Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2021-06-01 00:53:52 följande:

    Ja, det har precis som du skriver varit fasligt obehagliga personangrepp, bla på Tegnell, här i Sverige, för att inte tala om hur det varit i denna tråd.. precis som polariseringen i samhället har densamma också verkat i tråden; tänk på den 'hemliga' facebookgruppen' som vi diskuterade tidigare eller på all desinformation som spridits här i tråden..

    Det öppna samhället kan liksom en öppen tråd innehålla alla åsikter, så länge ingen bryter mot regler och lagar så får alla debattera och räkna med att få lov att förklara och försvara sina ståndpunkter.  Varken de 22 forskarna eller den 'hemliga' facebookgruppen eller desinformatörerna är förbjudna att yttra sig.

    Jag tror att det är regeringens åsikt som ministern redogör för då han intervjuas i sin roll som inrikesminister.  Att alla ska hjälpas åt och hjälpa varandra att göra rätt. 

    Som du skriver: Finland är inte Sverige och Sverige är inte FInland.  Finland och Sverige har olika lagar, olika samhällen och olika spridd smitta, men som Mika Salminen säger i den (som vanligt mycket bra och informativa) länken du tidigare gett så finns det inte så många olika verktyg i lådan för att hantera pandemin, alla har i princip samma verktyg som kan och måste användas i enlighet med de lagar och förutsättningar som varje enskilt land har.

    Jag har ju frågat dig - angående din förundran eller fråga om varlf Giesecke inte tystades - om ni har censur och yttrandeförbud för vissa personer eller åsikter i Finland - jag uppfattade inte att jag fick ett rakt svar.. men jag har i alla fall en till fråga: Om det är så enkelt att det i Finland endera är tillptet eller inte tillåtet - varför tänker du att polisens arbete är att sätta press på folk? Jag menar, om det är tillåtet i Finland så är det väl ingen och inte ens polisen som skall sätta press på folk, och om det inte är tillåtet så är det väl brottsligt  och skall beivras, inte sättas press på folk av polisen.. endera är det tillåtet eller inte tillåtet, varför har ni då en polis som sätter press på folk?

    I Sverige finns det en rad restriktioner som begränsar människors vardag och liv, en del kan beivras, andra begränsningar gäller för arrangörer eller ägare till etablissemang eller butiker, om begränsningar inte följs kan de beivras---  Det är alltså så även i Sverige; att en del saker är tillåtna eller inte tillåtna, men Sverige har  - som du kanske inte kommer ihåg längre -  inte några civila krislagar som kan begränsa näringsverksamhet eller enskilda personer. Ordningslagen och andra lagar har kunnat användas till viss del, men med den tillfälliga pandemilagen gavs större möjligheter att begränsa tillgång till en del olika ställen där smitta lättare kan spridas i större omfattning. 

    En del vill påstå att den tillfälliga pandemilagen - eller egentligen mindre begränsande än pandemilagen regler och förordningar - för att det införs diktatur. I Finland kallas kanske detta att regeringen inte ber oss alla att hjälpa varandra att hålla avstånd och att hålla ut.. Det finns vad jag vet ingen anmälningsplikt för vad grannar gör i fråga om att hålla ut avstånd, möjligen kan ett envarsingripande göras om en granne medvetet eller av oaksamhet sprider smitta, men det är polis eller väktare som har befogenheter att upprätthålla ordningslagar, frihetsberöva personer eller andra polisära befogenheter. Det är lite absurt att du tror att Sveriges inrikesminister uppmanar oss alla att upprätthålla en övervakningsapparat likt den stasi eller  securitate upprätthöll...  Vet du hur det var med Stapo i Finland?  hade de en övervakninsapparat som omfattade varje enskild medborgare?   Jag tänkte om det var därför du trodde att det var polisiärt arbete..  


    Varför korrigerades inte Giesecke?

    Varför tystades inte Giesecke?

    Ser du skillnaden i betydelsen? Vilket ord använde jag?

    Frågan om censuren i Finland: Läs inlägget som du svarade på en gång till. Där hittar du svaret.

    Dina polisfrågor förstår jag inte alls. Polisen ingriper om någon bryter mot lagen. Om något inte är förbjudet, då kan polisen inte ingripa. Har Sverige lagar som man kan bryta mot utan att bli straffad? Så polisen måste nöja sig med att sätta press på folk?

    Jag har ingen aning om vad som rörde sig i er inrikesministers huvud när han sade att man ska sätta press på sina grannar så att de följer rekommendationerna. Jag tycker det är en obehaglig uppmaning. Och jag sade uttryckligen att finska regeringen INTE har formulerat sig på det här sättet.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-06-01 01:07:33 följande:

    Inte hade, inte har, inte kommer att ha... hur var det nu igen...

    med obligatorisk karantän - vad det nu är, du har angett lite olika varainater på detta under tiden du skrivit i tråden, skulle hela Sverige fått stänga ned för ett år sedan, sjukvårdspersonal skulle saknats för att vårda de som krävde vård eller intensivvård..  detta var ju någonting som diskuterades och med tanke på den omfattande smittspridningen som redan fanns ute i samhället så skulle detta fått samhället att kollapsa helt. Fler skulle ha dött, men det går naturligtvis att diskutera vilka som skulle ha offrats och om det är etiskt försvarbart och överhuvudtaget  möjligt enligt lagarna i Sverige..

    Åter till exemplet med myror, ett fåtal myror på köksbänken kan naturligtvis hanteras på ett annat sätt än att en myrstack dyker upp i alla skåp, garderober, udner sängar och soffor.. enenstaka myra kan man sätta ett glas över så att den inte går hem till kompisarna och visar vägen till alla godsaker den hittat... men med 1000-tals myror som dyker upp vart man än vänder sig så går dessas alla promenader inte att stoppa..alla glas, skålar, och kärl som kan sättas över myrorna räcker inte,,, och om de skulle räcka så finns det sen inget kvar för allt det vi måste ha kärlen till.. det går naturligtvis att bränna ner huset...    men en del fångade de första veckorna... eller som Mika Salminen sa (åter igen , det är fantasiska länkar du hittar); Finland hade tur och fick ett par veckors försprång som Sverige inte fick..

       


    Eftersom det finns bara en variant av obligatorisk karantän i Finland, så har jag inte presenterat flera än en variant av obligatorisk karantän i denna debatt.

    Jag tror att du vid det här laget börjar få svårt att hålla isär det som jag faktiskt har sagt, och det som du påstår att jag har sagt.

    Vi tar det här med obligatorisk karantän en gång till: Den gäller alla närkontakter, från bebisåldern och upp. Du får inte gå till jobbet, du får inte gå till skolan, du får inte gå till förskolan, du får inte gå hem till någon. Du får gå ut ur ditt hem och vistas utomhus, om du kan hålla dig undan andra människor. Om du blir fast för att bryta mot karantänen blir du bötfälld. I Åbo tog man polisen till hjälp, när en stor grupp utbytesstudenter i ett hyreshus inte följde karantänsreglerna.

    När hushållskarantänen infördes i Sverige sades att det var tillåtet att lämna barn på förskolan, och det var tillåtet att gå till butiken och handla. ?Vi vill ju inte låsa in folk? sade Tegnell vid det tillfället.

    Har det här ändrats nu?

    Nu använder du förra vårens höga smittspridning som förklaring till varför det inte var genomförbart med stränga karantänsregler under hösten. Smittspridningen var ju väldigt låg under sommaren, ert samhälle skulle verkligen inte ha kollapsat om Finlands strategi skulle ha tagits i bruk då.

    Jag trodde uppriktigt att man skulle gå in för att slå ner utbrotten i Sverige på hösten. Men i stället ville FHM ?vänta och se vart smittan tar vägen?.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-06-02 00:08:10 följande:

    Det har kommit nya lagar och regler i Sverige som gör att det går att hålla anhöriga till smittade hemma-  därav mitt val av orden 'Inte hade, inte har, inte kommer att ha... hur var det nu igen...' för jag uppfattade att du du inte hade koll på vad som ändrats i Sverige trots att det tagits upp i såväl media och pressträffar som i tråden. Men OK, du kan ju inte ha koll på allt i Sverige

    Vad menar du var Finlands strategi under sommaren?  Fanns det lagstöd för Finlands strategi i Sverige vid tillfället?  

    Det är återigen kontrafaktiska och tidswarpade argument som lastas upp.. Sverige är inte Finland och Finland är inte Sverige.


    Finlands strategi: testa-smittspåra-isolera.

    thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/smitta-och-skydd-coronaviruset/karantan-och-isolering

    Enligt det jag kan hitta på svenska sidor kör ni med samma system som förr. Hushållskontakter får gå till butiken, andra nära kontakter får gå till jobb och skola och där sprida smitta under den presymptomatiska fasen. Inga förändringar med andra ord.

    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/om-du-eller-nagon-i-familjen-har-blivit-sjuk/

    ?Förhållningsreglerna för både dig som är smittad och personer i ditt hushåll finns också på Smittskyddsläkarföreningens webbplats?

    slf.se/smittskyddslakarforeningen/smittskyddsblad/

    Covid-19, information och förhållningsregler till hushållskontakter

    ?Du får göra nödvändiga inköp i t ex mataffärer och apotek m.m.?

    Covid-19, läkarinformation

    ?Identifierade nära kontakter informeras om att de kan ha utsatts för smitta. De ska därför vara uppmärksamma på tidiga symtom på covid-19 och då stanna hemma och låta sig provtas. För provtagning av symtomfria nära kontakter hänvisas till regionala riktlinjer. Under hela inkubationstiden uppmanas de nära kontakterna att träffa så få personer som möjligt. Om möjligt bör man arbeta hemifrån. Symtomfria barn och ungdomar kan fortsatt vistas i förskola och skola.?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-06-02 22:09:54 följande:

    Här är förresten de förhålklniungregler som finns listade i länken från smittskyddläkarföreningen

    Det är tydligen OK att besöka matbutik och apotek om det är nödvändigt - själv handlade jag åt de som hade en smittad i familjen just för att de inte ville riskera någonting - i övrigt är du låst till hem/familj.

    Ett halvt rätt och ett halvt fel till dig då  =0 

    slf.se/smittskyddslakarforeningen/app/uploads/2021/04/covid-19-hushallskontakt-210420.pdf

    "2021-04-20 1 (2) www.slf.se/smittskydd Covid-19, information och förhållningsregler till hushållskontakter

    ...

    Vilka förhållningsregler gäller för hushållskontakter? Covid-19 är en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen. Som hushållskontakt till en person med covid-19 räknas du som ett misstänkt fall och kan vara smittsam. För att förhindra att du smittar andra måste du följa förhållningsregler under den tid som meddelas dig.

    Förhållningsreglerna innebär att:

    ? du inte ska gå till arbete, skola eller förskola. Arbete hemifrån och distansundervisning går bra. Om du inte har möjlighet att arbeta hemifrån kan du ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan. Du ska heller inte delta i fritidsaktiviteter där du har kontakt med andra som t. ex idrottsträning.

    ? du måste följa särskilda hygienrutiner: Du måste vara noggrann med den egna handhygienen (tvätta händerna), hosta och nysa i armvecket eller i näsduk och inte mot andra människor.

    ? du måste berätta om att du är hushållskontakt till en person med covid-19 om du har kontakt med personal i hälso- och sjukvården.

    Vårdnadshavare ansvarar för att barn i hushållet följer förhållningsreglerna. Vid kontakt med sjukvården ansvarar vårdnadshavaren för att informera om att barnet är hushållskontakt till en person med covid-19. Vad måste jag också göra för att skydda andra mot smitta? Enligt smittskyddslagen måste den som har eller kan misstänkas ha en smittsam sjukdom göra det som krävs för att skydda andra mot smitta (så kallad skyddsplikt). Det betyder att du under den period du har förhållningsregler inte ska träffa andra människor än de som bor i ditt hushåll och inte resa med kollektivtrafik. Du kan vistas utomhus så länge du håller avstånd till andra personer. Du får göra nödvändiga inköp i t ex mataffärer och apotek m.m. Om du har nära kontakt med omsorgspersonal inklusive hemtjänst måste du informera om att du är hushållskontakt till en person med covid-19.

    Hur länge gäller dessa förhållningsregler? Från den tidpunkt du informerats till det har gått 7 dagar sedan din hushållskontakt med covid-19 blev provtagen. Därefter kan du återgå till arbetet eller skolan om du fortsatt är symtomfri. Har du tagit ett PCR-prov måste du dock invänta provsvaret. Under ytterligare 7 dagar ska du fortsätta vara uppmärksam på symtom, träffa så få personer som möjligt utanför arbete och skola samt avstå från fritidsaktiviteter.


    Var sprids smittan mest? I hemmet och på arbetsplatserna.

    Får kollegan/närkontakten till en smittad stanna hemma med smittbärarpeng?

    Enligt informationssidan du själv hänvisar till är svaret nej. Kollegan ska fortsätta gå till jobbet tills symptom uppträder. Se mitt tidigare citat.

    I Finland skulle samma kollega stanna hemma med 100% ersättning, och inte ens få gå till butik eller apotek.

    Förstår du skillnaden i våra system, och vad det innebär för smittspridningen?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-06-02 23:45:08 följande:

    Ja, jag vet att Finland inte är Sverige och att Sverige inte är Finland. Detta är inget nytt - jag tror detta är en av de första saker jag tjatade om i tråden: att svenska lagar inte tillåter allt det kritikerna ropar om... att svensk förvaltning inte fungerar på det sätt kritikerna skriker om.. osv osv..

    Enligt Svensk smittskyddslag, grundlag och tillfälliga pandemilagen kan inte människor tvingas till isolering under samma villkor som i Finland.  Ett av skälen till att smittan spreds i Sveriges äldreboenden var att det fanns (och finns) många timanställda som inte ens har rätt till någon sjukersättning, företrädesvis är detta personer med små om några ekonomiska buffertar .. coronakommissionen skrev någonting om detta.   

    Omfattningen av isoleriong av personer nära smittbärare diskuterades för mer än ett år sedan - då var smittan redan så utbredd i det svenska samhället att samhället själv skulle ha utsatts för belastningar som hotade att sätta i princip alla vård på undantag, människors tillgång till livsmedel och förnödenheter skulle allvarligt hotats - och mitt i allt detta saknas civila krislagar som ger myndigheter möjlighet att upprätthålla samhällets funktioner.

    Allvarligt, det mesta av den kritik som i tråden riktas mot pandemihanteringen är helt aningslös, helt utan koppling till verklighetens begränsningar för myndigheter... tjafs om att någon sagt flockimmunitet (som faktisk på lång sikt är enda vägen ut ur pandemin)  är ju löjeväckande.. kritiken måste vara relevant, inte vara missriktad, inte osaklig..  Kom med kritik av det som verkligen brister, inte kritik som bygger på felaktiga tidsrymder, omvänd tidsordning, falska påståenden, konspirationsteorier och att Sverige inte är Finland

    Med så liten smittspridning och de lagar som Finland har går det naturligtvis att hålla folk hemma så som du skriver - utan dessa lagar och med en så omfattande initial smittspridning är det omöjligt, inga beredkspaslager, inga beredskapslagar, självklart hotas hela samhället och varje människas försörjning och boende, barns skolgång och allas vård... 

    Vad dessa olika system innebär för smittspridningen är däremot inte lika enkelt att visa eller reda ut.  Många andra länder har haft betydligt hårdare restriktioner än Finland, men ändå har smittan skenat - så att det är så enkelt som du lägger fram det stämmer illa med verkligheten.

    Det är få som smittas i butiker och i kollektivtrafiken , det är fler som smittas i hemmet, på arbetsplatsen om man arbetar nära andra  människor under längre tid, på krogen där det spelas hög musik eller stojjas, vid körsång mm..  


    Förra sommaren hade Sverige t.om. lägre smittspridning än vad Finland har nu. Det finns ingen orsak att gång på gång hänvisa till förra vårens höga smittspridning, och att påstå att den skulle ha varit ett hinder för strängare karantänsregler.

    Om det är möjligt att betala ut smittbärarpeng till sannolikt smittade familjemedlemmar och säga till dem att stanna hemma, så skulle det också ha varit möjligt att betala ut smittbärarpeng till sannolikt smittade kolleger och andra nära kontakter och säga till dem att stanna hemma. Och innan du glömmer, Sverige hade 200-300 fall dagligen förra sommaren. Man kunde ha börjat då. Om man hade velat.

    På finska presskonferenser har man sagt att 20-30% av alla fall hittas bland personer som redan sitter i karantän. De här personerna för inte smittan vidare utanför det egna hushållet. Det är självklart att det bidrar till att bromsa smittspridningen.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2021-06-03 09:20:45 följande:

    För 137:e gången..... om man har en allmän smittspridning som i Sverige, då kan man inte göra så. Annars skulle nästan hela landet behöva stanna hem. Samhället går faktiskt inte runt om ingen arbetar. I Finland kan man göra så för att smittan är så pass låg. 


    I juli och augusti konstaterades 200-300 fall per dag. Det här anses vara låg smittspridning. Varför väljer du att bortse från det? Varför använder du gång på gång den höga smittspridningen i mars-april som en orsak till att det inte gick att använda sig av stränga karantänsregler från och med juli? Det är som att säga att det regnade i förrgår, därför kan jag inte hänga ut tvätten idag.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-06-03 23:22:34 följande:

    Strängare karatänsregler styrs inte av antalet smittade i Sverige, utan karantänsregler styrs i Sverige av grundlagar och smittskyddslagar. Mede den tillfälliga pandemilagen har doch regering och riksdag fått utökade befogenheter och möjligheter att införa strängare karantänsregler delvis baserade på antalet smittade.

    Kommer du ihåg när den tillfälliga pandemilagen trädde i kraft i Sverige? 

    Om du jämför Finlands beredskapslagar och den svenska tillfälliga pandemilagen utifrån hur mycket dessa kan begränsa människors fri- och rättigheter, vilken tror du har störs möjlighet att begränsa dessa?

    Sen måste du komma ihåg att Sverige inte är Finland och att Finland inte är Sverige.  Finland har inte bara varit duktigast i klassen - utan de har också haft tur från början, sen verkar det enligt uppgifter som förekommer som att Finland generellt har mindre smittspridning överlag - rätt eller fel och om det beror på sociala vanor och mönster vet jag inte.


    Vilken lag och lagparagraf gör det omöjligt att ändra i smittskyddslagen så att samma villkor skulle gälla för den covid-sjuka ambulansförarens partner och kollega? Det finns ingen vettig logik till att kollegan tillåts smitta nästa kollega, medan partnern inte tillåts smitta någon.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-06-04 00:22:06 följande:

    Vem har sagt att alla lagar följer den vettiga logik  (vad _det_ nu är) du pratar om - lagarna är utformade som de är och en del är inte alls anpassade för det som händer i samhället i alla tider.  Det finns ett skäl till att det stiftas nya lagar och att vi inte har kvar gamla lagar som inte är relevanta för det samhälle vi lever i.  Regering och riksdag är vår lagstiftande församling - ett av deras arbeten än att stifta nya och ersätta/avskaffa gamla lagar.

    Varje lag måste uppfylla fler olika krav, ett av kraven är att de inte får bryta mot grundlagarna - tex enskidla människors fri- och rättigheter. De krigslagar som Sverige har tillåter så vitt jag förstått att dessa fri- och rättigheter sätts på undantag. Sverige har inte civila krislagar som ger regeringen möjlighet att agera mot enskildas fri- och rättigheter om inte krig eller krigsliknande situation råder.

    Att stifta en tillfälligpandemilag som kompleterar smittskyddslagen och ordningslagen men inte bryter mot grundlagarna är naturligtvis enklare och snabbare än att stifta en lag som åsidosätter grundlagsskyddade rättigheter för enskilda människor. Senast krislaganran sågs över , för mer än 10 år sedan, fanns ingen politisk majoriet för att utöka regeringens befogenheter icivila krissituationer.


    Du har fortfarande inte kommit med någon rimlig förklaring till att närkontakter hanteras olika, i den alldeles nya lagen som stiftades för att vara så träffsäker som möjligt.

    Är det mera grundlagsenligt med ?träffa bara dem du bor med? för hela befolkningen i flera månader, än en två veckors karantän för de personer som högst sannolikt är smittade?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2021-06-04 17:43:14 följande:

    "Ett allmänt utegångsförbud är alltså inte möjligt enligt svensk lag.Vår grundlag, regeringsformen, sätter stopp för begränsningar i rörelsefriheten utan stöd av lag."

    www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-kan-sverige-inte-utfarda-utegangsforbud


    Ett citat ur artikeln:

    ?Vad man kan göra med stöd i lag är att sätta individer som smittats eller blivit utsatta för smitta i karantän. Då får de varken lämna eller ta emot besök.?

    ?Vi har gjort allt vi har kunnat för att få ner smittan.?

    Nej, det har man inte. Personer som har blivit utsatta för smita har uppmanats gå till jobb och skola.
  • Anonym (ABC)
    Pope Joan II skrev 2021-06-03 22:34:38 följande:

    Ja, det är mycket märkligt. 

    Hade du möjlighet att följa presskonferensen angående KU:s granskning? Där är de också eniga i att regeringens agerande har varit lamt, tamt och långsamt.


    Nu har jag lyssnat på den. En reflektion angående det här med att se över restriktionerna: FHM har sagt att det är viktigt att ha samma restriktioner över en lång tid. Folk vill ha det så. Det är bättre än att växla mellan hårda restriktioner och lite lättare perioder. Det blir bara förvirrande.

    Varifrån kommer detta antagande? Finns det vetenskapliga studier som stöder detta? Vad skulle de äldre ha för åsikt i frågan?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin