Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    klyban skrev 2020-12-04 19:02:49 följande:

    Ingen aning vad det är för misslyckande du pratar om?

    Kanske de man bussade till andra IVA-avdelningar pga fullt initialt på vissa ställen?

    Strategin är ~100% lyckad och hålla nere smittan såpass mycket att IVA-platserna inte tagit slut.

    Sverige har ingen flockimmunitet!

    Sverige har inte ministerstyre.


    Här berättar chefredaktören för Dagens Nyheter för finländarna att Sveriges strategi gick ut på att uppnå flockimmunitet.

    arenan.yle.fi/audio/1-50671106
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-12-05 09:59:32 följande:

    Haha, att Wolodarski pangat på mot Sveriges smittskyddsstrategi sedan pandemin började trodde jag alla som är intresserade av coronadebatten kände till. Men först nu verkar det alltså som detta gått upp för kritikerklustret.

    Det ska bli intressant att se hur klustret reagerar om nyheten sipprar in att det inte bara är Sverige, Norge och Finland som är drabbade - utan att det är en pandemi där åtskilliga EU-länder drabbats hårdare än Sverige som ligger på ett EU-genomsnitt.

    Men ett sådant sabotage mot Nordiska mästerskapen i nationalism skulle nog bara avfärdas som fake news


    Nu tror jag att du missade poängen. Det här var alltså en nyhetspodd från Finland. Från den 3 december. Sveriges strategi är inte en toppnyhet i Finland, man brukar inte diskutera den i var och varannan nyhetssändning. Nu lyftes den fram på det här sättet, alltså så att finländarna fick lära sig att Sveriges strategi bygger på idén om flockimmunitet.

    Den senaste tiden har det dykt upp lite flera artiklar om läget i Sverige. T.ex. följande:

    www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007661896.html

    Suomi on epätavallinen maa, sanoi Tegnell ja nosti esiin kolme asiaa ? Tarkistimme faktat

    Finland är ett ovanligt land, sade Tegnell och lyfte fram tre faktorer - Vi granskade faktan

    Tyvärr kommer jag inte åt artikeln, men den här rubriksättningen tyder på att man anser att Tegnell inte hade helt rätt i sina påståenden.

    Kanske finsk media borde bjuda in Tegnell så att han kan korrigera alla missförstånd? Norges Frode Forland och Finlands Mika Salminen skulle kunna delta också, så att det skulle bli en ordentlig vetenskaplig debatt om för- och nackdelar med handtvätt, vädring, munskydd, smittspårning, testning, karantän, nedstängningar och alla möjliga andra åtgärder som man (Tegnell) inte vet om de har någon effekt på smittspridningen eller inte.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-05 12:42:04 följande:

    Från Finland, eller från finska myndigheter, finsk media?  Vilka är det som lär ut att sverige har en strategi som bygger på flockimmunitet?

    Det verkar väl ganska osannolikt att Sveruge skulle ha en strategi som bygger på att uppnå flockimmunitet om FHM uttrycker att de inte ens är säkra på att vaccinering skulle ge flockimmunitet? 

    Det verkar som att 'de läromedel' som används för att lära finländarna inte är förankrade i verkligheten utan bygger på åsikter och desinformation.  

    De finländare jag har regelbunden kontakt med beskriver åtgärder inte så olika de rekommendationer som ges i Sverige - vilket bekräftades av  Mika Salminen i tv-inslaget du länkade till.


    Peter Wolodarski, inbjuden av svenska yle.

    ?Lära ut? kan också användas i betydelsen ?informera? eller ?upplysa?. Det säger inget om huruvida läran / informationen / upplysningen är korrekt eller inte.

    Jodå, vi tvättar händer och håller avstånd. Dessutom använder vi munskydd, aktar oss för presymptomatiska smittspridare och beaktar att viruset i vissa situationer kan vara luftburet.
  • Anonym (ABC)
    Anonym (Ella.) skrev 2020-12-05 13:23:48 följande:

    Ja, men då är det ju frid och fröjd då. Du bor ju i Finland och inte i Sverige. Så allt måste ju vara jättebra för dig, dina landsmän och landskvinnor. Grattis!


    Ja, jag är glad åt att man har kunnat hålla smittan på en låg nivå där jag bor. Tack vare systemet med karantän för de exponerade så blir ju en stor del av smittospridarna också bortplockade innan de hinner smitta någon annan.

    Man vänjer sig vid allt sägs det ju, är det så att ni i Sverige nu har vant er vid att smittan finns överallt? Och det känns helt ok att gå på jobb även då man vet att kolleger har blivit smittade?
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-12-05 12:42:49 följande:

    Inte alls, jag har inte glömt att du skrivit att du bara har tillgång till svenska gratissajter som aftonbladet.se, men om man inte begränsas till gratissajterna så är det ingen nyhet att DN i allmänhet och Wolodarski i synnerhet sedan pandemins början varit kritiska till Sveriges strategi.

    Jag förstår att ditt perspektiv är och väl måste vara Finlands eftersom det är där du hör hemma, men mitt perspektiv är inte NM i coronabekämpning - det kommer för  övrigt Norge att vinna i och med att norrmän i nationalistisk yra alltid siktar på vinst medan Finland nöjer sig med att besegra Sverige - mitt perspektiv är de svenska omständigheterna och om jag ska jämföra jämför jag med EU.

    Ser man till de hårdast drabbade länderna i EU så har de de alla redan från början försökt begränsa smittan med symbolpolitik och långtgående restriktioner - utan att lyckas.


    Sverige lyckades ju bra i våras, tycker i varje fall svenska myndigheter och politiker. Tycker du det också? Och nu då? Är Sveriges strategi fortfarande att betrakta som lyckad, om man ser till smittspridningen, belastningen på sjukvården och de införda restriktionerna? Tycker du att man borde öka eller minska på restriktionerna, eller ligger de precis rätt?
  • Anonym (ABC)
    Anonym (Ella.) skrev 2020-12-05 14:55:12 följande:

    Herregud! Vilka dumma frågor. Det förstår du väl, att vi inte går och jobbar när vi är sjuka. Sedan finns det ju alltid rötägg som inte bryr sig ett skvatt om någonting.

    Men rötägg finns ju i alla länder. Och de jag umgås med följer alla rekommendationer till punkt och pricka, inklusive mig själv.

    Men det är klart, om ryktet eventuellt går så här om Sverige i våra grannländer att vi går och jobbar när vi är sjuka mm, så är ju skitsnacket igång.

    Det är trist och tråkigt att läsa om all skit som kastas på Sverige och våran befolkning, speciellt tråkigt när skitpratet kommer från våra grannländer.


    Du är så impregnerad med den svenska inställningen att man bara smittar när man uppvisar symptom, därför förstod du inte ens vad jag frågade.

    Jag menade t.ex. följande situation:

    Tre av dina kolleger kommer inte på jobb en dag, de vaknade på morgonen och kände sig sjuka. Två dagar senare får du veta att de har covid-19. Känns det fortfarande tryggt att gå till jobbet?

    I Finland utgår man ifrån att man är smittsam två dygn innan man insjuknar. I exemplet ovan skulle det innebära att du har varit utsatt för smitta i två dagar redan, och det har alla andra på jobbet också. Sannolikt är flera av er smittade redan, och den som inte är, löper stor risk att bli.

    Skitkastningen och ryktena om att sjuka går på jobb, det har svenska medier satt igång. Den där överläkaren som fick sparken skrev ju varenda svensk tidning om. Sen har det sagts att det finns många timanställda inom äldrevården som inte har råd att stanna hemma när de är sjuka. Jag har också läst om anställda som inte ens får stanna hemma när de är sjuka. Allt detta i svenska medier alltså. Fake news alltihop?

    Själv tror jag ju att en delorsak till den höga smittspridningen i Sverige beror just på att alla är ute bland folk ända tills de insjuknar, de hinner smitta andra innan de får symptom. Jag har läst flera svenska artiklar där någon förklarar att det är smittade utan symptom som har satt igång smittspridningen på just den arbetsplatsen.

    Samtidigt är den officiella åsikten i Sverige den att a/presymptomatiska smittspridning inte har någon större betydelse. Det innebär ju samtidigt att den officiella åsikten måste vara att det kryllar av ?rötägg? i Sverige som inte stannar hemma när de är sjuka.

    Det var ju lite intressant att höra Tegnell förklara att två meters avstånd också skyddar mot symptomatisk smitta. Den borde ju inte ens existera ute i samhället. Har man gett upp, och insett att folk inte stannar hemma när de är sjuka?
  • Anonym (ABC)
    Anonym (Ella.) skrev 2020-12-05 20:31:18 följande:

    Du, sluta att tala om för mig hur jag lever. Du vet inget om mig. Det är sådana som du som sprider desinformation.


    Vad var desinformation i det jag skrev?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-05 18:17:03 följande:

    Jo, visst är jag från Tyskland, och jag lovar att om jag skulle gå in på ett tyskt forum att tala om för dem att de gör allt fel så skulle ett helvete bryta loss. 

    Ja, det är väldigt svårt att säga vad som är bäst. Som du säger finns det så många andra saker som påverkas och man kommer bara efteråt kunna se hur det har blivit. 


    Ja, då kanske du förstår hur det kändes i våras när vi kunde läsa om hur Johan Giesecke förklarade att alla andra länder gjorde fel, det var bara Sverige som gjorde rätt. I många artiklar i svensk press hånade man andra länder för att de tog till ?panikåtgärder?. Jag upplevde aldrig någon panik i Finland, i stället satte man igång ett målmedvetet arbete mot den strategi vi har nu.

    I somras anklagade svenska ministrar sina nordiska grannar för att förstöra det nordiska samarbetet, när de var ovilliga att öppna gränserna mot länder med hög smittspridning. Något konstruktivt förslag på hur man skulle hantera smittorisken, det lade man inte fram. Det tolkade jag som att man ansåg att grannarna borde acceptera en högre smittspridning.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-05 20:40:12 följande:

    i somras sade WHO att det är ovanligt att sympomfria smittar - jag vet inte om de har ändrat sig.

    www.expressen.se/nyheter/who-ar-ovanligt-att-symptomfria-smittar/

    Sanningen är väl att ingen riktigt vet varför vissa blir smittade, andra inte blir smittade, vissa smittar och andra inte smittar. 

    Det finns fortfarande mycket som är okänt om spriningen, superspridarevent osv.


    Väldigt få fall i kombination med en effektiv smittspårning gör ju att man kan vara ganska så säker på hur smittan har rört sig. Det har funnits ett antal smittohistorier i pressen där a/presymptomatisk smittspridning har ingått. Alternativet är att varenda en har ljugit om när symptomen uppkom, vilket jag har lite svårt att tro. För det skulle ju också ha varit fullständigt acceptabelt att säga att man började känna sig sjuk under arbetsdagen/festen.
  • Anonym (ABC)
    Anonym (Ella.) skrev 2020-12-05 21:08:05 följande:

    Jag har läst era tidningar också. En skall inte kasta sten när en sitter i glashus.


    Vad har du läst? Kan du länka?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin