Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2020-11-12 23:00:20 följande:

    Du vet att trängselskatten är reglerad genom en lag?

    www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-2004629-om-trangselskatt_sfs-2004-629

    Jag vet inte hur lätt det är att sätta lagar 'på bänken', kanske någonting du har koll på?


    Hur svårt är det egentligen att stifta lagar i Sverige? Vad gör riksdagen så där till vardags i Sverige? Debatterar man bara?

    I Finland anpassar man sig till situationen genom att stifta lagar på löpande band. Det senaste jag har hört om var att man kommer ändra på lagen om att byta personnummer, det efter att tusentals psykoterapiklienters journaler har läckt ut på nätet. Läckan avslöjades i oktober, i januari kommer man att lägga fram ett lagförslag.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-13 12:34:50 följande:

    Vi har debatterat detta tidigare i tråden om du kommer ihåg det.  För att sammanfatta, grundlagar kan inte ändras på stört, Sverige har inte krislagar för annat än krig och krigsliknande situationer, detta skiljer sig alltså från Finland.

    Återigen argumenteras det utifrån premisser som inte gäller för Svenska förhålalnden - vi får väl hoppas att Finland invaderar Sverige så vi får såväl finska lagar som finsk regering som kan hjälpa befolkningen


    T.ex. obligatorisk karantän för exponerade via smittskyddslagen, det går inte för att grundlagen sätter stopp?

    Någon krislag blev visst godkänd, men användes aldrig. Och en ny går inte att stifta för att grundlagen förhindrar det?

    Jo, det pratade vi faktiskt om här hemma, att Finland borde förklara Sverige krig, så att ni kan aktivera era krislagar för att få stopp på smittan.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-13 14:08:15 följande:

    Vad avser du med 'Sveriges förhållanden'?  Det jag menar är framför allt ramarna som ges av förvaltning, lagar , regeringsformen, myndighter och sen arbetsförhållanden sociala förhållanden, boendeformer.

    Inom dessa ramar har riksdag,regering, myndigheter och befolkning saker som kan göras och saker som inte kan göras här och nu. 

    Hur jag skulle vilja ha det? Jag skulle önska att krislagar som nu inte skulle omfatta bara krig och krigslikande situationer, att civilförsvar och beredskap byggdes ut.  Inget av detta kan göras här och nu med de ramar som 'Sveriges förhållanden' ger.

    Hur skulle du vilja ha det? Vill du förändra förvaltningsmodellen, lagar, eller andar saker?   Vilka av de sakar du vill förändra anser du att det går att göra här och nu med de ramar 'Sveriges förhållanden' ger?


    Om det här viruset hade betett sig precis tvärtom, alltså dödat mest barn i stället för gamla, tror du att Sverige hade haft samma strategi då också? Eller hade man i hastiga tag skrivit om grundlagen?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-13 12:29:35 följande:

    Lyssna på dagens vetenskapsradion - ingen vet om viruset är aktivt, det verkar inte som att smitta sprids genom ventilationssystem. Slutsatsen är att det i rum med sjuka finns mer högre upp i rummet säger de.

    Å andra sidan är ventilationssystemet dimensionering och konstruktion gjord för att all luft i rummet skall omsättas. Så att virus kommer med i ventilationen torde inte förvåna någon ventilationsingenjör

    sverigesradio.se/sida/avsnitt/1601494


    Viruset vara garanterat aktivt när det kom ut ur den smittade personen. Vad hände sen?

    1. Det ramlade rakt ner på golvet. Efter att det hade inaktiverats, flög det upp i taket och in i ventilationen.

    2. Det flög ut i luften, upp i taket och in i ventilationen. Sedan inaktiverades det.

    Ifall 1. stämmer, så kan man inte smittas om man håller ett längre avstånd än 2 meter. Ifall 2. stämmer, kan man smittas på över ett avstånd av 2 meter. Om man inte hävdar att virus i luften inaktiveras när det kommer längre bort från sin värd än 2 meter.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-11-13 21:26:00 följande:

    Nej, vi har inte munskyddslag för forskningen berättar att det är rätt osäkert om den funkar tillräckligt bra.

    Och sen ger det en falsktrygghet, man ställer sig frågande till vart du varit alla dessa månader.

    Eller låtsas du?


    Det finns inga vetenskapliga undersökningar som visar att munskydd ökar smittspridningen. Teorin om den falska tryggheten är bara spekulation som ingen har kunnat backa upp med vetenskapliga bevis. Din solfjäder går därmed från ?ingen effekt? till ?skyddande effekt?, vilket innebär att det finns enbart fördelar med att ta munskydd i bruk,
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-13 14:21:11 följande:

    Som jag förstår lagarna är det enbart smittade som sättas i tvingande karantän. 

    De fri- och rättigheter som befolkningen har i Sverige är kontrollerade av grundlagran, så en krislag kan inte sätta de lagarna ur spel. Tyvärr - och tack och lov.

    Grundlagarna kan inte ändras annat än att det finns ett beslut, ett riksdagsval och ett ytterligare beslut.

    www.riksdagen.se/sv/sa-funkar-riksdagen/demokrati/grundlagarna/~:text=F%C3%B6r%20att%20%C3%A4ndra%20en%20grundlag,en%20folkomr%C3%B6stning%20i%20en%20grundlagsfr%C3%A5ga.

    "För att ändra en grundlag krävs att riksdagen fattar två likadana beslut och att det hålls ett riksdagsval mellan de två besluten. Riksdagen ska inte kunna fatta förhastade beslut som till exempel begränsar människors fri- och rättigheter."

    Åter igen visar du att du i din kritik inte känner till eller förstår de förutsättningar som finns i det svenska samhället. 


    De här paragraferna har varit uppe till diskussion tidigare. Kan du den här gången förklara på ett tydligt sätt hur grundlagen förhindrar att personer som har varit utsatta för smitta hålls i karantän enligt paragraf 9? Kan du också ge exempel på särskilda föreskrifter enligt paragraf 6 som regeringen nu skulle kunna meddela? Skulle regeringen ha grundlagsenlig rätt att föreskriva att all personal på äldreboenden ska använda munskydd?

    9 §   Om det finns risk för spridning av en samhällsfarlig sjukdom får smittskyddsläkaren besluta att den som har eller kan antas ha varit utsatt för smitta av sjukdomen skall hållas i karantän i en viss byggnad, i en avgränsad del av en byggnad eller inom ett visst område. Ett sådant beslut innebär förbud att lämna byggnaden, del av byggnaden eller området samt förbud att ta emot besök där.

    10 §   Om en samhällsfarlig sjukdom har eller misstänks ha fått spridning inom ett avgränsat område utan att smittkällan eller smittspridningen är fullständigt klarlagd, får Folkhälsomyndigheten besluta att ett visst område ska vara avspärrat. Ett beslut om avspärrning innebär förbud för den som vistas i området att lämna det och förbud för den som befinner sig utanför området att besöka det.

    6 §   Regeringen får meddela särskilda föreskrifter om smittskyddet enligt denna lag, om det vid en fredstida kris som har betydande inverkan på möjligheterna att upprätthålla ett effektivt smittskydd finns behov av samordnade nationella åtgärder eller ur ett nationellt perspektiv av andra särskilda insatser inom smittskyddet.
  • Anonym (ABC)
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-13 12:24:56 följande:

    Vi får inte glömma deras tidiga prat kring flockimmunitet, "alternativ 3" enligt mejlet. Det är ganska troligt att de inte bara slängde den iden i papperskorgen helt plötsligt utan att det fanns kvar tankar kring att hålla låg spridningen hos de friska och isolera de äldre. Så därför ansågs nog inte det nödvändigt med ändrade lagar.


    www.barometern.se/nyheter/strategin-lat-manga-smittas-i-lagom-takt-2

    Publicerat 15 mars
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-13 23:14:22 följande:

    Dessutom rekommenderar de inte lockdowns, inte heller flockimmunitet.

    De rekommenderar också

    'physical distancing, use of face coverings, hand and respiratory hygiene, and by avoiding crowds and poorly ventilated spaces. Rapid testing, contact tracing, and isolation are also critical to controlling transmission. The World Health Organization has been advocating for these measures since early in the pandemic.'


    Rapid testing: Så sent som i somras sade Tegnell att det inte var viktigt att veta om man är smittad.

    Contact tracing: Tegnell menade att det är tillräckligt effektivt om varje smittad själv ringer sina kontakter.

    Isolation: Det gör man inte. Nåja, hushållskontakter då, vuxna sådana. Fast man får handla mat, och lämna på förskolan, och rekommenderas inte använda munskydd.

    De här tre är nu det som Finland som samhälle har tagit ansvar för. Nedstängningen gjordes för att man skulle kunna bygga upp det här systemet utan att en massa människor skulle bli svårt sjuka och dö medan man jobbar upp kapaciteten.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-13 23:32:04 följande:

    Det enklaste först,

    Regeringen kan troligen inte bestämma att all personal på äldreboenden ska ha munskydd - som jag förstå det. Regeringen arbetar inte med dessa detaljer.

    Det är vårdgivaren som har ansvar att se till att personalen har den typ av skydd som behövs för att uppfylla kraven som myndigheter ställer på dem för att skydda personal och boende. 

    Om vårdgivaren väljer att skydda peronal och boende med hazmatdräkter, munkydd,  visir, gummistövlar eller paraplyer och kan visa att de på detta sätt uppfyller kraven så är det OK, Självbestämmandet på varje nivå i svensk förvaltning är omfattande.  På gott och ont.

    Pararaferna har diskuterats inte bara i tråden utan också i media, jurister på FHM har bedömt att det möjligtvis går att spärra av delar av ett kvarter eller hus, men alla de som befinner sig där och inte är utsatta för smitta kommer då att berövas rätten att gå till affären eller göra andra saker de behöver eller helt enkelt vill göra. En sådan avspärrning är enbart en tillfällig avspärrning för att hitta smittkälla enligt nedan.

    Mer finns att läsa här  www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/om-sjukdomen-och-smittspridning/smittspridning/karantan-och-avsparrning/

    "Karantän är en form av isolering av personer som misstänks bära på en samhällsfarlig sjukdom, men som inte är sjuka. Om man misstänker att någon har en samhällsfarlig sjukdom (som covid-19) kan smittskyddsläkaren i regionen besluta att sätta den personen i karantän, i hemmet, en avgränsad del av en byggnad eller ett område. Karantän innebär att man inte får lämna bostaden eller ta emot besök. Besök av till exempel vårdpersonal och socialtjänst är dock tillåtet.För personer som är sjuka kan istället isolering bli aktuellt. Beslut om karantän är alltid individuella och kan överklagas till domstol.

    Att sätta en person i karantän är en kraftfull åtgärd som är noga reglerad i smittskyddslagen. Om en mindre ingripande åtgärd kan få samma effekt, ska smittskyddsläkaren välja den istället. En sådan åtgärd kan t.ex. vara beslut om särskilda hygienrutiner för den smittade personen eller avstängning från arbetet, skolan eller förskolan.

    Det är bara enskilda personer kan sättas i karantän, inte ett större område som en stad. Däremot finns det möjlighet att spärra av ett begränsat område genom beslut om avspärrning."

    "Folkhälsomyndigheten kan med stöd av smittskyddslagen spärra av ett område på maximalt några kvarter. Avspärrningen innebär bland annat att det blir förbjudet att ta sig in och ut ur området.

    En avspärrning kan till exempel bli aktuell om man upptäcker att någon eller några personer har insjuknat i en livshotande sjukdom. Då kan man använda avspärrning för att hitta smittkällan och utreda om det finns fler personer inom det avgränsade området som kan ha smittats eller spridit smittan.

    Syftet med bestämmelsen är alltså att säkerställa att smittan inte tar sig ut ur området eller att någon går in och riskerar att smittas. När utredningen är klar och personerna i området är omhändertagna för vård eller har väntat ut inkubationstiden (tiden från det att en person har smittats till dess sjukdomen bryter ut), bör man häva avspärrningen.

    Avspärrning är en tillfällig åtgärd för att utreda upptäckta sjukdomsfall och smittspridning. En avspärrning kan alltså inte användas för att t.ex. hindra personer från att resa in eller ut ur ett större geografiskt område."

     


    Tror att du det skulle komma en flod av överklaganden om man skulle börja försätta folk i karantän? I Finland har det väl funnits enstaka fall, men i stora hela har folk fattat galoppen. Artiklar som berättar hur hälften eller mera av alla nysmittade någonstans redan befann sig i karantän visar ju bara hur effektivt det är.

    Ok, regeringen kan inte ge påbud om munskydd på äldreboenden. Vad kan den besluta om då? Vad skulle du införa för åtgärd med stöd av den här paragrafen?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-13 23:59:52 följande:

    Ja, Finland har som sagt lagar som tillåter en nedstängning - vilket inte Sverige har.

    FHM har sagt att i olika stadier av pandemin är olika typer av testningar meningsfulla, och om det saknas testkapacitet så behöver de teter som finns användas där de gör mest skillnad och nytta.  Du förenklar ett påstående och förvrider det enligt min uppfattning. Just denna fråga om testning i olika stadier och smittutbredning har debatterats tidigare i tråden.

    Så vitt jag vet genom nära kontakter så görs smittspårningen av sjukvårdspersonal, det kan helst säkert vara olika på olika platser eftersom självbestämmandet inom regioner är omfattande.  Tvärtemot vad någon sa i tråden tidigare ( kan ha varit du) så smittspårar man för att hitta möjliga personer som man smittat, inte bara för att hitta smittkällan. 

    Vem får gå ut och handla mat om man är sjuk i Covid-19?  Är detta sant?  Hur det är med dagis vet jag inte- det är länge sedan barn här hemma sa att det inte heter dagis utan det heter förskola <3

    Nej, munskydd rekommenderas inte, istället rekommenderas socialt avstånd och om du har symptom skall du stanna hemma.


    Var inte testningskapaciteten god i juli? Det var då Tegnell sade att det inte var så viktigt att testa.

    Det var jag som hade lyssnat på en smittspårares redogörelse.

    www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/sa-gar-en-smittsparning-till

    ?Det vi vill ha reda på framför allt är var dom kan ha blivit smittade?

    ?Men försök och kontakta dom också...så att dom vet var dom kan ha blivit smittade nånstans?

    Den här personen måste ha missförstått vad som är det centrala i smittspårningen

    Den som sitter i hushållskarantän, alltså den friska personen, får gå ut och handla. ?Vi vill ju inte låsa in någon?.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin