Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    klyban skrev 2021-02-20 12:46:14 följande:

    Dock finns ju rekommendationerna kvar och följer man inte rekommendationerna så är man en del av problemet.

    De som följer rekommendationerna ska man titta lite mer på, så man vet hur det går till att vara smittsäker.

    Vet du varför FHM inte backar enkelt, jo, det är för att de tar beslut på FAKTA och inte godtyckliga beslut.


    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/brasilianska-mutationen-i-sverige-saknas-resekoppling/

    Hur tror du att viruset har kommit till Sverige? Har det kommit med någon som har rest? Eller har viruset simmat över Atlanten alldeles på egen hand?

    Individ - grupp av individer. Fundera på skillnaden. Och tänk på att en kedja är inte starkare än dess svagaste länk.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2021-02-20 14:44:19 följande:

    Atlanten?

    Våra strains i början var UK, FR, IT och nån mer.

    Men detta är ju avhandlat för nästa ett år sedan reda, och då vägrade man se detta du nu tar upp och vart viruset kom ifrån.

    Vad har hänt nu och eftersom det är nått man helt plötsligt vet om

    Dock är det enkelt och göra ett sportlovsbesök rätt smittsäkert och om man vill.

    Och går även göra till en smitthärd.

    Vad är det för kritik du hoppas på?

    Är det inte bättre att det är en relevant kritik än din önskan om en viss slags kritik?


    Hur tror du att den brasilianska virusvarianten har kommit till Sverige?
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2021-02-21 19:22:27 följande:

    Det finns ingen som är villig att betala den nivå av beredskap som det krävs för göra det så fort som du vill.

    I den verkliga världen så tar allt sånt här tid, då det inte räcker med att knäppa med fingret, utan man måste också förankra och hitta rätt personal och utrustning osv...

    Men visst har vissa saker gått långsamt, men man får inte glömma av att detta är komplexa arbeten man upprättar och genomför.


    Alla har vi nu haft ett år på oss att bygga upp den beredskap vi vill ha.

    På Åland blev det snabba ryck. De många nya fallen som konstaterades på fredag, bland barn och unga, gjorde att landskapsregeringen hade ett extrainsatt möte på lördagen för att besluta om strängare åtgärder.

    www.alandstidningen.ax/nyheter/skarpta-restriktioner-efter-stor-okning-covid-19

    Nu sitter ca 500 personer i karantän, det är ca 1,5% av befolkningen på Åland.
  • Anonym (ABC)
    Pope Joan II skrev 2021-02-21 20:41:47 följande:

    I Sverige vilas det på helgen. FHM håller ju fortfarande totalt rigida två-gånger-per-vecka-presskonferenser. Smittspridningen kan öka bäst den vill och i samtliga varianter, vi ses två gånger per vecka i vilket fall och snabbt måste det göras också. Många vill ställa frågor så frågor och svar måste vara korta och gå undan - för tanken att utöka tiden förefaller icke finnas. 


    Många reportrar har börjat köra över hallåan med ytterligare frågor. Däremot har ingen av dem ännu kommit på att ställa frågan om varför pressträffen inte kunde förlängas lite? Det borde ju vara viktigt att folket får svar på alla frågor, ansvaret för att begränsa smittspridningen ligger ju på folket.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-02-21 21:06:48 följande:

    Det finns en artikel på SVT eller SR från december där de olika regionernas arbete med smittspårning presenteras. Den säger i huvudsak mot ditt påstående. Men den bekräftar också att en del regioner har svårt med bemanning och att en del inte har bemanning på helger.

    Sen har jag svårt att tro att antalet pressträffar har med det falska påståendet om att smittspridningen kan öka som den vill.


    lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/11/fler-smittsparare-behovs-i-regionerna/

    ?Uppsala är en annan region med hög smittspridning och många nya fall att spåra.

    ? Vi är 14 personer nu och håller på att utöka kapaciteten på smittspårningen men efterfrågan ökar i samma takt, det är ett otroligt snabbt skeende. Vi skulle behöva vara nästan dubbelt så många, åtminstone runt 20 personer, säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för smittspårningsteamet i Uppsala, till tidningen.?

    www.hs.fi/kaupunki/art-2000007674255.html

    Läget i Helsingfors i december 2020:

    ?Vi har för närvarande cirka 250 heltidsanställda inom infektionsspårning, liksom många timanställda och volontärer. Vi fortsätter också att anställa mer personal för spårning. ?

    Medan Sverige satsar resurser på att vårda, så satsar Finland resurser på att spåra. Enligt Tegnell är smittspårning och karantän en ineffektiv metod för att bromsa smittspridningen. Kanske det, det är bara 25% av de nysmittade i Finland som redan sitter i karantän.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-02-21 21:33:48 följande:

    Ja, det har varit och är fortsatt brist på personal i alla led i svensk sjukvård - smittspårningen är inget undantag. Sverige är inte Finland och Finland är inte Sverige.

    Det du påstår om vad Tegnell sagt är taget ur sitt sammanhang, som så ofta när det kommer till kritiken som presenteras i tråden.


    Tegnells kommentar om att det inte är effektivt med karantän kom i en anslutning till en fråga från en reporter på en pressträff. Sammanhanget var karantänsreglerna.

    Här finns ett liknande uttalande citerat.

    omni.se/tegnell-kritisk-till-umeas-atgard-inte-effektivt/a/jdAO6q

    Orsaken till att det inte skulle vara effektivt med karantän stämmer ju bara ifall man inte smittar innan man uppvisar symptom.

    I april kom man tydligen fram till att man kan smitta innan symptom bryter ut.

    www.svd.se/folkhalsomyndigheten-andrar-syn-pa-smittorisk

    Det här har Karin Tegmark Wisell också tagit upp vid åtminstone två tillfällen. Men inte Tegnell. För han tror fortfarande inte på presymptomatisk smittspridning.

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/fhm-kande-till-symtomfri-smitta-agerade-6-manader-senare-nar-kurvan-okade/

    ?Men Anders Tegnell menar att symtomfri smitta inte har haft någon större betydelse för spridningen.

    ? Att man skulle smitta flera dagar innan man får symtom, det skulle jag hävda är fullständigt omöjligt.?

    Flera dagar? Här har vi återigen ett försök att få rätt genom att slira på orden. Det räcker med att man är smittsam några timmar innan man får symptom för att det ska vara kört med den smittkedjan.

    Du får gärna länka till någon text eller intervju där Tegnell säger att man kan bryta smittkedjor genom att isolera de exponerade, för den har jag missat.
  • Anonym (ABC)
    pyssel skrev 2021-02-23 17:46:09 följande:

    Snabbscrollade pressträffen nu på svtplay men hittar inte.. När i sändningen var detta?


    www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/februari/inbjudan-till-presstraff-om-covid-19-23-februari-2021/

    53-54 minuter

    ?Det diffar på flera tusen. - - - 7100...? Sedan blev han avstängd mitt i en mening.

    Det förblev också oklart om den italienska varianten kom åt att spridas i Sverige i våras eller inte. Tegnell kunde inte förklara varför FHMs egna rapporter inte verkar stämma överens med det som har sagts i media.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-02-23 20:00:25 följande:

    Riktigt så gick det ju inte till .. han fick ett svar på sin fråga och sitt påstående  - skulle en transkribering hjälpa dig?

    lkulle Tegnell förklara skillnaden mellan FoHMs rapporter och det media rapporterar? om vad menar du? FoHM har använt en datakälla och SCB har använt en annan datakälla, vilket sades tydligt. Eller undrar du kanske inte alls varför det är olika uppgifter utan varför det är olika källor?

    Det finns en del journalister på pressträffarna som har skärpta frågor och respekterar den tid de får dela med de andra journalisterna, sen finns det de som som vill göra en poäng och inte heller respekterar den tid de delar med de övriga journalsisterna, det liknar inte skjutjärnsjournalistik ens utan mer ett försök att på pressträffarna klämma åt enskilda representanter för myndigheterna.   Nu såg jag i någon rubrik att Bullletin sysslade med plagiat istf journalistik i någon omfattninng. 

    Det är synd att en del journalister verkar tro att pressträffarna är någon slags slask där de kan tömma ur sig vad som helst


    Jag uttryckte mig tydligen otydligt. Vi tar det en gång till:

    Det förblev också oklart om den italienska varianten kom åt att spridas i Sverige i våras eller inte. Tegnell kunde inte förklara varför FHMs egna skriftliga rapporter om förekomsten av den italienska varianten vecka 44 inte verkar stämma överens med det som FHM har gått ut med i medierna, nämligen att den italienska varianten inte spred sig alls.

    Datakällorna gällde överdödligheten. Inte den italienska varianten.

    Det finns olika typer av journalister. Jag gillar dem som är pålästa och ställer sakfrågor. Intetsägande frågor om vad Tegnell tänker om ditt och datt, och frågor om när man får krama mormor kunde med fördel slopas.
  • Anonym (ABC)
    pyssel skrev 2021-02-26 10:21:56 följande:

    Och Lena talar för både sig själv, Fohm och "många andra" att "munskydd ska användas" i x antal situationer. Det har de enligt Lena sagt "sedan pandemins början".

    www.expressen.se/tv/nyheter/coronaviruset/hallengrens-omdiskuterade-svar-om-munskydd-/


    Det har man inte sagt.

    Jag kommer ihåg en pressträff i juli, där Karin Tegmark Wisell fick frågan om inte munskydd borde rekommenderas för dem som jobbar med personer i riskgrupper, om man t.ex. smörjer in salva går det inte att hålla avstånd. Nej, inte ens då ville man rekommendera munskydd. I stället skulle man tänka på att inte vara ansikte mot ansikte medan man smörjer in foten, och att testa och smittspåra.

    Det talades också om asymptomatisk smittspridning, och hur liten betydelse den har.

    14 juli sades detta.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2021-02-26 12:29:19 följande:

    Har dom inte redan berättat hur det ska gå till, frågan är bara om de är intresserad att vara smittsäkra.

    Här är det knappast FHM som har några fel, utan de som inte följer råden är P R O B L E M E T !!!

    Okey.

    Tegnell & co har inte ogillat munskydd.

    Men däremot har de berättat om solfjädern i forskningen och att munskydd är ingen sköld och att följa resten av rekommendationerna är precis lika viktigt:

    Den enda skillnad idag är att man säger i trängsel ska man använda munskydd och där man inte kan utöva socialdistansering.

    Det viktiga är den sakliga kritiken, och den såg vi nästan direkt i starten hur denna försvann och när vi påpeka saklighet så blev man skogstokig över att man presentera fakta som gjorde kritiken till intet.

    En del verkar tro att kritik inte ska ha en saklig grund underligt nog.


    Den sakliga kritiken går ut på att FHM har fel i en del av det de säger. Till exempel gällande presymptomatisk smittspridning.

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/fhm-kande-till-symtomfri-smitta-agerade-6-manader-senare-nar-kurvan-okade/

    ?Men Anders Tegnell menar att symtomfri smitta inte har haft någon större betydelse för spridningen.?

    www.expressen.se/nyheter/norska-smittan-minskar-man-har-fatt-kontroll/

    ?Testning, smittspårning, isolering och snabba beslut är de viktigaste åtgärderna enligt honom.

    ? En betydande del av smittan sprids från personer utan symtom.?

    Eftersom samma virus sprids i både Sverige och Norge, så har antingen Tegnell eller Forland fel.

    Vem tror du att har fel?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin