Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2021-01-23 10:35:05 följande:

    Jag fick det från hur det fungerar nu på det företag jag arbetar på, verksamheten är i Sverig utpridd från sydligaste Sverige till mitten av Sverige. Det är inte annorlunda från hur det fungerar i övriga länder företaget verkar i. Också för mina nära i övriga delar av landet som arbetar i annan verksamhet har det fungerat på det sättet.

    Men det är säkert beroende på var och hur man arbetar och också på vad man menar med självkarantän. Jag använde ordet i den betydelse som ABC tidigare gett det.


    I Finland finns tre kategorier:

    Frivillig karantän. T. ex. de som reser in från riskländer. Man får gå på jobb, ingen ersättning för inkomstbortfall utbetalas. Man uppmanas undvika andra människor.

    Karantän. En som har blivit exponerad för viruset. Utfärdas av smittskyddsläkare. Förbjudet att gå på jobb. Man får vara utomhus om det är möjligt utan att träffa andra människor. 100% ersättning för inkomstbortfall. Finns lagliga möjligheter att bötfälla en som bryter mot karantänen.

    Isolering. En insjuknad.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-01-23 19:25:05 följande:

    Så du kollade inte på Agenda? Eller vad var det du inte förstod? Lyssnade du bara på Tegnell eller lyssande du på några av de andra deltagarna i programmet? 

    Dina förutfattade meningar hjälper dig troligen inte, det gör att just DU gör en rad felbedömningar . Men ge inte upp, försök igen. lyssna på alla, de berättar just vad du frågar om, i klartext. Detta diskuterades också i våras i media udner en tid, så det är inget som är hemligt eller outtalat. 


    Du erbjöd dig att förklara det jag inte förstår, och jag har redan klart och tydligt skrivit ut vad jag inte förstår. Här kommer min fråga en gång till:

    ?Ja men vi visste inte att hemmen var så viktiga då.?

    Förklara hur det är möjligt att FHM inte visste att smittan tenderar att spridas mellan personer som bor tillsammans. Alternativt, förklara vad Tegnell egentligen försökte säga, men som han lyckades formulera till något som låter alldeles galet.

    Det är inte speciellt klokt att låta felaktiga uppfattningar stå kvar oemotsagda. Du gör vetenskapen en tjänst om du levererar ett klart och tydligt svar, så att min felaktiga uppfattning inte sprids i onödan.
  • Anonym (ABC)
    Simmaellersjunk skrev 2021-01-23 12:01:58 följande:

    Henrik Jönsson drar ned byxorna på Anders Tegnell:




    Att göra en dygd av nödvändigheten - Det var ett elegant uttryck som exakt beskriver fenomenet.

    Var Agenda-reportrarna uppriktigt förvånade över att man egentligen hade velat testa mera men inte kunde pga brist på tester, eller var det skådespel?
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2021-01-26 14:04:43 följande:

    Saxat från artikeln:

    Att ta fram kunskap om icke-medicinska och medicinska åtgärders effekter på sjuklighet, smittspridning och dödlighet tar lång tid. I all hast har emellertid flera analyser av nedstängningarnas medicinska effekter presenterats /.../ En allvarlig svaghet är att data på smitt­spridningen ofta har använts i stället för data på dödlighet eller helst av allt på över­dödlighet. Det saknas tillförlitlig statistik över den faktiska smitt­spridningen av covid-19. /.../ Några studier har ett annat budskap. De visar nämligen att hälsoeffekterna av lockdowns är obefintliga eller svaga. Dessa analyser har emellertid inte uppmärksammats i debatten om nedstängningspolitiken.


    Jag lyckas inte hitta alla de där vetenskapliga studierna som visar att en lockdown inte har någon effekt. Och att inget land skulle ha tagit till nedstängningar tidigare stämmer inte.

    www.nationalgeographic.com/history/2020/03/how-cities-flattened-curve-1918-spanish-flu-pandemic-coronavirus

    By comparing fatality rates, timing, and public health interventions, they found death rates were around 50 percent lower in cities that implemented preventative measures early on, versus those that did so late or not at all. The most effective efforts had simultaneously closed schools, churches, and theaters, and banned public gatherings.

    Eftersom en lockdown hindrar människor från att mötas, och möten är just precis det som krävs för att viruset ska spridas, så är det ju märkligt att påstå att en lockdown inte skulle fungera. Om folk inte följer lagarna, så fungerar det ju inte, men då är det ju i praktiken ingen lockdown heller.

    De här skribenterna hävdar att de vetenskapliga publikationer som säger att lockdown begränsar smittspridningen har stora brister, och att den största svagheten är att man har tittat på effekten på smittspridningen i stället för på överdödligheten.

    Nu är det ju just precis spridningen av coronaviruset man vill komma åt med en lockdown, så det vore ju konstigt om man inte tittade på den. Det berömda mörkertalet har ju naturligtvis en stor inverkan på direkta jämförelser mellan länder, men om man jämför smittspridningen före och efter en åtgärd inom ett land, så torde mörkertalet ha en mindre betydelse.

    Överdödligheten och livskvaliteten är det som borde mätas, anser skribenterna. Plus en fullständig analys av alla negativa ekonomiska konsekvenser av en nedstängning. Det är lite märkligt att belastningen på sjukvården inte nämns en enda gång i hela texten. Menar de att konsekvenserna av kollapsad sjukvård och uppskjuten vård, vilket skulle bli följden av en okontrollerad smittspridning, är försumbara? Den berömda lockdown-skeptikern Ivor Cummins nämner heller aldrig sjukvården i sina utläggningar. Varför? ?Media ljuger, sjukhusen är tomma?? Är man beredd att acceptera en sjukvårdskollaps? Eller anser man att covid-patienter borde nekas sjukvård?
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2021-01-27 21:23:24 följande:

    Ja, jag vet inte vilka studier Jonung med flera avsåg, men självklart fungerar en lockdown om den är tillräckligt sträng och om den efterlevs så länge den varar, för min del är jag mer intresserad av vad som händer efter lockdownen

    Mitt eget synsätt är ju att Sverige inte drabbas hårdare sett till direkta konsekvenser av sjukdomen (inklusive sjukvårdens belastning) än ett EU/UK-genomsnitt.

    jag uppfattade alltså det som att författarna av debattartikeln menade att man inte kan mäta effekten av en lockdown innan man vet vad den fick för effekter.


    Ingen har förnekat att det blir negativa konsekvenser av lockdown. Men det är oärligt att påstå att lockdown inte har någon effekt på smittspridningen, och det är oärligt att helt bortse från belastningen på sjukvården. Dessutom, vad föreslår de i stället för lockdown? Ingenting. ?Pandemin tar slut förr eller senare.? Visst. Till näst kunde de räkna på effekterna av att inte ha några begränsningar alls.

    Här en vettigare analys av lockdown:

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7816147/

    In most societies, the employment of a lockdown strategy, as we have seen with COVID-19, is meant to be a first-line, time-limited pandemic response. Lockdowns can be an effective pandemic response strategy that allows us to buy time

    ...

    providing the opportunity to build up preventative (e.g., personal protective equipment for healthcare workers; masks for the general public; vaccine development), diagnostic (e.g., validating and producing testing kits; training contact tracing personnel or developing a tracing app), and therapeutic (e.g., drugs, ventilators) supplies.

    Just så gjorde man i Finland. I Sverige verkade man inte alls tänka i de banorna då i mars, ?Man kan inte ha lockdown tills det kommer ett vaccin.?

    Alternativet till lockdown är att masstesta och isolera. Inte heller det varmt rekommenderat av FHM. ?Det är ingen idé att testa om man inte har någon åtgärd.?

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7771023/

    milkeninstitute.org/podcast/ep-55-test-and-isolate-nobel-laureate-paul-romer
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-01-27 23:04:03 följande:

    Du kommer ihåg att Sverige inte kan göra en lockdown va?  - varken i mars 2020 eller nu med dem tillfälliga pandemilagen.  Finland har lagstöd för omfattande nedstängningar under en pandemi eller annan civil kris - men det hade inte och har inte Sverige. 

    www.eduskunta.fi/SV/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/kotimainen_oikeus/LATI/Sidor/valmiuslain-kayttoonottaminen-koronavirustilanteessa.aspx

    "I likhet med många andra länder drabbades också Finland våren 2020 av en omfattande spridning av coronaviruset, som ger upphov till den smittsamma sjukdomen covid-19. I samverkan med presidenten konstaterade regeringen den 16 mars 2020 att det råder undantagsförhållanden i Finland på grund av coronaläget. Följaktligen beslutade regeringen ta i bruk beredskapslagen."

    Sverige är inte Finland och Finland är inte Sverige. 


    Det är helt ok att säga att vi stänger inte ner, därför att lagen inte tillåter det. Men det sade man inte. I stället gjorde man sig lustig över andra som införde lockdown. ?Att göra en dygd av nödvändigheten.?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-01-27 23:57:29 följande:

    Vem gjorde sig lustig? När?  

    Diskussionen om frånvaron om svenska krislagar och de begränsade möjligheter som smittskyddslagen ger är ingenting nytt - detta var aktuellt i diskussionen från början.  Har du missat det?

    Din sista formulering har du plockat från någon debattartikel som du gärna får redovisa, såväl länk som motivering/belägg.

    Du slirar ordentligt i argumentationen, först kritiserar du att Sverige inte gjorde lockdown, när du får förklarat för dig att det inte går (hur många gånger har jag förklarat detta för just dig?)så ändrar du argumentet  till att 'man' (vilka det nu är enligt dig?) gjorde sig lustig över att andra gjorde lockdown och att det gjordes en dygd av någonting nödvändigt..

    Det där kallas för att syssla med ohederlig argumentation - de där konstanta ad hoc ändringarna av argumenten stärker inte dina teser på något sätt.

    Men hatten av för att du nu erkänner att Sverige och Finland inte kunde agera på samma sätt -  'aftonen vet mera än morgonen' men det var en lång dag för att komma dit

    Vill du reda ut detta med testningen som du säger skulle ha ersatt den initiala lockdown som Sverige inte kunde göra? Hur mycket testmaterial fanns det i våras?

    Vil ldu ocksp veta vad som hände med Sveriges beredskapslager? www.aftonbladet.se/nyheter/a/jdErVb/sverige-stangde-beredskapslagren-och-brande-miljoner-ansiktsmasker

    "Under en period på ungefär 100 år hade Sverige stora lager av bland annat livsmedel, bränsle, sjukvårdsutrustning och material till industrin. Syftet var att landet skulle kunna stå emot ett angrepp från fientlig makt.? När Sovjetunionen kollapsade försvann den hotbild som hade motiverat den omfattade lagerhållningen. Då avvecklades den stegvis, säger Svante Werger."

    "På 90-talet klubbades flera försvarsbeslut som kom att få dramatiska konsekvenser för den svenska motståndskraften. Totalförsvaret monterades ner, och Försvarsmaktens verksamhet inriktades helt mot internationella insatser. Lagerlokaler och skyddsrum bommades igen.

    ? När vi hade gått med i EU och det militära hotet ansågs ha upphört var alla överens om att vi inte skulle ha en massa omoderna jätteförråd, säger Fredrik Bynander, chef för Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet på Försvarshögskolan.

    ? Det fanns en blocköverskridande samsyn kring detta. Det var ingen egentlig debatt."


    ? Det är fascinerande det här med att lätta på restriktioner, det finns inte ett enda land som jag känner till där man funderande på hur man skulle avskaffa restriktionerna när man införde dem. Alla länderna tittar sig nu förvirrat omkring, utom Sverige förstås, säger han till radion.

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/giesecke-kan-bli-olika-regler-runtom-i-sverige/

    sverigesradio.se/artikel/7464847
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-01-28 21:48:34 följande:

    Har du läst smittskyddslagen?  Visst har du gjort det? Du har citerat från den tidigare..

    Det fanns inte lagstöd att ha omfattande allmänna restriktioner utan gränser - hur många gånger har detta vevats runt i tråden nu då? 10 - 20 eller ännu fler gånger? 

    Ytterligare ad-hoc argument alltså...

    Igen, Sverige är inte Finland och Finland är inte Sverige - olika land, olika lagar, olika regeringar och olika riksdagar...


    Du kan sluta veva med smittskyddslagen. Det här var ett citat av Giesecke. Är han okunnig eller oärlig när han påstår att inga länder har några planer för hur man ska agera efter lockdown?

    Ser sig förvirrat omkring? Alla utom Sverige?
  • Anonym (ABC)
    Pope Joan II skrev 2021-01-30 13:19:38 följande:

    Här får jag ju hålla med Tegmark Wisell. Det är säkert ingen risk att FHM - eller sjukvården och de drabbade - missar en större spridning. Den blir förstås alla varse när den väl inträffat. Det jag hade hoppats på var väl mer att de skulle göra sitt yttersta för att undgå en sådan spridning. 

    "Biträdande statsepidemiolog, Karin Tegmark Wisell anser inte att den svensla kapaciteten kommer att behöva byggas ut ytterligare med anledning av den brittiska varianten. 

    Vår bedömning är att det inte är någon risk att vi missar en större spridning, säger hon till Svt." AB.


    Jag reagerade också på det här mycket märkliga uttalandet. Om man vill förhindra varianten från att sprida sig, så måste man hitta alla fall och isolera dem, INNAN man har en större spridning. Om man inte har tänkt försöka isolera dem, så är det ju inte så viktigt att hitta dem heller. Så vad är strategin nu då?

    Finland har nu hittat 102 brittiska och 10 sydafrikanska fall. Det är visst flera än i Sverige.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-01-30 16:09:05 följande:

    Så i ditt svar här skriver du att FoHM tycker att de är tillräckligt bra, ändå står det i texten du svarade på -som du själv lyssnade på - att FoHM inte är fullt nöjda.

    Åter igen ger du en missvisande bild - är det för att du inte håller med FoHM då de säger att de inte är nöjda och menar att de ändå är nöjda?


    Min tolkning är att FHM vill sekvensera mera i största allmänhet för att se vilka stammar som finns var, och se om det dyker upp nya mutationer. Den brittiska varianten är man inte speciellt oroad för. Man försöker begränsa införsel, men den samhällsspridning som redan finns får ingen särbehandling.

    Överensstämmer det med din tolkning?

    Det finns lika många tolkningar av en text som det finns läsare. Vars och ens tolkning avgör hur man förhåller sig till det som texten handlar om. Om det är så att väldigt många tolkar FHMs budskap väldigt fel, så borde FHM se över sin kommunikation.

    T.ex. det att vissa kommuner förbjöd lärare att använda munskydd i skolan. Hur kunde det gå så? Det var ju inte alls i överensstämmelse med FHMs åsikt eller rekommendationer.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin