Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Jodå) skrev 2020-12-19 01:13:36 följande:

    Det må vara, men det är i så fall regionala bestämmelser. Om du läser nyheterna finns all information där. 


    Alla restriktioner i Finland är regionala. Och i min region är det stängt.
  • Anonym (ABC)
    Anonym (no?) skrev 2020-12-19 15:52:51 följande:

    Kan det verkligen vara så att hela histerin har byggts upp på felaktiga grunder?

    cormandrostenreview.com/retraction-request-letter-to-eurosurveillance-editorial-board/ 


    I artikeln kritiseras ett (1) PCR-test som utvecklades i början av pandemin och som publicerades i januari 2020. Sedan dess har otaliga företag och forskningsgrupper utvecklat sina egna PCR-test, vissa fungerar bra, andra mindre bra.

    Här kan du läsa en artikel om handlar om hur man på bästa sätt kan designa och optimera ett PCR-test avsett för diagnostik av covid-19.

    www.nature.com/articles/s12276-020-0452-7

    Resultat från PCR är på inget sätt ?grunden? för SARS-CoV-2. I NCBI databasen finns idag sekvensdata från 45256 virusprover. Jag är helt övertygad om att det kritiserade PCR-testet från januari inte användes då den här datan togs fram.

    www.ncbi.nlm.nih.gov/sars-cov-2/
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-19 16:37:56 följande:

    Men vad är din slutsats då? Vad är det man ska göra? Bryta mot grundlagen? Det är förstås ett av alternativen. Vet någon vad som händer då förresten? 


    Hade inte du läst smittskyddslagen? Där står det så här:

    "Karantän är en form av isolering av personer som misstänks bära på en samhällsfarlig sjukdom, men som inte är sjuka. Om man misstänker att någon har en samhällsfarlig sjukdom (som covid-19) kan smittskyddsläkaren i regionen besluta att sätta den personen i karantän, i hemmet, en avgränsad del av en byggnad eller ett område. Karantän innebär att man inte får lämna bostaden eller ta emot besök. Besök av till exempel vårdpersonal och socialtjänst är dock tillåtet.För personer som är sjuka kan istället isolering bli aktuellt. Beslut om karantän är alltid individuella och kan överklagas till domstol.

    Är den här texten i strid med grundlagen?

    Om du har haft vänner på besök dagen innan du insjuknar i covid-19, är risken stor att åtminstone någon av dem kommer att bli smittad av dig. Några dagar senare insjuknar den här personen, och har då i sin tur smittat sina kolleger innan det.

    Är det en bra eller dålig idé att försätta dina vänner i karantän för att förhindra att de smittar andra? Man kan inte veta vem/vilka som kommer att insjukna, man vet bara att risken för att någon av dem ska göra det är väldigt stor. Ur dina vänners synvinkel är det en dålig ide med karantän, för då får de inte gå på restaurang och gym. Ur kollegernas synvinkel är det en bra idé, för de slipper bli smittade. Skulle samhället vinna eller förlora på att dina vänner försätts i karantän så att de inte för smittan vidare?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-20 10:57:55 följande:

    Jo, jag har läst den. Jag undrar om du tolkar den för brett nu eller om vi pratar förbi varandra. Att man enligt smittskyddslagen kan sätta enskilda personer i karantän, det har jag aldrig betvivlat eller bestridit. Min poäng var att man inte kan beordra en lockdown, eftersom lagen bara täcker enskilda personer, inte hela befolkningen eller ens större grupper. 

    Det där med karantän av anhöriga är en helt annan sak. Det hade man förstås kunnat göra rent lagligt, men som vi har diskuterat ungefär 30 gånger tidigare så blir det väldigt dyrt och det blir en himla massa folk borta från jobbet, när man har en sån smittspridning. 


    Det hör handlar om karantän för exponerade, inte om lock-down.

    Testa-smittspåra-isolera börjar man med när man har låg smittspridning, så som Sverige hade i början av hösten. Bl.a. Björn Olsen ansåg att den strategin borde tas i bruk, enligt någon artikel i början av hösten. Finland har just nu fyra gånger högre smittspridning än vad Sverige hade som lägst, och här sätter man fortfarande alla exponerade i karantän. 12.000 personer satt i karantän förra veckan, sades det för ett tag sedan. Frågan är då varför Sverige valde att skippa det där med att isolera.

    För att lagen inte tillåter det? Men det verkar den ju göra.

    För att man tror att det inte har någon effekt? 30% av alla nya fall hittas bland dem som redan sitter i karantän, konstaterades det i en finsk artikel för en tid sedan. Det borde ju bromsa smittspridningen ganska rejält.

    För att man anser att det viktigare att människor får behålla sin frihet än att smittspridningen dämpas? Här är ju folk helt klart av olika åsikt. ?Vi vill ju inte låsa in någon? sade Tegnell när hushållskarantänen blev aktuell.

    För att man tror att de flesta kommer att bryta karantänen i alla fall? Men det går ju inte ihop med att svenskarna har stort förtroende för myndigheterna och är bra på att följa rekommendationerna.

    För att man inte trodde på en andra våg och därför ansåg det vara onödigt att införa karantän?

    Vilka av de här alternativen tror du på? Eller finns det någon annan orsak som jag inte har kunnat komma på vad den kunde vara?
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-12-20 12:53:36 följande:

    Nejdå, vi var och handlade julklappar och höll rekommenderade avstånd utom vid det tillfälle en maskerad man trängde sig.

    Vi har definitivt förmåga att observera andra människors beteende medan vi handlar, efter vad jag har förstått finns det till och med kritiker i tråden med den förmågan.

    Medlöpare är däremot en märklig beskrivning - som hämtad ur samma politiska åskådning där begrepp som godhetsknarkare används.


    Det är faktiskt märkligt hur alla(?) svenskar som bär munskydd trängs, medan finländare som bär munskydd håller avstånd. Kan det ha att göra med vad som egentligen har blivit sagt om munskydd i respektive land, och hur man har sagt det?

    Jag läste en artikel om konspirationsteorier idag. Där konstaterade en psykolog att även om felaktiga fakta bör motarbetas, så har det sina risker att upprepa det felaktiga påståendet i samband med att man korrigerar det. Folk tenderar nämligen att vagt komma ihåg att det visst fanns ett samband mellan X och Y, men de kommer inte ihåg detaljerna.

    I Sverige har man i flera månader om och om igen sagt att MUNSKYDD inte kan användas som en ursäkt för att öka TRÄNGSELN. Så om man applicerar teorin ovan på det här, så kommer folk ihåg att munskydd och trängsel hör ihop på något sätt, men de minns inte hur. Det logiska är ju att munskydd kan kompensera för att trängsel...?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-20 14:53:41 följande:

    Men du har ju fått svaret på den funderingen ungefär 30 gånger! Om Finland  sätter 12.000 personer i karantän när de bara ha 100 eller 200 nya smittade per dag - hur många tror du Sverige skulle behöva sätta i karantän då (vi hade 8000 om dagen senast)??? 

    Just det, det blir så många så att samhället inte skulle fungera längre! Då är det inte bara att staten inte skulle ha råd, men det går inte ens i praktiken. Någon måste jobba för att hålla igång ett samhälle. 


    Du läste lite slarvigt, och så missade du detta:

    Testa-smittspåra-isolera börjar man med när man har låg smittspridning, så som Sverige hade i början av hösten.

    Ni hade kanske inte haft 8000 smittade om dagen idag, om ni hade infört karantän då ni hade 200 smittade om dagen? Det är hela idén med karantänsystemet, smittan ökar långsammare då man hela tiden isolerar en stor del av de smittade innan de hinner smitta andra.

    Ungefär 400 smittade per dag var det väl den veckan då 12.000 satt i karantän. Och ju färre kontakter var och en har, desto lägre blir antalet som behöver sättas i karantän för varje smittad. Karantänsystemet som sådant bidrar ju också till att folk gärna minskar på antalet kontakter. Det är inte bara smittan man behöver akta sig för, utan också karantänen.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-12-20 16:18:04 följande:

    Men det där var ju mitt svar på anonyms upplevelse av mitt inlägg, där hen fått för sig att jag är en medlöpare som åker till köpcentrum för att studera hur folk avvänder munskydd.

    Läs i stället mitt inlägg från igår, där jag skriver att alla utom en person följde rekommendationerna.

    Min främsta invändning mot munskydd är att de ger legitimitet till släpphänthet från myndigheter och politiker avseende kostsamma åtgärder som möjliggör distanshållning.


    Myndigheterna kan väl knappast bli släpphänta, om de i flera månader har predikat om hur munskydd inte ersätter trängsel. Privata näringsidkare då möjligen.

    Du resonerar precis likadant som FHM har gjort i månader. Samma diskussion existerar knappt i Finland, där myndigheterna har en helt annan inställning. Här är det självklart att man ska hålla avstånd OCH använda munskydd.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-20 14:15:42 följande:

    Även Sverige använder metoden testa-smittspåra-isolera - den funkar bra när det inte är en allt för omfattanda allmn smittspårning, under hela pandemin har detta gjorts på alla ställen där det funnuits möjligheter med hänsyn till omfattning och tillgång till material.

    Under våren (och fortfarande nu) vet man inte så mycket om varför en del inte blir smittade trots att de delar hushåll, rum och bädd med en som är smittad.  Redan i våras var smittspridningen allmänt utbredd och det diskuterades konsekvenser av att sätta alla som riskerats smittas i karantän, med den allmänt utbredda smittan som fanns i Sverige, men inte alls utbredd i Finland, skulle sjukvård och livsmedelsnutiker stått utan nödvändig personal. 

    Det är _så_ mycket du fastnar vid som inte tar med den verklighet som rådde i Sverige, _så_ mycket förenklingar och missuppfattningar om vad som är och vad som går, men det är tydligen lätt att komma med förnumstiga råd som inte är kopplande till den verklighet som råder och rådde i Sverige.

    Så 70% av de smittade kommer i Finland inte från en hushållskontakt eller annan som smittspårats? 

    Jag tror du får släppa Tegnell, jag vet att hat-klustret återkommer dit gång efter annan, men tror du inte att FoHM har jurister som arbetar med vilka lagliga möjligheter i Sverige som finns för att begränsa smittan? 


    Din tolkning är alltså att lagen förhindrar karantän av exponerade? I vilka sammanhang skulle den få användas så som den är skriven då?

    Vilken verklighet menar du att rådde i augusti-september i Sverige? Då hade man fått igång testningen, och smittspridningen var låg, 200 fall per dag som lägst. Verksamheter skulle ha kollapsat om man då hade satt närkontakter i karantän?

    Visst, jag bor inte i Sverige, jag vet bara vilken bild jag har fått via media: Ett rikt och välfungerande land. Men den bilden kanske inte stämmer?

    Just precis, om 30% av de nya fallen redan satt i karantän, så var 70% sådana som eventuellt redan hade hunnit smitta andra. Men 70% är ju ändå mindre än 100%. Och bland de här 70% finns ju också sådana som ingår i samma smittkedja, t.ex. smittade på ett äldreboende som upptäcks när alla testas efter att ett fall har dykt upp.

    Hur går isoleringen av närkontakter till i Sverige? Det enda jag har hört om är hushållskarantänen, då det ändå är tillåtet att gå till butiken. Hurudana regler ska man följa om ens kollega är smittad?

    Tegnell påverkar inte min vardag, så det har ingen praktisk betydelse för mig vad han säger och inte säger. Däremot påverkas mina släktingar i Sverige i högsta grad. Jag hoppas att de lyssnar på finsk information också, för ibland är det svårt att tro att FHM och THL pratar om samma virus.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-20 14:15:42 följande:

    Även Sverige använder metoden testa-smittspåra-isolera - den funkar bra när det inte är en allt för omfattanda allmn smittspårning, under hela pandemin har detta gjorts på alla ställen där det funnuits möjligheter med hänsyn till omfattning och tillgång till material.

    Under våren (och fortfarande nu) vet man inte så mycket om varför en del inte blir smittade trots att de delar hushåll, rum och bädd med en som är smittad.  Redan i våras var smittspridningen allmänt utbredd och det diskuterades konsekvenser av att sätta alla som riskerats smittas i karantän, med den allmänt utbredda smittan som fanns i Sverige, men inte alls utbredd i Finland, skulle sjukvård och livsmedelsnutiker stått utan nödvändig personal. 

    Det är _så_ mycket du fastnar vid som inte tar med den verklighet som rådde i Sverige, _så_ mycket förenklingar och missuppfattningar om vad som är och vad som går, men det är tydligen lätt att komma med förnumstiga råd som inte är kopplande till den verklighet som råder och rådde i Sverige.

    Så 70% av de smittade kommer i Finland inte från en hushållskontakt eller annan som smittspårats? 

    Jag tror du får släppa Tegnell, jag vet att hat-klustret återkommer dit gång efter annan, men tror du inte att FoHM har jurister som arbetar med vilka lagliga möjligheter i Sverige som finns för att begränsa smittan? 


    Björn Olsen har talat mycket om testa-smittspåra-isolera.

    www.sjukhuslakaren.se/bjorn-olsen-om-den-bristande-beredskapen-framtiden-och-vad-som-behover-goras/

    Dom hade drive-through-stationer där man tog prover och körde i princip i realtid och fick då reda på om personen var smittad av SARS-C0V-2, och då var beskedet: Du ska sättas i karantän. Pang! Har du familjemedlemmar? Vilka har du umgåtts med de senaste 14 dagarna ungefär och så spårade man dem bakåt via kreditkort, mobiler och allt möjligt och lyckades vända förloppet.

    Kommer det att ske i Sverige?

    ? Nej det tror jag inte.

    Varför inte?

    ? Det är väl nåt, nej jag vet faktiskt inte, jag förstår det inte.

    Om man ska tro den här artikeln, så förstår inte Björn Olsen heller hur det svenska samhället fungerar.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-20 22:56:59 följande:

    Jag tror inte att lagen förbjuder karantän av exponerade för vilken sjukdom som helst, men jag är inte säker på att lagen tillåter tvingande karantän av alla exponerade för möjlig smitta av covid19, men det är FoHMs jurister som avgör detta eller om de prövar detta i rätten. 

    De av mina anhöriga som smittats har haft sina nära hemma och inte på jobbet, de ha kunnat arbeta hemifrån och det är väl senare som de kunnat ansöka om smittbärarpenning, det var väl klart nyligen med den ändringen.

    Men de har inte varit satta i karantän, de har inte heller smittats.

    Sverige är ett rikt land, och ett fritt land, starkt decentraliserat med självstyrande kommuner, regioner och vårdgiare. Det är mycket som rustats ned sedan slutet av 80-talet, vård och omsorg och skola har utsatts för stora strukturrationalsieringar som inte klarar av större påfrestningar - vilket är mycket tydligt nu - beredskapslager och beredskapslagar för civila kriser hör också till det som utsatts för strukturrationaliseringar. Det är helt enkelt så att den typ av samhälle vi har idag inte alls är så välfungerande som det en gång var i en krisituation. Samhället har dragits tillbaks från många områden, Sverige är inte ensamt om en sådan utveckling och jag tror att Finland är mycket bätte fungerande under kris.

    Men hur det hade sett ut i Finland om ni haft samma initiala smitta som Sverige hade kan jag inte säga skulle varit så mycket annorlunda än i Sverige - andra länder som kunnat göra lockdowns har inte nödvändigtvis haft bättre resultat än Sverige haft.

    Det Tv-proga du delade länken till med  Mika Salminen söger att det mesta är lika mellan Sverige och Finland, samma verktyg i stor sett. Så igen anser jag att detta klankande på Tegnell är osakligt, han sköter sitt jobb och det är inte en enmansshow. Släpp Tegnell så blir kritiken mer seriös. Du har fått all kunskap du behöver om det svenska samhällets sätt att fungera (eller inte fungera om du så vill) i tråden så du skulle inte behöva återkomma till Tegnell om och om igen. 


    Det skulle vara intressant att ta del av de interna diskussionerna på FHM. Har alla varit överens om t.ex. att man ska vänta och se vart smittan tar vägen, eller finns det kritiker av strategin också inom FHM?

    Osaklig kritik av Tegnell skulle handla om t.ex. hur han klär sig. Om man diskuterar hans sätt att bemöta journalister och svara på frågor, så är kritiken fullt saklig. När det gäller det ?finstilta? i hur man ska tänka i olika frågor (t.ex. Kan man krama mormor?) då är det väldigt mycket Tegnells ord som är vägledningen. Man har full rätt att ställa krav på hur en person med den makten uttrycker sig.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin