Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-12-17 22:19:25 följande:

    Och hur skulle appen veta att personen är smittad? 

    Att det har ökat, vet vi. Över 1 är inte bra, men det beror på hur mycket över 1. Hela Europa har en andra våg och vi är några veckor senare. Än så länge inte annorlunda än i resten av Europa. 


    Den som testar positivt får en kod som skrivs in i appen. Efter det får alla telefoner som har varit i närheten av den smittades telefon under de senaste 14 dagarna ett larm.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-17 22:31:23 följande:

    Har du upptäckt det först nu? Det är ju det som vi har undrat över från början. Varför säger de inte som det är? Pratade idag med några på jobbet om det, och min chef sa att de säkert inte vill visa sig svaga. Det hade jag inte riktigt tänkt på, men han har säkert rätt.

    Jag tycker ändå att det är dumt. Man kan inte ha lockdown - jag är inte 100 % övertygad om att man bör klara sig utan lockdown i Sverige. Kanske kunde man ha haft en kortare, kanske utan skolorna? Och sedan kunde man ha satsat på att smittspåra. Men vi kan ju inte göra det. 

    Så vi har inte mycket att välja på. Och ändå ska alla hålla på att kritisera och att tjata. 


    Nej då, det har varit helt uppenbart hela tiden. Jag tror att det hade varit lättare att få folket med sig om man hade varit öppen med problemen. Nu har man i stället gett folket en bild av att det inte är så viktigt med de här åtgärderna. Det sägs att man aldrig får en andra chans att ge ett första intryck. Det passar bra in på pandemibekämpningen också.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-17 22:38:12 följande:

    Vad har det ens med ämnet att göra? Och det är verkligen inte trevligt att både du och den andra i Finland envisas med att bara skriva om att allt är bättre i Finland.  Det är bara väldigt märkligt och olämpligt beteende. Var nöjda då att ni har det så bra! 


    Du argumenterade för att det är bättre med de långsiktiga mildare åtgärderna som Sverige har. Mitt svar är att man kan ha det bra också med en nedstängning, och varför det kan vara så. Jag tycker det är bättre i Finland, du tycker det är bättre i Sverige, vi är båda nöjda.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-12-17 23:05:38 följande:

    Sverige har inte vad man kan kalla "milda" åtgärder, och hur du tror det är bortom min förmåga att förstår utan en extremt utförlig förklaring av dig.


    AndreaBD skriver:

    Då kör vi hellre lite lättare restriktioner under hela den perioden, annars kommer folk inte att palla heller.

    Och det visade sig vara en realistisk syn på saken. Folk i andra länder pallar inte.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-17 23:57:54 följande:

    Tja, det kan förstås funka. Men bara om tillräckligt många använder appen. Här i Sverige gjorde man ju några slags marknadsundersökningar  och kom fram till att inte tillräckligt många var villiga att ladda ner den. 


    thl.fi/sv/web/thlfi-sv/-/coronablinkern-har-laddats-ner-over-2-5-miljoner-ganger-omfattande-anvandning-okar-appens-effekt

    De som använde Coronablinkern anmälde smittan i appen sammanlagt 2846 gånger i september?oktober. Detta innebär att cirka 34,9 procent av dem som fått ett positivt testresultat anmälde sin smitta med hjälp av Coronablinkern, varvid andra användare som eventuellt exponerats för viruset via dem har fått ett exponeringsmeddelande.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-17 23:59:21 följande:

    En viktig poäng är dock att ni kunde välja, eller eran regering. Vår regering kunde i alla fall inte beordra en lockdown, så det fanns inget val där. 


    Men varför säga att det inte hjälper med en lockdown?

    Tidigare i höst sade Tegnell att man inte kan veta om det var tack vare lockdown som smittan i Frankrike(?) hade vänt neråt, eller om viruset naturligt beter sig på det viset. Idag sade han att de svenska åtgärderna har gjort att smittan inte har stigit lika snabbt som den annars hade gjort. Nu fanns det ingen tvekan om åtgärdernas betydelse, inga naturliga beteenden av viruset där inte.
  • Anonym (ABC)
    Anonym (Ella.) skrev 2020-12-17 23:25:42 följande:

    Snälla du. Tror du att vi inte är kapabla att förstå någonting i Sverige. Som du kallar folket...


    svenskfarmaci.se/apotek/apotekspersonal-larmar-om-kunder-med-covid-symtom/

    ? Jag har kolleger som insjuknat i covid-19 för att våra kunder inte anser att rekommendationerna gäller för apoteken. Folkhälsomyndigheten säger ju att man ?får? gå till apotek och matvaruaffär, och deras uppmaning att stanna hemma när man har symtom kan tolkas som att det inte gäller just dessa ställen, säger en receptarie.
  • Anonym (ABC)
    Pope Joan II skrev 2020-12-18 19:09:48 följande:

    Nej, det är sällan eller aldrig som jag kritiserar Tegnell och övriga på FHM för att de är sakliga. Jag brukar kritisera dem för att vara självgoda och senfärdiga och för att de så ofta är beredda att vifta bort sådant som andra kommit fram till eller tycker är värt att prova. Jag brukar också kritisera dem för deras ofta tvärsäkra uttalanden som i långa stycken visat sig vara helt fel. Jag brukar dessutom kritisera dem för spela ner riskerna och - under sommaren - vara självöverskattande och naiva. Jag har utöver detta även gått så långt som till att hävda att FHMs agerande under pandemin har varit drivande för pandemin. 

    Jag skyller mindre på regeringen än jag gör på FHM (jag är inte så imponerad av Socialstyrelsen heller). 


    Jag har fått samma intryck som du. Man kan också tillägga att Tegnell väldigt ofta undviker att svara på frågor. Och det är då tydligen en taktik som beundras av vissa, medan andra har svårt att acceptera ett sådant beteende.

    Hört i TV häromdagen:

    ?Vilket ansvar har FHM??

    ?Nej men vi har ju alla ett ansvar...?

    ?Ja det har du sagt, men vilket är FHMs ansvar??

    Dessutom verkar Tegnell ha väldigt svårt att medge att FHM har haft fel. Det är en väldigt olämplig egenskap för en person med mycket makt.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-18 12:05:28 följande:

    Det går alltså att anklaga finska folkhälsomyndigheten och regeringen för att ge dåliga råd eller att vara obegripliga för befolkningen , eftersom delar av befolkningen skiter i dem - om man ska tro på proctors syn på pandemin och använde de formuleringarna ...

    Själv tror jag att människor försöker på bästa sätt göra så gott de kan utifrån de förutsättningar och behov de har. En del klarar då av att göra rätt och en del klarar då inte av att göra rätt.

    Kan man i Finland bötfälla de som bryter mot att vistas i sällskap eller butiker om de är smittade och medvetna om detta?


    På vilket sätt har de finska myndigheterna fått svenskarna att missförstå uppmaningen att stanna hemma då man är sjuk?

    Ja, i Finland kan man straffas om man går till butiken medveten om sin coronasmitta.

    Strafflagen:

    2) bryter mot den skyldighet att förhindra att en allmänfarlig smittsam sjukdom sprids som anges i allmänna eller särskilda beslut om obligatorisk hälsokontroll enligt 16 § i lagen om smittsamma sjukdomar (1227/2016), om karantän enligt 60 § i den lagen eller om isolering enligt 63 § i den lagen eller i en med stöd av 54 § i den lagen utfärdad förordning som gäller obligatoriska vaccinationer, (21.12.2016/1237)

    skall, om inte strängare straff för gärningen bestäms någon annanstans i lag, för hälsoskyddsförseelse dömas till böter eller fängelse i högst tre månader.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-18 17:22:02 följande:

    Ja, det är just detta att man inte får inskränka på de ej smittades fri- och rättigheter hur som helst, artikeln du länkade till belyste mycket bra villkoren.Att det är så enkelt som FGAM vill påskina ser nog inte så många andra insatta än just FGAM, till och med lektorn säger ju att det inte är så enkelt i artikeln

    www.svt.se/nyheter/inrikes/hej-29

    "Så varför tillåts det inte här i Sverige? Svaret hittas i grundlagen ? men det är inte så enkelt.Olof Wilske är universitetslektor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet, och han säger att lagstiftningen i Sverige skiljer sig från många andra länder där det är tillåtet med nedstängningar.

    ? Här skulle det nu krävas att regeringen eller en annan majoritet i riksdagen tar initiativ till en ny lag och sedan går igenom den processen som krävs för att en nedstängning ska bli möjlig."

    Lagar som stiftas får inte bryta mot grundlagarna eller stå i konflikt med andra lagar, därför finns lagrådet.

    Att tro att man på två veckor skulle kunna få igenom en hållbar lag som tillåter lockdown är som att vänta på tomten. Tomten kommer inte, men kanske någon som utger sig för att vara tomte och lovar oss allt vi vill ha om vi bara varit snälla...


    Problemet här är att också friska kan sprida smitta. Vems rättigheter väger tyngre? Den smittade symptomfria vårdarens rätt att röra sig fritt, eller den gamlas rätt att slippa bli smittad?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin