Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-12-01 19:43:10 följande:

    Tegnell sköter inte vaccineringen och är helt i händerna på leveranserna.

    Och ändrar sig leveranserna, så är det precis INGENTING Tegnell kan göra åt det = självförklarande.

    Sen låter det som att du har missförstått i det grövsta, då man pratar om flera saker här, ett pratar man initialt om vårdpersonal och riskgrupper, och i andra läger kreti och pleti.

    Verkar som du missat detta, vad det ska ändra att byta ut Tegnell kan man undra, då Tegnell är bara en av många som tar beslut.(Har du missat det?)

    Det går sköta på VC med enkelhet, så vad det skulle vara en argumentation för vet ingen.

    Bara titta på tidigare erfarenheter med massvaccinering och att de fungerade väl.

    Intressant att än mer lager av att vi klarat oss bra kommer in i bilden.

    Det vet du precis inget om, det går aldrig vaccinera mer än de doser man har.


    Det är inte så enkelt med det här vaccinet, för det kräver -80oC förvaring.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-11-30 20:02:14 följande:

    Olägligt ä fel ord - och vårdgivarna har så vitt jag förstått inte uppfyllt de krav som ställs. 

    I vilken mån detta är brottligt vet jag inte.

    I Filand har kanske statsmakten detta mandat, i Sverige finns det enligt lagar ett långtgående självstyre för myndigheter, regioner, kommuner och vårdgivare.

    Min uppfattning är att Sverige har mycket att lära av Finland.


    I allmänhet brukar man anse att ett brott har begåtts om någon bryter mot reglerna på ett sådant sätt att det leder till att någon dör. Men det kanske inte gäller gamla på äldreboenden?

    www.expressen.se/nyheter/sveket-mot-aldre-mitt-i-pandemin-dott-i-fortid/

    ? I många fall är det vållande till annans död. Konsekvensen av att man inte har individuell bedömning är att människor får palliativ vård, utan att de har en dödlig sjukdom. Som regel får en akut infektion aldrig leda till att man sätter in läkemedel som dödar patienten. Kombinationen av morfin och midazolam gör att en gammal människa slutar andas. Man kvävs till döds.
  • Anonym (ABC)
    Pope Joan II skrev 2020-12-01 09:21:49 följande:

    Vilken fin gest av FHM att nedlåta sig till att "stilla människors oro" genom att låta symptomfria barn stanna hemma från skolan när någon i hemmet är sjuk i Covid-19. 


    Det är märkligt att man sätter in en åtgärd som man anser att inte har någon betydelse för smittspridningen, samtidigt som man vet att den är skadlig. Varför för man inte bara dialog med skolorna, och talar om för oroliga lärare att barn inte smittar?

    Finska barn anses vara betydligt mer smittsamma än svenska. När ett fall dyker upp i en klass, så åker hela klassen på distansundervisning. För det mesta blir det inga flera fall, men det finns undantag, speciellt på högstadiet.

    Helsingfors och Åbo redovisar för smittfall i skolorna:

    www.hel.fi/helsinki/corona-sv/social/corona-situation

    www.turku.fi/sv/nyhet/2020-10-22_bekraftade-coronafall-och-exponeringar-i-abo
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-01 22:16:52 följande:

    Ja, det sätt de äldre äldre skötts om som sjuka har brustit. Vårdgivare har inte haft personal med rätt kompetens på plats för dessa personer för att göra det som lagen kräver att de ska göra. Om det är brott som begåtts och vem som i så fal begåt dem får en ålagare avgöra. Tegnell är nog inte skyldig i rättslig bemärkelse, inte heller regeringen.

    Ja, morfin har fler funktioner, det tar udden av ångest men det dämpar samtidigt andningseflexen. Tex patienter med lungcancer kvävs av sjukdomsförloppet med fruktansvärd ångest eller av behandlingen som skall göra den sista tiden uthärdlig för den som kommer att dö inom kort. Även om det med all visshet är en snar död som väntar så är det ett etiskt problem som läkare och andra står inför och så vitt jag förstått så finns det en etisk kommité som arbetar med liknande frågor. 

    Hur många av de som avlidit på äldreboenden som dör med eller av covid eller oavsett de smittats eller inte helt enkelt, många -men inte alla - har varit i för dåligt skick för att klara de behandlingar som krävts för att övervinna covid.

    Den långgående strukturrationaliseringen av svensk sjukvård, äldreboenden och äldrevård har lagt grunden för det som hänt och det som händer. i Norge där vård och äldreomsorg är organoiserat på annat sätt har det fungerat på ett annat sätt.

    Hur fungerar äldreomsorgen i Finland?


    thl.fi/sv/web/thlfi-sv/-/fragor-och-svar-om-aldreomsorgen

    Rätt så bra, enligt texten ovan. Det finns kommunala och privata äldreboenden, vissa är bra, andra är mindre bra. För ett tag sedan diskuterades hur många anställda per klient det ska vara, 0,5 eller 0,7. Jag vet inte hur det blev med den saken. Ibland dyker det upp någon skandal, mitt intryck av dem har varit att ?förlåt? inte har räckt då, utan det har blivit andra konsekvenser.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-02 19:16:36 följande:

    Det är sagt av både Norge och Finland att det inte är art-skillnader i de olika strategierna, utan att det är samma verktyg man arbetar med i de flesta länderna. Dessutom följer Sveriges strategi den gängse strategin för hur  okänd och ostoppbar smitta bemöts i samhället.

    Sen är det skillnader mellan olika länder i ilka lagliga möjligheter regering ich myndigheter har för att begränsa de boendes fri- och rättigheter och så den skillnaden att myndigheter, regioner, kommuner och vårdgivare har ett lagstadgat självstyre. 


    Man är inte riktigt sanningsenlig, om man säger att strategin är likadan i Sverige som i grannländerna. En väldigt stor skillnad är att Finland och Norge sätter alla exponerade i karantän, Sverige gör inte det. En rubrik i en dagstidning i Finland:

    abounderrattelser.fi/folk-i-karantan-utgor-de-flesta-nya-coronafallen-pa-kimitoon/

    Det är ju fullständigt självklart att smittspridningen är mindre i ett samhälle där hundratals exponerade människor kontinuerligt sitter i karantän, och insjuknar hemma i stället för ute i samhället.

    Myndigheterna i Sverige förhåller sig också mer slapphänt till smittan jämfört med i Finland, så det är inte så konstigt om folket tar efter. Exempel:

    Ända sedan pandemins början har man i Sverige ansett att det är mera skadligt att inte gå i skolan än att smittas av viruset. I Finland tänker man tvärtom. Man anser att en två veckors karantän är ett pris väl värt att betala om man därmed kan hålla smittspridningen nere.

    I Sverige har man också sagt att den presymptomatiska smittspridningen har så liten betydelse att det är ok att jobba ända tills man får symptom. I Finland har man sedan pandemins början räknat med att folk är smittsamma 48 h innan symptomen bryter ut.

    När siffrorna har stigit brant i en vecka eller två i Sverige vill man vänta och se vart smittan är på väg. När smittan har stigit brant två dagar i rad i Finland tar man till storsläggan.

    När hälften av intensivvårdsplatserna i Sverige är ockuperade med covidpatienter anser man ändå att läget är under kontroll, de är ju inte lika många som i våras. Och vårens strategi var ju lyckad, det har man sagt otaliga gånger. Finland har just nu 21 intensivvårdspatienter, och läget anses vara mycket allvarligt.

    I Sverige har man sagt att man måste lära sig leva med viruset. Det är väl det som alla gör nu då. I Finland har man som målsättning att stoppa smittspridningen, och den attityden har väldigt många tagit till sig.

    Med andra ord, strategin, eller kanske snarare attityderna, skiljer sig åt på väldigt många punkter.
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-12-02 22:01:43 följande:

    Du glömde förklara relevansen med COVID-19, vill du ha en ny chans och förklara?

    Undrar då du missade det denna gång.

    Eller är det som vår strategi som fungerat till ~100% sedan man initialt ökade IVA-platserna, och du tar fram ett dokument(endast citering) som var ifrån Mars när man utökade platserna och inte efter.

    Eller kanske som flockimmunitet som vi inte har, som Tegnell & co upprepat vilken strategi vi har.


    Man visar fortfarande sin platta-till-kurvan bild på presskonferenserna. Menar man att man vill sätta nivån på smittspridningen så att man håller sig precis under sjukvårdens maximala kapacitet?

    Tycker du att en strategi som innebär att icke-akut sjukvård måste skjutas upp är 100% lyckad?
  • Anonym (ABC)
    Aniiee skrev 2020-12-02 18:34:41 följande:

    Det finns andra hänsyn att ta också, utöver ekonomin. Beräkningsvis har vi till exempel i år missat tiotusentals eller kanske till och med hundratusentals cancerfall världen över. UK pratade i juli (!) om 50 000 missade fall och 3000 som kommer dö i förtid pga det. I USA beräknas de extra cancer-dödsfallen uppgå till en kvarts miljon. Rapporter om självmord varierar vilt mellan länder, men visar en statistiskt signifikant ökning nästan överallt (precis som under och efter finanskrisen 2008). ca 7% på ett globalt plan.

    Egentligen är det enda positiva sidoresultatet av allt detta att WFP har lyckats skramla ihop mer pengar och distrubierat mer mat än någonsin. Fast fortfarande har 8 304 000 mäniskor dött av hunger, förstås, och ändå har 3 miljoner ton ätbar mat slängts bara idag (som kunde ha ätits av 1,5 miljon av de som dött av svält....)


    www.expressen.se/nyheter/gatan-forst-milda-besvar-sedan-blir-flera-langtidssjuka/

    Det här är ju oroväckande. Vad kommer att hända med de här patienterna på lång sikt? Humant papillomavirus visade sig öka risken för cancer, tänk om risken för att drabbas av något lika allvarligt nu har ökat i den här patientgruppen? De är visst väldigt många fler än 7000, och de var inte gamla och sköra.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-03 14:03:28 följande:

    Aha, du har inte läst smittskyddslagen och vet under vilka premisser myndigheter och regering får agera.

    Nåja, det är inte lätt att veta allt, men jag tror du har några själsvsfränder i tråden som säger sig veta det mesta och ha rätt jämt. Så om du inte vill läsa smittskyddslagenk eller behöver tolkningshjälp så finns det säkert fler som kan assistera läsningen


    Man behöver inte smittskyddslagen för att säga att munskydd hjälper och att presymptomatisk smittspridning kan spela en inte obetydlig roll.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-03 09:04:27 följande:

    Och hur skulle de har kunnat veta det i förväg? Det är inte precis vanligt att man får långtidssjukdom av ett sånt virus. 


    Nej, inte i förväg, naturligtvis inte. Men i september-oktober visste man.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin