Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2021-02-13 14:35:23 följande:

    Jag har svårt att se att det skulle ges ett förbud för att få ut det antal doser som anges från tillverkaren av vaccinen tillsammans med den utrustning som behövs för att få ut dessa doser. Detta ska väl också godkännas av myndigheter.

    Det är alltså en fråga om att rätt dos skall kunna ges till de som får vaccinen så att det inte höftas och ges 'lite slattar' till en del människor.

    Så här skriver sr.se i den artikel jag antar att du refererar till 

    sverigesradio.se/artikel/fler-vaccindoser-tas-ur-flaskorna-i-danmark

    "Enligt den tyska tidningen Die Welt försöker vården även i Nederländerna, Irland, USA och i tyska delstaten Nordrhein-Westfalen få ut sju doser. Det görs däremot inte i Sverige, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner.? Det är godkänt för att ta ut sex doser per flaska, och det har man som målsättning att göra i regionerna, även om det inte alltid är lätt att få ut alla sex doserna. Något aktivt arbete för att få ut sju doser har vi inte hört om i Sverige, säger hon.

    Den sjätte dosen godkändes av den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, i början av januari. Flera regioner har tidigare inte haft tillgång till de speciella sprutor som behövs, och även med rätt sprutor kan det enligt regionerna vara svårt. Emma Spak anser att det är viktigt att ha en viss marginal för att vara säker på att varje dos blir korrekt, och hon ser risker med om vaccinet skulle godkännas för ytterligare en dos.

    ? Det finns en risk att ett godkännande för sju doser blir en press att alltid få ut sju doser ur en flaska, säger Emma Spak på Sveriges kommuner och regioner."

     


    Förbud mot att ta ut sju (7) doser, skrev jag.

    Sari Roos, som är den som lär ut tekniken på videon, säger att det behövs en viss typ av nålar och sprutor för att få ut den sjunde dosen. Dessutom kan det vara tekniskt svårt för den som inte är van med att hantera den här typen av lösningar. Men när man väl har rätt utrustning och rätt teknik, då går det. Det handlar inte om slattar, utan om hela doser.

    Du tror alltså att svensk vårdpersonal inte har kompetens nog för att lära sig tekniken?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-02-13 15:37:00 följande:

    Jag tror att svensk sjukvårdspersonal ska ta ut det antal doser som flaskorna är gjorda för.

    Jag tror inte att det finns några lagar som förbjuder 7 doser eller ett annat antal doser ur dessa flaskor.

    Jag tror inte heller att det har med sjukvårdspersonalens kompetens att göra utan vilka sprutor som finns tillgängliga och den exakta fyllnadsgranden i varje flaska - om jag kommer ihåg rätt var det kanske var 3e eller 4e flaska det var möjligt att få ut den 7e dosen ur:  även med de sprutor som krävs för att få ut den 7e dosen ur dessa flaskar.

    Jag tror att det krävs ett visst mått av kunnande om svensk förvaltning och lagstiftning för att förstå att det inte finns lagar som förbjuder någon 7e dos. Däremot finns det anvisningar från tillverkare och myndigheter om hur doser skall tas ur flaskorna som sjukvårdspersonalen ska följa för att garantera att alla får den dos de skall ha. 


    Ampullerna kommer inte med vaccinet i upplöst form, den som distribuerar vaccinet ska själv lösa upp det. Kolla videon så ser du hur det går till.

    Varför tror du att man publicerar en undervisningsvideo om det bara beror på utrustningen?

    Du tror inte att det är reglerat i lag hur man ska hantera vaccindoser? Ok, vi kan använda ordet rekommendera i stället. Tror du att de svenska myndigheterna kommer att rekommendera att man inte tar ut en sjunde dos? Du gillar i alla fall inte den tanken, märker jag. Varför inte? Du vill att allt ska göras by the book, och att det ska vara vetenskapligt bevisat att också den sjunde dosen ger immunitet? Myndigheterna i Finland använder sunt förnuft, konstaterar att det inte finns någon anledning att tro att den sista dosen skulle vara annorlunda än de sex föregående, och godkänner att man tar ut en sjunde dos.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-02-13 18:04:21 följande:

    Tack, då vet och förstår jag hur det går till. Bra filmsnutt du länkat till, precis som vanligt. Den danska och norska vårdpersonalen har inte kompetens nog för att lära sig tekniken kanske? - om det nu enbart är kompetensen det hänger på. 

    från min tidigare länk..

    "I Danmark lyckas sjukvården få ut en sjunde dos ur ampullerna ungefär var fjärde gång av Pfizer/Biontechs vaccin. 

    ....I norska Bodø får man i snitt ut 6,7 doser per flaska. När NRK besöker en vaccinatör får sköterskan flera gånger ut sju doser. 

    .....

    Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkände den sjätte dosen i januari.

    I Sverige har flera regioner inte haft tillgång till de sprutor som behövs för att få ut sex doser."


    Rätt utrustning OCH rätt teknik.

    www.iltalehti.fi/koronavirus/a/b27ac8a0-2eac-42c4-85db-76a1b52d195f

    Tekniikka onnistuu vain tietyn kokoisella ruiskulla eikä se ole Roosin mukaan täysin yksinkertainen kaikille terveydenhuollon ammattilaisille, jotka eivät ole aiemmin työskennelleet liuosten parissa. Tästä syystä asiaa pyritään havainnollistamaan ja opettamaan eteenpäin.

    Google translate:

    Tekniken är endast möjlig med en spruta av en viss storlek och är enligt Roos inte helt enkel för alla vårdpersonal som inte tidigare har arbetat med lösningar. Av denna anledning görs ansträngningar för att illustrera och undervisa framåt.

    Jag tror att det i alla länder finns personal som har lätt att lära sig den rätta knycken, och personal som har svårare att få till det på rätt sätt.

    Det som jag inte förstår, antagligen då för att jag inte bor i Sverige, är varför svenska tjänstemän ser risker där finska (och danska och norska) ser möjligheter.
  • Anonym (ABC)
    Anonym (Fasanen) skrev 2021-02-13 18:35:09 följande:

    Men när räknas det som folkmord då? Gör det inte det om det handlade om prestige och arrogans, eller långsamt agerande eller idéer som handlar om att spela rysk roulett med människors liv? Men ingen vill ta ansvar utan skyller på andra. Och det är ju förstås så att inte bara en står ansvarig.


    Det var visst så att en del av de palliativa behandlingarna som gavs till gamla på äldreboenden inte var i enlighet med lagen? Det borde ju innebära att en utredning ska startas för att ta reda på vem som har beslutat vad, och om den som beordrade behandlingen kan anses vara skyldig till den andras död.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2021-02-19 08:37:45 följande:

    Javisst.

    Även i den här tråden har det ju funnits kritiker som ansett att det pågår ett folkmord samt att de skyldiga måste straffas.

    Man kan ju hoppas att moderatorerna sätter gränsen för vad som är befängt långt tidigare än så.

    En ganska vanlig uppfattning inom högerextremistiska kretsar är ju att det finns en avsiktlig plan som går ut på att det är bra för statskassan om de äldsta dör undan med lite strategisk hjälp.

    Lider man av den vanföreställningen så är det inte heller så svårt att förstå att reaktionerna urartar i hot och hat.


    Högerextrema vill i allmänhet inte ha några restriktioner alls.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2021-02-18 07:27:36 följande:

    Det finns alltid människor som har sin sanning redan klar och allt som motsäger den sanningen betraktas som ett hot. Till exempel har ju örebroforskaren som visade att lärare inte smittas mer än andra yrkesgrupper förklarat att han avslutar all forskning kring covid-19 på grund av alla dödshot han fått.

    Det skulle inte skada med forskning kring de mekanismer som får vissa att hata så gränslöst att de känner behov att hota andra. Fenomenet är ju inte nytt, framförallt kvinnliga journalister eller opinionsbildare har ju länge drabbats och många tänker sig nog för innan de publicerar något som de vet kommer att uppröra hatsvansen.

    Det är synd att örebroforskaren tystnat - syftet med hatet är ju just att få tyst på dem som hotar den "stora sanningen".


    Just den forskaren har inte bara presenterat fakta, utan han har också presenterat åsikter. Och han har haft lite svårt att hålla sina åsikter borta från sina vetenskapliga texter.

    onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apa.15371

    ?Opening up schools and kindergartens is unlikely to increase the transmission of COVID?19 to older people who need protection. Because children tend to have mild forms of the disease, if they infect other children this should not have an impact on the bigger picture of COVID?19 mortality.?

    www.sciencemag.org/news/2020/05/how-sweden-wasted-rare-opportunity-study-coronavirus-schools

    ?Consider if your own child ? had COVID-19,? he wrote. ?None of the kids will want to play with a child who has COVID-19, even if most kids will have no symptoms or only ?some fever and a cough.??

    Här blev det ännu tydligare vad han anser om barn och smittspridning.

    Dessutom är han inte helt ärlig, detta skrev han i sin vetenskapliga artikel:

    ?So far, there have been no reports of major COVID?19 outbreaks in Swedish schools (personal communication, Anders Tegnell, State Epidemiologist, Sweden, 12 May 2020).?

    Det är fullständigt självklart att man inte kan se utbrott i skolor om man inte testar barn. Som barnläkare borde han ha varit fullt medveten om detta.

    Han borde ha valt att antingen fungera som opinionsbildare eller som objektiv vetenskapsman. Att kombinera de här rollerna leder till att man förlorar sin trovärdighet.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2021-02-20 07:51:37 följande:

    Jag har inte detaljstuderat hans forskning men även om så vore så skulle jag förmodligen inte vara tillräckligt insatt för att bedöma hur väl genomförda hans studier var.

    Jag tittade på hans slutsats i din första länk: Att det är osannolikt att öppna skolor påverkar dödligheten i samhället. Den tesen går väl ganska väl ihop aktuell forskning som visar att risken för lärare att bli allvarligt sjuka (Iva-vårdas) är betydlig lägre än för en jämförbar kontrollgrupp.

    Dessutom så anser jag att din tro på den objektiva forskaren är naiv och okunnig, i synnerhet mot bakgrund av att smittspridningen  i så hög utsträckning är relaterad till hur vi förhåller oss till varandra.

    Och oavsett om man är kritiker av den svenska modellen eller uppfattas som försvarare av densamma så är det tilltagande hatet och hotet som riktas mot personer man uppfattar som farliga för ens egen sanning en farsot som enligt mitt sätt att se är betydligt farligare än coronapandemin.

    Förr satt barbarerna isolerade på respektive dyngstack och skrek ut sitt hat relativt ohörda, men i och med internet har dyngstackarna kopplats ihop och då inte bara med varandra, utan de har också fått möjlighet att påverka anständiga människors liv och vardag i en helt annan utsträckning. Till exempel en örebroprofessor som väljer att aldrig mer forska kring pandemin på grund att dyngstackarnas hat och hot.

    För övrigt så är det mycket enkelt att kontrollera hur merparten av svenska nationalister, högerpopulister eller högerextremister resonerar kring Sveriges hantering av pandemin - det är bara att göra ett studiebesök bland dyngstackarna. Min gissning är att drevet just nu går mot personen som visade att överdödligheten i Sverige tillhör Europas lägre samt att Sverige även vid tidigare pandemier drabbats betydligt  hårdare än Norge, Finland och Island.


    Jag är inte heller så insatt i epidemiologi att jag kan bedöma hans forskning, men eftersom han inte drar sig för att vilseleda på ett för alla helt uppenbart sätt, så anser jag att risken finns att han också väljer att presentera siffrorna på ett sätt som gynnar hans åsikter.

    skolvarlden.se/artiklar/studie-hogstadielarare-bland-de-varst-drabbade-yrkesgrupperna

    Här presenteras en undersökning som kommer fram till något helt annat än Ludvigsson angående lärarnas risk.

    www.fokus.se/2020/04/epidemiologen-om-den-svenska-strategin-kanske-nagra-fler-covid-19-fall-nu/

    ???Nyligen besökte en ung tjej akuten; hon grät av stress och oro för att hon inte fick vara i skolan. Det viktiga är inte att isolera gymnasieelever. Frågan är i vilken grad äldres risk att bli smittade minskar för att vi stänger gymnasieskolan??

    Ludvigssons åsikt kan sammanfattas så här:

    Jag ska acceptera att mitt barn smittas, och som lärare ska jag också acceptera att själv smittas. På det här sättet bidrar jag till de ungas välmående och till att någon annan inte blir arbetslös.

    Det här är samtidigt Sveriges åsikt. Finlands åsikt däremot är att ingen smittspridning i skolan är acceptabel. Om ett fall dyker upp sätts hela klassen i karantän.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2021-02-20 07:51:37 följande:

    Jag har inte detaljstuderat hans forskning men även om så vore så skulle jag förmodligen inte vara tillräckligt insatt för att bedöma hur väl genomförda hans studier var.

    Jag tittade på hans slutsats i din första länk: Att det är osannolikt att öppna skolor påverkar dödligheten i samhället. Den tesen går väl ganska väl ihop aktuell forskning som visar att risken för lärare att bli allvarligt sjuka (Iva-vårdas) är betydlig lägre än för en jämförbar kontrollgrupp.

    Dessutom så anser jag att din tro på den objektiva forskaren är naiv och okunnig, i synnerhet mot bakgrund av att smittspridningen  i så hög utsträckning är relaterad till hur vi förhåller oss till varandra.

    Och oavsett om man är kritiker av den svenska modellen eller uppfattas som försvarare av densamma så är det tilltagande hatet och hotet som riktas mot personer man uppfattar som farliga för ens egen sanning en farsot som enligt mitt sätt att se är betydligt farligare än coronapandemin.

    Förr satt barbarerna isolerade på respektive dyngstack och skrek ut sitt hat relativt ohörda, men i och med internet har dyngstackarna kopplats ihop och då inte bara med varandra, utan de har också fått möjlighet att påverka anständiga människors liv och vardag i en helt annan utsträckning. Till exempel en örebroprofessor som väljer att aldrig mer forska kring pandemin på grund att dyngstackarnas hat och hot.

    För övrigt så är det mycket enkelt att kontrollera hur merparten av svenska nationalister, högerpopulister eller högerextremister resonerar kring Sveriges hantering av pandemin - det är bara att göra ett studiebesök bland dyngstackarna. Min gissning är att drevet just nu går mot personen som visade att överdödligheten i Sverige tillhör Europas lägre samt att Sverige även vid tidigare pandemier drabbats betydligt  hårdare än Norge, Finland och Island.


    Jag är inte heller så insatt i epidemiologi att jag kan bedöma hans forskning, men eftersom han inte drar sig för att vilseleda på ett för alla helt uppenbart sätt, så anser jag att risken finns att han också väljer att presentera siffrorna på ett sätt som gynnar hans åsikter.

    skolvarlden.se/artiklar/studie-hogstadielarare-bland-de-varst-drabbade-yrkesgrupperna

    Här presenteras en undersökning som kommer fram till något helt annat än Ludvigsson angående lärarnas risk.

    www.fokus.se/2020/04/epidemiologen-om-den-svenska-strategin-kanske-nagra-fler-covid-19-fall-nu/

    ???Nyligen besökte en ung tjej akuten; hon grät av stress och oro för att hon inte fick vara i skolan. Det viktiga är inte att isolera gymnasieelever. Frågan är i vilken grad äldres risk att bli smittade minskar för att vi stänger gymnasieskolan??

    Ludvigssons åsikt kan sammanfattas så här:

    Jag ska acceptera att mitt barn smittas, och som lärare ska jag också acceptera att själv smittas. På det här sättet bidrar jag till de ungas välmående och till att någon annan inte blir arbetslös.

    Det här är samtidigt Sveriges åsikt. Finlands åsikt däremot är att ingen smittspridning i skolan är acceptabel. Om ett fall dyker upp sätts hela klassen i karantän.
    klyban skrev 2021-02-20 10:13:31 följande:

    Jag har lärt mig de vill alltid tvärtom mot vad den nuvarande styrande vill och om inte det är dom själva.

    För då är det bara inkompetens man ser typ trumpens.

    Annars är det inte svårt och räkna ut att pandemin följer de mallar de haft innan, som tex att Norge och Finland har mindre smittade även i andra pandemier.

    Det är inte att bagatellisera att berätta skolor inte är smittdrivande i samhället.

    Och det är här sen man kör på svart och vitt och berättar att kolla här en skola som blivit smittad, och sen tror alla skolor är smittdrivande.

    Det är ett extremt generalfel att säga så, för sanningen är inte inget och inte att det mycket smittdrivande i samhället.

    Och när en forskare kom fram till samma sak, så mordhotade man denna istället för utmana forskningen.

    Och sånt är rätt talande och med tanke på att vid mordhot berättar man att man är OINTRESSERAD av forskning och fakta.

    Och det är farligt för COVID-19, men och andra sidan de som mordhotar är helt ointresserad av att folk dör.

    De verkar faktiskt bli glada när smittade och döda ökar, vilket berättar att det dom säger inte ens stämmer, då de uppspelat och glada när det går sämre.

    Och nu när Eurostat och statistiska centralbyrån räknat ut att vi ligger väldigt lågt i Europa med antalet döda, så ställer man sig frågande till varför regeringen och Tegnell & co ska avgå.

    Och när det berättar vi lyckats bättre än större delen av övriga Europa.

    Det är nått och upprepa i hur bra det går i denna jämförelse.

    Som tur är så går det inte som i Ryssland, som missar räknat med flera hundratusen döda.

    Ja, men det gör inte skolor för smittdrivande i samhället.

    Det är viktig information att ta med här, som inte får glömmas av ens av någon anledning.


    Det är inte ?samhället? som smittas, blir inlagd på sjukhus, avlider, får långtidscovid eller MIS-C. Det är enskilda individer som drabbas, och var och en som drabbas gör det till 100%.

    Det borde myndigheter och tjänstemän komma ihåg, när de vägrar rekommendera åtgärder som har ?liten effekt på smittspridningen i samhället?.

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/fhm-kande-till-symtomfri-smitta-agerade-6-manader-senare-nar-kurvan-okade/

    Finland har utgått ifrån att den symptomfria smittan existerar, och att den har så stor betydelse för smittspridningen att det lönar sig att försätta alla närkontakter i karantän och betala dem för att de sitter hemma. På en finsk pressträff för ett tag sedan sades att ca 25% av alla fall uppträder bland personer som redan sitter i karantän. De har alltså inte smittat någon alls. Du kan ju räkna på vad det kan ha för effekt på smittspridningen i samhället.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2021-02-20 11:04:35 följande:

    Ja, och att det ska göras smittsäkert.


    En enskild individ kan agera smittsäkert, men samhället kan det inte.

    Det kunde också vara dags att skrota det här med att ?resandet i sig ökar inte smittspridningen?.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2021-02-20 12:46:14 följande:

    Dock finns ju rekommendationerna kvar och följer man inte rekommendationerna så är man en del av problemet.

    De som följer rekommendationerna ska man titta lite mer på, så man vet hur det går till att vara smittsäker.

    Vet du varför FHM inte backar enkelt, jo, det är för att de tar beslut på FAKTA och inte godtyckliga beslut.


    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/brasilianska-mutationen-i-sverige-saknas-resekoppling/

    Hur tror du att viruset har kommit till Sverige? Har det kommit med någon som har rest? Eller har viruset simmat över Atlanten alldeles på egen hand?

    Individ - grupp av individer. Fundera på skillnaden. Och tänk på att en kedja är inte starkare än dess svagaste länk.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin