Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2020-12-27 21:28:10 följande:

    Varför tror att att JC skulle hitta på saker och ljuga? Är det vanligt att det görs så i Finland eller där du kommer från? Eller att du gör det?


    Att ljuga är något annat än att inte tala klarspråk. Skillnaden är uppenbar, för den som är van med klarspråk.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-27 22:03:31 följande:

    Vad tror du om Mika Salminen då?  Kanske har Tegnell och JC komprometterande material på honom då han och påven roar sig med gnomer och korta bögar? 

    Att han bekräftar FoHMs strategi och åtgärder som varande 'by the book' måste ju bero på någonting eftersom JC tydligen ljuger? 

    Du tycker inte att ditt resonemang har luckor som kan förklaras på ett enklare sätt?


    Artikeln som du refererade till för ett tag sedan publicerades i Göteborgs-posten med följande rubrik:

    Finland tänkte nytt ? Sverige gick den traditionella vägen

    Den som har formulerat den här rubriken verkar uppskatta förmågan att avvika från det traditionella i en exceptionell situation. Andra tänker precis tvärtom. Det viktigaste är att agera ?by the book? så länge det bara är möjligt.

    Visst, Sverige har följt den i förväg uppgjorda planen. I praktiken gick det ju så att de flesta länderna hastigt och lustigt skrev om den planen. Det här var ju då inte en omskrivning som gick ?by the book?, vilket inte gillas i Sverige, som vill göra saker ?by the book?.

    Om man agerar ?by the book? riskerar man att fylla sina sjukhus till bristningsgränsen. Det land som inte vill ta den risken, kan inte agera ?by the book?.

    ?- En lockdown är inte en slutgiltig lösning, men via de här restriktionerna kan man bromsa epidemins utveckling och vinna tid. Det är kanske strategin, säger han.?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-25 16:03:01 följande:

    Julens budskap verkar ha gått hem i kritikerlägret. (för hos dem är det i alla gall inte)

    Som vanligt sprids desinformation, men samtidigt i verkligheten noteras att den ansvariga för smittskyddsverksamheten i grannlandet Finland åter igen säger att den Svenska strategin bygger på beprövad vetenskap och gängse åtgärder.

    www.expressen.se/nyheter/senaste-nytt-om-coronaviruset/

    "

    ?FINLANDS TEGNELL? OM STRATEGIN

     

    Sveriges coronastrategi har sannerligen fått stor uppmärksamhet i internationell media ? där många dragit jämförelsen med våra nordiska grannländer. 

    Framför har Norge och Finland klarat sig betydligt bättre under pandemin än Sverige, sett till antalet smittade och dödsfall. 

    Men Finlands motsvarighet till Anders Tegnell, Mika Salminen, säger till Göteborgs-Posten att han inte vill ge några råd till sin svenska kollega. 

    ? Jag tror ni måste dra era egna slutsatser på basen av er erfarenhet och sedan titta på hur andra länder gör, säger han till tidningen. 

     

    Vidare i intervjun säger han att Sverige har följt en väg som är byggd på tidigare erfarenheter ? och att många länder har vidtagit åtgärder som inte alltid har varit förankrade vetenskaplig evidens och erfarenhet."

     


    Här är ditt inlägg. Det var Mika Salminens uttalande jag citerade.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-28 00:08:38 följande:

    Artikeln som du refererade till menar du väl?  Uppfattar att sista uttalandet är från artikeln men utan citationstecken - stämmer det? Så debattören i GP menar att vad är strategin? lockdwn? Vilka restriktioner? 

    Har Sverige enligt din uppfattning en laglig möjlighet till att göra en lockdown i meningen stänga privata företag, förbjuda människor att röra sig utanför sina hem?


    Lockdown är det nya, som inte är by the book. Nej, jag vet att Sverige inte kan genomföra en lockdown. Men det kanske inte gör något, eftersom man enligt FHM inte ens vet om en lockdown kan få ner smittspridningen. Det kan också ha varit naturliga nedgångar i smittspridningen.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-28 01:00:49 följande:

    Så, du säger att Mika Salminen säger att Sverige kör pandemi-strategi 'by the book' och samtidigt säger du att du tror att JC talar osanning fast han och FoHM säger samma sak som Mika Salminen.

    Vad säger du om Mika Salminen? Om vad Mika Salminen säger om Sveriges hantering av pandemi-strategin?

    Vilka menar du talar osanning?

    Och hur var det med frågan:Har Sverige enligt din uppfattning en laglig möjlighet till att göra en lockdown i meningen stänga privata företag, förbjuda människor att röra sig utanför sina hem?

    Har du någpn uppfattning om varför andra länder som haft samma strategi som Finland inte har samma resultat som Finland? Tror du att dessa länders smittskydds-ansvariga mörkar och inte talar sannning? Vad tror du att dessa vill? 


    Det var många frågor. Läs igenom gårdagens inlägg, med eftertanke, så hittar du svaren. De sista frågorna kan du grunna på själv.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-28 14:07:17 följande:

    Den bilden stämmer inte heller. EN GÅNG har Tegnell gjort det misstaget. Men aldrig sedan dess. Och experterna i övriga nordiska länderna har också någon sagt något, även om de oftast undviker sånt. 


    EN gång? Ända fram till oktober har det ju sagts att Sverige gör rätt och alla andra fel. Det var fel att stänga ner samhället, för då kommer smittan att öka när man öppnar igen. Det var fel att stänga skolorna, för barn sprider inte smitta. Det var fel att stänga gränserna, för det stoppar inga virus. Det var fel att ha rekommendationer som förändras med tid eller plats, för då blir folk förvirrade. Det var fel med munskydd, för då slutar folk hålla avstånd. Det var fel med smittspridningsappar, för de kränker integriteten.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2021-01-03 09:19:08 följande:

    Der har redan länkats i tråden till de åldrande wannabeepidemiologernas kritik av Tegnell.

    Men det är förståeligt att äldre män kan se det som att det finns en enkel lösning på smittskyddsproblematiken - rädsla urholkar ju inte bara själen utan också hjärnan.

    Men faktum kvarstår, Sverige är inte hårdare drabbat av pandemin än jämförbara länder.


    Fyra av ?myterna? som behandlas i debattinlägget är fakta. Ventilation, munskydd, presymptomatisk smitta, barns smittsamhet. Personerna bakom insändaren anser att de här fyra faktorerna har betydelse för smittspridningen. FHM däremot har under en lång tid gått ut med att de här faktorerna inte är något man behöver bry sig om, och forskare som har varit av en annan åsikt har av Tegnell avfärdats med att de är hobbyepidemiologer. Vad kan Tegnell då tänkas anse om andra länders stats/chefsepidemiologer som delar de svenska ?hobbyepidemiologernas? åsikter om de här faktorernas betydelse för smittspridningen?

    Var i debattinlägget kommer rädslan in? Menar du att känslor ligger bakom tolkningen av vetenskaplig data? Om man i så fall utgår ifrån att rädsla har styrt epidemiologerna i många andra länder, vilken känsla har styrt FHM i Sverige? Likgiltighet?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-01-05 00:02:23 följande:

    Jag tror både du och de där experterna behöver prata med en ventilationsexpert och läsa de krav som byggnormen, miljöbalken och  FoHMs ställer på ventilation i olika typer av byggnader.

    Experternas generaliserande påståenden om ventilationsmytn är tyvärr inte mycket mer värt än det där papperet som en av skribenterna i tråden ville ersätta FoHM med

    WHO säger att både barn och asymptomatiska smittar i väldigt liten omfattning, och om du kollar på FoHMs sida om de data de har om var smittspridningen har förekommit under olika tider under pandemin ser du att de råd och åtgärder FoHM föreslagit har varit anpassade till rådande smittspridning och aktuellt vetenskapligt kunskapsläge.

    Att du hackar på Tegnell utan kunskap om de saker du tar upp stärker inte din trovärdighet. - läs på istället för att hacka på enskilda personer. Kunskapen finns där ute, lätt tillgånglig för alla som vill veta hur det funkar.

      


    Läsa på, det brukar foliehattar uppmana till. Vad exakt borde jag läsa, menar du? Går det bra med FHM:s rapport?

    www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/eb0d34a63a124fa39c7c2d5753dedaa4/atgarder-minska-risken-smittspridning-covid-19-personal-vard-tandvard-omsorg.pdf

    ?Source control kan dock aldrig ersätta att man har god följsamhet till hygienrutiner och åtgärdar eventuella brister i verksamhetens organisation, lokaler och hur dessa är utrustade och ventilerade.?

    ?Det finns ett vetenskapligt stöd för att medicinska munskydd kan minska spridning av covid-19 från den som bär medicinska munskyddet till omgivningen.?

    ?Asymtomatiska covid-19 infektioner liksom smittspridning från fall utan symtom är väl belagt.?

    ?Avsikten med source control i detta sammanhang är att minska risken att personer utan upplevda symtom sprider covid-19. Varaktigheten för nära kontakt är också av betydelse för risken för smittöverföring, liksom ventilationen i aktuellt utrymme.?

    ?Sammanfattningsvis visar genomgången att det finns ett vetenskapligt, , stöd för att medicinska munskydd har effekt som source control när det gäller covid-19.?

    Asymptomatisk smitta, ventilation och munskydd.

    Följande råd ges till finländare som har en covid-smittad i hushållet:

    thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/symtom-och-behandling-coronaviruset/behandling-av-coronavirussjukdomen-och-vardanvisningar

    ?Om du hör till riskgruppen men inte kan undvika närkontakt med den sjuka ska du överväga att använda mun- och nässkydd om du har tillgång till ett sådant.

    Säkerställ god ventilation i de gemensamma utrymmena till exempel genom att öppna fönstren i toaletten, köket och badrummet.?

    Dessutom, hela hushållet sitter i karantän, ingen får gå ens till butiken, för att minimera risken för att någon av dem blir asymptomatiska smittspridare.

    På motsvarande svenska sida får man inga andra råd än att hålla avstånd och tvätta händerna. Hur kommer det sig?

    Inser du att svenska och finska myndigheter förhåller sig olika till vetenskapliga fakta om hur viruset beter sig, och om hur befolkningen ska informeras om detta? Inser du att finländare har fått en betydligt större ?verktygslåda? att använda i sin vardag, medan svenskarna verkligen måste anstränga sig för att hitta fakta om annat än handtvätt och avstånd?

    www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/Vqq54J/sven-wollter-sjuk-i-corona--smittad-i-stockholm

    ?När Sven Wollter kom dit fick de veta att en i familjen just fått diagnosen covid-19 bekräftad. Då var det för sent.

    Sven Wollter berättar att han försökte hålla avstånd så gott det gick. Det hjälpte inte.?

    Hur många svenskar har insjuknat för att de litade på att det räcker med att hålla avstånd?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-01-09 17:11:29 följande:

    JC verkar säga att pandemilagen inte kan stoppa smittspridningen - så hur du får det till att han inte gillar lagen för att den skulle minska smittspridningen verkar du ha läst mellan raderna i det som sagts, om jag förstår dig rätt.

    Om JC skulle vilja öka smittspridningen så skulle han väl inte kritisera lagen i den mening du påstår att han gör - även om denna kriti kinte går att hitta i texten.

    "Samtidigt anser Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att den nya pandemilagen kommer ha en begränsad effekt på smittspridningen i samhället. ? Att tro att man kan stänga ner affärer och få stor effekt på smittspridningen, där tror jag man misstar sig, säger han till SVT. 

    ? Vi har lärt oss mycket sedan i våras, vi vet att det är familjesituationen, den närmaste vänkretsen och på arbetet som är de stora smittspridningstillfällena.

    Hade du önskat att pandemilagen kommit tidigare? 

    ? Det hade väl varit lättare att få en acceptans för det hårda trycket som ligger på idrott och kultur, om vi hade kunnat balansera det tidigare. Men för smittspridningen och pandemin i övrigt spelar det inte så stor roll, säger Johan Carlson till SVT. "


    Varför har man då tjatat om trängseln i månader? Nu när man äntligen kan göra något åt den, då säger man att det inte kommer att ha någon betydelse.

    Jag förstår att man kan kritisera andra länder för att införa ?onödiga? åtgärder, men hur tänker man när man via pressen meddelar att man inte tror på de åtgärder man själv precis har infört?

    Om JC skulle vilja öka smittspridningen - så skulle han knappast säga det rent ut. De flesta som vill uppnå något som de flesta skulle anse vara olämpligt, brukar inte berätta det öppet.

    Varför tar FHM och regeringen inte fram rekommendationer som är specifikt inriktade på t.ex. arbetsplatser, om det nu är så att smittan sprids där? Man har redan gått ut med att munskydd ska användas inom vården, för att förhindra smittspridning från personer som inte upplever sig ha symptom. Varför skulle man inte kunna förhindra smittspridning på andra arbetsplatser med samma metod?

    ?Det gäller särskilt övervägandet att införa så kallad source control för att skydda andra från eventuell smitta. I det här sammanhanget innebär source control användning av framför allt munskydd.?

    www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/eb0d34a63a124fa39c7c2d5753dedaa4/atgarder-minska-risken-smittspridning-covid-19-personal-vard-tandvard-omsorg.pdf
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-01-09 22:35:26 följande:

    Det är smart tänkt!

    Beviset för att JC vill ha ökad smittspridning är att  han säger sig inte vilja ha det 

    Jag vet inte om du förstår att din teori inte går att falsifiera och därför kan anses vara ganska värdelös i fråga om möjligt bevisvärde?

    sv.wikipedia.org/wiki/Konspirationsteori

    "En sammansvärjning är definitionsmässigt någonting som deltagarna håller hemligt, vilket gör att sanningshalten i en konspirationsteori oftast är svårbedömd. På grund av detta kan det vara svårt att ge entydiga och glasklara svar på till exempel vilka som har genomfört eller ligger bakom konspirationen vilket gör att vissa teorier är svåra att falsifiera. Därför kan det råda olika uppfattningar om huruvida olika indicier faktiskt talar för en konspiration eller inte." 


    Du skrev:

    ?Om JC skulle vilja öka smittspridningen så skulle han väl inte kritisera lagen...?

    Jag skrev:

    ?Om JC skulle vilja öka smittspridningen - så skulle han knappast säga det rent ut.?

    Märkte du inte att jag började meningen precis likadant som du? Du ser ingen skillnad mellan ett generellt påstående och en specifik anklagelse? Vad betyder ordet ?om??

    Varför tror du att Nancy Pelosi vill försäkra sig om att Trump inte kan komma åt kärnvapenkoderna? För att Trump har sagt att han tänker använda dem?

    I stället för att förklara vad en konspirationsteori är, så skulle du kunna berätta hur man ska få folk att villigt följa lagar och rekommendationer som man förklarar att inte kommer att ha någon effekt på smittspridningen. För DET förstår inte jag.

    www.expressen.se/nyheter/smittskyddslakaren-ingen-jattestor-effekt/

    ?Sedan 7 januari gäller också en rekommendation om munskydd under rusningstrafik.

    Maria Rotzén Östlund välkomnar tilltaget, även om hon likt Folkhälsomyndigheten inte tror att det ger någon större effekt.?

    Med munskydden i rusningstrafik är det samma sak, de har ingen större effekt, men de ska ändå användas.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin