Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2020-12-21 00:26:30 följande:

    BO berättar i artikeln om vikten att ha en aktiv pandemiberedskap och att forskning och läkare behöver arbeta närmare än det görs någonstans i hela värden - ingen kan säga att han har fel i det som jag ser det.

    Bo berättar vidare att svensk beredskap monterats ned under många 10-tals år -   och det stämmer mycket väl överens med en del av det det jag pushat i tråden och det coronakommissionen sagt i sitt första delutlåtande - jag tror att få bestrider detta faktum.

    Sen berättar BO att det saknades skyddsmaterial och att det delvis beror på sveriges decentraliserade självstyre och att vi skulle ha stängt ned och testat , tyvärr sakandes det estmaterial och lagstöd för en lockdown. Men visst i en kontrafaktisk verklighet skulle vi ha gjort det - 'om bara om vore' som det sägs.

    Ok, jag se att du citerade artikeln utan att vare sig länka eller putta in citationstecken.. tänk så galet det kan bli...


    Där fanns en länk. Du läste inte till slut. Poängen med citat var inte drive-in testningen, utan det att Björn Olsen påstod sig inte veta varför Sverige inte ville smittspåra ordentligt.
  • Anonym (ABC)
    Tow2Mater skrev 2020-12-22 19:24:44 följande:

    Ar det nån som hört något om när de där opublicerade studierna som ligger till grund för att gravida nu sägs 'ha en högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19' kommer att publiceras? eller finns de redan att läsa någonstans?


    Jag hörde om det här i finska nyheterna för några månader sedan. Hbl skrev om det i mitten av november, och det finns en artikel i Science från augusti.

    www.hbl.fi/artikel/gravida-med-covid-19-behover-oftare-intensivvard/

    www.sciencemag.org/news/2020/08/why-pregnant-women-face-special-risks-covid-19
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-21 21:54:40 följande:

    Jodå, jag läste hela artikeln och då förstog jag att du hade citerat text från den utan citationstecken.

    Jag gjorde ett kort referat av hela artiken för att jag ansåg att du inte gjorde texten rätvisa genom att plocka ut en enskild del och försöka göra en ensidig poäng.

    Den ensidiga poäng du ville lyfta innehåller en premiss som jag är säker på att du plockat upp, men jag är inte säker på att du förstår att premissen inte givet är en sanning. Hittar du den premissen? Det räcker med ett enda ord du behöver hitta, orded definierar själva frågan.  Det är inte svårt att hitta. 

    Sen.. Om BO säger att han inte förstår smittspårningen tycker jag att vi ska tro på honom. Han förstår inte. OK, no problem. Det kan ju bero på att han inte är smittskyddsläkare utan är det en del kallar medicinare och forskar på hur virus och andra smittämnen smittar och sprids från djur till människor,  Han är kanske världen främsta expert på fågelinfluensa. Är det då möjligt att BO kan massor om en sak men inte förstår en annan sak?

    Om jag säger så här; tror du att varje expert på hur frön gror i detalj i olika typer av mark också är expert på hur invasiva arter ska hejdas fån att breda ut sig och hur parkslide utrotas?  Ja menar, han är ju expert på hur vissa växter förökar sig - hur svårt kan det vara för en expert egentligen?

    Det finns alltså tre olika saker i den poäng du ville göra av artikeln som jag med all rätt ifrågasätter. 

    Så, har du hittat den där premissen i påståendet du ville gör en poäng av och vet du varför jag mycket väl förstår vilken poäng du vill göra men påstår att du intehar belägg för den poängen iom att presmissen är falsk? 


    Nu har du spårat ur riktigt ordentligt. Den ursprungliga frågan var: Varför inte använda sig av karantän i Sverige? Svaret enligt experterna i den här tråden: Smittskyddslagen i sin bokstavliga formulering strider mot grundlagen.

    Samtidigt existerar det någon annan orsak som den som inte bor i Sverige inte kan förstå, och som experterna i den här tråden inte har lyckats formulera på ett begripligt sätt. Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta, sägs det.

    Några intressanta texter med anknytning till temat:

    rattsakuten.se/smittskyddslagen-och-coronaviruset/

    ?Vad som kan göras med stöd i lag är att försätta smittade, eller de som utsatts för smitta, i karantän.?

    Den här svenska juristbyrån har fått hela smittskyddslagen om bakfoten?

    www.expressen.se/nyheter/faran-om-mutationen-far-grepp-om-sverige-/

    ?Annika Linde, virolog och tidigare statsepidemiolog, anser att vi måste stoppa den nya mutationen med alla medel. Hon förespråkar krav på karantän för inresande från Storbritannien för att stoppa smittan från att spridas.?

    Trots att hon har varit statsepidemiolog vet hon alltså inte att karantän strider mot grundlagen?

    www.gp.se/debatt/vi-kan-fortfarande-byta-strategi-för-att-rädda-liv-och-slippa-isolering-1.28722299

    ?Regeringen har givit FHM mandat att begränsa anmälningsplikten för COVID-19.?

    Varför skulle man vilja begränsa anmälningsplikten? Det ju blir ju svårare att bekämpa viruset då. Men det förklarar ju varför man inte har något intresse av de exponerade, om man anser att inte ens alla smittade behöver följas upp.
  • Anonym (ABC)
    Tow2Mater skrev 2020-12-22 23:29:18 följande:

    Tack, men det är studierna som Sverige baserar sina 'rekommendationer' på jag letar efter, de var ännu for 5 dagar sedan opublicerade enligt FHM. Ar nyfiken på vad tillkommit eftersom gravida nu helt plötsligt ska särbehandlas. Kanske Sverige bara ska lägga till sitt försättsblad med FHM logga? Det brukar ju ta några månader för dem....


    I Science artikeln finns en länk till en svensk studie. Men någon större har gjorts nu då, eller? Måste det vara forskning gjord i Sverige för att FHM ska kunna komma med sina på vetenskap baserade rekommendationer?

    Jag minns hur Agnes Wold i någon frågespalt förklarade att covid-19 inte är mera riskfyllt för gravida, vilket jag tyckte var märkligt, eftersom det då redan hade skrivits om riskerna i internationella medier.
  • Anonym (ABC)
    Anonym (realist) skrev 2020-12-23 08:28:55 följande:

    Ja, då fick vi det svart på vitt. Skolorna driver smittan, det visste vi ju redan. FHM har dock hela tiden påstått annat. För dom vill ha flockimmunitet och att smittan ska sprida sig snabbt.

    Avskeda Tegnell, lös upp FHM"Grundskolorna dominerar i Folkhälsomyndighetens statistik över i vilka miljöer coronautbrott sker. 

    Trots att myndigheten med bestämdhet hävdat att skolan inte är drivande i smittspridningen.

    ? Det är ännu ett belägg för hur motsägelsefull informationen från Folkhälsomyndigheten är, säger Andreas Wladis, professor i katastrofmedicin vid Linköpings universitet.

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/siffrorna-visar-fhm-har-fel-om-smittan-i-skolan/


    Samma ser man i Finland, utbrott i skolor och i daghem.

    I Finland rapporterades tidigare i höst att 1% av alla fall i skolorna ledde till att smittan spreds vidare. Och den siffran är ju helt klart lägre än vad man ser på t.ex. äldreboenden. Men, så har man ju här behandlat barn och vuxna på samma sätt under hela pandemin, dvs. barn ska testas, och alla närkontakter sätts i karantän.

    Om man inte isolerar smitta bland barn i samma utsträckning som bland vuxna, så kan det ju hända att nyttan med de mildare symptomen och den lägre smittspridningen motverkas av att de tillåts badda i smitta i högre grad än vuxna.

    I somras kom FHM med en rapport där man hade jämfört antalet smittade barn i Sverige och Finland. Slutsatsen var att öppna skolor inte ökar antalet fall bland barn. Det man inte tog i beaktande var att barn inte testades i Sverige. Dessutom förklarade man inte hur det kom sig att antalet intensivvårdade barn var 7 gånger högre i Sverige än i Finland. Så mot den bakgrunden är det väl positivt att man inte drar några slutsatser nu
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-23 10:52:27 följande:

    Realist, du bygger dina påståenden på okunskap och delaktig infromation, eller om det är desinformation du sprider.

    Du ska titta på vad som drivit smittan historiskt under detta år - alla uppgifter finns på FoHMs sida. Där ser den är intresserad att skolan tidigare inte varit drivande i smittan utan det är någonting som hänt under den senastew tiden.

    När FoHm och regeringen säger att åtgärder skall sättas in efter behov och hur utvecklingen går så betyder det att först när skolan driver smittan vidtas åtgärder där.

    www.folkhalsomyndigheten.se/globalassets/statistik-uppfoljning/smittsamma-sjukdomar/veckorapporter-covid-19/2020/veckorapport-covid-19-v50-final.pdf

    s10

    "Fall bland barn och ungdomar För att följa utvecklingen bland barn och ungdomar har fallen under 20 år delats upp i snävare åldersgrupper och visas från vecka 30 framåt i Figur 2C. Fallen i gruppen 0?19 år stod för 15 procent av det totala antalet fall som rapporterades under vecka 50. Bland barn från 5 års ålder och ungdomar upp till och med 19 år ses högst incidens vecka 50 bland 18?19- och 15?17-åringar, och lägst bland 5?9- åringar. Under vecka 50 var incidensen i alla åldersgrupperna under 20 år högre jämfört med de senaste tre veckornas (vecka 47?49) medelvärde (statistiskt säkerställda ökningar). Förskolebarn rekommenderas främst att stanna hemma vid symtom utan provtagning vilket gör att denna grupp inte är jämförbar med de äldre barnen."


    Smittan fördelar sig i olika åldersgrupper på ett annat sätt i Finland än i Sverige.

    yle.fi/uutiset/3-11300232

    Skrolla ner till

    Tartunnan saaneet ikäryhmittäin
  • Anonym (ABC)
    Anonym (realist) skrev 2020-12-27 16:40:46 följande:

    Skandalerna radar upp sig. Smittspårningen av den infekterade personen från UK visade sig var bristfällig. Man har endast kontaktat personens anhöriga som bor i samma hushåll. De hundra personer som satt i samma plan som den smittade har inte kontaktats alls.

    Helt i linje med Tegnells ovilja att testa och spåra Han tror ju inte att man smittar på ett plan heller eftersom han är emot testning. Allt som går emot hans vision om flockimmunitetsstrategi motarbetar han.

    Uselt värre. Avsätt Tegnell och lös upp flockimmunitetsmyndigheten

    www.expressen.se/nyheter/lindes-kritik-sa-man-sar-ett-virus/


    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/folkhalsomyndigheten-darfor-testar-vi-inte-folk-pa-flygplatsen/

    ?? Vi är angelägna om att man i stället åker hem och testar sig på hemorten så att man är inne i det system man har. Att testa sig på Arlanda skulle innebära att man får provsvar från människor som man inte riktigt vet var de har tagit vägen ? alternativt att de ska sitta där, kanske i flera dygn, för att vänta på svaret.?

    Det här var väldigt märkliga argument.

    ?testar sig på hemorten?

    Det var visst så att alla skulle testa sig? Även de som inte har hemort i Sverige? Hur har man gjort hittills med människor som insjuknar i Sverige och inte befinner sig på sin hemort? Och har utlänningar fått testa sig?

    ?människor som man inte riktigt vet var de har tagit vägen?

    Man kan fråga dem. Dessutom vet man ännu mindre vart de tar vägen om man bara låter dem gå. Viruset tar de likväl med sig.

    ?de ska sitta där, kanske i flera dygn, för att vänta på svaret?

    Varför skulle de det? Ingen sitter på en provtagningsstation och väntar på provsvar.

    Om man verkligen hade varit angelägen om att veta om den nya virusvarianten finns i landet, och i så fall var, då hade man fixat fram personal med provtagningsmaterial till flygfälten och erbjudit alla passagerare att provta sig. Tröskeln att låta testa sig om man går förbi en provtagningsstation är ju betydligt lägre än om man aktivt måste söka sig till provtagning. Det kommer garanterat att finnas många som struntar i provtagningen.

    Varför måste man lägga fram så här ihåliga argument? Varför inte bara säga som det är? Vad det nu kan vara. Går inte att få fram personal så snabbt? Finns inga lämpliga utrymmen på flygfälten? Det är olagligt att ta prover för klinisk undersökning på ett flygfält? Man kan inte komma överens om vilken myndighet som skulle ha ansvaret för provtagningen? Man anser inte att det är värt besväret att försöka stoppa den nya virusvarianten?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-27 20:08:01 följande:

    På flygplanet fanns det 29 Svenska medborgare som skulle 'hem' för att fira jul med sina familjer - man får anta att dessa har en 'hemort' i Sverige efter som de skulle 'hem'. De fyra finska medborgarna fortsatte sin resa till Finland - man får tro att finändska myndigheter testar dessa.

    _OM_ du läser artiklen som påven tidigare delade så framgår det vilka möjligheter och begränsningar som svensk lagstiftning ger. Vill du att jag förklarar varför det inte är möjligt att sätta alla i karantän på flygplatsen och testa dem?


    Läs mitt inlägg en gång till. Ordet ?karantän? förekommer inte, och det handlar inte heller om planet som inte skulle ha fått landa. Du får gärna förklara vad det är i den svenska lagstiftningen som gör det olagligt att: Erbjuda passagerare en möjlighet att testa sig.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-27 20:11:25 följande:

    Flyplanet från BA hade inte rätt att landa med passagerare på UK, ändå gjorde de det. Gränspolisen har inte rätt att hindra svenska medborgare från att komma in i landet. 

    Det är mycket som du inte förstår eller känner till trots att mycket av detta varit uppe tråden tidigare,


    Det handlade inte om detta flygplan. Men, ok, eftersom du nu tar upp frågan:

    Brittiska plan kan alltså fortsätta att landa i Sverige och släppa av passagerare, och det finns ingenting någon kan göra för att förhindra det? Trots inreseförbudet? Det är förbjudet att förbjuda?

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/Ln6lnp/forvirring-kring-stoppade-flygen--nya-biljetter-saljs
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-27 20:44:34 följande:

    Du måste förstå att den svenska strategin går ut på att vilseleda media, utländska medborgare och alla smittade - därför ljuger JC för alla journalister och egentligen är pressträffarna regiserade inspelningar med statister och andra som är med i den stora konspirationen. Det hela går ut på att svenskar ska bli smittade och immuna så att vi sedan kan ta våra gömda vikingaskepp  -som vi inte använde då danskarna och norrmännen raidade halva europa- nu är det vår tur och finnarna ligger illa till då de smittas av våra medföljande smittade fångar - för ni har ingen flockimmunutet.

    Eller så menar JC det han faktisk säger.

    Vad tror du?


    Vad jag tror? Läs mitt inlägg. Jag har lagt fram flera förslag. Alla spelar väl in, mer eller mindre.

    Om JC faktiskt menar det han säger, så är jag förvånad över stelbentheten i systemet, och bristen på problemlösningsförmåga och kreativitet hos en person i hans ställning.

    Riktigt så illa som du framställer saken är det väl ändå inte. Faktum är ändå att det i Sverige verkar finnas en tradition hos myndigheter och politiker att inte tala klarspråk, på ett sätt som är helt annorlunda än i Finland.

    Den här debattartikeln formulerar det hela bra.

    www.gp.se/debatt/coronastrategins-otydlighet-bär-ansvar-för-polariseringen-1.38792406
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin