Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-12-05 23:53:56 följande:

    Ja, det var det verkligen, men jag orkar inte heller förklara alla delar. Vi har ju förklarat det förut. Och om man INTE bor i landet, så bör man förstås vara försiktig med att påstå att man exakt vet hur det är där just nu. 

    Och jag ser ingen skillnad på möjligheten att upptäcka smittade personer innan de visar symptom i Sverige jämfört med Finland. Det ÄR svårt att upptäcka dessa. Möjligtvis genom smittspårning och det gör vi i Sverige också. Och Tegnell har förstås rätt i om han säger att det hjälper om man alltid håller avstånd. 


    Det räcker med att du citerar och streckar under all desinformation. Det är viktigt att motarbeta all desinformation.

    Jag har inte kommit med några påståenden alls om hur det är i Sverige, jag påpekade bara att de illvilliga ryktena om sjuka som går på jobb härstammar från svensk media, inte finsk. I övrigt försöker jag sammanfatta och dra slutsatser av det som FHM säger på sina pressträffar.

    Smittspårningen ger mera information i ett läge med låg smittspridning än med hög. Ett exempel jag minns var ett litet sällskap som hade en gemensam middag. En av deltagarna insjuknade följande dag, senare flera av de andra. Om man då är i ett läge med låg smittspridning, ingen av de andra känner till någon insjuknad, då är ju det mest sannolika att de alla blev smittade av samma middagsgäst. Om det i stället hade varit hög smittspridning i samhället, alla har någon smittad kollega eller tränarkompis eller barn, då är det ju betydligt svårare att veta exakt var alla blev smittade.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-05 23:43:46 följande:

    Avlidna återspeglar inte nödvändigtvis strategin. Antal smittade kan snarare göra det, fast det är inte säkert heller.

    Och konstigt nog så har andra länder (så som Österrike, Schweiz, Israel, m.fl) fler smittade än Sverige, men färre döda. Det är något som inte stämmer där. T.ex. kan det vara så att en del andra länder inte verkligen rapporterar alla. Eller är sjukvården bättre på att rädda dem? Jag vet inte, men det bör utredas.

    Och det hänger förstås inte på Tegnell. 


    Hur flitigt har alla de här länderna testat? Ju bättre man är på att fånga upp fall, desto lägre blir dödligheten. WHO säger att om andelen positiva är över 5%, då har man inte kontroll över smittspridningen, och då missar man sannolikt många fall. Sverige, Schweiz och Österrike ligger nu över 10%, Israel under 3%.

    Sverige kom inte igång med testandet förrän i juni. På sidan jag länkar till finns det inte ens data för Sverige under pandemins första månader. Så hur många smittade hade Sverige under våren egentligen? 75 gånger flera än antalet bekräftade sade FHM då, vad säger de nu? När kom man igång med storskalig testning i de länderna du nämner? Det är ju inte helt osannolikt att mörkertalet för Sveriges del är större än för de andra länderna.

    ourworldindata.org/coronavirus-testing
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-12-06 17:13:36 följande:

    Det vore mig främmande att kalla människor för "nedsättande uttryck" eller andra öknamn, jag anser att det främst är extremister som sysslar med sådant.

    Däremot så anser jag att det är en gammal god politisk tradition att sätta namn på åsiktskluster.

    Den här tråden innehåller många exempel på när personer inte har förstått vilka ramar Sveriges samhällsskick sätter för pandemibekämpningen.


    Jag har länkat till den här texten tidigare, men det kom inga kommentarer den gången. Nu då? Alltså: Var vårens lag trots allt olaglig? Ifall inte, varför inte stifta en likadan igen?

    www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/Kyp8bo/ingen-minns-att-regeringen-visst-kan-stanga-sverige

    Är det bara jag som minns den tillfälliga ändringen av smittskyddslagen som regeringen med benäget bistånd av riksdagen baxade igenom i april?

    Under tre månader hade regeringen rätt att göra allt möjligt.

    Begränsa folksamlingar. Stänga shoppingcenter, barer, nattklubbar, stoppa bussar och tåg, lägga hamnar i respirator.

    Lagen användes inte. Och den förnyades inte. Men inget av det hör hit. Det väsentliga för mitt resonemang är att de juridiska verktygen faktiskt existerar.

    Och de står inte i konflikt med grundlagen. Det konstaterade det stränga Lagrådet innan lagen trädde i kraft.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-09 10:31:07 följande:

    Ett dumt förslag! Just Tegnell är nämligen ovanligt kompetent och jag tror inte ens att vi har någon annan med den erfarenheten av smittsamma sjukdomar och epidemier. 

    Och om du bara skulle bemöda dig att kolla lite i andra länder så skulle du märka att deras experter inte vet mer. De testar sig fram. Först satsade de på det säkra kortet, lockdown. Sedan märker de att det var för kortfristigt tänkt - ekonomin klarar inte att stänga ner samhället längre än 2 månader, och många länder är på gränsen där nu. Och då provar de med lockdown light. Och blir väldigt osäkra när det inte funkar lika bra. Och så vet de inte vad de ska göra. Det gäller ALLA, Alla börjar bli osäkra nu, t.o.m. Robert-Koch-institutet i Tyskland. Ingen har verkligen erfarenhet av en sån långvarig situation. 


    Hur många länders interna diskussioner följer du med? Jag upplever inte man i Finland är osäker och testar sig fram. Man inför strängare åtgärder i takt med att smittspridningen ökar, och lättar på dem när smittan går ner. Mycket logiskt, och inte det minsta osäkert.

    På den här punkten agerade ju Sverige precis tvärtom. Man följde med ett tag, när det sedan visade sig att smittan faktiskt var på uppgång, då släppte man på restriktionerna. Antingen har man en helt annan logik i Sverige än i Finland, eller så misslyckades man fullständigt i sina bedömningar. Följande text tycker jag verkligen genomsyras av osäkerhet:

    www.foretagarna.se/nyheter/riks/2020/september/otydligt-besked-fran-regeringen/

    Under pressträffen på torsdagen ville inte socialminister Lena Hallengren svara rakt ut på om lättnaderna inte blir av den 1 oktober.

    ? Vi tycker att vi är i ett läge där vi inte vet vart det här tar vägen därför har vi i dag inte fattat ett beslut, sade hon och lade betoningen på i dag.

    Regeringen anger två skäl till torsdagens besked. Dels ser den tendenser till att människor börjar slappna av och inte ta rekommendationerna på lika stort allvar längre. Dels noterar Folkhälsomyndigheten en något högre smittspridning både i Stockholm och i form av några lokala utbrott. Den kraftiga ökningen av smitta i flera av grannländer påverkas så klart också regeringens inställning.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-09 16:46:11 följande:

    Ändå sa Mika Salminen i tv-programmet du länkade till att Finland testade lite saker som det ännu inte fanns helt säkra vetenskapliga belägg för, i motsats till hur Sverige gjorde. 

    Mika Salminen säger också i tv-programet du länkade till att det var och är samma typ av åtgärder de alla arbetar med och att likheterna är större än skillnaderna. 

    Mika Salminen säger dessutom i tv-programet du länkade till att Sverige genomför den gängse strategin för en pandemi med ett okänt virus med allmän smittspridning som inte går att hejda.

    Kritisera gärna resultatet av strategin, men far inte med osanningar om orsak och verkan


    ?Sakerna? var munskydd. I avsaknad av vetenskapliga bevis använde man sunt förnuft. Och man har inte testat något, utan införde en rekommendation, som vi fortfarande har kvar.

    Vad ska man göra enligt den gängse strategin när det är fullt på sjukhuset?

    Vilken var osanningen?
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2020-12-09 16:09:35 följande:

    Tegnell hanterar inte enskilda forskningsrapporters slutsatser, utan FHM hanterar alla samtidigt.

    Men om du ska föra en argumentation  om att FHM och Tegnell är arroganta, faktaresistenta och hycklare, så finns det ENDAST ETT SÄTT att påvisa detta.

    Och det är med sakliga exempel och inte glömma av saker som tex munskyddsforskningens områden har forskning som pekar på annat än du vill lyfta.

    Utan denna argumentation och inte vara selektiv, så är det tyvärr bara 3 ord på en rad utan betydelse och en åsikt av dig som du inte förklarade.

    Vi har märkt att objektivitet är ett invektiv för dessa, och att selektiviteten är viktig för resonemanget och åsikten.

    Dock utan objektivitet så har ens åsikt mycket bäring.

    Vi ser ju hur vissa saker är helt omöjliga för vissa att ta in, som vi inte  flockimmunitet och att vi skulle ha ministerstyre osv...

    Man bevisar sin objektivitet att erkänna det finns forskning åt båda hållen, och att det inte finns ett entydigt svar i hur munskydd fungerar med säkerhet.

    Och lyfter vi sen blicken ifrån forskningen, så finns det länder som bevisar tesen om att det inte fungerar och kanske tom ökar smittspridningen.

    Som till exempel Peru.

    Objektivitet betyder att du inte kan vara selektiv, men jag förstår idag varför populismen är så irriterade på forskning och det är för populismens verktyg inte fungerar på den.

    Då forskningen hela tiden faller tillbaka på vad kan bevisas bortom tvivel.

    Skriva lagar sker inte genom knäppa med fingret, och så måste lagen skrivas så att den inte går appliceras på andra områden.

    För vi vet sedan tidigt att om inte lagar skrivs på rätt sätt, så utnyttjas det av politiken för tvivelaktiga handlingar.

    Och man får ställa sig frågande till vad man gjort i andra partier för skapa en sådan lag.

    Och vi vet redan nu att vissa partier kommer osett säga lagen är kass och röstas ned.

    Och det är då vi har svaret hur mycket man faktiskt ville ha en sådan lag, vi kan synas i Mars eller när det nu var den skulle var klar.

    Populism är inte intresserad av hela frågan, utan bara detaljer och glömma av saker som säger påståendet är helt eller delvis fel pga man glömt av viktiga saker.

    Och här har vi ett bra exempel i flockimmunitet, vi har ett bra exempel i vår hand vi fick tilldelas oss mot våra grannar osv..., för finns det många osv i populism och hur man ska fokusera på en detalj, som sen vägrar erkänna andra detaljers påverkan på det större frågan.

    Ja, det är här en populist väljer att sluta svara och börja prata om annat.

    Forskningen är populismens värsta fiende, då forskningen är skapad på ett visst sätt och det går inte vara selektiv.

    Man säger man förstår Tegnell, men efter blivit halvmobbad innan pga min ärlighet att det krävs ibland en hel del att förstå varför Tegnell & co säger vad de gör, så inser jag att det många som brottas ENORMT med vad Tegnell & co säger om COVID-19 och inte är det allra minsta lättförstådd.

     

    Jag lärt mig att en del bryr sig inte ens om vad Tegnell & co säger, de säger bara ändå tvärtom om COVID-19.

    Och här kan vi radda upp långa rader av exempel, en del upptagna i texten i inlägget.

    Smittan visade sig inte vara på uppgång, utan för omfattande redan i det läget att smittspåra fanns det inga möjligheter till.

    Det är inte svårt och smittspåra så fall Finland hade eller Norge.

    Lite frågande till varför man hela tiden glömmer av den omfattningen viruset kom i Sverige och innan vi ens visste det var så utbrett i Europa.


    1 oktober, 7 dagars medelvärde 47 per miljon

    15 oktober, 7 dagars medelvärde 69 per miljon

    Det är en uppgång.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-09 17:30:53 följande:

    Rekommendationerna i Sverige har justerats efter smittläget och risken för tex äldre. När smittan gått ner har rekommendationerna lättats och när smittan gått upp har restriktionerna skärpts, helt enligt vad smittskyddslagen tillåter, Att Sverige skulle gjort tvärt emot är alltså inte sant. Kolla tex TV-programmer du länkade till med Mika Salminen och vad han säger.

    Att LH inte vill säga någonting om hur det ska göras med lättnader pga av att de ser en ökad smittspridning och lokala utbrott säger mot ditt påstående att man i Sverige gör tvärt emot.

    Det du påstår är en oklarhet är en tydlig anpassning till smittspridningens art och omfattning. Sveriges ökning av smittspridning låg några veckor efter ökningarna andra delar av Europa och hur detta skulle tolkas fanns det naturligtvis en osäkerhet runt innan smittspridningen kunde konstateras öka här med. 

    Smittskyddslagen tillåter inte omfattande proaktiva åtgärder annat än de förordningar som kan sättas på allmänna sammankomster. I övrigt tillåter den reaktiva åtgärder, någonting som den nya pandemilagen förhoppningsvis kan råda bot på.


    www.hbl.fi/artikel/smittan-okar-i-sverige-men-restriktioner-for-aldre-tas-bort-och-fler-tillats-pa-evenemang/

    Varför tillät man inte flera på evenemang redan i juli? Det var lågt och stabilt från juli ända fram till september. Nu hann man visst inte ens ha någon 300 personers publik, utan man höll kvar 50 gränsen, för att smittan var på väg uppåt.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-09 19:15:14 följande:

    Ahh.. kritiken mot att Sverige varit för slapphänt grundar sig på att man i Sverige inte tillät fler personer på evenemang redan i juli!

    Jag vet inte om jag ska häpna eller skratta - jag måste ha missförstått någonting.

    Vill du att jag ska leta reda på grunderna till dessa beslut om att hålla nere på antalet personer på olika evenemang? Jag tror spontant att det beror på att Sverige inte tillämpat det som populärt kallats 'hammaren och dansen', dvs kraftiga stängningar och öppningar om vartannat

    www.nyteknik.se/samhalle/tegnell-avfardar-byte-av-strategi-inte-genomforbart-6994700


    Ok, Sverige klarar inte av att hålla smittan nere. Nej, det kräver ju att man hela tiden isolerar alla exponerade, vilket inte görs i Sverige.

    Det handlar om att sätta in rätt åtgärd vid rätt tid, det har man sagt många gånger. Nåja, i juli var det för många smittade för att tillåta flera än 50 personer, medan det i oktober med dubbelt så många smittade kändes rätt att öka till 300. Du tycker alltså att det här är ett logiskt resonemang?

    Jag föredrar alla gånger två månader med allt stängt, om man sedan kan ha helt öppet i fyra. Ni hade er 50 personers gräns från mars till november, och nu är det 8. Och inte ens det, helst. Jag kan inte förstå hur man kan tycka att det är ett bättre alternativ.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-09 20:19:12 följande:

    Det var väl du som ifrågsatte varför man inte höjde i juli?  Och att man in Sverige inte varit tillräckligt restriktiv.. dubbla signaler från dig?

    Diskussionen har varit hur många personer som kan tilllåtas på olika typer av evenemang -  det är inte svårt att förstå att det kan vara olika på olika anläggningar/lokaler - tycker jag.

    Ja, du föredrar hammaren och dansen, den har inte heller varit så lyckosam  i alla länder och den är också reaktiv. 


    Jag ifrågasätter beslutet att tillåta flera personer, i ett läge då smittan stiger. Inget annat. Jag tror att förklaringen till den misslyckade timingen är en total missbedömning av hur smittspridningen skulle komma att se ut. Om du anser att det är en felaktig slutsats, så får du gärna förklara vilken logik man följde.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-12-09 23:04:46 följande:

    Ja, det där är mycket märkligt. I våras låg Stockholmsregionen stadigt långt över 200 vårdade på Iva, men nu anser man att maxgränsen ligger strax över 80.

    Jag undrar vad som hänt - har man gjort sig av med respiratorerna?

    Min upplevelse är att det blågröna styret i Stockholmsregionen hanterar pandemin synnerligen illa.


    www.svt.se/nyheter/inrikes/vardpersonal-larmar-om-coronalaget-i-stockholm-extremt-anstrangt

    De betalar av på vårdskulden, de vårdar också andra än covid-19 patienter.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin