärra gränser etc. Sen, när läget lugnat sig, öppna landet igen (med vissa säkerhetsåtgärder som tex munskydd), enligt den Svenska modellen. 
    Som Spanien, Italien, Storbritannien och Belgien, typ.

    Jag såg något om att Storbritannien ska begränsa folksamlingar till maximalt sex personer.

    Stackars britter!
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-09-09 20:20:53 följande:
    För att citera Klyban, så fick ju Spanien, Italien och Belgien en annan hand tilldelade sig. Spanien och Italien har många hushåll med tre generationer och mer tradition med fysisk närhet. Belgien är en knutpunkt för flyg från Kina till Europa. Vad beträffar GB vet jag inte riktigt vad som gjorde att de fick stora problem. 
    Sedan finns det ju även länder som Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Österrike, Holland osv som stängde ner mer först och nu öppnar mer. 
    Märkligt hur ofta ditt kluster hänvisar till klyban - försök tänka lite själv och kom med lite egna formuleringar. Det blir lite mer spänst i kritiken då, tror jag.

    Ett tankefel du och dina medkritiker ofta gör är att ni bortser från det senaste århundradets förändrade resemönster. Tänk bort hästen och droskan och föreställ er resemönster där flyget spelar en betydande roll och där man inte alls nödvändigtvis tillbringar en vecka på reande fot genom grannlandet när man beger sig ut i världen och ytterligare en på vägen hem.

    Om du ändå insisterar på att jämföra grannländer så testa med Holland och Belgien, Belgien hade en betydligt hårdare lockdown som dessutom infördes tidigare än den milda varianten i Holland. Nu påstår jag inte att Belgien hittills har haft så hög andel döda för att de hade en tidig lockdown, utan även i detta fall bör man inse en del har förändrats sen Mobergs utvandrare spände hästen för vagnen och begav sig ut i världen.

    Men jag har en viss förståelse för att du inte ville resa hem till Sverige i sommar mot bakgrund av hur du ser på resevanor och resealternativ.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-09-09 22:24:55 följande:
    Amina Manzoor har aldrig varit ens det minsta kritisk mot den svenska strategin. Hon upprepade redan från början FHMs alla antaganden.
    Okej.

    Då är det väl bra att DN har så pass högt i tak att man tillåter en avvikande röst i tidningen.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2020-09-09 22:35:26 följande:
    FDFMGA skrev 2020-09-09 22:17:39 följande:
    En DN-kommentar som inte utmålar den svenska strategin som en katastrof.

    Ännu är inte undrens tid förbi - eller är det bara så att Peter Wolodarski har tagit semester smile1.gif

    "Amina Manzoor: Sverige har visat att det är möjligt att minska smittpridningen utan nedstängningar"

    www.dn.se/sverige/amina-manzoor-sverige-har-v.../
    Hur var det med allt prat om att det inte var så stor skillnad i strategier egentligen mellan olika länder?  De stora skillnaderna är att Sverige inte har lagar som tillåter att befolkningen (med omfattande fri och rättigheter) sätts i lockdown eller tillåter stängning av verksamheter hur som helst och att det inte är politiksa beslut som styrt åtgärder för att uppfylla strategin.

    Eller hur tänker ni om det?
    Svår fråga, jag tror möjligen att en mer flexibel regeringsledare än Löfven åtminstone till en viss del hade kunnat finna sätt att kringgå lagstiftninen.

    Fast å andra sidan så var det nog tur att det inte blev så.

    Numer är det kanske inte särskilt stora skillnader i strategiska coronaval mellan olika länder - men jag tycker att lockdownpolitiken var katastrofal, kanske inte för relativt välmående länder i europa - men konsekvenserna av den globala lockdownstrategin slår hårt och kommer att fortsätta slå hårt mot befolkningarna i fattigare länder.

    Jag tillhör dem som i princip inte anser att värdet på ett människoliv avtar med kvadraten på avståndet till Sverige.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-09-09 23:06:19 följande:
    Mitt kluster? Grow up verkar ju var rätt råd, är du paranoid och tror att detta är någon konspiration mot Klyban? 
    Tankefel ... ja det är väl en vanlig kommentar från någon som tycker olika, åtminstone i denna tråd.
    Ett tankemönster där man ser flygets inverkan på besmittningen ... 
    Ja, då ser man att Belgien har haft problem, eftersom de varit huvudanknytningen till China. Och Holland har en stor andel flyg som kommer från tex Asien och flyger vidare till whatever.  
    Dvs, ditt inlägg tillför inget. Nej det är trist att jag inte vågar resa till Sverige nu, hoppas jag kan åka till jul. Resevanor och resealternativ? Jag vet i alla fall att jag inte vill tillbringa många timmar på en flygplats där många struntar i att vara försiktiga, som tex i Stockholm. Inga munskydd där inte.
    Nej jag är vare sig paranoid eller tror att du deltar i en konspiration.

    Däremot uppfattar jag beteendet som småaktigt och som ett tydligt exempel på mobbning i grupp. Jag delar inte ditt intresse för klyban så jag har inte en susning om vilka konflikter ni har haft i andra trådar här på Familjeliv - men oavsett, att göra sig lustig över någon annans språk är en riskabel sysselsättning, i synnerhet om hånet riktas mot någon man inte betraktar som en språklig jämlike och om man gör det i grupp.

    Att företeelsen är ganska vanlig är ingen ursäkt, tycker jag.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin