Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Aniiee skrev 2020-11-23 22:17:11 följande:

    Det beror ju på hur mycket data appen kräver tillgång till. Alla appar kräver något. Om det enda den kräver är GPS så kan det kanske vara ok, även om Amnesty inte tyckte det, särskilt inte oanonymiserat, och Norge drog i nödbromsen för sin app Smittestopp, men så fort appen i sig kräver tillgång till mer saker så blir det mindre säkert vid hackning. Vill den ha till exempel din e-post eller tillgång till din sms-tjänst eller annan mobildata så har en hackare snart både ditt namn, beroende på hur du gjort din e-post och hur du använder den, och kanske även ditt betalkortsnummer, om du gjort betalningar med hjälp av telefonen. Allt handlar så klart om vad appen kräver för tillgång till telefonen och hur man handhar sin telefon i övrigt. 


    Den finska appen använder inte GPS. Den kräver ingen personlig information alls. Om man får en varning via appen vet man bara att man har varit i närheten av en smittad person inom de senaste 14 (eller 10?) dagarna, men man vet inte var eller när.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-23 22:43:36 följande:

    Var det inte prat om att någon app kartlade var människor rörde sig och med det var det möjligt att tex 'följa polis eller annan säkerehtsklassad personal hem' - det gick alltså att se var alla de som ankom och lämnade vissa adresser bodde och på det sättet karlägga vilka som arbetade med säkerhetklassat arbete.

    Det är alltså inte bara kriminella som är intresserade av data om individer. Såväl olika yrkesgrupper som olika folkgrupper i Sverige och andra länder kartläggs av andra länder eller av organiserad brottslighet, möjligtvis tillsammans.

    Dina uppgifter är i sig inte mycket värda då de säljs, men tillsammans med 10- eller 100-tusentals andra identiteter kan dessa säljas för diverse ändamål, kanske kan de användas för att lura dfig att kryptera alla data på företaget du arbetar på och kräva 10- eller 100-tals  miljoner för att dekryptera datan.

    Dina data och din identitet har defintivt ett värde för många.


    Den finska appen kartlägger ingenting.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-11-24 06:30:30 följande:

    Varför är fakta och COVID-19 en förolämpning för dig?Det roliga är att OECD siffror återspeglar vår strategi som är att man har lyft blicken och ser all problematik och inte bara stirra sig blind på skador utav viruset.

    Tegnell tar personligen inga beslut utan samråd, som du förstår FHM är ingen diktatur.

    Utan ett ställe där man vänder på många/alla stenar innan man tar ett beslut.

    Men med tanke på att man tror dessa email säger nått om munskydd, så är det bara en del i ett förutsättningslös diskussion de har, men som man tar som en direkt sanning bara för man diskuterar pro/cons på det man diskuterar.

    Även har jag märkt att Tegnell har ett språk som vissa inte ens snuddar att förstå, själv brottas jag också att förstå språket.

    Då det ofta är inget lekamnnasråk, och absolut inte ett språk som går göra om med semantik.

    För samma sekund man drar in semantik, så har man ofta slutat prata om det Tegnell pratar om.

    Nu är det inget diskussionsämne som Tegnell behövt mala på om, men en perfekt exempel här är luftburen smitta och det epitetet och där man tror semantik gör en aerosolsmitta till en luftburen.

    Och saken är idag solklart, ingen omklassning av COVID-19 till luftburen har skett.

    Men ser att tidningar älskar skriva att det sprid med luft, no kidding säger jag bara, det är fortfarande fundamentala skillnader mellan droppsmittor och luftburna.

     

    Varför du blir upprörd över en person som säger samma som du, den var ny faktiskt.


    Jag hörde precis på nyheterna i radion. ?Coronaviruset är luftburet? sades det. I vissa situationer kan det smitta på avstånd över 2 meter. Undvik små utrymmen, använd ett tätt sittande munskydd, vädra ofta.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-24 17:13:41 följande:

    Det finska program som ABC länakde till igår bekräftar att FHMs/Sveriges strategi är den normla strategin för smittor av detta slag enligt gängse smittskyddsstrategier.

    Att du uppfattar den som irrationel berättar inte om strategin i sig  - utan enbart om hur du uppfattar den - med tanke på det samtal med Finlands ansvariga för smittskyddsarbete som ABC länkade till igår.


    Tror du att det i den gängse strategin också ingår att riskgrupper ska hålla sig isolerade i många månader? Eller att man ska sätta annan vård på undantag för att kunna sköta om pandemins offer? Eller att statsministern sla hålla tal i TV och säga att alla ska ställa in allt och bara träffa dem man bor med?

    Hur många smittor av detta slag har världen sett i modern tid? Alltså en smitta som får sjukvården att kollapsa på nolltid i land efter land om man inte tar till restriktioner av något slag?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-11-23 18:30:05 följande:

    Tack. Då behöver inte jag ens lyssna på det. 


    Jag skulle verkligen rekommendera att du själv läser/lyssnar på den ursprungliga källan, i stället för att lita på anonyma människor på internet. Min uppfattning av innehållet i programmet överensstämmer inte helt med Padiracs. Med din kommentar här har du visat att du är mera benägen att tro på det som dina meningsfränder säger, än på vad din ?motståndare? säger, och det är inte bra attityd.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-11-23 14:45:21 följande:

    Den unga läkaren som har skrivit artikeln kan ju ha rätt i några enskilda punkter. Giesecke HAR faktiskt spritt dumheter om att 99 % skulle vara immuna och annat. Men mailen är trams, de är inte entydiga, dvs. det finns bara funderingar, man bollar lite fram och tillbaka - inga beslut alls. 

    Och en hel del som han skriver har han faktiskt inte koll på. Det där med spårnings-app. Det har inte fungerat i Tyskland och jag vet inget annat land där det skulle ha fungerat, utan kanske Israel och Sydkorea. Men där blev folk övervakade på en nivå som vi aldrig skulle tillåta. 

    Han påstår också att man kan smittspåra och sätta folk i karantän till låg kostnad - det tror inte jag. Det skulle bli väldigt dyrt. Munskydden är tveksamma och det där med datainsamlingen tror jag inte heller han har koll på. "Utveckla it-system"? Har han ens en idé vad det är han vill ha där?  Och avloppsprover? Om man hade kollat i en annan del av stan, kanske hade det visat något helt annat? 


    Tror du att det blir billigare i längden att en massa människor är borta från jobbet pga sjukdom, och att man tvingas skjuta upp icke-akut vård pga alla som behöver sjukhusvård? Och när man väl har en massiv smittspridning, så tvingas man ändå begränsa och stänga i samhället, vilket har negativa konsekvenser på ekonomin.

    Om avloppsprover: Det är precis det som är idén med dem, man ser vilken del av stan man har en ökande smittspridning.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-11-23 18:10:44 följande:

    Och hur stor andel av de som varnats för att de befunnit sig i närheten av en som smittblippat har valt att testa sig? Och hur stor andel av dessa var smittade?

    Såvitt jag kan förstå måste det vara svaret på dessa frågor som avgör om den är framgångsrik eller inte.


    I Finland ska man testa sig vid symptom. Om man har haft närkontakt, sätts man i karantän. Om man får symptom medan man sitter i karantän, då går man på test. Symptomfria testas i vissa fall då man vet i vilken grupp av människor man har sett smitta. Appen avslöjar vare sig tid eller plats för exponeringen, bara att man har blivit exponerad. Jag vet inte om den allmänna rekommendationen är att man alltid ska gå på test om man får en varning, eller om det beror på var man har rört sig den senaste tiden. Även om man är negativ den dagen man går på test, så kan man ju testa positivt två dagar senare. Den främsta nyttan med appen är väl att man vet att man ska hålla sig undan folksamlingar och gamla mormor en tid framöver, och samtidigt vara extra uppmärksam på symptom.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-11-23 09:17:41 följande:

    Självklart ville man det, men inte så snabbt som möjligt om det innebär allt för negativa konsekvenser. Vi har ju hela tiden kört "hålla smittan lågt", inte "sänka smittan till varje pris". Det har inte alltid lyckats, men så är det. 

    Dessutom ville jag demonstrera att det kan så jättebra ut  när ett land sänker sitt R-tal till under 1 - men det betyder just bara en sänkning. Det kan ju vara en sänkning från ett jättehögt antal smittade per dag. Om USA hade 144.000 smittade på en dag (!), och det hade de igår eller iförrgår - då skulle de komma på ett R-tal på under 1 om de "bara" har 130.000 idag. Men det är väl inget särskilt bra resultat ändå? 


    Senast idag sade Tegnell att man vill minska smittspridningen. Det betyder att man vill att R ska vara mindre än 1.

    Om man ligger på R över 1, och inte vill sänka det så snabbt som möjligt, så betyder det samma sak som att man vill att smittan ska fortsätta att öka.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-24 20:33:04 följande:

    Vad jag tror eller inte tror påverkar inte det faktum att det i tv-programmet du länkade till sägs att Sverige valt den gängse/traditionella strategin för att hantera en okänd smitta av det  slaget cov-sars2 sprider.

    WHO och smittskyddsorganisationer i hela världen utarbetar tillsammans strategier och utbyter erfarenheter. FHM var ju först förvåndade att andra länder inte följde de förutarbetade planerna. Det här är ju inget FHM hittat på själva, det sade också den finska representanten, dvs att den finska strategin avvek ganska snabbt från de gängse/traditionella strategierna. 

    Ang restriktioner är det jättebra att det går att genomföra, men Svensk lag tillåter inte restriktioner på det sätt som andra länder kan genomföra dessa. Nu arbetas det tydligen med en ny pandemilag, men som vanligt tar det tid att utforma nya lagar då dessa inte får brytra mot grundlagarna. De grundlagar som idag hindrar myndigheter att införa nedstängningar och restriktioner på det sätt du efterlyser i Sverige.


    Jag vet inte hur gängse strategi ser ut, men jag tror inte att Sveriges nuvarande restriktioner (träffa bara dem du bor med) ingår i dem.

    Sveriges strategi under våren var lyckad, det sade både FHM och regeringen. Det var kanske den gängse strategin. Varför fortsatte man inte på samma sätt nu under hösten? Kanske för att det här viruset är för aggressivt för att gängse strategi ska fungera?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-24 21:18:39 följande:

    Är det inte så att om R ligger under 1 så smittar de smittade färre än antalet redan smittade - det betyder att antalet smittade ökar, men med en kurva som planar ut. Beroende på hur mycket under 1 R är så tar det olika lång tid tills antalet smittade minskar under det givna antalet smittade(att kurvan faller)


    AndreaBD skrev 2020-11-24 21:49:20 följande:

    Du kan inte ha läst mitt inlägg om du svarar så. Jag har väl aldrig påstått att man inte vill minska smittspridningen? Bara att man tänker långfristigt och att det inte är första prioritet att sänka R-värdet i så få dagar som möjligt? 

    Dessutom beror det ju alltid på det aktuella läget. Självklart blir det viktigare när det är hög smittspridning. Om den låg däremot, då satsar inte Sverige så mycket på att få ner den så lågt som möjligt


    R-talet berättar hur många personer man smittar.

    R=1

    100 smittar 100, som smittar 100, som smittar 100...

    R=0,5

    100 smittar 50, som smittar 25, som smittar 12,5, som smittar 6,25, som smittar 3, som smittar 1,5, som smittar 0,75...

    R=1,5

    100 smittar 150, som smittar 225, som smittar 337,5 som smittar 506, som smittar 800, som smittar 1200 som smittar 1800, som smittar 2700, som smittar 4000, som smittar 6000...

    Inkubationstiden är ca 5 dagar, så man går från 100 till 6000 per smittomgång på 50 dagar, eller knappt två månader. Med R=1,2 så är de bara 619. Då tar det 4 månader att komma upp i 6000.

    Så ja, om man inte förespråkar flockimmunitet så vill man verkligen få ner R talet, ifall det är över 1.

    Totalantalet smittade ökar ju naturligtvis hela tiden, ända tills den sista infekterade individen har tillfrisknat.

    Om man inte vill få ner R-talet snabbt, så skulle det vara för att man tror att det är lättare att bromsa smittspridningen när antalet smittade är högt? Fast det var ju i och för sig det Tegnell sade förra veckan, att det måste finnas en påverkan på sjukvården, annars kommer man inte att följa de strängare rekommendationerna. Det var då som svar på en fråga om varför man inte satte in de strängare rekommendationerna lite tidigare.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin