• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2020-08-25 14:56:37 följande:
    klyban skrev 2020-08-25 11:53:33 följande:

    Som jag då Flört
    Ironi i skriven form är svårförmedlad, dock ej ens nära omöjligt om man anstränger sig lite.
    Ironi är i konversationer mellan två parter svårt och förmedla utan tillhörande kroppsspråk och tonfall.


     


    Varför man ironiserar i en tråd som detta i sakfrågor, det är däremot svårt och förstå vad ska vara bra för.


    Ska titta på detta, för detta är intressant


    Man ska alltid vara lite skeptisk när någon är lugnande om nått som vi inte riktigt vet om än.
    För vi vet att läkare inte påstår nått utan nått på fötterna och när det komemr till såna här saker som går bevisa  eller avfärda.


    Det är alldelses för få som kan skilja på ironi och sarkasm.

    Det är också lätt för en del att säga vad de inte menar, men om man ber dem att säga vad de menar så är det tyssst...
    Jag har nog lite svårt att skilja på ironi och sarkasm ibland, men måste jag genrebestämma personangreppen i den här tråden så är de snarare sarkastiska än ironiska.

    Och visst kan ironi eller sarkasm vara underhållande men sällan på Familjeliv där de tenderar att vara utan varje tillstymmelse till självdistans.

    Men nog är det möjligt att vara underhållande samtidigt som man är elak. Churchills karaktärsmord på en politisk meningsmotsåndare som "Ett får i fårakläder" eller en blygsam man som har mycket att vara blygsam över var såväl elaka som underhållande.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-25 20:06:41 följande:
    Jag tycker personangreppen här oftast är patronizing, som på svenska blir nedlåtande, mästrande, förminskande, idiotförklarande el.dyl., tycker det engelska uttrycket beskriver det bättre. 
    Att ge folk fåniga etiketter (pangdemister), förklara självklara saker i detalj, tjata om samma sak 15ggr, eller påstå att folk inte kan läsa, är högerextremister, har glömt något uppenbart eller inte kan ta till sig fakta (när det i stället handlar om olika åsikter), ja, det är patronizing. Det är väldigt irriterande och gör att denna låga nivå, får mig och antagligen en del andra också, att tveka att skriva något här. Inte seriöst för fem öre.

    Sarkastiska eller ironiska uttalanden är däremot uppfriskande, även om det skulle vara riktat mot mig, men ha rätt ton. 

    Visst kan man vara underhållande och elak samtidigt, fast om det är alltför elakt ... är det bara elakt. Man måste hålla balansen. Gillar faktiskt det där med får i fårakläder. Hahaha, elakt men vansinnigt roligt. Fantastiskt bra förolämpning (som inte ens låter som en förolämpning!)
    Nja, jag anser att skälet till att du och några som spelar i samma känsloregister som du fokuserar på klybans språk, kalllar honom ordtombolan med mera är att auktoritära kluster gärna försöker sparka nedåt, söker en enskild person som får symbolisera alla som omfattar den åsikt ni ogillar.

    Vidare är jag mycket medveten om att somliga ser det som ett personangrepp om man kallar en åsikt eller ett känsloläge för pangdemism. Men språk är lite mer än sju sorters platta suffléeförsök och jag anser att det faktum att somliga inte förmår skilja mellan åsikt och person inte är ett skäl till att alla ska anpassa sig till denna okunnighet.

    Själv anser jag mig inte utsatt för ett personangrepp när Påven Johanna kallar sådana som mig för coronanationalister. Jag tycker att begreppet är ganska fyndigt, trots att jag ogillar nationalism.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2020-08-25 21:08:36 följande:
    Absolut, det roligaste är ju de saker som det finns en botten av allvar i. I alla fall tycker jag så. Plumpa påhopp på personer utan annat än en flabbande mobb är väl inte så uppfriskande,
    Jag uppskattade en tråd som var aktiv för några år sen, Moraltantstråden som låg i sandlådan. Där var liksom ironin, sarkasmerna och stundtals personangreppen trådens sjävändamål men mellan varven kunde ironin vara subtil och lika gärna avse avsändaren som mottagaren.

    Men den här tråden handlar om pandemin eller mer exakt om Sveriges hantering av pandemin.

    För mig är det obegripligt att man kan starta en tråd i tron att enbart de som företräder en viss åsikt ska kunna yttra sig på ett offentligt forum och just den inställningen har förmodligen bidragit till att tråden blivit mer tjafsig än annars.

    En annan utgångspunkt hade kunnat vara att försöka ange att trådens syfte är att möjliggöra en seriös debatt mellan kritiker av Sveriges coronastrategi och anhängare samt alla som befinner sig någonstans däremellan, vilket rimligen är så gott som alla.

    Något annat som är obegripligt för mig är att kraven på tvångsåtgärrder har ökat i takt med att smittspridningen i Sverige har minskat.

    Numer är Sverige ett av få länder där smittspridningen minskar. Man kan undra varför - och själv tror jag att det FHM klassar som en hållbar strategi spelar stor roll, att tillräckligt många av oss i grunden har förändrat vårt beteende genom att ta asnsvar för våra egna handlingar. Jag tror också att en partiell immunitet på gruppnivå har betydelse, i synnerhet här i Stockholm.

    Jag tror att tvångsåtgärder initialt kan ha effekt - men den som tror att människor är boskap kan inte förvänta sig att de ska ta ansvar som individer.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2020-08-26 00:27:33 följande:

    slant visst på tangentbordet..

    Får väl se om den kommer till användning..

    Men som du säger , visst är det lite naivt att tro att en öppen tråd på FL kan reserveras enbart för vissa åsiktsuttryck.

    En öppen seriös debatt är tyvärr också naivt att tro på - alla går in i trådarna med sina egna 'pre-sets' . Det vore iofs intressant om det gick att hitta ett sätt att få till just det sakliga seriösa samtalet.

    Jag tror att fenomenet du observerar i fråga om tvångsåtgärder kontra smitta finns i de flesta sammanhang. Alla hillbillys i SDland där jag bor har mycket lite kontakt och erfarenhet av det de är rädda för. De enkla svaren på  frågorna som saknar enkla svar ger kanske det SDs JÅ pratade om - en uppfattad politisk trovärdighet där experterna saknar enkla svar.

    Jag tycker också att det ser ut som att FHM har lett oss in i en långsiktigt hållbar strategi, en strategi som kan hantera år av smitta, som inte är politiskt styrd utan baserad på FHMs och världssamfundets samlade kunskaper.

    De som ropar högst över tvångsåtgärder verkar också ha uppfattningen att de själva kan hantera smittan, men att alla andra inte kan det...  det är också en märklighet jag noterar


    Klart att det inte är möjligt att få till en helt seriös debatt på Familjeliv, men förutsättningarna för en sådan kan man i viss mån styra som trådskapare - och som deltagare.

    Om jag utgår från att andra beter sig ungefär som jag gör så slarvar jag med distanshållning ibland men mestadels håller jag avstånd till andra i en helt annan utsträckning än jag gjorde förr.

    I min syn på hur vi i Sverige individuellt förmår att ta ansvar så försöker jag åtminstone stundtals bortse från fenomenet att man alltid tenderar att mest lägga märke till det som avviker från normen och utifrån detta tycker jag att vi verkligen klarar av att leva upp ett individuellt ansvarstagande på kollektiv nivå.

    Jag kan förstå att det finns många som söker en symbol för att man tar smittan på allvar och att den symbolen måsta vara tydlig och ha en koppling till smitta, så en liten smittskyddstuta man kan ha i fickan skulle inte ha samma psykologiska effekt som ett munskydd. 

    Och visst kan jag tänka mig att man i Hillbillyland tycker att andra missköter sig och attdet finns en enkel lösning på detta - tvångsmunskydd. Men det gäller ju andra, jag gissar att munskyddsanvändandet är en ganska ovanlig syn i Hillbillyland i och med att det där bara är andra som missköter sig
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-08-17 20:00:15 följande:

    30% ökning av inläggningar här i Stockholm från i torsdags till idag. 


    Noterar att du fick två "likes" för ditt konstaterande att inläggningarna hade ökat med 30 procent i Stockholm.

    Då förväntar jag mig minst lika många ogillanden när jag konsterar att såväl antalet covidpatienter på sjukhus och antalet covidpatienter som vårdas på IVA mer än halverats i Stockholm sen 17 augusti.

    Aldrig får man vara riktigt glad, anser nog somliga.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-08-26 12:57:17 följande:

    Vem vet, det såg konstigt ut, han hade ett enkelt munskydd ala tandläkaremunskydd.
    Och det borde vara enklet och andas i dom, kan man tycka i alla fall.


     


    Det lustiga är att jag blev glad och se han och just att munskyddet var helt ointressant för han och pilla på under den tiden jag såg.
    Sen kom frugan, och då stod jag där som ett frågetecken Tungan ute

    Vi ska hjälpa Norge med vaccin såg jag.


    Det kanske vore bättre att fokusera på att Läkemedelsförsäkringen godkänner AstraZenecas vaccin. Gör de inte detta så blir de som drabbas av biverkningar utan ersättning.

    https://www.svd.se/obefintligt-skydd-om-skador-av-covidvaccin
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-08-26 14:03:23 följande:
    Vem eller vilka som gillar respektive ogillar mina inlägg har jag lika lite inflytande över som du. Vidare så undanber jag mig eventuella insinuationer om att jag inte skulle vara glad över att det går åt rätt håll vad gäller den hittills så oerhört tragiska utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser i Sverige. Jag är naturligtvis extremt glad över att människor inte längre dör av eller blir svårt sjuka i Covid-19. Det hindrar givetvis inte att jag fortfarande är starkt kritisk till strategin och utförandet av den. Jag ser det inte som att människor slutat dö tack vare strategin utan till trots för den. 
    Jag insinuerade inget, Jag diskuterade bara kring det faktum att ett kort inlägg där det stod att 30 procent fler hamnat på sjukhus fick två uppåttummar.

    För min egen del så gillar jag inte att folk blir sjuka. Men det finns ju folk till allt.

    Jag noterar att några av dina följare också gillar din tes om Sveriges smittskyddsstrategi varit sämre än ingen alls, att det är trots den strategin människor slutat dö, inte tack vare.

    Jimmie Åkesson gav väl uttryck för en liknande uppfattning i sitt tal igår, även om han som jag tolkade det var lite mer nyanserad och väl menade att strategin borde ha varit mer effektiv medan du menar att den är kontraproduktiv, alltså sämre än ingen alls.

    Nåja, det kan ju också vara så att du inte riktigt fann orden i ditt  svar och att du egentligen är mindre skarp i din kritik än du gav uttryck för. Fast det är fascinerande att tänka på hur en smittskyddsstrategi som är sämre än ingen alls skulle vara konstruerad.

    "Jag ser det inte som att människor slutat dö tack vare strategin utan till trots för den"
  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2020-08-27 01:24:01 följande:
    Håller med om att det är ett trevligt system, men hur bevisar det att folk vet vad som är bäst för dem?

    Hur är Kina munskyddets land? Japan väl isf... Och hur är det auktoritärt med munskydd ens? Om du tycker att DET är auktoritärt, vänta till du får höra om bilbälten xd

    Med det sagt, så tror jag inte alls på tvång. En enkel rekommendation, baserad på forskning vore trevligt. Alla vet att en rekommendation från FHM väger tungt. Nog kommer en sådan, men...kul att va sist på bollen..
    Skulle FHM rekommendera munskydd i t ex kollektivtrafiken så skulle det innebära att det blev ett munskyddstvång. 

    Jag har vissa förhoppningar om att FHM kommer att kunna stå emot stollerierna, det borde inte vara omöjligt i och med att smittan tonar bort i Sverige. 
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-08-27 07:33:05 följande:
    Ja, du och dina följare är sannerligen extremt välartikulerade.  
    Inte ens en ynka uppåttumme på hela dagen - kan ju bero på att ironi inte alltid förstås av mottagarnaGlad

    Men jag har förstått att ditt fokus mindre ligger på innehåll än form eller mindre på vad som sägs än hur det sägs.

    För min egen del så försöker jag i första hand vaska fram innehållet även om formen skulle råka vara lite skev ibland.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin