• Pope Joan II

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Det här är en tråd för människor som är kritiska till Sveriges strategi och som önskar att diskutera ur det perspektivet. 

  • Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-07-08 13:07:14 följande:
    Säg vad du vill, studien jag länkade kvarstår. 5 procent. I alla fall i Spanien.
    Men du vet inte hur stor del av immuniteten antikroppar utgör. Tänk om t-cellerna skulle visa sig har mer betydelse än antikropparna? Du är ingen expert på området. Inte jag heller. Men jag inser i alla fall att jag inte är det. Och jag har inte ens hört något om att antikropparna skulle behöva ha mer betydelse än t-celler. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-07-08 13:02:41 följande:
    Just. Det finns inget unikt med Sveriges hantering. Vi hade bara otur.
    Faktiskt så gör ju alla länder ganska lika, de allra flesta åtgärder är man ju överens om. De sakerna som ställde till det har nog knappast med strategi att göra, utan mer med virusets luriga natur. 
  • Dr Nail
    FDFMGA skrev 2020-07-08 12:58:38 följande:

    Nej, det vore mig främmande att använda ett vedertaget begrepp som beskrivning av övertonerna i kritiken mot Sveriges strategi.

    Pangdemist är - tycker jag - en person som skjuter på allt som rör sig, men mestadels lyckas träffa den egna foten.

    Självklart finns det relevant och välgenomtänkt kritik mot Sveriges smittskyddsstrategi - men den riskerar att drunkna i övertonerna från den pangdemiska kören.


    Ok, det var lika vagt som FHMs förklaring av Sveriges strategi. Förstår fortfarande inte skillnaden mellan en pandemi och en "pangdemi", men w/e.
  • Padirac
    Anonym (man) skrev 2020-07-08 12:36:43 följande:
    Och jag tycker du går för mycket på vad Tegnell säger istället för vad verkligheten säger och vad omvärlden säger . Sveriges strategi blev ett fiasko, att ha så många döda i ett land med så liten befolkning och en smittspridning som fortfarande inte är under kontroll efter så lång tid kan inte kallas för något annat än ett fiasko oavsett vad Tegnell säger.

    Du är såklart fri att tycka vad du vill om andras inlägg. 
    Jag går på vad FHM och andra experter säger - jag tror att problemet med så många förlorade liv inte är så enkelt som att skylla på Tegnell. 

    Verkligheten är större än det du tror om Tegnell - verkligheten inbegriper också hela samhället och hur detta styrs.

    Det sägs ju att åtgärderna i Norge inte var så olika åtgärderna i Sverige - två tydliga skillnader är stängda skolor och hur vård och omsorg är organiserade - skolstängningarnas inverkan är experter relativt eniga om.
  • Anonym (.)
    Anonym (man) skrev 2020-07-08 12:52:52 följande:
    Man gjorde för lite och försent, det är något som präglat den Svenska sk strategin hela tiden.

    Och inte nog med det man valde strategi utan att ha koll på hur saker fungerade i praktiken. Undersökningen som görs nu bland äldrevården visar ju klart och tydligt att förutsättningarna fört att skydda våra äldre enligt Tegnells strategi inte fanns och då kan man fråga sig hur en myndighet som ska välja Sveriges strategi vid en pandemi inte har koll på det eller ens bryr sig om att ta reda på om förutsättningarna finns? Och varför man väljer en så riskabel strategi som bygger på flockimmunitet med så dålig koll? Är inte det vad man normalt kallar inkompetens?
    När smittan kom från Alperna gjordes så mycket att den smittan i princip försvann, liksom andra samhällssmittor som Calici och säsongsinfluensan. Däremot hade vi troligtvis redan en utbredd smitta innan vi knappt fått höra att Covid var ett problem i Kina. Som jag beskrev i inlägg 3263 märks inte en exponentiell smitta av innan den redan är spridd.
    Ja, då var det försent för att uppnå lägre dödstal. Med de förutsättningar vi hade är det svårt att säga om andra strategier hade minskat dödligheten eller inte.
    Jag håller med om att äldrevården inte fungerat ur smittsynpunkt (och på många andra sätt). Det är inget nytt, och inte heller något vi snabbt kunde ändrat på. Smittan spreds snabbt på många äldreboenden, innan ens en total lockdown skulle hunnit ha effekt. Vi talar om de allra första veckorna, redan i mars. Personal, vikarier, och okunnig ledning fick följder som inte kunde hindrats med lockdown. Vi hade inte heller tillgång till tester, eller bra utrustning.
    Strategin bygger inte på flockimmunitet, utan bygger på att skapa ett samhälle som kan vara hållbart på lång sikt under en pågående pandemi. Flockimmunitet är tacksamt om det uppnås, men i första hand har målet varit att sjukvården skall hinna med. Vi har stadigt minskade siffror på antal som är i behov av sjukhusvård och IVA-vård.
    Strategin fungerar som det är tänkt, och redan från början har man varit öppen med att vi kommer att se tusentals döda. Det är självklart tragiskt, men också svårt att undvika i vilket land som helst, med vår organisation av äldrevården, och vår tidiga exponentiella smittspridning.
    En strikt lockdown initialt skulle kanske hållit fler människor som letar fel lugna, men det hade troligtvis inte påverkat dödssiffrorna i hög grad. Därtill skulle vi varit mer mottagliga för nya vågor.

  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-07-08 13:11:45 följande:
    och smitta efter alpresenärer. Enligt Johan Carlsson FHMs VD var alla virusstammar som kom därifrån ändå borta en månad senare. 

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/BRo9AG/carlson-s...
    Ja precis, alp-resenärernas vidare smittspridning lyckades man begränsa.

    Smittan som fortsatte spridas kom från annan källa: Frankrike, USA, UK sägs det.   Och det finns bevis för att smitta fanns i många länder innan januari 2019.. 
  • AndreaBD
    Sogol skrev 2020-07-08 12:53:22 följande:
    Vad är det som är så unikt med Sverige då? Som gör att vi valt en helt annan linje. Våran strategi verkar ju inte vara kompatibel med något annat lands. Då vi är bannlysta i många länder.
    ALLA länder är unika. Länder har olika hälsosystem, olika system för äldrevård, olika sätt att samordna insatser. I vissa länder kan du bara skicka militären för att hjälpa till, i andra får man absolut inte gör det. 

    Alla länder har en hel del gemensamheter i sina pandemi-strategier, och alla har vissa skillnader för att de måste anpassa till sina förhållanden. Man tycker att Sverige har gjort så annorlunda för att man inte haft en lockdown. Svenska experterna tyckte att eftersom pandemin ändå skulle dröja minst ett år, så är det bättre att att köra en mildare variant med social distancing, men under hela perioden. 

    Att vi inte får resa in vissa länder beror lite på att vi bara nyligen har fått möjligheter att testa mycket, och då hittar vi många fler smittade. Därför ser det ut, för andra länder, som om smittan ökar kraftigt, men det gör den inte. 
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-07-08 12:47:13 följande:
    Han har avfärdat allt som andra säger utan att förklarar varför hans teorier skulle vara bättre. Det ÄR arrogans. Vad som är BÄST för ett land är inte vad en person bara tycker för att han känner för det, vad som är bäst för ett land borde vara vetenskapligt belagt och BEVISAT.
    Det du skriver stämmer ju inte någonstans. Han har framför allt förklarat när folk har missuppfattat Sveriges strategi. Det spökade felaktiga uppfattningar överallt. Det var det han förklarade för det mesta. 

    Och självklart är det inte en person som bestämmer utan det är ett helt team som ger förslag till regeringen och regeringen bestämmer. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-07-08 13:26:07 följande:
    Ja precis, alp-resenärernas vidare smittspridning lyckades man begränsa.

    Smittan som fortsatte spridas kom från annan källa: Frankrike, USA, UK sägs det.   Och det finns bevis för att smitta fanns i många länder innan januari 2019.. 
    Det där är väldigt viktigt. Folk tror ju att allt bara gick som det gick för att man inte hade koll på alp-resenärerna. Och det verkar ju vara helt fel. Det är viktigt att folk vet sånt. 
  • Dr Nail
    AndreaBD skrev 2020-07-08 13:15:37 följande:

    Men du vet inte hur stor del av immuniteten antikroppar utgör. Tänk om t-cellerna skulle visa sig har mer betydelse än antikropparna? Du är ingen expert på området. Inte jag heller. Men jag inser i alla fall att jag inte är det. Och jag har inte ens hört något om att antikropparna skulle behöva ha mer betydelse än t-celler. 


    Du antar att jag inte tror på T-celler och därför bygger du hela resonemanget på en felaktig grund, istället för att läsa vad jag faktiskt sagt. Fast skitsamma, för diskussionen handlar inte om mig, utan jag informerade helt enkelt om en ny studie. Så bemöt den.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin