Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2021-05-01 15:08:13 följande:
    Okej, besöksförbud kan förstås vara en anledning, även om man kanske fortfarande har lite kontakt då, dvs. ringer till personalen kanske, om man har en dement anhörig? Egentligen skulle jag också förvänta mig information om ifall någon blir sjuk i corona där, t.ex. på deras hemsida. 

    När det gäller tvångstestning, så pratar du om människor som är normal-fungerande, men jag tänker ju på dem som är dementa. Det kan vara väldigt traumatiserande att tvinga en gammal dement person. Om personen är så pass dement att de inte förstår nödvändiga medicinska åtgärder så måste man väl isolera personen tills man kan vara ganska säker på att det är lugnt?  Jag tror det hänger mycket på att man hittar bra rutiner där.

    Samtidigt, om kanske flera personal blir sjuka, hur ska man då göra? Man måste ju ha någon personal och det kan då inte vara någon av dem vanliga. Testa personalen kan man förstås göra. 

    Största problemet med dementa är ju att de kan få för sig att springa runt var som helst. Så länge det inte är låsta dörrar så kommer en dement person att gå runt överallt. Min mamma t.ex. gick in i alla andras rum och ville även gå på en gemensam toalett när hon hade kräksjukan. Jag lyckades då precis att dra iväg henne till sin egen toalett. Samtidigt kan man inte låsa in folk OCH isolera dem ifrån varandra, så det är verkligen inte enkelt att lösa. 

    Jag orkar inte försöka översätta en finsk artikel, och den artikeln i Expressen är ju väldigt spekulativ, dvs. det är osäkert att det ens förekommer. 
    "kan vi inte tvinga patienten till detta"

    Alltså testa för covid-19.

    Stämmer det, eller stämmer det inte?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-01 23:34:13 följande:
    Du ställer frågan utifrån felaktiga premisser.   Jag föreslår igen att du kontrollerar tidigare inlägg och läser den svenska smittskyddslagen. Du kommer kanske inte ihåg att du bättre förstod hur det fungerade i Sverige då vi diskuterade smittskyddslagen tidigare och du faktisk läste den.

    Kanske är det då möjligt att du ställer frågan utifrån premisser som stämmer överens med faktiska förhållanden.

    Om det är språkliga utmaningar eller förförståelse som brister kan jag inte avgöra, men det är svårt att ge dig ett svar på en fråga som följer på utläggningar som bygger på felaktiga premisser eller misstolkningar utifrån förutfattade meningar.
    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/fhm-nytt-normallage-kan-galla-efter-sommaren/

    Vilka restriktioner och/eller regelverk vill du ha kvar när smittspridningen väl har gått ner, och vilka vill du att att slopas? Hur önskar du att framtida utbrott hanteras?
  • Anonym (ABC)
    Anonym (.) skrev 2021-05-02 13:06:32 följande:

    Här vet jag inte vad som gäller. Vad jag förstått så kan man istället för att testa sig välja att isolera sig en vecka om man skulle blivit utsatt för smitta (tex hushållskontakt) eller om man insjuknar med förkylningssymtom. Det finns inget tvång på att man även måste testa sig, och jag skulle tro att många med förkylning väljer att avstå test (om man tex ändå jobbar hemifrån).

    Det känns därtill orimligt i praktiken att personer som tex uppvisar tydliga förkylningssymtom i en affär eller på en buss skulle gripas för tvångstestning och isolering.

    På det sjukhus där jag jobbar testas alla inneliggande patienter var tredje dag. Skulle någon vägra skulle den få vårdas isolerad, oavsett symtom eller inte. Ingen skulle hålla fast patienten och sticka in pinnen i näsa och mun.


    Ingen i Finland tvångstestar personer som hostar i matbutiken.

    Det fall som hamnade i kvällstidningarna var en yogalärare, vars elever blev smittade. Kvinnan vägrade medverka i smittspårningen, och hon vägrade testa sig trots att hon uppvisade symptom. Orsaken lär ha varit att hon inte trodde på virusets existens. Om hon inte hade tvångstestats och isolerats, hade hon fortsatt att smitta andra.

    Byggarbetsplatser har varit problematiska i Finland. Så länge testningen var frivillig, var det en del som valde att inte testa sig i samband med att man smittspårade. När det väl blev obligatoriskt, var det möjligt att hitta och isolera alla smittade och på så sätt få stopp på smittspridningen.

    De svenska lagarna må se ut hur som helst. Det som jag nu är intresserad av är hur svenskar i allmänhet ser på individens rätt att slippa testa sig. Väger den tyngre än skyldigheten att medverka till att smittspridningen fås under kontroll? Min förutfattade mening är att majoriteten av svenskarna inte vill ha ett tvång ens i de situationer jag har beskrivit. Har jag rätt eller fel?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-02 13:49:21 följande:

    Bland allt mitt raljerande i tråden finns en röd tråd av förklaringar över de legala ramarna, förvaltningens ansvarsfördelning, faktaläget i smittspridning mm. som kan vara värt att läsa för att få en bredare bild över varför Sverige agerar och agerat så som Sverige gjort.

    Det är mycket felaktiga uppgifter som sprids om FoHM, enkilda personer på FoHM,  regeringen och enskilda personer i regeringen, felaktiga utifrån faktiska göranden och skeenden och felaktiga utifrån 'naiva' antaganden om svensk förvaltning och lag.  

    FoHM möjligheter till 'försiktighetsåtgärder' är beskurna av svensk lag, så även om de borde gjort detta finns och fanns inte möjligheten - detta har jag också tagit upp.

    Om du orkar sålla bland allt jag skrivit så finns det mycket som kan belysa allt detta som du säger är mycket att ta in. 


    Hushållskarantänen kom efter ett halvt år, och anvisningar om att den gällde även barn ännu senare. Var det pga lagstiftningen det dröjde så länge, eller var det för att man inte ville / ansåg att det inte behövdes / någon annan orsak?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-02 14:38:32 följande:

    Har du läst tråden överhuvudtaget?

    Ibland undrar jag varför frågor som avhandlats sida upp och sida ner dör du deltagit kommer tillbaks.

    ibland undrar jag inte alls.

    Jag föreslår igen att du läser smittskyddlagen och nu dessutom tar del av de rekommendationer som FoHM gett sedan mars 2020...


    För att jag är intresserad av hur ni/du tänker. De enda svar jag får är Läs smittskyddslagen. Har du inga egna åsikter?

    www.kansalaisaloite.fi/sv

    Något liknande finns inte i Sverige, eller? Ifall det hade funnits, tror du att medborgarinitiativ angående pandemihanteringen skulle ha lämnats in?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-02 16:13:21 följande:

    Jag vet att det finns möjlighet att genom namninsamlingar på kommunal nivå för att kommunen skall anordna en folkomröstning om saker som är kommunala angelägenheter.

    Jag har massa egna åsikter, jag försöker grunda dem på premisser som stämmer med faktiska förhållanden.

    Som jag skrev tidigare - parafraserat från DN - kritik är bra, men ganska värdelös om den inte bygger på en gedigen analys.

    Kritik som bygger på felaktiga premisser är vilseledande och kontraproduktiva.  När alla klagade på AT istället för på FoHM, när alla klagade på FoHM istället för på lagarna osv.. när alla klagade på lagarna istället för på parlamentarismen, när alla klagade på parlamentarismen istället för förvaltningen... ja då är åsikter inte mycket att hänga i granen för att ge relevant kritik


    Din uppfattning om vilken kritik som är relevant och vilken som inte är, det är också bara en åsikt.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2021-05-07 17:23:18 följande:

    Okej, då förstår jag. Jag tycker förresten att Karin Tegmark Wisell förklarade det ganska bra en gång, hon svarade reportern med någonting i stil med att aerosoler ju också är droppar, bara väldigt små droppar. Så då är det droppsmitta. 


    www.svt.se/nyheter/nya-riktlinjer-hemtjanstpersonal-far-battre-skydd-mot-covid-19

    ?? Bakgrunden till det här beslutet är att det har kommit alltfler studier som tyder på att man faktiskt kan smitta även på avstånd längre än två meter, säger Fredrik Haux, sakkunnig handläggare inom inomhusmiljö vid Arbetsmiljöverket.

    Vanlig ventilation bristfällig

    Haux hänvisar framför allt till studier som funnit att det krävs effektiva ventilationssystem för att få ner koncentrationen av små viruspartiklar, så kallade aerolosler. ?

    Det var ungefär det här Anders Vahlne hade önskat höra från Folkhälsomyndigheten.

    Viruset bryr sig inte om vad man använder för benämning om dess sätt att förflytta sig från en människa till en annan. Att fokusera på den diskussionen tar bort fokus från det väsentliga, nämligen hur man på bästa sätt kan minimera risken för smittspridning.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-07 13:09:02 följande:

    Yes, jag vet sedan tidigare att du vet och förstår , det var mest ett förtydligande av det hela för de som av någon anledning inte förstår skillnaden av det du tog upp och bevarade från klyban - jag uppfattar det som att klyban gör rätt påstående om varför scenario och prognos blandas ihop med förutsägelser för en del kritiker i tråden.

    Och precis som du skriver, även en prognos (av flera) kan ligga nära verkligheten - även om prognoser inte kan vara exakta förutsägelser av framtiden (som en del verkar tro att man kan kräva)






    Anders Tegnell i TV4 Nyhetsmorgon för 8 månader sedan: Tror inte det blir en klassisk andra våg... där man får en stor smittspridning i hela samhället igen.

    Är det här ett scenario, en prognos, en förutsägelse eller en killgissning?

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/RRJqRd/tegnell-antagligen-ingen-andra-vag

    ?Det scenario som myndigheten tror mest på utgår från en ojämn smittspridning med lokala utbrott i kluster. Då förväntas en ökad spridningstakt under hösten som sedan avtar för att åter öka och minska igen efter nyår.

    Enligt detta scenario riskerar ytterligare 3 247 människor att dö av covid-19 fram till den 1 september 2021, även om Anders Tegnell har påpekat att uppskattningen av antalet dödsfall är mycket osäker eftersom den beror på väldigt många olika saker.

    ? Vi är väldigt övertygade om att dödstalen inte kommer att vara så höga som de här siffrorna visar, för vi har trender som går helt åt andra hållet.?

    Samtidigt som uppskattningen är mycket osäker, så är man väldigt övertygad. Hur går det ihop? Är det bra eller dåligt att experterna går ut med att de är ?väldigt övertygade? om hur det kommer att gå? Får en representant för en myndighet killgissa offentligt?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-07 21:06:55 följande:

    och här kommer ytterligare text från länken

    "? Bakgrunden till det här beslutet är att det har kommit allt fler studier som tyder på att man faktiskt kan smitta även på avstånd längre än två meter, säger Fredrik Haux, sakkunnig handläggare inom inomhusmiljö vid Arbetsmiljöverket. Vanlig ventilation bristfälligHaux hänvisar framför allt till studier som funnit att det krävs effektiva ventilationssystem för att få ner koncentrationen av små viruspartiklar, så kallade aerosoler På många arbetsplatser finns ventilationssystem som klarar av detta.

    ? Ventilationen i vanliga bostäder är däremot inte ämnad att skingra aerosoler och partiklar på det sättet, de har inte alls de flödena som krävs för det.

    Borde inte de här hårdare riktlinjerna ha införts tidigare?

    ? Det kan man tycka, men det är alltid lätt att vara efterklok. När man befinner sig mitt i en pandemi så tar man de beslut som man anser vara viktiga just då och sedan ett par månader efter så kanske man tänker annorlunda, jag tycker inte att det är så konstigt. Men självklart hade det varit bra om man hade kommit fram till det här tidigare, säger Fredrik Haux."

    Är det så att det åter igen framförs kritik mot att kunskap som kommit fram först senare skulle ha varit känd innan kunskapen fanns?


    Det här har betraktats som kunskap i Finland väldigt länge.

    finvac.org/kiinteistojen-hoito-korona-viruksen-leviamisen-torjunnassa/

    Det här dokumentet som talar om ventilation och aerosoler är daterat 1.4.2020.

    Google translate:

    ?Även om WHO: s vetenskapliga sammanfattning av den 29 mars 2020 inte anser att luftburen överföring av viruset är betydelsefullt annat än i vårdmiljöer, finns det växande bevis för att luftburet överföring av viruset annars är möjligt. REHVA: s riktlinjer förutsätter att även den minsta risken måste beaktas.?

    Det avgörande är att ?växande bevis? och ?minsta risken? inte räcker för FHM.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-07 21:56:46 följande:

    Aerosoler har ju debatterats i denna tråd läänge och det utifrån det från för tiden kända kunskapen

    Aerosoler har varit på tapeten sedan de första inläggningarna på sjukhus, det har diskuterats i fråga om sjungande, i fråga om skrik, trängsel och bullriga miljöer.

    Det är ingenting nytt i sig med aerosoler -  det artikeln tar upp är att personalen nu rekommenderas att inte bara skydda vårdtagaren utan att personalen nu ska ha utrustning som skyddar dem från vårdtagarens ev smittsamhet. 

    Ventilation är inte heller någon ny diskussion.  Inte heller att FoHM inte har mandat att sätta in rekommendationer eller åtgärder baserat på det som det inte finns vetenskaplig eller gängse praxis stöd för.


    Det fanns inte vetenskapligt eller gängse praxis stöd för att personal som jobbar med bekräftat smittade behöver och har rätt till fullständig skyddsutrustning?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin